Beamers werden vroeger vooral binnen bedrijven als een presentatiemiddel gebruikt en sommige mensen gebruikten het ook als thuisbioscoopsysteem. Tegenwoordig zijn beamers echter steeds betaalbaarder geworden en ze zijn ook op veel meer plaatsen te verkrijgen. Bekijk, voordat je je eerste beste beamer koopt, enkele van deze handige tips.
De beste beamers
- Philips NeoPix Easy
- Qumax mini
- Epson EB-S05 – SVGA 3LCD
- Techmax
- Anker Nebula Apollo
- Salora 40BHD800
- Lumens 2000 LED
- LG PH550G
- V02 HD 720p Mini LED LCD
- MQ18 Full HD
1. Philips NeoPix Easy Beamer
Geniet van een vlekkeloze ervaring en projecteer beelden met een formaat tot 80 inch. Bekijk beelden op je gemak geniet van stereogeluid en benut alle connectiviteit die je nodig hebt om jouw favoriete content te streamen. De krachtige LED-lichtbron produceert rijke, levendige kleuren en gaat tot wel 20.000 uur mee. Je hoeft hem ook niet te vervangen, want hij houdt het wel 20 jaar vol als je hem 4 uur per dag gebruikt!
2. Qumax mini
Deze compacte beamer van Qumax brengt jou de ultieme ervaring op het gebied van films, series en ander videoβs. Gebruik de pocket projector ook voor het geven van presentaties. De beamer is naast compact ook erg licht, hij weegt slechts 1300 gram.
3. Epson EB-S05 – SVGA 3LCD
DeΒ Epson EB-S05Β is zeer geschikt voor thuisgebruik om films en series te bekijken, of juist voor in een vergaderruimte voor het geven van presentaties. Deze Epson beamer beschikt overΒ horizontale- en verticale keystone correctieΒ enΒ automatische trapezecorrectieΒ (30 graden).
4. Techmax
Deze compacte mini beamer van Techmax brengt jou de ultieme projectie ervaring op het gebied van films, series en andere videoβs. De krachtige beamer kan een beeld projecteren van wel 5 meter (200 inch). Deze beamer heeft een resolutie van 1280×720 en ondersteunt 1920×1280. Dankzij de 3200 lumen (350 ANSI) geeft deze beamer een helder beeld.
5. Anker Nebula Apollo
De nieuwe pocketprojector van Anker is de Nebula Apollo. Aansluiten is een makkie! Sluit hem aan via HDMI of USB, of verbind gewoon met Bluetooth of Airplay. Sluit zo met alle gemak verschillende apparaten aan, zoals je laptop, game console, flash drive, streaming device, blu-ray speler of natuurlijk je smartphone.
6. Salora 40BHD800
De Salora 40BHD800 is een budget beamer die je kan gebruiken voor simpele projecties met een resolutie die nog iets lager is dan HD-kwaliteit. Het is goed om te weten dat je deze beamer vooral in donkere omstandigheden het beste kan gebruiken. In verlichte omstandigheden voldoet de beeldkwaliteit niet om bijvoorbeeld een foto of video te projecteren.
7. Lumens 2000 LED Beamer
Deze Lumens 2000 is een compacte beamer die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Door zijn gewicht van 380 gram hoef je daarvoor geen krachtpatser te zijn. De ledlampen van de beamer zijn energiezuinig, warmen snel op en gaan tot 20.000 uur mee. Dankzij de geΓ―ntegreerde mediaspeler ben je niet afhankelijk van een computer voor je projectie.
8. LG PH550G
DeΒ LG PH550GΒ is een krachtige mini beamer die tot wel 100 inch kan projecteren met een resolutie van 1280 x 720. De LG PH550G weegt slechts 650 gram en neemt amper ruimte in beslag, vanaf nu ben je altijd voorbereid om een presentatie te geven of een filmpje te laten zien. Dankzij de ingebouwde accu kan deze beamer tot wel 2.5 uur draadloos projecteren.
9. V02 HD 720p Mini LED LCD beamer
De V02 is een native HD beamer met een resolutie van 1080×820 pixels. De lamp geeft een helderheid van 3200 lumens. Hierdoor is zowel video als tekst goed zichtbaar. Daarmee is deze beamer ideaal voor film, gamen of gebruik voor presentaties in kleinere ruimtes.
10. MQ18 Full HD beamer
Deze uiterst scherp geprijsde 1080p full hd beamer speciaal bedoeld voor thuisgebruik, levert zéér fraaie prestaties. Met een beeldhelderheid van maar liefst 4.000 ANSI Lumen projecteer je probleemloos al je films, games, streamingdiensten of televisie signaal op ongekend groot formaat in je eigen huis!
Tips om de beste beamer te kopen
Verschillende soorten beamers
Er zijn twee soorten beamers beschikbaar: een DLP (digital light processing) model en een LCD (liquid crystal misplay) model.
- DLP-beamers gebruiken een lichtbron in combinatie met een kleurenwiel en een chip, die microscopisch kleine kantelende spiegeltjes bevatten. Het licht gaat door het kleurenwiel, weerkaatst door de spiegels en wordt vervolgens op een scherm geprojecteerd.
- LCD-beamers gebruiken een lichtbron die licht door 3 LCD-chips laat gaan (toegewezen aan de primaire kleuren rood, groen en blauw) om zo de beelden te creΓ«ren en dan te projecteren.
Varianten met een LCD-technologie zijn onder meer: LCOS (liquid crystal on silicon), D-ILA (digital imaging light amplification, ontwikkeld en gebruikt door JVC) en SXRD (silicon crystal reflective display, ontwikkeld en gebruikt door Sony). Bij LCOS/D-ILA- en SXRD-beamers wordt de lichtbron gereflecteerd door de 3 LCD-chips in plaats van er doorheen te gaan.
Lampen, LEDβs en lasers
Naast de LCD- en DLP-technologie moet je ook bekijken of de lichtbron, die in de beamer wordt gebruikt, een lamp, een LED of een laser is. Alle drie de opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen:
- Beamers, die lampen gebruiken, moeten na ongeveer 3.000 tot 4.000 uur kijken worden vervangen. Sommige beamers gaan echter meer dan 5.000 kijkuren mee.
- Beamers die LED’s en/of lasers als lichtbron gebruiken, hebben een veel langere levensduur – vaak wel 20.000 uur of meer.
Vergelijk de levensduur van de lichtbron van een beamer met een LED/LCD- of OLED-tv, die meer dan 60.000 uur kan meegaan, maar er is dan wel een kleiner schermformaat.
De lichtopbrengst en helderheid
Zonder voldoende licht kan een beamer geen helder beeld weergeven. Als de lichtopbrengst te laag is, ziet een afbeelding er zelfs in een donkere kamer vaag en dof uit. De beste manier om te bepalen of een beamer voldoende licht afgeeft om heldere beelden te kunnen produceren, is door de ANSI-LUMEN classificatie te bekijken. Dit zal je vertellen hoeveel licht een beamer kan geven.
Relatief gezien hebben beamers met 1.000 ANSI-LUMEN of meer voldoende helderheid om te kunnen worden gebruikt als thuisbioscoop. De grootte van de ruimte, de schermgrootte/afstand en de aansluitingen voor het omgevingslicht hebben ook invloed op de behoefte aan meer of minder LUMEN. Hoewel de lichtopbrengst van beamers de laatste jaren sterk is verbeterd, werken ze nog steeds het beste in een verduisterde kamer.
LCD- en DLP-beamers geven het licht weer anders weer. LCD-beamers stralen dezelfde hoeveelheid wit en gekleurd licht uit, terwijl DLP-beamers meer wit licht dan gekleurd licht uitstralen.
De contrastverhouding
De contrastverhouding vormt een aanvulling op de helderheid. Contrast is de verhouding tussen de zwarte en witte delen van een afbeelding. Hoge contrastverhoudingen leveren witter wit en zwarter zwart op. Een beamer kan misschien een goede beoordeling over de LUMEN hebben, maar als de contrastverhouding laag is, ziet je beeld er vervaagd uit. In een verduisterde kamer is een contrastverhouding van minimaal 1.500:1 goed, maar 2.000:1 of hoger wordt als uitstekend beschouwd.
De pixeldichtheid en schermresolutie
De pixeldichtheid (ook wel beeldschermresolutie genoemd) is belangrijk. LCD- en DLP-beamers hebben beide een vast aantal pixels.
- Als het grootste deel van wat je bekijkt HDTV is, ga dan op zoek naar een zo hoog mogelijk aantal native pixels (bij voorkeur 1920×1080).
- Een native pixeltelling van 1024×768 is voldoende voor DVD’s. 720p HDTV-signalen vereisen echter een aantal pixels van 1280×720 voor native weergave, terwijl een 1080i HDTV-ingangssignaal een native pixeltelling van 1920×1080 nodig heeft.
- Als je een Blu-ray disc-speler hebt, overweeg dan om een beamer met een native pixelresolutie van 1920×1080 en de mogelijkheid om het 1080p-formaat weer te geven aan te schaffen.
Als je het 4K-territorium wilt betreden, moet je weten dat behalve het hogere prijskaartje, niet alle 4K-beamers echte 4K-resolutie projecteren. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe 4K beamers werken en hoe ze gelabeld zijn zodat je de juiste keuze kunt maken voor een thuisbioscoop.
Om het meeste uit de 4K- beamer te kunnen halen, moet je 4K-content van een Ultra HD Blu-ray-speler of 4K streamingbronnen (zoals Netflix of Vudu) gebruiken.
De kleurweergave
De kleurreproductie is een andere belangrijke factor om te overwegen. Bekijk de natuurlijke tinten en op de kleurdiepte. Controleer hoe de kleuren eruitzien in de helderste en donkerste delen van de afbeelding. Controleer per input de mate van de kleurstabiliteit en of je vertrouwd kunt raken met de soorten beeldinstellingen die beamers bieden. Iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft kleurperceptie en wat aangenaam kijkt. Kijk hier dus goed naar.
De input
Zorg ervoor dat de beamer de ingangen (de input) heeft die je nodig hebt. Alle beamers bieden tegenwoordig HDMI-ingangen en de meeste beamers hebben ook VGA– of DVI-ingangen voor het aansluiten op computers.
Als je echter oudere broncomponenten hebt met composiet-, S-video- of componentvideo-uitgangen, dan moet je weten dat veel nieuwere beamers deze opties niet langer bieden of alleen composiet video-ingangen bieden. Dit betekent dat het bij het kopen van een beamer absoluut belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze de inputs heeft die jij nodig hebt.
Sommige beamers bevatten audio-ingangen en ingebouwde luidsprekers, maar net als luidsprekers die in tv’s zijn ingebouwd, zijn ze niet erg effectief. Je kunt voor een betere kijkervaring je audiobron het beste aansluiten op een extern audiosysteem (zelfs een bescheiden systeem).
Vergeet ook het scherm niet!
Schermen zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. Welk type scherm het beste bij je past, hangt af van de beamer, de kijkhoek, de hoeveelheid omgevingslicht in de kamer en de afstand van de beamer tot het scherm.
Als je een kleine kamer hebt, overweeg dan om een Short Throw-beamer, die zeer grote beelden van een kortere afstand kan weergeven, aan te schaffen.
De draagbaarheid
De draagbaarheid is ook zeer belangrijk en dan niet alleen voor het verplaatsen of het meenemen van de beamer, maar ook voor het vereenvoudigen van de installatie en de configuratie. Het maakt het ook gemakkelijker om verschillende schermformaten, afstanden en kamers uit te proberen om zo te bekijken welke opstelling het beste werkt. Als je beamer draagbaar is, kun je in de zomer zelfs een laken aan een buitenmuur (of garagedeur) hangen en genieten van je eigen buiten bioscoop! Buiten films kijken met een beamer kan een geweldige ervaring zijn.
Sommige compacte beamers worden ook geleverd met draagtassen of koffers.
Conclusie
Een thuisbioscoop maken, met een beamer als middelpunt, kan de home entertainment-ervaring echt naar een hoger niveau tillen. Tast niet te diep in de buidel en koop wat er in de uitverkoop is.
De prijzen van beamers variΓ«ren sterk en gaan van enkele honderden tot enkele duizenden dollars, afhankelijk van alle bovenstaande factoren. Tenzij je op een muur projecteert, moet je ook rekening houden met de kosten van een scherm, dat in vergelijkbare prijsklassen verkrijgbaar is.