Wanneer jij droomt van een snellere, meer sportieve auto maar eigenlijk de auto die je nu hebt niet weg wilt doen kun je denken aan motor tuning. Bij het tunen van de motor wordt de auto naar jouw wensen aangepast, allemaal om ervoor te zorgen dat de auto meer prestaties krijgt. Er zijn veel mogelijkheden voor het tunen van je motor, maar wat zijn nou echt de beste aanpassingen?
Inhoudsopgave
- chiptuning
- Motor tuning en Mechanische vermogens tuning
- Nokkenassen
- Zelf motor tunen
- Auto tuning onderdelen
- Interkoeler
- Lachgas tuning
- Diesel chip tuning
- Auto tuning regels nederland
Chiptuning
Na de mogelijke aanpassingen die we hierboven voor je beschreven hebben kun je ook denken aan chiptuning. Dit is namelijk ook een vorm van motortuning. Maar wat houdt het precies in? Chiptuning is een upgrade voor je auto die ervoor zorgt dat hij niet alleen meer vermogen krijgt, maar ook meer koppel. En het beste nieuws is dat daar helemaal geen uiterlijke verandering voor nodig is! Dit gebeurt namelijk door middel van een microchip. Deze chip wordt in de Electronic Control Unit (ECU) geplaatst en zorgt zo voor de veranderingen. Zorg er overigens wel voor dat je een goede autoverzekering afsluit, zodat je niet met financiële verrassingen komt te staan.
Microchip
De chip is niet meer dan een serie processors waarom precies beschreven staat wat ze allemaal met jouw auto moeten doen. Er zijn verschillende chips, eentje die bepaalt hoeveel brandstof je auto krijgt, een ander regelt het ontstekingstijdstip en weer een ander bepaalt hoeveel lucht er precies in de auto gaat. En dit alles gebeurt in de ECU. De ECU bestuurt in feite de hele auto samen met de chip die erin zit. De verhouding tussen lucht en brandstof voor de injectie en het ontstekingstijdstip bijvoorbeeld. Hoe dat gebeurt? Onder andere door de temperatuur van buiten, de samenstelling van de verschillende uitlaatgassen, de positie van het gaspedaal, de inlaatluchtdruk, het toerental en de motortemperatuur te meten. En heb je een turbomotor dan is chiptuning nog aantrekkelijker! Door het chiptunen wordt de turbodruk omhoog gegooid en dit kan tot wel 40% extra vermogen opleveren.
Wat is een ECU precies?



We hebben het net al even over de ECU gehad maar wat is dit nou precies? Een Electronic Control Unit is een belangrijk ondersteunend systeem in je auto. Sterker nog; het is een cruciaal onderdeel voor je auto omdat anders de motor niet goed werkt. Vroeger had de ECU als enige taak om de motor aan te sturen, maar tegenwoordig, bij de modernere auto’s, komt hier veel meer bij kijken. Het heeft meer taken zoals het activeren van de airbags, cruisecontrol en de klimaatregeling. Maar, niet geheel onbelangrijk, ook zorgt de ECU voor de juiste ontsteking en brandstof verhoudingen.
Ook krijgt de ECU veel data binnen vanuit onder andere de NOx sensor, klopsensor en de EGR-klep. Deze date wordt vervolgens allemaal verwerkt om ervoor te zorgen dat jouw auto naar behoren werkt. Ook werkt de ECU samen met de CAN-bus en hebben ze een universele OBD II poort. Deze poort zorgt ervoor dat een monteur gemakkelijk foutcodes uit kan lezen. Ook kan de ECU via deze poort worden aangepast doormidden van OBD tuning of ECO tuning.
Motor- en mechanische tuning



Wanneer jij je motor wilt laten tunen is het wellicht handig om je eerst in te lezen wat dit precies inhoudt, behalve dan dat het je meer pk’s oplevert. Het autoverkeer deze dagen vraagt namelijk veel van je motor. Niet alleen bepaalde prestaties maar ook het produceren van zo schoon mogelijke uitlaatgassen én een acceptabel brandstofverbruik. Het motormanagement systeem in je auto zorgt hiervoor door niet alleen het ontstekingsmoment mar ook het inspuitmoment en de ingespoten hoeveelheid brandstof te bewaken en te regelen. Ook kan het zo zijn dat de nokkenastiming elektronisch geregeld wordt.
Bij het tunen van de motor worden de parameters opnieuw afgesteld. Dit zorgt ervoor dat de motoren met een turbo tot wel 40% meer vermogen en koppel krijgen.
Mechanische tuning
Bezit jij een mechanische auto die geen cpu heeft? Ook dan kun je ervoor zorgen dat het vermogen en koppen verhoogd wordt. Dit doe je namelijk door het plaatsen van een open uitlaat en een sportlucht filter. En heb je een turbo? Plaats dan een dumpvalve voor een sportief geluid wanneer je moet schakelen. Het geeft niet precies hetzelfde resultaat maar kan er wel voor zorgen dat je sneller rijdt. Ook zou je ervoor kunnen kiezen de nokkenassen en zuigers te wisselen echter hangt hier wel een fiks prijskaartje aan.
Nokkenassen
De nokkenassen kunnen ook wel gezien worden als het kloppende hart van je motor. Tenslotte zorgen zij ervoor hoe karakteristiek je motor is. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe set nokkenassen doe je er dus goed aan eerst te bedenken welke set je wilt. Er zijn namelijk drie verschillende categorieën te weten:
- Sportnokkenassen
- Rallynokkenassen
- Racenokkenassen
Hierbij is het zo dat elke categorie van licht naar zwaar loopt. Dit verschil zit hem in de graden van de nokkenassen. Bij de sportnokken is 264 graden licht, en 290 graden zwaar. Ook is het zo dat, hoe hoger de graad is, hoe later de koppelband begint. Kies je voor bovenin dan zal het koppen onder in een stuk minder worden dan wat er standaard in de auto zat. Daarnaast kan hij stationair slecht gaan lopen. Doe je eigenlijk niets of weinig aan de luchtinlaat en de brandstoftoevoer, kies dan de lichtere versie. Dit geldt voor elke bovenstaande categorie.
Nokkenas voor straatgebruik
Voor straatgebruik moet je eigenlijk alleen sportnokkenassen gebruiken. Deze zijn namelijk zo gemaakt dat een hydraulische motor zo kan blijven. Welke nokkenas jij voor je auto nodig hebt is bovendien niet alleen afhankelijk van het type auto maar ook van het injectie- en inlaatsysteem. Wanneer je iets aan de benzinedruk doet kun je een aantal graden omhoog maar dan moet je wel weer rekening houden met het uitlaatsysteem.
Verstelbare nokkenastandwielen
Wanneer je een timing wiel gebruikt kun je hier niet alleen de nokkenassen precies mee afstellen, het zorgt er ook voor dat de koppelband eerder of juist later inkomt. Wanneer je aan racen doet is het belangrijk wanneer je de compressie hebt verhoogd door het onderblok en de cilinderkop gelijk te laten lopen omdat anders de timing niet meer juist is. Ook op de weg zijn deze timing wielen vaak belangrijk, zeker wanneer de auto al wat ouder is. De kleppen van de auto kunnen dan namelijk wat dieper liggen en daardoor komt het nokkenasdiagram niet helemaal goed meer uit.
Zelf je motor tunen



First things first. Ben je van plan zelf je motor te gaan tunen dan doe je er goed aan je motor eerst eens goed na te kijken en een servicebeurt te geven. Vervang de olie- en brandstoffilters evenals de olie. Plaats nieuwe bougies en kijk de kabels hiervan na. Als het nodig is vervang je deze ook. Kijk ook goed of er draden of leidingen loshangen en maak dit in orde. Zie je een lekkage of beschadiging? Los dit dan ook eerst op voordat je begint. Doe je dit niet dan kan het zijn dat er vermogen verloren gaat, en dat is nou net niet de bedoeling.
Onderdelen voor het tunen
Zoals wij net al zeiden zijn er heel veel mogelijkheden voor het tunen van de motor. Er zijn speciale onderdelen die ervoor kunnen zorgen dat het vermogen tot wel honderd pk’s omhoog wordt gebracht. Maar ook kleine onderdelen zoals sportluchtfilters of een lichtere poelie kunnen zeker voor een goede boost zorgen. Onderstaand laten wij jou de beste aanpassingen zien voor je auto.
Uitlaten
Een standaard uitlaat is na een tijdje verroest en dus eigenlijk aan vervanging toe. Wanneer jij je auto wilt tunen en eigenlijk ook een nieuwe uitlaat nodig hebt kun je het beste kiezen voor een mooie sportuitlaat van roestvrijstaal. Het geeft je auto een sportievere uitlaat, meer pk en wanneer je ook om het geluid van je uitlaat geeft wordt dit ook zeker een verbetering! Wel is het aan te raden het geluid van de uitlaat te beluisteren voordat je er eentje onder je auto plaatst. Voor hetzelfde geldt valt het geluid je tegen, en dat is zonde natuurlijk.
Turbo upgrade
Wanneer je een auto hebt zonder turbo maar je wilt deze er wil in hebben is het verstandiger, goedkoper en makkelijker om de motor van je auto helemaal te vervangen door eentje waar al een turbo op zit. Een turbo alleen is namelijk erg prijzig en daarnaast vrij lastig te plaatsen. Ondanks dat het plaatsen van een turbomotor niet makkelijk is, is het zeker wel de moeite en het geld waard. Een turbomotor levert meestal het meeste vermogen op.
Luchtfilters
Eén van de beste aanpassingen die je kunt doen voor je auto wanneer je meer vermogen wilt is het plaatsen van een openluchtfilter. Ze zijn makkelijk te plaatsen en goedkoop. Daarnaast zorgen ze voor aanzienlijk meer koele lucht dan dat de standaard filters doen. En koude lucht is goed voor je auto, want dat zorgt weer voor meer vermogen. Ook zorgt het ervoor dat je met chiptuning meer vermogen uit je auto kunt halen. Meld dit dus altijd als je je auto gaat laten tunen!



Weet je niet goed hoe een openluchtfilter werkt? Wij leggen het je uit! Wanneer je een openluchtfilter hebt geplaatst zorgt deze voor meer lucht in het inlaatspruitstuk. Hoe meer lucht daarin toegepast kan worden, hoe meer brandstof er toegevoegd kan worden en dat is belangrijk voor een optimale prestatie. Met andere worden zorgt het toevoegen van een openluchtfilter ervoor dat er meer lucht binnenkomt en dus meer brandstofmengsel. Brandstofmengsel zorgt voor een hele krachtige explosie, waardoor je meer vermogen en koppen krijgt.
Maar waarom zou je een luchtfilter monteren? Immers, als je er geen plaats komt er meer lucht binnen en dat is beter. Maar de filter zorgt ervoor dat de lucht die naar binnen gaat ook schoon is. Geen vuil van buitenaf, maar ook geen ongedierte, zand of kleine steentjes. Wil je een filter én daarnaast een sportiever geluid? Dan kun je ook kiezen voor een sportluchtfilter. Ook deze variant zorgt voor meer vermogen.
Sport poelie
Door het plaatsen van een sportpoelie gaat er minder vermogen verloren omdat deze poelie minder zwaar is. Het is een redelijk goedkope en kleine ingreep waardoor je 10 pk meer vermogen kan krijgen. doordat hij zo licht is heeft hij minder vermogen nodig om bijvoorbeeld de stuurbekrachtiging te laten functioneren en daardoor gaat er dus minder pk verloren.
Boostcontroller, turbotimer en dumpvalve
Een boostcontroller heb je nodig om de druk van je turbo in te stellen. Om de turbo genoeg af te laten koelen na het rijden (vooral in de zomer) kun je een turbotimer gebruiken. Hierdoor wordt de motor vanzelf uitgezet zodat hij af kan koelen. Een dumpvalve gebruik je om ervoor te zorgen dat het toerental van de turbo gelijk blijft.
Interkoeler



Wanneer je een turbo hebt geplaatst moet je ook een interkoeler hebben. Belangrijk is hierbij dat je de juiste maat hebt. Dit omdat de turbo erg heet kan worden aangezien deze wordt aangedreven door hete uitlaatgassen. En met heet bedoelen we ook echt heet, denk aan 800 graden en hoger. Wanneer je een goede interkoeler van de juiste maat plaatst tussen de turbo en de motor zorgt deze ervoor dat je auto zo goed blijft lopen als dat hij hoort te lopen.
Hoe werkt een interkoeler precies?
De turbomotor zuigt lucht aan naar de turbo in plaats van meteen richting de motor. De turbo perst deze lucht samen zodat hij meer zuurstof naar de motor kan leiden. Omdat de lucht samengedrukt wordt, wordt de motor warmer terwijl deze juist veel beter kan werken wanneer de lucht koud is. Tegen de tijd dat de lucht bij het inlaatspruitstuk komt met de lucht dus weer afgekoeld zijn. Om daarvoor te zorgen kun je een interkoeler plaatsen tussen de turbo en je motor in. Eigenlijk is een interkoeler dus niet meer dan een bak waarin alle lucht wordt verzameld en vervolgens wordt afgekoeld. Dit kan door middel van koelvloeistof maar dit kan ook met koude lucht. Vooral de laatste optie wordt veel gebruikt omdat de rijwind heel makkelijk op te vangen is. Daarnaast heb je bij dit systeem geen extra onderdelen nodig.
Er zijn verschillende interkoelers te koop die allen verschillen van werking en plaatsing. Je hebt air-air interkoelers maar ook liquid-air interkoelers. Bij deze koelers stroomt er koude vloeistof langs de interkoeler, denk hierbij aan koelvloeistof of water. Een nadeel hierbij is dat je een systeem nodig hebt dat deze vloeistof rondpompt en daarnaast de opgewarmde vloeistof weer afkoelt. In de meeste gevallen wordt daar een extra radiateur voor gebruikt. Naast dit nadeel zitten er natuurlijk ook voordelen aan. Zo wordt hij bijvoorbeeld extra gekoeld wanneer deze in de rijwind zit maar hij hoeft niet per se in de rijwind geplaatst te worden omdat hij sowieso al gekoeld wordt door de vloeistof. Dit zorgt ervoor dat hij makkelijker flexibel te plaatsen is.
Monteren van de intercooler
De meeste interkoelers worden ter hoogte van de bumper geplaatst maar hij kan ook liggend op de motor worden geplaatst zoals je dit weleens ziet bij bepaalde modellen van de Subaru Impreza. Deze hebben dan een top mounted interkoeler. Hierbij wordt de koude lucht door de luchthapper gepakt en naar de koeler geleidt. Bij een front mounted interkoeler gebeurt dit automatisch omdat hij altijd in de rijwind zit. Maar er is nog een derde manier, al komt deze bijna niet voor. Dit is de V-mounted interkoeler. Hierbij worden de koeler en de radiateur niet rechtop achter elkaar geplaatst maar liggen ze in de vorm van een V boven elkaar. Deze montage zorgt er alleen voor dat er erg veel plek in beslag wordt genomen en in de meeste auto’s past dat niet.
Lachgas tuning
Dit is een gevoelig onderwerp want over lachgas gaan veel verhalen de ronde. Verhalen die meestal verteld worden door mensen die er niet veel verstand van hebben, en dat is jammer. Zo wordt er gezegd dat het brandbaar is, dat een fles altijd op ieder moment kan exploderen en dat, wanneer je het meer dan twee keer gebruikt, je de motor kunt vervangen. Feit is dat lachgas is opgebouwd uit zuurstof en stikstof. Deze extra zuurstof zorgt ervoor dat er meer brandstof verbrand kan worden wat weer extra vermogen oplevert.
De injectie van lachgas in de verbrandingskamers is in de tweede wereldoorlog al ontdekt door een Duitse vliegtuigmaatschappij. Later, in de jaren vijftig werd het veel gebruikt door de beroemde racer Smokey Yunick. Hij gebruikte de lachgas injectie als één van zijn trucs om de races te kunnen winnen. Zodra dit werd ontdekken, werd het verbannen door NASCAR. Toch zijn er door de jaren heen binnen NASCAR nog verschillende gebeurtenissen geweest waarbij lachgas werd misbruikt. Het was in de jaren ’80 dat lachgas voor het eerst werd gebruikt voor straatraces.
Tot op de dag van vandaag in een distikstofmonoxide injectie niet meer dan een praktische weg tot het hebben van meer pk’s. en net als bij iedere andere aanpassing kan dit een nadeel zijn voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de motor.
Hoe werkt lachgas?
Zoals gezegd is lachgas een combinatie van stikstof en zuurstof. Stikstof zorgt ervoor dat de motor afkoelt waardoor er meer ruimte is voor zuurstof. Wanneer je hier extra brandstof aan toevoegt krijg je een grotere ontbranding in de cilinderruimte. Hoe groter deze ontbranding is, hoe meer pk je extra krijgt. Het NX-systeem is een lucht brandstof leveringssysteem dat samenwerkt met het brandstof injectiesysteem. Hij zorgt ervoor dat er brandstof en zuurstof naar de cilinders worden vervoerd via de shark verstuiver. Deze is centraal geplaatst in het inlaattraject om te zorgen voor extra pk’s.
Dit systeem is overigens een heel makkelijk systeem. Je hoeft hierbij geen andere motoraanpassingen te doen. Het enige dat je hoeft te doen is de shark verstuiver in het inlaat traject te plaatsen, vijf tot vijftien centimeter voor het gasklephuis. Vervolgens sluit je de brandstof solenoid aan op het hogedruk gedeelte van de brandstof galerij. Zorg voor de veiligheid van het systeem en voor jezelf voor een volgas schakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat het systeem niet per ongeluk kan worden ingeschakeld. Ook zijn er speciale lachgas filters verkrijgbaar met speciale veiligheidsschakelaars voor de benzine en de oliedruk.
Diesel tuning



En dan is er ook nog chiptuning speciaal voor dieselauto’s. ook bij deze auto’s geldt dat ze tegenwoordig moeten zorgen voor zo schoon mogelijke uitlaatgassen en een acceptabel brandstofverbruik. Net als bij benzineauto’s zorgt het motormanagement systeem hiervoor.
SDI-diesel tuning
Wanneer jouw auto geen tuning heeft maar wel een elektronisch geregelde inspuiting kun je de SDI tuningsset monteren. Door middel van deze set zal er een vermogenswinst van ongeveer 15 pk worden bereikt. Deze stijging wordt bepaald door optimalisatie van de brandstofhoeveelheid. Deze stijging van het vermogen zal je merken in alle toeren.
TDI diesel tuning
Deze methode wordt gebruikt bij motoren die een elektronische brandstofpomp van BOSCH hebben. De montage is vrij eenvoudig door middel van standaard stekker verbindingen bij VAG-motoren. Door correcties aan de inspuithoeveelheid ontstaat er een stijging in het vermogen.
Commonrail diesel tuning
Deze regelbare tuningset wordt gebruikt bij alle motoren die ingespoten worden door middel van Commonrail techniek. De stijging in het vermogen wordt hier behaalt door optimalisatie van de brandstofhoeveelheid. Ook hierbij zal het verschil in vermogen merkbaar zijn in alle toeren.



Feiten en regels
Misschien vraag jij je na het lezen van bovenstaand stuk af waarom een auto niet standaard wordt gechiptuned in de fabriek. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Dit komt doordat de fabrikanten zich aan bepaalde regels moeten houden. Ook moeten zij rekening houden met zaken als gemiddelde onderhoudsintervallen, de wisselende brandstofkwaliteit en het brandstofverbruik. Daarnaast kun je je afvragen of het chiptunen van je auto wel mag, wettelijk gezien. Alleen is hier niet echt een duidelijk antwoord op te geven simpelweg omdat er geen duidelijke richtlijn is. Maar wel is het zo dat de meeste chips ook na het tunen nog steeds aan de wettelijke eisen voldoen.