Het kopen van een nieuwe auto kan spannend zijn. Maar het is ook een complex proces. Als je niet oplet, kun je te veel betalen en kun je de eigenaar worden van een auto waar je niet blij mee zult zijn. In dit artikel bespreken we vijf fouten, die kopers vaak maken. Als je niet oplet, kan iets dat zo leuk behoort te zijn uitlopen op een ramp.
1. Verliefd worden op een model
Als je tienduizenden euro’s gaat uitgeven aan een auto, mag je humeur geen invloed op je aankoop hebben. Verliefd worden op een enkel model kan je verblinden voor alternatieve opties, die misschien beter bij jouw behoeften passen. Je moet daarom grondig onderzoek doen. Lees de beoordelingen, bekijk de betrouwbaarheid van de motor en of er veiligheidstesten zijn uitgevoerd en bekijk de prijsinformatie. Als je veel kennis hebt, kun je beter met de verkoper praten en kun je ook beter over de prijs onderhandelen. Om te bepalen welke auto het beste bij je past, moet je je emoties opzij zetten en je concentreren op het maken van je huiswerk, het vergelijken van verschillende modellen en het beoordelen van je echte wensen en behoeften. Er is nadat je de auto hebt gekocht, genoeg tijd voor emotie.
2. De proefrit overslaan
De proefrit is één van de belangrijkste onderdelen bij het kopen van een auto. Veel auto’s zien er op papier goed uit – vooral op een glanzende foto in een brochure – maar de proefrit is je beste kans om te zien hoe een auto aan de verwachtingen voldoet en hoe goed de auto ook bij jou en jouw gezin ‘past’. Je wilt na je aankoop niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het verrassend dat veel mensen de proefrit overslaan. Dat is een vergissing en deze fout kan je duur komen te staan. Het is van cruciaal belang dat je ruim de tijd neemt – ten minste 30 minuten – en je moet dit met elke auto, die je overweegt te kopen, doen.
3. Onderhandelen over de prijs
Gebruik de prijs op het bordje bij het onderhandelen over een deal niet als je maatstaf. Een verkoper kan je een prijs aanbieden, die bijvoorbeeld € 500 lager is dan de prijs op de sticker en veel consumenten zullen dan vaak ten onrechte concluderen dat ze een goede deal krijgen. Tenzij er veel vraag is naar de auto en er weinig aanbod is, kun je door te onderhandelen vaak een nog lagere prijs krijgen. Als je de werkelijke kosten van de dealer kent, weet je met hoeveel winstmarge hij moet werken en kun je een redelijke richtprijs bepalen waarmee je je onderhandelingen kunt beginnen. Je kunt de kosten van de dealer berekenen door eventuele verkoopprikkels achter de schermen, zoals de kortingen van de dealer, van de factuurprijs af te trekken.
4. Focus je tijdens het onderhandelen alléén op de maandelijkse betaling
Verkopers concentreren zich tijdens het onderhandelen over een deal graag op een maandelijks bedrag. Inderdaad: ‘Hoeveel kun je elke maand betalen?’ kan een van de eerste vragen zijn, die je jezelf moet stellen. Neem geen overhaaste beslissing. Door de maandelijkse betaling als focus te gebruiken, kan de verkoper de prijs van een nieuwe auto, de inruilwaarde en de financierings- of leasingvoorwaarden samenvoegen, waardoor hij of zij te veel speelruimte krijgt om je een ‘goede prijs’ te geven. Sta er in plaats daarvan op over één ding tegelijk te onderhandelen. Bepaal eerst de prijs van de auto en bespreek vervolgens een inruil, de financiering of de leasing, indien dat nodig is, afzonderlijk. Een tip voor als je gaat leasen: breng je wens om te leasen pas ter sprake nadat je de prijs van de auto hebt afgesproken. Sluit daarnaast een Independer Autoverzekering af om niet teveel uit te geven voor een verzekering.
5. Gaan voor de ‘deal’ in plaats van voor de auto
Autofabrikanten hebben de afgelopen jaren een verscheidenheid aan aantrekkelijke verkoopstimulansen geboden. Je kunt dan denken aan 0% financiering en forse kortingen bij contant betalen tot prijsprogramma’s voor kortingen voor werknemers van een bepaald bedrijf. Deze aanbiedingen kunnen je geld besparen, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat voor elke auto een eigen deal een goede deal is. Daarnaast is het berekenen autoverzekering ook handig om te doen, zodat je zeker weet de juiste deal te hebben gevonden.
Een goede korting betekent nog niet dat je de auto ook moet kopen. Je zult tenslotte jaren in de auto blijven rijden, dus zorg ervoor dat het echt bij je past
Onderzoek elk model dat je overweegt te kopen grondig en bekijk onze beoordelingen van concurrerende modellen. Controleer ook de betrouwbaarheid van het model. Ondanks een aantrekkelijke korting, is een voertuig met onvoldoende betrouwbaarheid – en de mogelijkheid van een forse afschrijving – op de lange termijn misschien helemaal geen koopje. Een handige tip: laat je door een speciale stimulans niet weerhouden om ook te onderhandelen. Kortingen en speciale financiering worden gesubsidieerd door de autofabrikant en niet door de dealer. Je moet nog steeds onderhandelen over de prijs van de auto. Er is geen reden waarom je dit niet zou kunnen proberen.