Het bereiden van je eten op bijvoorbeeld een campingaz BBQ geeft het een unieke, lekkere smaak en zorgt voor die mooie zwarte grillstrepen. Of je nu een BBQ op gas of met houtskool gebruikt, je moet voordat je het eten op de BBQ legt de grill goed voorverwarmen. Gebruik een vleesthermometer om te bekijken of het eten gaar is en houd er rekening mee dat je vlees waarschijnlijk ook nog doorgaart nadat je het van de grill hebt gehaald.
1. Gebruik voor een natuurlijke rooksmaak een houtskoolgrill
Een bbq kopen is op het internet zo gedaan, maar kies dan wel voor een bbq met houtskool. Bij een houtskoolgrill moet je, voordat je kunt beginnen met grillen, eerst de kooltjes aansteken wat kan worden gedaan met een aanmaakblokje en een lange lucifer. De houtskool zal na ongeveer 20 minuten goed warm zijn en gloeien en dan kun je het voedsel op de grill leggen.
Wanneer je klaar bent met barbecueën, sluit je het deksel en laat je de kooltjes op een natuurlijke wijze opbranden en gooi je daarna de as weg.
Een BBQ met houtskool wordt heter en geeft een natuurlijke smaak aan het eten, maar deze BBQ is wel moeilijker schoon te maken en is moeilijk op een constante temperatuur te houden.
2. Kies voor een eenvoudig te gebruiken, handige optie voor een BBQ op gas
Bij een BBQ op gas maak je gebruik van een propaantank, die voordat je begint met koken op de juiste manier moet worden aangesloten: je moet de slang aan de ene kant op de gasfles en aan de andere kant op de BBQ aansluiten. Deze BBQ heeft een ontstekingsknop, die je eenvoudig kunt gebruiken om de BBQ aan te steken en een knop om het gas dicht te draaien. Er is ook een knop om de temperatuur en de sterkte van de vlammen te regelen. Een BBQ op gas is meestal duurder, maar zijn wel gemakkelijker te bedienen en worden ook veel sneller warm. Zorg ervoor dat, voordat je de propaantank op de BBQ aansluit, het gas dichtgedraaid is.
3. Maak je BBQ regelmatig schoon en vervang de onderdelen
Reinig voor elk gebruik je BBQ en maak hem vervolgens ongeveer één of twee keer per jaar grondig schoon. Gebruik een staalborstel om restjes voedsel van de rekken en de bodem af te halen en borstel heen en weer totdat de BBQ weer glimt.
Als je een BBQ met houtskool gebruikt, zorg er dan voor dat je na ieder gebruik de oude as en kooltjes weggooit.
Je kunt je BBQ grondig reinigen door de grill gedurende 15 minuten op te warmen om zo eventuele voedseldeeltjes los te maken. Je moet dan het gas uitschakelen en vervolgens met een borstel, die je nat maakt met een sopje, het rooster schoonschrobben.
4. Gebruik directe hitte voor eten dat snel gaar is
Als je bijvoorbeeld hamburgers of hotdogs op de BBQ wilt bereiden, is het het beste om ze op directe hitte te bereiden omdat dit soort voedsel snel gaar is. Het gedeelte van je BBQ met directe hitte of vlammen is het heetst.
Een BBQ op gas heeft instellingen, zoals Laag, Middelmatig en Hoog en je kunt de warmte eenvoudig aanpassen om het voedsel op de juiste manier te garen.
Barbecueën op houtskool begint met een hoge temperatuur en na verloop van tijd neemt de hitte iets af.
5. Gebruik indirecte hitte voor eten dat langzaam gaart
Voedingsmiddelen zoals ribbetjes worden vaak op indirecte hitte bereid, zodat het langzaam gaart en een heerlijke rokerige smaak krijgt. Zet in het geval van een BBQ op gas de knop op Laag of plaats het voedsel bij een BBQ met houtskool aan de zijkanten.
Bij een BBQ op houtskool kun je de kolen of briketten ook aan één kant van je grill leggen – dat wordt dan de kant met directe hitte – en de andere kant (de kan met indirecte hitte) kun je dan vrij van kolen houden.
Als je voedsel dat langzaam gaart op de BBQ hebt liggen, moet je het deksel sluiten om zo de hitte binnen te houden.
6. Verwarm je BBQ 10-20 minuten voor
Om de BBQ voor te verwarmen, kun je de houtskool aanmaken met een aanmaakblokje of in het geval van een BBQ op gas kun je de vlam aansteken. Laat je grill 20 minuten opwarmen om ervoor te zorgen dat je meteen kunt beginnen met het bereiden van je voedsel. Een BBQ op gas heeft slechts 10 minuten nodig om op te warmen, terwijl een BBQ met houtskool er wel 20 minuten over doet om warm te worden. Om een BBQ op gas voor te verwarmen, draai je de knop naar de gewenste stand. Om een BBQ met houtskool voor te verwarmen, steek je de kooltjes aan (je kunt kranten, aanmaakblokjes of een aanmaakvloeistof gebruiken).
7. Gebruik tijdens het BBQ-proces goede hulpmiddelen
Als je vlees of groenten op de grill legt, gebruik dan een tang of een spatel want dit zijn waarschijnlijk je handigste hulpmiddelen. Het is ook een goed idee om grillwanten en aluminium bakjes die je kunt gebruiken bij de hand te hebben.
Zorg ervoor dat je gaar voedsel niet aanraakt met een hulpmiddel waarmee je ook rauwe producten hebt aangeraakt.
Probeer om de sappen niet verloren te laten gaan je eten slechts één of twee keer om te draaien.
8. Bedruip het eten pas de laatste 2-5 minuten van de bereiding
Als je een saus of een andere vloeistof over je vlees wilt druppelen, kun je het beste wachten tot het bijna gaar is om te voorkomen dat je de extra smaak verbrandt. Gebruik een pipet of een kwastje om de saus een paar minuten voordat je het voedsel van de BBQ haalt aan te brengen.
9. Test met behulp van een thermometer de gaarheid van het eten
Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees of de vis en zorg ervoor dat je het niet naast een bot steekt. Je kunt een thermometer met een wijzerplaat of een digitale thermometer gebruiken, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat de thermometer een nauwkeurige meting geeft.
De temperatuur van gevogelte moet 74° C zijn, terwijl varkensvlees en vis 63° C mogen zijn. Rundvlees varieert van 60° C, wat rauw is, tot 77° C, wat goed doorbakken is. Zorg ervoor dat je een thermometer gebruikt, die speciaal voor vlees en gevogelte is gemaakt.
10. Haal het vlees zodra het de ideale temperatuur heeft bereikt van de BBQ
Je vlees blijft nog ongeveer 10 minuten nadat je het van de BBQ hebt gehaald nagaren. Als je voedsel bijna gaar is, haal het dan van de BBQ en laat het een paar minuten rusten voordat je het snijdt. Zo kan het rustig verder garen.
Het klopt dat vlees nadat het van de BBQ wordt gehaald nog blijft doorgaren, maar je moet nooit nog heel rauw vlees of vis van de grill halen.
Hoe kun je verschillende soorten eten het beste op de BBQ bereiden?
1. Leer hoe je groenten en fruit kunt grillen om ze in geweldige bijgerechten te verwerken
Leg de groenten en het fruit direct op de grill of leg ze in folie gewikkeld op het rooster. Groenten en fruit hebben verschillende diktes en bereidingstijden, maar de meeste soorten zullen in ongeveer 5-10 minuten op de grill garen.
Gegrilde groenten vormen een uitstekend bijgerecht en fruit zoals ananas of bananen, die zijn bereid op de BBQ, zijn een heerlijk dessert. Groenten zoals aardappelen moet je voordat je ze grilt eerst half gaar koken. Je kunt de groenten en/of het fruit ook aan een spiesje rijgen om ze zo gemakkelijk te kunnen grillen.
2. Probeer filet mignon op de BBQ als je van een mals stukje vlees houdt
De meeste mensen kiezen voor filet mignon die in dikke plakken is gesneden en het is het beste om dit vlees op directe hitte te bereiden. Gebruik je vleesthermometer om de gaarheid te testen en natuurlijk is de bereidingstijd grotendeels afhankelijk van de grootte en de dikte van het vlees of de vis.
Voor een medium-rauw bereiding moet je een temperatuur van 63° C aanhouden terwijl je bij een temperatuur van 71° C een medium bereiding krijgt.
3. Leg voor een smakelijk stukje vis zalm op de BBQ
Het is het beste dat als je zalm wilt gaan grillen je voor een stuk zalm met vel kiest. Grill de zalm totdat het iets meer dan de helft gaar is voordat je het omdraait.
Het wordt aanbevolen dat je je zalm tot ongeveer 52° C op indirecte hitte laat garen en vervolgens een mooi kleurtje geeft op de grill. Voeg, om het extra lekker te maken, wat citroen aan je zalm toe.
4. Grill voor een lekker hapje kippenvleugeltjes op de BBQ
Je kunt de vleugeltjes voordat je ze gaat grillen eerst in een marinade laten marineren. Grill de kippenvleugeltjes op middelhoog vuur en draai ze om zodra ze er aan één kant mooi bruin zijn. Het grillproces duurt ongeveer 20 minuten.
De kippenvleugeltjes moeten een temperatuur van 74° C hebben, maar zorg er wel voor dat de thermometer het bot niet raakt als je de temperatuur gaat opmeten.
5. Bereid voor een klassieke maaltijd spareribs op de BBQ
Een eenvoudige marinade maakt de ribbetjes nog lekkerder. Als je ze langzaam grillt, kan dit ongeveer 5-6 uur duren. Controleer of de temperatuur ten minste 63° C is. De grootte en de dikte van je ribbetjes bepalen hoe lang het duurt om ze te laten garen.