De zomer staat alweer bijna voor de deur en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat de geur van lekkers op de barbecue de lucht vult. Ga aan de slag en verbeter met deze BBQ-tips van de experts je vaardigheden.
1. GEBRUIK GEEN GRILL OP GAS
Er zijn veel verschillende soorten BBQβs te koop. Je kunt grillen op directe warmte en op indirecte warmte, maar er zijn ook modellen die met houtskool, met houtsnippers en met houtblokken werken. Maar één ding waar de meeste experts het over eens zijn, is dat een grill op gas geen goede keuze is. De rook is op zichzelf al een ingrediΓ«nt. Zonder dat krijg je wel de hitte, maar mis je die genuanceerde smaak.
2. GEBRUIK VOOR EXTRA SMAAK HOUTSNIPPERS VAN FRUITBOMEN
Over nuance gesproken, om de gebruikelijke smaak te veranderen moet je eens houtsnippers van fruitbomen aan je houtskool toevoegen. Hout dat afkomstig is van fruitbomen is mild van smaak en rijk aan sap en het bevat over het algemeen minder onzuiverheden. Je kunt kiezen voor het soort hout dat het gemakkelijkst bij jou in de buurt te vinden is. Denk aan appel, kers, druif of mijn persoonlijke favoriet: perzik.
3. WEEK DE HOUTSNIPPERS EERST IN WATER
Week de houtsnippers minstens een uur of, nog beter, een nacht in wat water. Laat ze voor gebruik natuurlijk goed uitlekken. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze in je grill. Het water zorgt ervoor dat de snippers ook meer rook produceren, wat meer smaak aan het product op de grill geeft.
4. CONTROLEER DE TEMPERATUUR
De juiste techniek voor het bereiden van voedsel op de barbecue kan worden samengevat in twee woorden: “laag en langzaam”. Wees geduldig. Probeer de temperatuur te controleren maar schep niet steeds het houtskool om omdat je zo in een keer veel warmte kunt verliezen. Er is echt geen reden om de BBQ, als je hem aanmaakt, te openen tenzij je denkt dat het te snel gaat. Zoals het spreekwoord zegt, geduld is een schone zaak. Daarna kun je elk uur het vlees met je saus instrijken en terwijl je bezig bent de temperatuur controleren.
5. LAAT HET VLEES VOORDAT JE HET GAAT ETEN RUSTEN
Nadat je je vlees van de grill hebt gehaald, moet je het een paar minuten laten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen in het vlees blijven en voorkomt dat het vlees uitdroogt. Snijd het vlees pas aan als je het gaat serveren en dan moet je het ook direct eten. Nog een tip om het vlees lekker sappig te houden: prik tijdens het bereiden geen gaten met een vork in je vlees. Gebruik in plaats daarvan barbecuetangen of spatels om het vlees te keren.
6. VERMIJD DE SMAAK VAN VLOEISTOF IN HET VLEES
Als je vloeistof gebruikt om je houtskool mee aan te maken, zorg er dan voor dat het vuur volledig uit is voordat je het vlees of de vis op de grill legt. Als het vuur niet uit is, dan is er nog wat vloeistof aanwezig, dat niet is opgebrand en je wilt die smaak niet op je eten. Je weet dat je kunt beginnen met koken wanneer “de houtskool een asgrijze kleur heeft en aan de onderkant gloeiend rood wordt”. Het duurt meestal ongeveer een half uur.
7. PLAATS ALUMINIUMFOLIE IN DE BBQ ZODAT JE DEZE GEMAKKELIJK KUNT SCHOONMAKEN
Je houdt misschien wel van het bereiden van eten en natuurlijk van de maaltijd te genieten, maar niemand houdt ervan om daarna op te ruimen. Om het proces te versnellen, bekleed je de binnenkant van je BBQ met een paar vellen aluminiumfolie. Leg dan het houtskool of de houtsnippers op de laag folie. Dit zorgt ervoor dat je de grijze kolen en het as, als je klaar bent met BBQen, snel kunt weggooien en de binnenkant gemakkelijk kunt reinigen.
8. HOUD JE APPARATUUR SCHOON
Deze is voor mensen, die net beginnen met het gebruik van een BBQ of voor degenen die net hebben geΓ―nvesteerd in een nieuwe BBQ zoals een Kamado Joe Classic 3. De Kamado Joe Classic III is het laatste model uit de classic serie. De Kamado Joe Classic 3 heeft de nieuwste Kamado Joe innovaties als de SloRoller, het gepatenteerde Divide & Conquer systeem en een nieuw onderstel gemaakt van gietaluminium en met ruimte voor accessoires. Met dit soort apparatuur van Kamado Express maak je het BBQen net even wat leuker.
Voor het eerste gebruik moet je een groot vuur opstoken en de vlammen 45 minuten door de korf laten razen. Door dit te doen verzegelen de poriΓ«n in het metaal en verbranden alle overblijfselen en bijproducten zoals olie, vet, metaalkrullen en andere smurrie die ontstaat tijdens het productieproces. Dit moet je ook doen als je je BBQ lange tijd niet hebt gebruikt en het niet regelmatig schoonmaakt of als de binnenkant is bedekt met ranzig vet of schimmel.
9. WEEK DE SATΓSTOKJES IN WATER OM ZO VERBRANDEN TE VOORKOMEN
Als kebab deze zomer op je menu staat, zorg er dan voor dat je de satΓ©prikker, waaraan je het vlees rijgt, minstens 30 minuten in koud water laat weken om zo te voorkomen dat ze verbranden. Als je metalen spiesjes gebruikt, veeg ze dan af met een stuk keukenpapier gedrenkt in plantaardige olie om te voorkomen dat het voedsel eraan blijft plakken. Als je veel spiesen gaat bereiden, kun je er een aantal invriezen en er een paar per keer uithalen als dat nodig is.
10. DE JUISTE LUCHTCIRCULATIE IS BELANGRIJK
Vlees mag tijdens het bereiden, behalve het oppervlak waarop het ligt, niks anders aanraken. Ander vlees en de zijkanten van je BBQ mogen dus niet geraakt worden. Voordat je je BBQ koopt, moet je eerst kijken hoe groot deze is en of het past bij jouw gebruik. Er moet ruimte omheen zijn om de lucht rondom het vlees te laten stomen. De Kamado Joe zorgt er in ieder geval voor dat er genoeg lucht bij komt.
11. GEBRUIK GEEN HOUTSNIPPERS UIT DE SUPERMARKT
Kun je je vlees het beste boven houtsnippers of boven houtskool roosteren? Het kan handig zijn om de houtsnippers te gebruiken, die je in de supermarkt kunt kopen, maar het levert niet de beste resultaten op. Veel van de snippers zijn in de oven gedroogd, wat betekent dat zelfs een kind er een vuurtje mee kan stoken, maar de stukjes zullen zo snel en met zo weinig rook opbranden dat je er eigenlijk niet mee kunt BBQen. Om te bekijken of de snippers in de oven zijn gedroogd, pak je het op en voel je hoe zwaar de stukjes zijn. Als het onnatuurlijk licht in je hand aanvoelt, zal het branden als benzine.
12. GEBRUIK ALUMINIUM FOLIE ALS GRILLBORSTEL
Als je niet zo heel vaal gaat BBQen, heb je vast niet alle tools in huis. In plaats van een grillborstel aan te schaffen, kun je dan gewoon een vel zwaar aluminiumfolie verkreukelen tot het de grootte van een navelsinaasappel heeft en het vastpakken met een kokstang. De tang zal dan als handvat fungeren. Borstel zo het vuil van je roosters.
Hoe bereid jij zelf de BBQ voor?