Is alcohol verslavend? Echt? Het is niet hetzelfde als andere “hard” drugs, zoals crystal meth of heroΓ―ne, die dat duidelijk wel zijn. Ook is het drinken van alcohol volkomen aanvaardbaar, en het is nog legaal ook! De meeste mensen, zelfs mijn vrienden en familie drinken zonder ooit verslaafd te worden. Betekent dit alles niet dat alcohol een veiliger drug is?
Nou, nee niet echt. Deze twijfels en vragen zijn de reden waarom het zo uitdagend kan zijn om een alcoholverslaving aan te pakken. Het komt misschien als een verrassing, maar meer dan de helft van alle mensen die behandeld worden voor een drugsmisbruik probleem zijn verslaafd aan alcohol. Meer mensen hebben hulp nodig met alcohol dan met heroΓ―ne, crystal meth, en cocaΓ―ne samen. Hoewel alcohol beter verkrijgbaar en aanvaardbaarder is dan drugs, is het niet noodzakelijk veiliger en minder verslavend.
Alcohol ‘hoort’ bij de maatschappij
Veel volwassenen hebben een ongeordende relatie met alcohol, wat betekent dat ze te zwaar of te vaak drinken. Alcohol drinken, en zelfs overmatig drinken, hoort gewoon bij onze maatschappij, waardoor we niet meteen alarm slaan als we iemand zien drinken. De maatschappij omarmt alcohol, en veel culturen gebruiken drinken als een symbool van feestvieren. Hierdoor staan we onszelf of onze geliefden vaak toe het pad van verslaving op te gaan zonder het zelf in de gaten te hebben.
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Hoe weet je wanneer je drinkgedrag een grens overschreden heeft? Het kan moeilijk te zeggen zijn wanneer zoveel andere mensen ook drinken. Het drinken van alcohol verandert in een probleem wanneer het je leven op een negatieve manier begint te beΓ―nvloeden. Een of twee nachten drinken kan je een kater bezorgen, of je een paar gΓͺnante dingen laten doen, maar dat is nog geen echte verslaving. Als drinken uit de hand loopt, raken alle aspecten van je leven ermee verstrikt. Je hebt niet meer een paar erge katers per jaar, je begint er elke week meerdere te hebben. Drinken vertegenwoordigt niet langer een occasioneel feest, het is een ontsnapping en wordt een deel van je routine. Als je prestaties op school, op je werk, of in je gezin achteruit gaan is het tijd om eens goed te kijken wat er aan de hand is.
Verslaafd aan alcohol? 10 vragen die je jezelf kunt afvragen
De volgende 10 vragen zijn bedoeld om je te helpen je relatie tot alcohol beter te begrijpen. Ze helpen je te zeggen of het op misbruik of verslaving lijkt, of is als het dichter bij gemiddeld ligt.
1. Heb je de neiging meer te drinken dan je verwacht had? En gedurende langere perioden?
2. Zou je willen dat je minder dronk, en heb je moeite om je alcoholinname te beperken?
3. Neemt drinken een groot deel van je tijd in beslag? Met andere woorden, besteed je veel van je tijd aan het verkrijgen, gebruiken, of herstellen van een alcohol kater?
4. Heb je erg sterke verlangens of driften om te drinken? Voelt het alsof je het “nodig” hebt om rond te komen?
5. Veroorzaakt het drinken problemen voor je op je werk, op school, of in je familieverplichtingen? Gebeurt dit vaak?
6. Als drinken deze sociale en intermenselijke problemen wel voor je veroorzaakt, blijf je dan toch drinken?
7. Heb je activiteiten opgegeven die vroeger zinvol voor je waren? Ben je bijvoorbeeld gestopt met een sport of heb je vriendschappen verlaten omdat je er geen tijd of energie meer voor lijkt te hebben?
8. Gebruik je alcohol, ook als het je activiteit lichamelijk gevaarlijk maakt? Dit kan zijn drinken tijdens het rijden, het gebruik van bepaalde voorgeschreven medicijnen, of het werken met zware machines.
9. Blijf je drinken, ook nadat je ontdekt hebt dat het andere lichamelijke of geestelijke ziekten verergert, verergert, of zelfs veroorzaakt?
10. Ontwikkel je een tolerantie voor alcohol? Dit kan zich uiten in een verminderd effect na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol die je vroeger gebruikte, of het steeds meer moeten drinken van alcohol om het gewenste bedwelmingsniveau te bereiken.
Zoek hulp
CACN Verslavingszorg biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen (18+) door middel van ambulante dagbehandeling, met zowel groepstherapie als individuele therapie. Naast het aanpakken van de verslaving is er ook ruime aandacht voor onderliggende problematiek. Denk hierbij aan angst- en stemmingsstoornissen, trauma-, gedrags- en mogelijke persoonlijkheidsproblematiek.