Zoals we allemaal wel weten, smaken gerechten, die zijn bereid op de BBQ, net iets lekkerder en met dit artikel willen we je helpen om op basis van de grootte, de stijl en de kosten de beste BBQ voor jouw gebruik te kunnen vinden.
De beste BBQ’s
- Patton Kamado Grill Classic
- Fire Beam Houtskoolbarbecue
- Excellent Electrics Elektrische Barbecue
- Fire Beam Houtskool
- Tefal EasyGrill Elektrische Tafelbarbecue
1. Patton Kamado Grill Classic
Het kook- en grill virus is mede door de komst van de Patton Kamado nu toch ook echt in Nederland toegeslagen met de mooiste bereidingen van o.a. picanha, Angus beef, tomahawk en velerlei vis, groente en zelfs vega experimenten op de grill.
2. Fire Beam Houtskoolbarbecue
Je eten blijft bijzonder lekker wanneer je het bereidt bij een lage temperatuur: vlees of vis blijft super sappig en groenten zijn knapperig en vers!
Vanwege de lage bereidingstemperatuur bij roken onder de 100 ° C zal je voedsel langzaam en voorzichtig koken. Het eten verliest hierdoor nauwelijks sappen, omdat de vloeistof niet verdampt. Bij deze lage temperaturen heb je dus nooit droge gerechten!
3. Excellent Electrics Elektrische Barbecue
Deze elektrische barbecue van het merk Excellent Electrics heeft 2 zijtafels, een warmhoud rooster en een extra plateau onder de barbecue. De barbecue is circa 87cm breed en 46cm diep. De hoogte van de gehele barbecue is ongeveer 86cm.
4. Fire Beam Montreal
Dankzij de Fire Beam Montreal houtskool barbecue worden de lange zomeravonden met familie en vrienden nog aangenamer. Door deze hoogwaardige barbecue is grillen namelijk erg gemakkelijk.
5. Tefal EasyGrill Elektrische Tafelbarbecue
Beleef de ultieme barbecue-ervaring met de Tefal EasyGril elektrische barbecue en deel talloze fijne momenten met je familie en vrienden. Heb je zin om te barbecueën in de open lucht? Dan heeft deze Tefal bbq een handig accessoire waarmee je de perfecte resultaten bereikt: een onderstel (geen tafel nodig!).
Tips om de beste BBQ te kopen
Welke maat BBQ heb ik nodig?
Als het tijd is om een nieuwe BBQ te kopen, houd dan rekening met de grootte van het gebied waarin je de BBQ gaat gebruiken en bedenk voor hoeveel mensen je voedsel op de BBQ gaat bereiden.
Draagbare BBQ’s
- Deze kleine modellen zijn perfect om mee te nemen of voor gebruik op kleinere balkons.
- Lichtgewicht, gemakkelijk op te tillen en mobiel.
- Ideaal voor spontane bijeenkomsten op de veranda of tijdens uitstapjes in het weekend.
- Kan geleverd worden met afneembare schotten of als tafelbladoptie.
- Verkrijgbaar met alle soorten brandstofsoorten: houtskool (niet geschikt voor balkons), LPG, elektriciteit of propaan.
Kleine BBQ
Dit model is groter dan een draagbare BBQ, maar toch klein genoeg voor het gebruik op balkons.
- Ideaal voor als je op zoek bent naar iets meer permanent voor in de achtertuin; sommige modellen zijn geschikt om voor 4 tot 6 personen eten op te breiden.
- Vaak voorgemonteerd. Gewoon uitpakken en neerzetten.
- Mogelijk moet je als je gasten hebt in porties koken.
- Sommige modellen bieden alle kenmerken van de grotere BBQ’s, zoals een kap met ventilatie, een grillplaat, een stevige kookplaat en inklapbare zijschotten.
- Gemakkelijk te verplaatsen.
- Verkrijgbaar in alle brandstofsoorten: houtskool (niet geschikt voor balkons), LPG, elektriciteit of propaan.
Grote BBQ
Geschikt voor in achtertuinen en als je de BBQ vaak gebruikt.
- Neemt meer ruimte in de achtertuin in beslag, is duurder en vereist extra schoonmaakwerk.
- Vereist mogelijk een aanzienlijke constructie en heeft veel zware onderdelen.
- Bij sommige winkeliers wordt de BBQ tegen een betaling volledig gemonteerd geleverd; als de montage rond de € 100 is, is het verstandig om op het aanbod in te gaan.
- De meeste modellen hebben een opbergkast en zijschotten.
- Kan een zijbrander hebben.
- Zorg ervoor dat je voldoende ruimte voor de gasfles hebt.
Soorten brandstof: gas, elektrisch of houtskool?
Gas
De meest voorkomende brandstof in Nederland is gas, wat een directe warmtebron is en de instelbare temperaturen maken het BBQ-en zo erg eenvoudig.
Gas via een leiding: als je dit hebt aangesloten en een buitenkeuken hebt, is dit de beste optie omdat je hem dan niet verplaatst. Het enige wat je nodig hebt, zijn de aardgasaansluitingen en een leiding tot aan de BBQ. De meeste modellen kunnen worden omgezet in gebruik op aardgas, wat veel goedkoper is dan LPG.
LPG (liquid propane gas): deze flessen kunnen eenvoudig worden aangesloten op de meegeleverde slang, maar je hebt zo wel extra ruimte nodig om de fles in je BBQ op te bergen. De flessen zijn er in verschillende maten. Hoewel het gemakkelijk te verplaatsen is, is het lastig om te bekijken hoeveel gas er nog in de fles zit. Een gasmeter geeft aan wanneer de fles bijna leeg is zodat je niet halverwege het koken zonder gas komt te zitten. Het omruilen van de gasfles kan bij bouwmarkten en servicestations bij jou in de buurt. Het omruilen van een gasfles van 8,5 liter kost ongeveer € 25 om.
Infrarood BBQ’s
Een relatief nieuwe innovatie zijn de infrarood BBQ’s. Deze BBQ’s werken op gas, maar verwarmen een infrarood element dat meer warmte uitstraalt, waardoor het voedsel sneller gaart. Het is ontworpen om een schroeiend effect na te bootsen, zoals het gebruik bij houtskool, terwijl het gemak van een directe en instelbare warmtebron behouden blijft. Vanwege de intensiteit moet je wel eerst wat oefenen om de bereiding op en top te krijgen.
Elektrisch
Elektrische BBQ’s hebben een stopcontact in de buurt nodig. Compact en gemakkelijk te verplaatsen worden de meeste modellen met een standaard of een verrijdbare trolley geleverd.
Deze modellen zijn geschikt voor het gebruik op balkons en terrassen en kunnen worden meegenomen naar kampeer- en caravanplaatsen met een elektra aansluiting.
Ze hebben een constant vermogen, zodat je nooit zonder brandstof komt te zitten.
Sommige modellen hebben warme plekken met een antiaanbaklaag, die gemakkelijk schoon te maken zijn, maar het resultaat is misschien niet wat je hoopt. Ga op zoek naar een elektrische BBQ met een stevige grillplaat, die een temperatuur van rond de 180°C kan bereiken.
Houtskool
Je hebt wat geduld nodig om voedsel te bereiden en je moet ook wat ervaring hebben in het gebruik van de BBQ, maar de eindresultaten zijn zeker smaakvoller.
Een aanmaakblokje helpt om de brokken houtskool of briketten gelijkmatig en sneller aan te kunnen steken.
Het kan tot 40 minuten duren voordat de houtskool op temperatuur is. Er is ook een goede ventilatie nodig omdat ze veel rook produceren.
Ga op zoek naar een model met een grillplaat, zodat de sappen en het vet op de houtskool kunnen druppelen om zo de rook te produceren, die het voedsel de BBQ-smaak geeft.
Houtskool kost ongeveer € 5 per 2kg.
Veiligheidsoverwegingen voor als je de BBQ op een balkon gaat gebruiken
Als je in een flatgebouw woont, is de kans op het krijgen van ongelukken tijdens het BBQ-en veel groter dan bijvoorbeeld het gebruik in een tuin. Voordat je een nieuwe BBQ op gas voor op je balkon gaat kopen, moet je het volgende bekijken:
Controleer het reglement van het wooncomplex om te bekijken of er beperkingen zijn voor het gebruik van een BBQ op gas op je balkon. Het kan worden vermeld bij de opslag van gevaarlijk materiaal, d.w.z. een LPG-gasfles.
Controleer ook of er beperkingen in het huurcontract staan.
Als je een BBQ op gas op je balkon mag hebben let dan op het volgende:
Berg nooit meer dan één gasfles op en plaats deze nooit binnenshuis. Zorg ervoor dat het wordt gebruikt in een zeer goed geventileerde ruimte.
BBQ-en op een afgesloten balkon is niet aan te raden – zelfs op degenen met louvres, jaloezieën of een aanzienlijke hoeveelheid privacybescherming kan dit een zeer risicovolle onderneming zijn.
Als alternatief zou je een elektrische BBQ kunnen overwegen, maar helaas heb je dan wel minder keuze. Ze produceren minder rook, hebben een nauwkeurige temperatuurregeling en zijn ook gemakkelijker schoon te maken.
Op welke functies moet ik letten bij het kopen van een BBQ?
Combinatie grill/kookplaat
De meeste koks raden je aan om op zoek te gaan naar een kookoppervlak met een halve grillplaat en een half hete plaat, wat ook wel een kookplaat genoemd. Een grotere BBQ biedt meer flexibiliteit waardoor je meer van het oppervlak kunt gebruiken dat je nodig hebt en een deel van de BBQ ongebruikt kunt laten. Gietijzeren kookplaten zijn gevoeliger voor roest; als je in een kustgebied woont, worden emaille of roestvrijstalen kookplaten aanbevolen.
Wat is een goede afwerking voor de BBQ? Staal? Glazuur?
De afwerkingen van de buitenkant van de BBQ zijn onder meer geverfde oppervlakken, glasachtig emaille en roestvrij staal.
Verf is de goedkoopste afwerking en kan na verloop van tijd krassen of loslaten. Glasachtig glazuur is taaier en duurzamer.
Roestvrij staal is ook erg duurzaam, maar kan bij verhitting verkleuren en vertoont sneller vlekken en vingerafdrukken dan andere oppervlakken.
Roestvrij staal heeft verschillende kwaliteitsniveaus. Plaats om de kwaliteit te controleren een magneet op alle roestvrijstalen delen . Als het blijft plakken, is de kans groter dat het roestvrij staal gaat roesten; als dat niet het geval is, is het van betere kwaliteit.
Waar moet ik op letten bij de kap van de BBQ?
Een goede kap gaat voldoende open zodat hij geen rook in je gezicht blaast en is redelijk bestand tegen onbedoeld sluiten door windstoten enz. Dubbelwandige kappen verlagen de buitentemperatuur. Zorg ervoor dat alle kookzones gemakkelijk toegankelijk zijn, aangezien sommige kappen de toegang tot de warmhoudplaten kunnen beperken.
Waar moet ik op letten als ik naar de bedieningselementen van de BBQ kijk?
Ga op zoek naar duidelijk zichtbare bedieningselementen zodat je de hoogste stand en de laagste stand gemakkelijk kunt zien. Controleer of ze gemakkelijk vast te pakken en te draaien zijn. Knoppen die schuin uit de BBQ komen, zijn gemakkelijker te zien zodat je niet hoeft te bukken.
Welke soorten ontsteking zijn er voor BBQ’s?
De soorten ontsteking zijn meestal piëzo of elektronisch. Piëzo is het systeem dat je op een knop of één van de gasknoppen drukt en het genereert dan een vonk om het gas te kunnen ontsteken. Sommige piëzo-systemen richten een vlamstraal in de branders om ze betrouwbaarder aan te kunnen steken. Elektronische ontsteking maakt gebruik van een batterij om zo een vonk te creëren.
Wat is een verstandig ontwerp als het om een BBQ gaat?
Grote zijschotten zijn handig om voedsel en keukengerei op te plaatsen, maar zorg ervoor dat je geen plastic voorwerpen te dicht bij de BBQ plaatst omdat die dan kunnen smelten. De handgrepen moeten ook voldoende ruimte hebben, zodat je je handen niet brandt aan het hete paneel erachter.
De opvangbak voor het vet moet gemakkelijk toegankelijk en terug te plaatsen zijn. Het moet ook gemakkelijk schoon te maken zijn.
Kijk of het model BBQ maar minimale spleten heeft waar vuil en roet zich in kunnen ophopen. Door de gebogen binnenkant kan het vet in de lekbak druppelen en is het gemakkelijker schoon te maken.
Moet ik een wokbrander kopen?
Deze extra brander, die vaak wordt gebruikt bij grotere BBQ’s, is erg handig voor het maken van wokgerechten; zoek naar een model met een dubbele of drievoudige ringbrander, die een hogere warmte-instelling levert, waardoor deze veelzijdiger is en beter presteert. Ga op zoek naar een verzonken brander zodat deze op winderige dagen beschermd is.
Hoe handig is een BBQ met een rotisserie?
De meeste van de grote BBQ-modellen, die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor het plaatsen van een draaispit en sommige hebben ook een infrarood-achterbrander, die perfect is voor het roosteren van bijvoorbeeld kip of kalkoen. Een elektrische draaispit kan een handige functie zijn, omdat je hiermee een andere kooktaak kunt uitvoeren, terwijl je het vlees met een constante snelheid draait.
Wat zijn de voordelen van een BBQ met een trolley?
Er zijn veel verschillende trolleys beschikbaar, dus let op de kenmerken die bij jouw specifieke behoeften passen.
Als je de trolley maar af en toe hoeft te verplaatsen, wordt het een stuk gemakkelijker als hij vier zwenkwielen heeft.
Als de trolley maar twee wielen heeft, controleer dan of hij niet te zwaar is om het andere uiteinde op te tillen om te verplaatsen en of er geen scherpe randen zijn, waaraan je hem vastpakt.
RVS-trolleys vragen extra aandacht bij het schoonmaken i.v.m. vlekken en vingerafdrukken. Sommige kunnen ook in bepaalde omgevingen gaan roesten.
Een gasfleshaak of een ruimte om de fles in de kast te zetten is ook ideaal.
Hoeveel moet ik betalen voor een bbq?
Draagbare/kleine BBQ’s: hebben meestal één of twee branders en zijn vanaf € 200 tot ongeveer € 800 verkrijgbaar. Bij de hogere prijzen zou je extra functies zoals een elektronische gasontsteking, uitklapbare zijschotten en een stevigere constructie moeten verwachten.
Grote BBQs voor in de achtertuin: met drie of meer branders, verkrijgbaar in verschillende prijzen van minder dan € 300 tot meer dan € 2.500.
De goedkope BBQ gaat natuurlijk minder lang mee als een duurder model. Ga op zoek naar een BBQ met een solide constructie, die gebruikmaakt van hoogwaardige materialen zodat je lang plezier van je aankoop kunt hebben.