Apple is een van ‘s werelds meest waardevolle bedrijven met een geschiedenis vol fascinerende feiten, waarvan sommige weinig bekend zijn. Wist je dat Apple meer geld heeft dan de regering van de VS of dat een MacBook Pro eigenlijk een kogel kan tegenhouden? Wist je trouwens ook dat de nieuwe iPhone Plus bijna uitkomt?!
Anyway, hier zijn interessante feiten over Apple die wij vrij bizar vinden!
1. Een MacBook Pro kan een kogel tegenhouden
Behalve een hypermoderne persoonlijke laptop is de MacBook Pro blijkbaar ook een kogelwerende bescherming. YouTuber 22plinkster wilde de vraag beantwoorden “Kan een MacBook Pro je leven redden?” en was aangenaam verrast dat het kan.
Dus de volgende keer dat je tegenover een gewapende indringer staat, is je MacBook Pro misschien wel het beste wat je bij je kunt hebben.
2. Op het eerste logo van Apple stond Isaac Newton
Het logo van Apple is een van de meest herkenbare ter wereld. Het begon echter niet zo. Het oorspronkelijke Apple logo was ontworpen door Apple mede-oprichter Ronald Wayne en toonde Sir Isaac Newton zittend onder een appelboom met een citaat van de Engelse dichter William Wordsworth, “Newton…a mind forever voyaging through strange seas of thought alone.”
Het oorspronkelijke logo viel niet goed bij Steve Jobs, die vond dat het ouderwets was en niet goed zou schalen naar kleinere formaten. Grafisch ontwerper Rob Janoff werd ingehuurd om het logo opnieuw uit te vinden, wat ons brengt tot het gebeten appel logo dat we nu kennen.
3. Apple’s market cap is groter dan op vier na alle landen
Apple marcheert 2022 binnen als het eerste bedrijf dat een marktwaarde van biljoen bereikt, nadat het eerder al records brak door het eerste bedrijf te worden met een market cap van biljoen en biljoen. Naast deze toch al indrukwekkende cijfers is de marktkapitalisatie van Apple groter dan die van alle landen behalve vier – de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland.
Dat betekent dat, als Apple een land zou zijn, het rijker zou zijn dan bijna elk land, inclusief grootmachten als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India. BIZAR!
4. Apple heeft meer geld dan de regering van de VS
Het is geen geheim dat Apple een van de grootste techbedrijven ter wereld is. Maar wat je misschien verbaast, is dat het meer geld in kas heeft dan ‘s werelds machtigste regering. Sterker nog, zoals Forbes meldde, waren er tijden dat Apple twee keer zoveel contant geld had als de Amerikaanse regering.
5. Apple lanceerde een kledinglijn in 1986
Als mensen aan de grootste hits van Apple denken, komen de iPhone en de iPad in hun gedachten. De meeste mensen weten misschien niet dat Apple in 1986 een korte uitstap in de modewereld maakte met het uitbrengen van de kledinglijn “The Apple Collection”.
De lijn, die ver afstaat van Apple’s bekende minimalistische esthetiek, omvatte merkkleding, accessoires en lifestyle-artikelen die uit elkaar spatten in felle kleuren en gedurfde patronen.
6. Apparaten staan bijna altijd op 9:41 in Apple’s advertenties
Wie goed op de advertenties van Apple let, heeft misschien opgemerkt dat de tijd op de apparaten van Apple vaak op 9:41 staat. Dit is geen toeval, zoals met alles wat met Apple te maken heeft.
De tijd die oorspronkelijk in Apple advertenties gebruikt werd was 9:42 – de tijd waarop Steve Jobs in 2007 de eerste iPhone onthulde. Toen in 2010 de eerste iPad verscheen, veranderde die tijd in 9:41.
Maar waarom 9:41? Het is allemaal heel eenvoudig, volgens de voormalige senior vice president van iOS Scott Forstall, die ooit onthulde dat nieuwe productlanceringen bijna altijd rond de 40 minuten van keynote toespraken plaatsvinden.
7. Samsung fabriceert het Retina Display van de iPad
Apple’s pixelrijke Retina Display heeft de iPad tot een populaire keuze voor de consument gemaakt. Maar het zal de meeste mensen waarschijnlijk verbazen dat Samsung, een van Apple’s voornaamste concurrenten op smartphone gebied, het beeldscherm voor Apple fabriceert.
De situatie wordt nog wat verbijsterender als je bedenkt dat Apple in 2018 een Amerikaanse patentrechtszaak tegen Samsung won wegens het kopiΓ«ren van iPhone functies.
8. De iPod bestond bijna niet
Een van Apple’s populairste producten is de iPod – hij bracht een revolutie teweeg in de manier waarop mensen naar muziek luisteren op persoonlijke toestellen. Bijna niemand realiseert zich echter dat de iPod bijna niet had bestaan zoals we hem nu kennen.
Tony Fadell, de uitvinder van de iPod, had een idee om draagbare muziek-apparaten opnieuw te maken. Hij bracht zijn idee eerst naar RealNetworks en Phillips, die hem vervolgens afwezen. Apple zag mogelijkheden in zijn idee, en nam hem in 2001 aan om een team van 30 mensen te leiden bij het ontwerpen van de iPod.
9. Carl Sagan klaagde Apple tweemaal aan
De meeste mensen zijn bekend met Apple’s juridische gevechten tegen Epic en andere mega-tech bedrijven, maar weinigen herinneren zich waarschijnlijk dat Apple ooit verwikkeld was in een juridische strijd tegen de vermaarde astronoom Carl Sagan.
Begin jaren ’90 gaven technici van Apple de Power Mac 7100 de codenaam “Carl Sagan”, in de hoop dat ze er miljarden mee zouden verdienen. Het was een woordspeling op Sagan’s slagzin, “miljarden en miljarden”.
Toen de codenaam in een publicatie werd onthuld, was Sagan ontstemd dat zijn naam met het product geassocieerd werd op een manier die als een goedkeuring zou kunnen worden opgevat. Sagan stuurde Apple een stakingsbrief, die Apple ertoe aanzette de interne codenaam voor de Power Mac 7100 te veranderen in “BHA”, een acroniem voor “Butt-Head Astronomer”.
Toen Sagan hiervan hoorde, klaagde hij Apple aan wegens smaad. De zaak werd snel geseponeerd.
Een tweede rechtszaak werd door Sagan tegen Apple aangespannen wegens het gebruik van zijn naam als een interne codenaam, die hij ook verloor. Sagan ging tegen de uitspraak in beroep, en Apple stemde in met een schikking buiten de rechtbank om en bood zijn verontschuldigingen aan. Apple’s ingenieurs waren blijkbaar niet blij met de schikking, want hun uiteindelijke codenaam voor de Power Mac 7100 werd “LAW”, kort voor “Lawyers Are Wimps”.
10. Apple’s eerste computer verkocht voor
De Apple I werd in 1976 uitgebracht voor een duivelse prijs van . Hoewel deze prijs complottheoretici in rep en roer bracht, is de waarheid erachter veel alledaagser. Apple mede-oprichter Steve Wozniak heeft herhaaldelijk beweerd dat de prijs allesbehalve kwaadaardig is, en dat hij het gewoon leuk vond om cijfers te herhalen.