Ik vind het heel lastig om een nieuwe auto te kopen. Het moeten omgaan met opdringerige autoverkopers kan erg frustrerend zijn. Daarom doe ik er alles aan om te voorkomen dat ik steeds een auto moet omruilen of moet kopen. Ik ga regelmatig met mijn voertuig langs de garage voor een kleine of grote beurt en ik consolideer mijn ritten om zowel benzine te besparen als om de slijtage aan mijn auto te verminderen.
Maar helaas moet elke autobezitter er op een bepaald moment toch aan geloven en de auto vervangen. Ik heb een lijstje voor je gemaakt met enkele belangrijke dingen waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe auto. Als je de tips die je in dit artikel kunt lezen gebruikt, kun je geld besparen, de beste aanbieding krijgen en hopelijk de hoeveelheid stress, die gepaard gaat met de aanschaf van een voertuig, verminderen.
1. Doe eerst wat onderzoek
Voordat je een auto gaat uitzoeken, moet je weten dat kennis macht is. Je moet voordat je naar de dealer gaat grondig onderzoek doen naar de auto die je wilt kopen. Je kunt online ongeveer alles vinden wat je over een auto wilt weten.
Als je overweegt om een nieuwe auto te gaan kopen, moet je weten wat de ‘nieuwprijs’ van de auto is. De ‘nieuwprijs’ is de prijs die de dealer aan de fabrikant heeft betaald. Dit onderzoek zal van pas komen tijdens je onderhandelingen over de prijs.
Als je overweegt om een tweedehandsauto te kopen, moet je bekijken tegen welke prijs dat specifieke model wordt aangeboden. Als je al deze informatie hebt, kun je beter onderhandelen. Als je van plan bent om je huidige auto in te ruilen, onderzoek dan ook wat de gangbare verkoopprijzen zijn.
2. Kijk naar de financieringsopties
Veel mensen krijgen aanbiedingen voor een financiering van een autodealer, die fiscaal niet aantrekkelijk is. De rentetarieven van dealers zijn doorgaans veel hoger dan de rentetarieven die banken en kredietmaatschappijen je kunnen aanbieden. Je moet daarom eerst de bank of de kredietmaatschappij benaderen om te onderzoeken wat de tarieven voor autoleningen zijn en of je misschien een korting of een aanbieding kunt krijgen die de dealer niet kan geven.
3. Kijk goed rond
Tenzij je echt hele erge haast hebt, moet je voordat je een auto koopt overal goed rondkijken. Ik heb een vaste regel wanneer ik een auto koop: ik zorg er altijd voor dat ik tenminste één andere dealer bezoek. Op deze manier weet ik altijd hun bodemprijs, die me vaak pas wordt gegeven vlak voordat ik vertrek. Het kan ook zinvol zijn om autodealers buiten de stad te verkennen. Dealers kunnen, afhankelijk van hun locatie, de auto’s prijzen.
4. Onderhandel over de voorwaarden
Voor mij is het kopen van een auto één grote onderhandeling. Naast het kopen van een huis, is het kopen van een nieuwe auto waarschijnlijk één van de belangrijkste investeringen, die je in het leven zult doen. Misschien betaal je deze auto de komende vier, vijf of zes jaar nog wel af.
Laat de verkopers vooraf weten dat je geen ritje hoeft te maken. Doe alles wat je kunt doen om over de autolening te onderhandelen en de aankoopprijs te verlagen. Begin met een belachelijk laag bedrag en laat het dan langzaam oplopen. Als de verkoper je een aanbieding doet voor een maandelijkse betaling van een bepaald bedrag op basis van een lening van bijvoorbeeld 60 maanden, laat hem dan weten dat je dezelfde betaling wilt voor een lening van bijvoorbeeld 48 maanden.
5. Kijk naar zowel nieuwe als tweedehands auto’s
Vroeger was het kopen van een tweedehands auto de beste manier om bij het kopen van een auto geld te besparen. En dat is het nog steeds, want een goede reden voor deze logica is dat nieuwe auto’s aanzienlijk in waarde dalen op het moment dat ze bij de dealer wegrijden en mee naar huis worden genomen.
6. Koop op basis van de aankoopprijs en niet op basis van de maandelijkse betalingen
Autodealers staan er om bekend dat ze aan potentiële kopers zeer aantrekkelijke maandelijkse betalingen kunnen bieden. Laat je niet misleiden. Als deze ‘aantrekkelijke’ betaling is een lening van 72 maanden gekoppeld en dan is het echt helemaal niet zo aantrekkelijk.
Zorg ervoor dat je altijd op basis van de aankoopprijs van de auto onderhandelt en niet op basis van de maandelijkse betaling. Zorg er ook voor dat je de ‘volledige’ aankoopprijs van elke auto die je koopt kent. Er kunnen inclusief de verschillende belastingen ook veel extra verborgen kosten in de prijs zijn verwerkt zoals het klaarmaken van de auto, de bezorgkosten en de kosten van de dealer. Hiervan ben je niet op de hoogte, tenzij je hierom vraagt.
7. Gebruik het internet
Online een auto kopen, is zeker een optie om te overwegen. Ten eerste vermijd je zo het omgaan met vervelende autoverkopers en ten tweede kun je waarschijnlijk een veel betere prijs krijgen. Overweeg dit eens: een verkoper die in de showroom staat, probeert de hoogst mogelijke prijs voor de auto te krijgen omdat zijn commissies zijn gebaseerd op een percentage van die verkoopprijs. Aan de andere kant krijgt een verkoper die een auto online verkoopt, meestal een vast salaris en krijgt hij op basis van hoeveel hij verkoopt een bonus.
8. Vermeld je inruil niet
Je moet het op alle gebieden bij het koopproces van je auto slim spelen, vooral als het gaat om het vermelden van je inruil. Vermeld je inruil niet totdat het koopproces al is voltooid. Waarom? De dealer zal deze informatie waarschijnlijk tegen je gebruiken.
9. Bekijk de verzekeringskosten
Bekijk voor je aankoop de verzekeringspremies van je auto. De kosten van het verzekeren van een auto zijn een belangrijke factor in de totale kosten van de auto. Een autoverzekering vergelijken kan je tegenwoordig makkelijk online doen.
10. Vermijd impulsaankopen
Voorkom impulsaankopen door, voordat je een auto koopt, eerst uitgebreid onderzoek te doen. Een auto kopen in een opwelling is een riskante onderneming. Je realiseert je misschien als het al te laat is dat je je de auto niet kunt veroorloven of je merkt misschien dat de prestaties van de auto gewoon niet aan jouw verwachtingen voldoen.
11. Koop de extra opties en accessoires niet
Het kopen van een nieuwe auto is een belangrijke aankoop en misschien ben je nog wel de komende jaren met terugbetalen bezig. Als je de auto financiert, zullen de totale kosten voor alle accessoires omhoog schieten, dus beperk de extra’s tot een minimum. Je hebt die stoelverwarming echt niet nodig en je kunt online ook een draagbare GPS-navigatie kopen, die waarschijnlijk veel goedkoper is dan de dure ingebouwde systemen.
12. Koop de uitgebreide garantie niet
De uitgebreide garanties, die door dealers worden aangeboden, zijn duur en de dekking is vaak zeer beperkt. Ze dekken vaak niet de kosten van vele soorten mechanische storingen die bij nieuwe of tweedehands auto’s voorkomen.
Als je een nieuwe auto koopt, moet de auto worden geleverd met een fabrieksgarantie, die voldoende dekking biedt voor de auto. Als je op zoek bent naar een tweedehands auto, houd er dan rekening mee dat velen van deze auto’s ook nog steeds een geldige fabrieksgarantie hebben.
13. Maak altijd een proefritje met de auto
90% van de mensen, die een nieuwe auto kopen, rijden er eerst mee. Zorg ervoor dat jij niet bij de andere 10% hoort. Je moet de auto om vele redenen uitproberen, maar het comfort moet eigenlijk je belangrijkste rede zijn. Er zijn auto’s die gewoon niet lekker rijden en in dat geval moet je de auto niet nemen.
14. Bezoek als je een tweedehands auto koopt een monteur
Als je van plan bent om een tweedehands auto te gaan kopen, is het belangrijk dat de auto voordat je deze koopt grondig wordt gecontroleerd door een monteur. De monteur zal de auto inspecteren en zoeken naar ongebruikelijke tekenen van slijtage en mogelijk zorgwekkende mankementen.
Als er mechanische problemen of onderhoudsproblemen zijn, kun je de auto misschien beter niet kopen en het rapport van de monteur kan je voorzien van de nodige bewijzen om een lagere aankoopprijs te bedingen.
15. Koop een auto, die je je kunt veroorloven
Als je overweegt om voordat je huidige auto is afbetaald een andere auto te kopen, moet je serieus bekijken of je een andere auto echt wel kunt veroorloven. Je wilt niet worden opgezadeld met een autolening, die je niet kunt betalen. Bij een autoverzekering afsluiten is dit uiteraard ook van belang.
Tot slot
Uiteindelijk is het kopen van een auto een belangrijke aankoop en is het dus belangrijk om elk aspect van het proces goed te onderzoeken. Doe genoeg onderzoek zodat je goed voorbereid de onderhandelingen kunt aangaan om zo de best mogelijke deal voor een nieuwe of tweedehands auto te kunnen krijgen. Door de tips in dit artikel te volgen, kun jij je volgende auto tegen de beste prijs kopen.
Heb jij nog andere tips voor het kopen van een auto? Hoe verliep het bij jouw laatste aankoop?