Kopers moeten zich goed bewust zijn van de problemen en de complicaties die kunnen optreden wanneer ze autoβs kopen, die zijn gemaakt door bedrijven die buiten Nederland zijn gevestigd.
Eens, lang geleden, zag je alleen maar Nederlandse auto’s op de Nederlandse snelwegen en in de straten rijden. Maar tegenwoordig zie je net zo vaak geΓ―mporteerde autoβs uit Japan en Europa op de Nederlandse wegen.
Hoewel de kloof enigszins is overbrugd, moeten kopers zich nog steeds bewust zijn van de moeilijkheden en de complicaties bij het kopen van auto’s, die zijn gemaakt door bedrijven die buiten Nederland zijn gevestigd. Er zijn extra kosten aan verbonden en er zijn praktische zaken waarmee je rekening moet houden. Als je je auto buiten Nederland koopt, dan heb je een berg papierwerk af te handelen voordat je er zelfs maar aan kunt denken om achter het stuur te kruipen.
De kosten auto invoeren kunnen hoog oplopen wanneer je niet goed weet waar je mee bezig bent en daarom is goed om eerst deze 17 tips te lezen.
17. Probeer de auto in de buurt te vinden
Als je erover nadenkt om een geΓ―mporteerde auto te kopen, is de kans groot dat je al een goed idee hebt welk model en welk merk je wilt kopen. In feite droom je er waarschijnlijk al van om ermee door de stad te rijden en kun je niet wachten totdat deze droom uitkomt.
Je zou kunnen aannemen dat de enige plaats om deze auto te kopen het land van herkomst is, maar dat kan een dure vergissing zijn.
Aangezien de markt voor importauto’s in Nederland de afgelopen jaren is gegroeid, zul je wellicht versteld staan van het aantal geΓ―mporteerde autoβs, die in jouw omgeving te koop staan. Controleer altijd wat er bij autodealers in de buurt of privΓ© te koop is, voordat je veel geld en tijd verspilt aan het zelf importeren van een voertuig.
16. Doe de berekeningen
Het kopen van een geΓ―mporteerde auto vereist een aantal serieuze berekeningen. Je moet kiezen tussen het kopen van een geΓ―mporteerde auto, die zich al in Nederland bevindt – wat duurder kan zijn dan het kopen van een auto van Nederlandse makelij – of het kopen van een auto van buitenlandse makelij in het buitenland, waar ze wel goedkoper zijn maar die standaard geleverd worden met al die extra kosten die gemoeid zijn met het zelf invoeren van het voertuig in Nederland.
Naarmate importauto’s steeds vaker voorkomen, zul je waarschijnlijk merken dat het veel goedkoper is om jouw nieuwe auto thuis te kopen. Als je echter op zoek bent naar een luxe of een vintage model, heb je misschien geen andere keuze dan naar het buitenland te kijken. Vergeet niet om altijd te rekenen. Vergelijk en contrasteer prijzen en vraag jezelf dan af of de extra kosten wel nodig zijn. Jouw import is misschien uiteindelijk niet zo goedkoop als je dacht dat het was.
15. Doe onderzoek en zorg ervoor dat de prijs ook klopt
Je zou kunnen aannemen dat het goedkoper is om een Duitse auto in Duitsland te kopen, een Japanse auto in Japan, een Koreaanse auto in Korea enzovoort. Er wordt echter overal in Europese en Aziatische auto’s gereden en het is echt de moeite waard om online prijzen van over de hele wereld te bekijken om de beste deals voor de auto zelf te kunnen vinden, evenals de kosten voor het importeren van het voertuig.
Dankzij het internet is het gemakkelijker dan ooit om prijzen van auto’s in verre landen te vergelijken en om contact te leggen en te onderhandelen met verkopers, wat geweldig nieuws is voor verzamelaars, die een zeldzame auto in de gaten houden die aan de andere kant van de wereld staat.
Wees echter voorzichtig, verhalen over oplichters in deze branche komen veel te vaak voor. Wees extra voorzichtig en probeer altijd uit te zoeken waarom het prijsverschil in sommige gevallen zo groot kan zijn.
14. Conversieberekening
Als je in het buitenland voor jouw auto winkelt, houd er dan rekening mee dat de prijs voor het vervoer en de importkosten niet de enige bedragen zijn, waarmee je rekening moet houden. De prijs van het voertuig dat je wilt kopen, zal feitelijk dagelijks vanwege de conversieratio fluctueren. Voor leken is dat of het nu euro’s, yen, ponden of een andere valuta is, de waarde van de dollar ten opzichte van de waarde van de valuta waarin de auto wordt verkocht.
Het loont de moeite om deze valutaschommelingen te volgen, aangezien je jezelf een aanzienlijk bedrag kunt besparen door jouw geΓ―mporteerde auto op het juiste moment te kopen. Als je niet echt kunt zien wanneer de marktkoers optimaal is, kun je een forexexpert raadplegen die de markt beter kan voorspellen dan jij, waardoor je meer geld kun besparen.
13. Volg de regels
Als je eenmaal de bedragen kent, moet je enkele essentiΓ«le statistieken van de auto bekijken om er zeker van te zijn dat je er ook echt mee kunt rijden als hij eenmaal in Nederland is. Koop je jouw import bij een dealer of bij een autopark in Amerika, dan hadden die controles al moeten zijn uitgevoerd. Niettemin voer altijd een drievoudige controle uit.
Het is ook vermeldenswaard dat sommige in het buitenland gemaakte auto’s, vooral oudere, mogelijk niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving inzake emissies.
12. Koop niet blind
De proefrit is meestal één van de belangrijkste onderdelen van het aankoopproces van een auto. Dat moment waarop je achter het stuur van het door jou gekozen voertuig kruipt, is het moment waarop je echt weet of dit de auto voor je is of niet.
Het kopen van een auto vanuit het buitenland sluit vrijwel de mogelijkheid van een proefrit uit, maar het kan zijn dat je een dealer in de buurt kunt vinden, die een vergelijkbare auto verkoopt of op zijn minst een auto van hetzelfde bedrijf.
Als al het andere niet lukt, bekijk dan online recensies van consumenten. Deze zijn over het algemeen eerlijker dan het promotiemateriaal dat door de fabrikant wordt vrijgegeven. Bovendien kun je ook persoonlijke beoordelingen aan vrienden of familie vragen, die de auto hebben gehad die jij wilt gaan importeren. Vergelijk altijd de voor- en nadelen.
11. Ga met de juiste mensen in zee
Als je eenmaal hebt besloten dat de enige auto voor jou een import uit Japan of Europa is en je hebt vastgesteld dat je de prijs, de valutaomrekening en de importkosten kunt betalen, dan is het tijd om contact op te nemen met de verkoper in het buitenland en het proces te starten.
Particuliere verkopers zijn misschien vaker bereid om te onderhandelen over de prijs van de auto, maar als je rechtstreeks bij de fabrikant koopt, hebben ze wel alle contacten om je te helpen bij het regelen van een vlotte invoer.
Beide opties hebben zo hun voordelen. Het hangt er allemaal vanaf of je nieuw of gebruikt koopt en of je liever tijd of geld bespaart! Nogmaals, kopen via het internet is gebaseerd op vertrouwen, waardoor veel oplichters de kans krijgen om te gedijen. Wees voorzichtig en handel alleen met gerenommeerde bedrijven of verkoopagenten.
10. Verschepen
Een auto naar Nederland laten verschepen, is iets ingewikkelder dan een pakketje over de Noordzee versturen. Nadat je met de juiste mensen een deal voor het door jou gekozen voertuig hebt gesloten, moet je ervoor zorgen dat het per containerschip vanuit Europa of AziΓ« naar een geschikte en handige Nederlandse haven wordt verzonden.
Er zijn Nederlandse bedrijven, die gespecialiseerd zijn in het importeren van goederen naar Nederland en deze zijn een prima optie.
Je kunt ook altijd een bedrijf in de buurt van de verkoper van jouw auto kiezen. Zorg ervoor dat je een paar offertes aanvraagt om de beste prijs te krijgen en vergeet niet om ervoor te zorgen dat jouw voertuig tijdens het transport verzekerd is.
9. Papierwerk
Als jouw nieuwe auto eenmaal op Nederlandse bodem is aangekomen, moet je nog wachten tot al het papierwerk is afgehandeld en dubbel is gecontroleerd voordat je ermee kunt gaan rijden.
Er zijn export- en importpapieren, die in orde moeten zijn, evenals de importheffingen en de belastingen die betaald moeten worden. Als je rechtstreeks bij de fabrikant hebt gekocht, kunnen zij je hierbij helpen.
Het is de moeite waard om een deskundige te raadplegen, aangezien het verkeerde papierwerk kan resulteren in veel verspilde tijd en geld bij het proberen om de auto te inporteren, waarvoor je bij de douane al hebt betaald. Wat erger is, is dat hoe langer jouw auto bij de douane blijft, hoe meer je moet betalen.
8. Bevestig de overwegingen voor klassieke auto’s
Deze regels zijn van toepassing op alle nieuwe autoβs en oldtimers, maar er zijn enkele extra stappen in het proces als je een klassieke auto importeert. Naast het controleren op voertuigemissies, moet je ervoor zorgen dat jouw auto op een lijst met goedgekeurde voertuigen staat. Zo niet, dan heb je een heleboel extra papierwerk nodig, wat natuurlijk meer in termen van tijd, stress en geld kost!
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het onderstel van de auto vakkundig is schoongemaakt om te voorkomen dat er aarde, insecten of andere vreemde flora en fauna uit vreemde ecosystemen per ongeluk in Nederland worden geΓ―ntroduceerd.
Mogelijk moet je ook voordat jouw auto het land in mag aan de autoriteiten bewijzen dat dit is gebeurd.
7. Voer een sanctiecontrole uit
Door de grillen van de internationale politiek heeft Nederland aan sommige landen sancties opgelegd. Dit betekent dat je, ongeacht hoe goed ze ook aan de Nederlandse auto-importwetten voldoen, vanaf geen van deze plaatsen auto’s mag importeren.
Het Office of Foreign Assets Control in het Treasury Department zijn de mensen die beslissen of je auto’s uit bepaalde landen mag importeren en zij houden hun sanctielijst regelmatig bijgewerkt.
Gelukkig is Cuba onlangs van de lijst met gesanctioneerde landen geschrapt, wat betekent dat die prachtige klassieke auto’s, die je in Havana ziet rijden, nu beschikbaar zijn. Goedkope auto’s uit veel landen in het Midden-Oosten zijn echter nog niet op de markt.
6. Laat je niet bedriegen
Iets online kopen brengt een risico met zich mee en dit risico wordt alleen maar erger als er duizenden dollars mee zijn gemoeid. Er zijn gewetenloze personages die spelen op de liefde van mensen voor klassieke auto’s om te proberen snel geld te verdienen, dus houd je ogen open voor alles dat een beetje vreemd aanvoelt. Rechtstreeks bij de fabrikant kopen, verkleint het risico maar als je een oldtimer koopt, is dat meestal geen optie.
Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo en elke verkoper die aanbiedt af te zien van vergoedingen of belastingen om auto’s te importeren, die niet in Nederland mogen worden toegelaten, is niet te vertrouwen.
Als vuistregel geldt dat online beoordelingen en persoonlijke aanbevelingen de beste manier zijn om vertrouwen op te bouwen.
5. De grootte doet er toe
Als je besluit om een import te kopen, waar ga je dan eigenlijk mee rijden na al die tijd en geld om jouw auto helemaal naar Nederland te krijgen? Over het algemeen is het belangrijkste verschil tussen auto’s van Nederlandse makelij en autoβs die uit de rest van de wereld komen de grootte.
Dat is iets om in gedachten te houden als jij of jouw passagier lang zijn en extra beenruimte nodig hebben. Helaas is het voor online aankopen erg moeilijk om de grootte te bevestigen, wat betekent dat persoonlijke beoordelingen van pas kunnen komen. Indien mogelijk is een proefrit ook een goede manier om erachter te komen of de auto ruim genoeg is om comfortabel te kunnen rijden.
4. Kosten van autoreparaties
Vroeger werd gezegd dat invoer een slecht idee was, want als de auto kapot ging, kostte het eigenaren meer om de reserveonderdelen ook in het land te laten importeren. Dan moest je ook nog eens rekening houden met de tijd dat jouw auto niet kon rijden, terwijl je op de onderdelen moet wachten.
Als je echter een oudere geΓ―mporteerde auto koopt, kan het moeilijk zijn om ter plaatse onderdelen en een ervaren monteur te vinden. Als je de importkosten volledig wilt vermijden, kun je overwegen om een auto te kopen waarvan de reserveonderdelen gemakkelijk in Nederland te vinden zijn.
3. Bescherm jouw investering
Of jouw import nu gloednieuw is of een vintage klassieker, je moet ervoor zorgen dat hij verzekerd is voordat je ermee gaat rijden. De verzekering voor oudere auto’s is doorgaans duurder, maar de algemene verzekeringskosten voor alle importvoertuigen zijn hoger dan voor in Nederland gemaakte auto’s van vergelijkbare grootte.
In 2017 was de Mercedes-Benz S-Klasse Cabriolet de duurste auto om te verzekeren met jaarlijkse kosten die wel opliepen tot bijna β¬ 4.000.
Importeren hoeft geen hoge verzekeringskosten te betekenen, zolang je maar aan de onderkant van de schaal koopt. Zo kost de Honda Odyssey minibus iets meer dan β¬ 1.000 om te verzekeren. Als geld geeld probleem voor je is, kun je ook een Mercedes S63 AMG, een Maserati Quattroporte GTS, een Mercedes S560 of een Mercedes C43 4matic kopen, wat enkele van de duurste autoβs zijn om te verzekeren.
2. Luxe autoβs kun je het beste uit ItaliΓ« en Duitsland importeren
Als je op zoek bent naar een slanke, stijlvolle en luxe auto, dan is Europa de enige plek om naartoe te gaan. Meer specifiek, ga naar Duitsland of ItaliΓ«. Duitse merken zoals Mercedes-Benz, Audi en BMW zijn onder zakenmensen in heel Nederland populair, terwijl Italiaanse sportwagens van Lamborghini en Ferrari de ultieme statussymbolen blijven voor degenen die willen laten zien dat ze geld te besteden hebben.
1. Let op de importwaarde
Er zijn misschien veel kosten verbonden aan het kopen en het importeren van een auto uit het buitenland, maar er is ook goed financieel nieuws voor degenen, die overwegen om een Europese of een Japanse auto te kopen.
GeΓ―mporteerde autoβs hebben de neiging om hun waarde langer te behouden dan auto’s van Nederlandse makelij.
Dit is op de lange termijn belangrijk, want er kan een tijd komen dat je jouw auto wilt verkopen en dan zou je in staat moeten zijn om meer van jouw investering in een geΓ―mporteerde auto terug te krijgen dan wanneer je een Nederlandse auto zou kopen.
Nieuwe auto’s beginnen meteen hun waarde te verliezen, maar voor klassieke auto’s gelden andere regels. Voor de zekerheid kun je altijd een beleggingsexpert inschakelen voor advies over hoe je een grotere winst kunt maken, wanneer je uiteindelijk besluit om jouw import te verkopen. Het is natuurlijk waardevol om dit advies te hebben voordat je de auto ook daadwerkelijk importeert.