Wil je graag je eerste moestuin gaan aanleggen? Hoe moeilijk kan het zijn? Steek gewoon een paar zaden in de grond en afwachten maar, toch? Was het maar zo gemakkelijk! In dit artikel bespreken we 10 tips voor het indelen van de tuin, als je overweegt om je eigen producten te gaan verbouwen.
1. Kies de juiste locatie
Idealiter is dit een zonnige plek! De meeste groenten hebben minimaal zes uur zon per dag nodig. Sommige gewassen zoals sla en spinazie en andere groenten zullen goed groeien op gedeeltelijk zonnige plekken, maar planten zoals tomatenplanten en paprikaplanten hebben zo veel mogelijk zonlicht nodig. Amaryllis kopen is ook een leuk idee om de tuin op te fleuren!
2. Houd het dicht bij huis
Een locatie in de buurt van je huis maakt het gemakkelijker voor jou om je tuintje regelmatig te onderhouden en maakt het ook gemakkelijk om producten te oogsten, als je ze wilt gaan gebruiken in een maaltijd.
3. Kweek alleen producten, die jouw gezin graag eet
Het heeft geen zin om al je tijd en energie (en geld) te besteden aan het verbouwen van producten die jij of jouw gezin niet lekker vinden!
4. Water moet direct beschikbaar zijn
Niets is lastiger voor een tuinman dan tijdens een hittegolf water naar dorstige planten te moeten dragen. Overweeg om te investeren in een tuinslang van goede kwaliteit met een opzetstuk of nog beter, kies voor een bewateringssysteem.
5. Een goede grond is het allerbelangrijkste om succesvol te kunnen verbouwen
Planten zijn voor het verkrijgen van voedingsstoffen en voor de stabiliteit en drainage afhankelijk van de bodem. Om je moestuin gezond te maken, moet je beginnen met een goed doorlatende, zandige leem en daar zoveel mogelijk organisch materiaal aan toevoegen.
6. Verbeter je grond
Compost, voeding of goed verouderde mest zullen het vermogen van de grond om goed vocht af te voeren en vocht vast te houden vergroten. Je kunt het vergelijken met een spons. Gebruik echter nooit verse mest! Het kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten en de gevoelige wortels van planten aantasten. Composteer de grond gedurende minimaal zes tot twaalf maanden.
7. Zade, planten of bollen
De meeste tuingroenten kunnen direct worden gezaaid op de plek waar ze moeten groeien. Dit is het geval voor sla, bonen, wortelen, bieten, snijbiet, spinazie, erwten, komkommers en pompoen. Planten, die langer de tijd nodig hebben om een eetbare vrucht te kunnen produceren, kunnen beter als een gekweekt plantje in je moestuin worden gezet. Koop voor tomaten, paprika’s, aubergines en meloenen stekjes of begin je eigen planten zes tot acht weken, voordat je ze buiten plant, al op te kweken. Wanneer je de tuin meer sfeer wilt geven, dan zou je mooie krokussen kunnen planten.
8. Houd de tuin productief door snelgroeiende groenten te planten
Zorg dat er altijd wat in je moestuin staat door planten zoals bonen en sla te planten en altijd iets nieuws te planten als er iets wordt geoogst. Plant niet te veel tegelijk!
9. Gebruik als je niet veel ruimte hebt om mee te werken verhoogde tuinbedden of bakken
Als je een onmogelijk rotsachtige grond of vaste kleigrond hebt, overweeg dan om wat verhoogde bedden te bouwen, die je kunt vullen met goede aarde. Groenten telen in bakken is een andere optie. Als je een instant-tuin wilt, probeer dan kweekzakken te gebruiken.
Je kunt ook grote zakken met potgrond op je zonnigste plek neerzetten, drainage gaten in de bodem prikken, een paar spleten in de bovenkant maken en de zaden of stekjes erin doen.