Het leasen van een auto is tegenwoordig populairder dan ooit. Steeds meer mensen zijn gaan leasen zodat ze hun droomauto tegen veel lagere kosten kunnen betalen. Als je erover hebt nagedacht om een auto te gaan leasen, dan hebben wij in dit artikel een aantal zaken voor je op een rijtje gezet, die je moet weten voordat je naar de dealer gaat.
De voordelen van het leasen
Het voordeel van het leasen van een auto is dat het, in tegenstelling tot het kopen van een auto, iets tijdelijks is. Je kunt het leasen eigenlijk bekijken als de huur van een auto, maar dan op de lange termijn. Je betaalt voor de auto zolang je hem nodig hebt en aan het einde van de leaseovereenkomst geef je hem gewoon terug.
Er zijn nog een aantal andere voordelen verbonden aan het leasen van een auto, zoals:
- Lagere kosten voor reparaties, omdat de garantie de meeste kosten dekt.
- Je betaalt minder belasting omdat je alleen verantwoordelijk bent voor het betalen van de belasting over het deel van de auto dat je financiert.
- Lagere maandelijkse betalingen in vergelijking met het kopen van een auto.
- Doorgaans is er geen aanbetaling of maar een zeer kleine aanbetaling vereist.
- Minder verplichtingen – aan het einde van het contract hoef je alleen de sleutels in te leveren en je zit nergens meer aan vast.
- Om de paar jaar een nieuwe auto. Zodra de leaseperiode is verstreken, kun je een nieuwe leaseovereenkomst aangaan en genieten van alle voordelen en kenmerken van een nieuwe auto. Dit betekent ook dat je elke maand voor minder geld in een betere auto kunt rijden.
De leaseperiode en de belangrijkste contractvoorwaarden
De leaseperiode duurt doorgaans tussen de twee en de vier jaar. Elk leasecontract is echter anders en daarom moet je meer informatie over de duur van de looptijd en de kilometerlimiet (die doorgaans tussen de 12.000 en 15.000 kilometer per jaar ligt) opvragen. Als je geen lange contractperiode wilt hebben, dan zou je ook kunnen kiezen voor een shortlease van Supershortlease. Een shortlease auto met een flexibel contract is ideaal voor elke zzp’er. Je zit dan niet meer twee jaar vast aan een contract, maar je kunt vanaf één maand je contract elke dag opzeggen. Dát is de kracht van Supershortlease.
De bruto gekapitaliseerde kosten
Dit is de prijs van de auto. Zoals al het andere in het leven, kun je hierover onderhandelen. Betaal niet de volledige prijs!
De aangepaste gekapitaliseerde kosten
Dit is de prijs van de auto minus de onderhandeling, de kortingen, de inruil en de aanbetaling.
De restwaarde
Wanneer je de auto aan het einde van de leaseperiode inlevert, schat de autofabrikant dat deze nog steeds iets waard is en dit noem je de restwaarde van de auto. Hoe hoger dit bedrag is, hoe lager de afschrijving (en hoe lager het bedrag is dat jij hoeft af te rekenen).
De afschrijving
Dit is de waarde van de auto gedurende de maanden dat je ermee gaat rijden. Er wordt hierbij ook naar het aantal gereden kilometers gekeken. Je kunt dit zien als de huursom voor de auto. Of je kunt het zien als de aangepaste gekapitaliseerde kosten – eigenlijk de restwaarde.
Het rentepercentage
Je betaalt een rentepercentage, maar dat hoeft geen rechttoe rechtaan rentetarief te zijn. Als je het wilt vergelijken met een werkelijke rentevoet, vermenigvuldig je dit met 2400, zodat je een beter idee krijgt van de waarde van de lening. Je kunt ook hierover onderhandelen.
Maandelijkse leasebetaling
Dit is tenslotte wat je elke maand betaalt. Het zijn gewoon de afschrijvingen + de financieringskosten + de belasting, die je moet afdragen.
Een goede leaseovereenkomst is er een met de laagst gecorrigeerde gekapitaliseerde kosten, de hoogst mogelijke restwaarde en de laagst mogelijke financieringsfactor. Zorg ervoor dat je over alle drie onderhandelt!
De financierings- en betalingsopties
Net als bij de aanschaf van een auto, heb je bij leasen ook een aantal financieringsmogelijkheden tot je beschikking. Zorg ervoor dat je de lease aanbiedingen en de financieringsmogelijkheden bij jou in de buurt onderzoekt. Je kunt dit het beste doen voordat je een dealer bezoekt.
De goedkeuring om te mogen leasen, kan moeilijk zijn als je niet voldoende kredietwaardig bent. Als je niet de financieringsvoorwaarden krijgt, waar je eigenlijk op hoopt, is het aan te raden om eerst te werken aan het verhogen van je kredietscore, het aanbieden van een hogere aanbetaling of het verlagen van de jaarlijkse kilometerstand van de lease. Als je een auto inruilt, kan dit een goed begin als aanbetaling zijn.
Onthoud dat hoe meer de aanbetaling is, hoe lager je maandelijkse betalingen zullen zijn. Aan de andere kant raden sommige experts je juist aan om zo min mogelijk eigen geld in te leggen want als je auto kort na de overeenkomst stuk gaat, zie je dat geld niet meer terug.
De betrokken risico’s
Een leaseauto is in feite een gehuurde auto, dus het is nog belangrijker dat je onderhoud aan de auto uitvoert omdat je anders extra kosten moet betalen. Je moet ook voorzichtiger zijn wanneer je met de auto rondrijdt, omdat jij verantwoordelijk bent voor het betalen van kosten voor eventuele schade of slijtage en natuurlijk ook de krassen en de deuken op de auto.
Er kunnen extra kosten zoals administratiekosten en een vergoeding bij het inleveren van de auto in het leasecontract zijn opgenomen. Soms moet er ook een aanbetaling van een maand worden gedaan en daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden.
Als je je kilometerlimiet overschrijdt en je meer hebt gereden, dan in de leaseovereenkomst is gespecificeerd, moet je mogelijk ook extra betalen. Consumer Reports meldt dat de boete voor extra kilometers tussen de €0,10 – 0,25 per kilometer kan zijn. Bekijk het leasecontract en vraag de dealer naar eventuele aanvullende vergoedingen, waarvan je op de hoogte moet zijn zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Het leasecontract voortijdig beëindigen
Wat zal er gebeuren als je besluit om de auto eerder in te leveren? Zo’n onschuldige fout kan duizenden euro’s aan kosten met zich meebrengen. Vaak moet je bij een vroegtijdige beëindiging de auto nog steeds inleveren en betalen wat je nog verschuldigd bent, wat resulteert in veel verspild geld. In het leasecontract zullen de boetes en de voorwaarden omtrent de vroegtijdige beëindiging worden vermeld, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Er zijn ook andere opties om het leasecontract vroegtijdig te beëindigen, maar dit kan wel een behoorlijk gedoe zijn. Je kunt bijvoorbeeld iemand zoeken om de lease over te nemen en de betalingen op zich te nemen, maar dit kan een tijdrovend en stressvol proces zijn. Er zijn ook bedrijven die de leaseovereenkomst (tegen betaling) kunnen overnemen en deze aan geïnteresseerde kopers kunnen doorverkopen. De dealer is mogelijk ook bereid om je auto in te ruilen voor een andere auto. Je kunt de auto ook aan een particulier verkopen en dan de lease afbetalen. Bij een shortlease prive heb je hier in ieder geval niet met dit soort problemen te maken, aangezien je het de maand ervoor al kunt opzeggen.
Welke vragen moet je je dealer stellen?
Er zijn verschillende vragen die je de dealer moet stellen, waaronder:
- Is er een diefstaldekking inbegrepen? De diefstaldekking beschermt je in geval van diefstal van de auto.
- Wat dekt de garantie? Je moet uitzoeken wat er allemaal onder de verzekering valt. Dan weet je precies voor welke onderhoudsdiensten en reparaties jij persoonlijk verantwoordelijk bent.
- Kan ik het leasecontract later aan iemand anders overdragen? In het geval dat je je leasecontract voortijdig moet beëindigen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het leasecontract dit ook toelaat. Deze informatie vooraf inwinnen, kan je later veel tijd en frustratie schelen.
- Wat zijn de totale kosten? De maandelijkse betalingen kunnen dan laag zijn, maar uiteindelijk kan leasen duurder zijn dan je denkt. Informeer naar de totale kosten zodat je een beter beeld krijgt van wat je uiteindelijk gaat betalen (en niet alleen per maand).