Het kopen van je eerste bedrijfswagen kan, als je niet weet hoe je het precies moet aanpakken en wat je opties zijn, best heel spannend zijn. Er zijn tal van manieren om tijdens de looptijd van de regeling geld te besparen, wat je dan vervolgens weer in je bedrijf kunt stoppen. Lees onze handleiding met de beste tips voor het kopen van een bedrijfswagen maar eens snel door.
1. Koop slim
We leven in een wereld waar een behoorlijke economische druk op ons wordt gelegd. Overheden sporen ons aan om βgroenβ te worden en je hoort er van alles over om je heen. Maar is het eigenlijk wel zo erg? Als je je eerste auto van de zaak koopt, leg je waarschijnlijk veel kilometers af, dus waarom zou je dan juist geen auto met zuinige eigenschappen kopen? Die lange ritten op de snelweg zullen minder vervelend lijken als je tankt en ontdekt dat de auto veel minder brandstof heeft verbruikt dan dat je had verwacht. De sociale implicaties zullen je ook ten goede komen. Gezien worden in een benzine slurpende SUV is niet meer van deze tijd, toch? Zuinig kopen is in de 21ste-eeuw echt het beste voor jou en je banksaldo.
2. Kleine auto = lagere rekeningen
Het lijkt vanzelfsprekend om te zeggen, maar hoe groter de auto, hoe hoger de rekeningen ook zullen zijn. Bedenk wat je wel en wat je ook niet kunt betalen. Je betaalt al een hoop voor de benzine, dus waarom zou je niet een aanzienlijk bedrag besparen en een kleinere auto kopen? Een compacte auto kan een goede manier zijn om zuiniger te rijden. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, bieden je lage bedrijfskosten en ze zijn eenvoudig te parkeren. En heb je, tenzij je een groot gezin hebt, echt wel die gigantische sedan nodig? Klein rijden is een geweldige manier om geld te besparen en om de dingen toch praktisch te houden.
3. Kies voor de juiste specificaties
Het kopen van een auto kan lastig zijn, maar met een beetje onderzoek zou je kunnen eindigen met de auto, die je wilt en met de gadgets die je echt nodig hebt! Veel modellen hebben verschillende specificaties en variaties, die verwarrend kunnen lijken. De ene variant heeft misschien een vierwielaandrijving, de andere heeft misschien extra airbags – je moet evalueren wat je nodig hebt en wat je echt zult gaan gebruiken. Auto’s met GPS- of satellietnavigatie zijn vaak stukken duurder. Als je maar een paar kilometer van je werk woont, heb je dan wel echt een navigatiesysteem nodig? Onthoud dat opties precies zijn wat het woord zegt – opties!
4. Denk vooruit
Bij sommige bedrijven kun je na een aantal jaren gebruik de auto van de zaak direct kopen. Dus als dit het geval is, is het het beste om vooruit te kijken. Is een kleine auto geschikt om straks ook privΓ© te gaan gebruiken? Dit geldt ook voor te grote wagens. Je moet bedenken wat de beste optie is voor de duur van het gebruik als auto van de zaak en vervolgens voor wanneer je er privΓ© mee gaat rijden. Als je plant om een gezin te gaan stichten, is een kleine auto dan groot genoeg om het speelgoed, de luiers en de buggy van de kinderen in mee te slepen?
5. Verzekering
De nieuwe auto van de zaak kan betekenen dat je je eigen auto kunt verkopen en het lijkt dan alsof je geld bespaart, maar onthoud dat je werkgever mogelijk geen verzekering voor de auto van de zaak heeft afgesloten. Zelf een bedrijfsauto verzekeren is daarom noodzakelijk. We raden je aan om te onderzoeken onder welke verzekering de auto van de zaak valt – sommige auto’s kunnen zijn niet voor privΓ©gebruik gedekt, dus gebruik je gezonde verstand en kies weloverwogen. Het feit dat een auto klein is, wil nog niet zeggen dat de verzekering ook laag is. Auto’s als de Volkswagen Golf GTi mogen dan een goedkope, praktische en kleine auto zijn, maar vanwege de 2,0-liter turbomotor is de verzekering niet gunstig. Een bestelauto verzekeren is in ieder geval wel heel belangrijk om te hebben.
6. Voertuigen voor woon-werkverkeer
Onthoud dat als je voor een voertuig kiest dat plaats biedt aan tenminste zes volwassenen, 80% van de kilometers voor het vervoer van werknemers van en naar het werk moet worden gebruikt. Dus als die grote stationwagen niet wordt gebruikt voor de bovengenoemde activiteiten, kun je hem het beste laten staan en een voertuig kiezen dat wel geschikt is. Iets kiezen binnen de mogelijkheden, is van het allergrootste belang. We willen allemaal de beste en duurste auto, maar soms is het het beste om gewoon βneeβ te zeggen.
7. Budget
Het zou handig zijn als je precies weet wat je budget is. Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons vergeten de prijs totdat de deal rond is – maar je werkgever zal graag een goede deal willen, dus kun je het beste met je leidinggevende of een manager overleggen om erachter te komen welke mogelijkheden je hebt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je werkgever ziet dat je proactief en eerlijk bent, maar het zorgt er ook voor dat er geen vervelende gesprekken komen nadat de deal al is gesloten. Onthoud dat je je baas, ten koste van alles, tevreden moet houden.
8. Motorrijtuigenbelasting
Bij het kopen van je bedrijfswagen draait het om evenwicht en het is van het grootste belang dat je bedenkt hoeveel CO2 je wagen uitstoot, aangezien dit een directe invloed heeft op de belasting voor bedrijfswagens. Onthoud, hoe lager, hoe beter. Kleinere auto’s hebben doorgaans een lagere CO2-uitstoot. Grote SUV’s zoals Range Rovers en Hummers zijn misschien extravagant en luxueus maar ze produceren ongekende hoeveelheden CO2 en zullen vervolgens ook flink belast worden.
9. Gebruik van het internet
Velen van ons zijn huiverig om online een auto te kopen, maar in werkelijkheid kan het internet je veel voordelen opleveren bij het kopen van je bedrijfswagen. Zolang je de auto niet koopt zonder hem te hebben gezien, kan er niks misgaan. Sommige websites bieden vergelijkingstabellen voor verschillende auto’s – hier kun je bekijken hoe je potentiΓ«le bedrijfswagen ten opzichte van andere modellen presteert.
10. Onderhandel
Als je hebt besloten welke auto je als bedrijfswagen wilt gaan aanschaffen, moet je wat initiatief aan je werkgever tonen en gaan onderhandelen met de dealer. Als het je lukt om de auto van de zaak aan te schaffen voor minder dan je werkgever had verwacht, haal je zeker een wit voetje en kom je misschien zelfs wel op de lijst met mensen, die een kerstkaart krijgt – maar dat kunnen wij niet garanderen.
We zijn alweer aan het einde gekomen. Je zou nu zonder problemen je eerste bedrijfswagen moeten kunnen aanschaffen. Als je onze adviezen in gedachten houdt, moeten jij en jouw bedrijf tevreden zijn met de overeenkomst en de auto. Veel plezier met het autorijden!