Statiefmodellen kunnen nogal verschillen. Als je door de handleiding bladert, let dan op deze termen.
Draagvermogen
Dit verwijst naar het maximale gewicht dat een tripod kan dragen. Als je een camera die zwaarder is dan het max. draagvermogen op het statief zet, loop je het risico dat het statief breekt – en je camera en objectief beschadigt. Bedenk bij het kopen van een statief hoeveel je camera weegt met de zwaarste lens en flitser erop, en kies het statief dat dat gewicht aankan.
Ingeklapte maat
Dit is de lengte van het statief als het is uitgeklapt. Als je van plan bent je statief op te bergen of mee te nemen op reis, let dan vooral op deze specs.
Maximale hoogte of afmeting
Op de keerzijde is dit de lengte van het statief als de poot en middenstijl zo hoog zijn opgetrokken als ze kunnen. Als je je sony a7 mark 4 bijvoorbeeld op een statief zet, moet de zoeker op ooghoogte zijn – koop dus een statief dat even hoog is als jij. Bij een statief met een bevestigde kop moet de punt van de kop op één lijn staan met je kaak.
Snelkoppelingsplaat
Deze plaat is een klein accessoire dat in de onderkant van je camera schroeft om je camera gemakkelijker van je statief te monteren en te demonteren. Het bespaart je het voortdurend vast- en losschroeven van het statief, dus het is handig als je op locatie bent.
Pootsecties
Statiefpoten zijn opgebouwd uit secties, en het aantal secties bepaalt hoe lang het duurt voor je een opname kunt maken. Statieven met minder pootsecties zijn meestal stabieler, maar die met meer secties hebben een kleinere gesloten lengte – waardoor ze ideaal zijn voor op reis.
Beenvergrendelingen
De afzonderlijke beensecties zijn voorzien van vergrendelingsmechanismen. Er zijn twee soorten sloten: flip locks en twist-leg locks. Klapsloten zijn snel en gemakkelijk te gebruiken, terwijl het iets langer duurt voor ze vergrendeld zijn – maar ze worden betrouwbaarder geacht.
Materialen
Je kunt kiezen tussen een aluminium of koolstofvezel statief. Statieven van koolstofvezel zijn licht, duurzaam en roesten niet, en daarom zijn ze meestal duurder. Goedkopere statieven zijn meestal gemaakt van aluminium, dat zwaarder is dan koolstofvezel.
Koop het stevigste statief dat je kunt dragen en kies er een die past bij het soort fotografie dat je doet en de uitrusting die je gebruikt. Als je beekjes, watervallen en landschappen in kustgebieden fotografeert, kies dan een statief dat tegen de elementen bestand is en de camera en het objectief in bewegend water stabiel houdt. Aan de andere kant, als je je richt op stadsfotografie, kan een lichter model volstaan.