Of je er nu een huurt of koopt, je wilt in het bezit komen van een goede beveiligingscamera om jouw huis terwijl jij weg bent in de gaten te houden. Vroeger moest je je in dit geval aansluiten bij een professionele – en dure – beveiligingsdienst zoals bijvoorbeeld ADT. Maar door de steeds beter wordende technologie kunnen mensen nu zelf met gebruik van hulpmiddelen hun huizen van binnen en van buiten beter beveiligen.
Deze camera’s, die een beetje op webcams lijken, vereisen maar een minimale installatie, bieden flexibele configuraties en een reeks goede beveiligingsfuncties. Het aanbod varieert inderdaad sterk per camera en daarom moet je, voordat je een aankoop doet, een beslissing nemen. Maar of je nu op zoek bent naar een gemakkelijke manier om de kinderen en de huisdieren mee in de gaten te houden of echt 24-uur bewaking wilt om indringers buiten te houden, wij helpen je graag bij het vinden van het juiste product, dat bij jouw gebruik past.
De beste beveiligingscamera’s
- Google Nest Cam IQ
- Yale Smart Home All-in-One
- Cleverdog
- EZVIZ Husky Air
- Draadloze Mini Beveiligingscamera
- Ring Stick Up Cam
- EZVIZ C2C 1080P
- Denver IPO-2030
- Eufycam 2
- SecuFirst CAM214
1. Google Nest Cam IQ
De Nest Cam IQ heeft een 4K-sensor, 12x digitale zoom en ongelooflijk scherpe HD-video (1080p). Dankzij Praten & luisteren in HD kun je een uitstekend verstaanbaar gesprek voeren. De Nest Cam IQ denkt na over wanneer en hoe hij een melding stuurt. Met zijn geavanceerde algoritmen kan hij vaststellen dat er iemand in huis is, een melding naar je mobiel sturen en de persoon automatisch door de kamer volgen.
2. Yale Smart Home All-in-One
Met de All-in-One camera van Yale heb je 24/7 de controle over de beveiliging in én rond je woning, waar je ook bent. Op afstand live beelden bekijken, realtime gesprekken voeren, bewegingsdetectie, sirene en ingebouwde spotlight. De All-in-One camera heeft het allemaal en wordt bediend met de handige Yale View app.
3. Cleverdog
Met je smartphone, tablet of p.c. overal ter wereld zicht op je meest dierbare bezittingen met behulp van deze Cleverdog Smart Wifi Security Camera met nachtzicht, twee richting audiocommunicatie en vele andere functies. Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd monitoren of één ruimte vanuit meerdere hoeken in de gaten houden, dat is geen enkel probleem. De meegeleverde applicatie biedt de mogelijkheid om meerdere camera’s tegelijkertijd te koppelen.
4. EZVIZ Husky Air
Met de EZVIZ Husky Air heeft u altijd een gerust gevoel. De Husky Air is een buitencamera met wifi voor het beveiligen van uw kantoor, winkel, parkeerterrein of voordeur als u er niet bent. De camera is voorzien van een ingebouwde flitslamp en sirene om ongewenste indringers weg te jagen. Het apparaat beschikt over twee antennes voor optimale wifi en tweeweg audio.
5. Draadloze Mini Beveiligingscamera
MINI Beveiligingscamera Pro is 100% draadloos te gebruiken en is USB oplaadbaar. Daarnaast is de camera van klein formaat en heeft deze een magnetische bodem. Hierdoor kun je de camera op bijna elke plek plaatsen.
6. Ring Stick Up Cam
Kies voor beveiliging waar je maar wilt – binnen of buiten – met de veelzijdige Stick Up Cam Battery. Dankzij het draadloze ontwerp kun je hem gebruiken waar je wilt en verplaatsen als dat nodig is. Zet hem op een vlakke ondergrond om hem makkelijk te verplaatsen of bevestig hem op de muur voor een permanente oplossing.
7. EZVIZ C2C 1080P
Met de Mini O kun je op beide oren slapen. De Mini O is een wifi camera waarmee je je huis, winkel of kantoor in de gaten houdt als je er zelf niet bent. Slaapt de baby als een roosje? Is de hond rustig? Alles in orde in de winkel of op kantoor? Je controleert gewoon even de app op je smartphone, waar je ook bent en wanneer je maar wilt.
8. Denver IPO-2030
Met de Denver IPO-2030 outdoor WiFi/IP camera zorg je voor een efficiënte beveiligingscamera rond uw huis of jouw bedrijf. Deze beveiligingscamera hang je eenvoudig op. Zowel overdag als ‘s nachts werkt de camera bijzonder efficiënt. Voor nachtgebruik heeft deze beveiligingscamera infrarood LED’s aan boord.
9. Eufycam 2
De Eufycam 2 is een draadloze HD IP-camera welke werkt op batterijen. Deze batterijen gaan maar liefst tot een jaar lang mee, wat uitzonderlijk lang is voor een beveiligingscamera. Je kan live beelden en opnames bekijken via de app op meerdere smartphones tegelijk.
10. SecuFirst CAM214
Met deze SecuFirst IP camera weet je altijd wat er in en rondom je huis gebeurt. Hij toont live beelden in full 1080P HD-kwaliteit en kan worden bekeken via de SecuFirst-app op uw smartphone of tablet. Naast dat je live via de camera mee kunt kijken, geeft het systeem via de ingebouwde microfoon geluid door, zodat je ook kunt horen wat er gebeurt of gezegd wordt door ongewenste bezoekers.
Tips om de beste beveiligingscamera te kopen
De meeste beveiligingscamera’s voeren dezelfde basisfuncties uit: ze detecteren een gebeurtenis, nemen de gebeurtenis op en sturen je dan een waarschuwing. Maar ze voeren deze taken niet allemaal op dezelfde manier uit. En sommige camera’s hebben speciale functies, die verder gaan dan die basisfuncties. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende functies die je tijdens het winkelen tegenkomt en we bespreken waarom ze belangrijk zijn (we hebben ze op alfabetische volgorde vermeld). In elk van de recensies, die volgen, bespreken we ook hoe elke camera presteert.
Waarschuwingen: beveiligingscamera’s sturen wanneer ze gebeurtenissen detecteren meldingen naar je smartphone. Zonder de hele dag aanwezig te hoeven zijn, is dit de enige manier om je huis in relatieve realtime in de gaten te kunnen houden. Afhankelijk van de camera kan het, wanneer het beweging, geluid of een gezicht (bekend of niet herkend) of alle drie detecteert, tekstwaarschuwingen verzenden. Sommigen modellen kunnen waarschuwingen naar meerdere mensen sturen, meestal naar iedereen in het huishouden, die de app van dat product gebruikt. Anderen sturen naast sms-berichten ook e-mails voor het geval je geen toegang tot je mobiele apparaat hebt.
Batterij backup: stroomstoringen komen nu eenmaal voor en slimme inbrekers schakelen de elektriciteit voordat ze bij je binnendringen uit. Als dat gebeurt, wordt jouw camera donker en als er een misdaad plaatsvindt, verlies jij al het forensisch bewijs. Om deze reden kunnen sommige camera’s ook een korte tijd op batterijvoeding werken. Het is een functie, die echt de moeite waard is.
Gebruik van de cloud: veel fabrikanten bieden cloudopslagplannen bij hun camera’s. Met één van deze plannen wordt jouw opgenomen video naar een externe server gestuurd en voor een vooraf bepaalde tijd opgeslagen – meestal ergens tussen de 24 uur en een week – en vervolgens weer verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe video’s. Hoewel deze cloud-abonnementen soms gratis zijn, is er meestal een maandelijks abonnement vereist, maar dat is zeker de moeite waard.
Omgevingsmonitoring: dit is de functie waarmee alles-in-één thuismonitors zich onderscheiden van alleen de beveiligingscamera’s. Hoewel de ‘vitale functies’ die deze units volgen per model verschillen – we hebben van alles gezien – zijn er vaak drie alomtegenwoordig:
- Temperatuurmonitoring voor pieken en dalen in de binnentemperatuur en waarschuwt wanneer deze buiten een door jou bepaald bereik valt.
- Vochtigheidmonitoring houden de relatieve vochtigheid in huis bij. Vochtigheid buiten de optimale niveaus – meestal gedefinieerd als tussen 30% en 50% – kan bijdragen aan problemen zoals statische elektriciteit, irritatie van de sinussen en schimmelgroei.
- Luchtkwaliteitmonitoring houden verontreinigende stoffen, variërend van kookgeuren tot koolmonoxide voor je bij. De meeste waarnemers identificeren de verontreinigende stof echter niet in hun waarschuwingen, maar waarschuwen alleen dat de luchtkwaliteit ‘abnormaal’ is. Daarom mag deze functie niet worden beschouwd als een vervanging voor potentieel levensreddende apparaten zoals bijvoorbeeld rook- en koolmonoxidemelders.
Gezichtsherkenning: een paar nieuwere camera’s experimenteren nu ook met gezichtsherkenning. Deze functie moet nog worden verbeterd omdat het in de praktijk soms nog niet echt gezichten van elkaar kan onderscheiden. Als je kiest voor een camera met deze functie, weet dan dat deze doorgaans gezichten leert kennen door er meer aan te worden blootgesteld, dus wees bereid om veel tijd voor de lens door te brengen.
Lokale opslag: sommige camera’s bevatten in plaats van of naast cloudopslag geheugenkaartsleuven, zodat je de video rechtstreeks op het apparaat kunt opslaan. Het is een aantrekkelijke functie omdat het de kosten van maandelijkse opslagkosten kan elimineren. Het nadeel is (als er geen cloudback-up is) dat als een inbreker je camera steelt, hij ook je forensisch bewijs meeneemt.
Mobiele app: de meeste moderne beveiligingscamera’s voor thuis zijn voornamelijk toegankelijk via een smartphone-/tablet-app. Naast een betrouwbare manier om de live-feed van de camera te kunnen bekijken, zou het ook tal van opties moeten bieden om de manier waarop de camera presteert aan te kunnen passen. De mogelijkheid om meldingen, de gevoeligheid voor bewegingsdetectie en geluidsdetectie aan te kunnen passen en detectiegebieden in te kunnen stellen, zijn enkele van de belangrijkste functies waarnaar moet worden gezocht. De app moet ook intuïtief en gemakkelijk te beheersen zijn.
Bewegingsdetectie: ervan uitgaande dat je je huis in de gaten wilt houden als je niet thuis bent, is bewegingsdetectie één van de meest wenselijke functies van een beveiligingscamera. Ingebouwde sensoren nemen bewegingen binnen het gezichtsveld van de camera op en activeren dan de video-opnames.
Omdat deze sensoren gevoelig zijn voor elke beweging – zelfs voor een verschuiving in de verlichting of bladeren die buiten langs een raam waaien – is het belangrijk dat het camerasysteem ook de mogelijkheid biedt om het detectiebereik te verkleinen, de gevoeligheid van de sensor aan te kunnen passen of deze functie anderszins aan te passen om zo de kans op valse waarschuwingen te kunnen verminderen.
Nachtzicht: de meeste inbraken vinden plaats in het donker, dus deze functie is bijna net zo belangrijk als bewegingsdetectie. Technisch gezien ondersteunen de meeste beveiligingscamera’s infrarood LED-verlichting, in tegenstelling tot echt nachtzicht op basis van beeld intensificatie of thermisch zicht. Hoe dan ook, sommige camera’s schakelen automatisch over naar nachtzicht bij weinig licht, terwijl je bij andere kunt aanpassen wanneer en hoe het moet worden geactiveerd.
Pan/Tilt/Swivel: de meeste beveiligingscamera’s, inclusief alle camera’s in deze handleiding, kunnen handmatig worden gekanteld en gedraaid om op een bepaald kijkgebied te kunnen focussen, maar dit is een puur instelbare functie. Een echte Pan/Tilt-camera is uitgerust met een motortje zodat je de lens (of zelfs een bewegend object kunt volgen als je een live-feed bekijkt) met behulp van de app of browser-app kunt bewegen.
Resolutie: geen enkele beveiligingsvideo is bruikbaar als deze wazig of anderszins vervormd is. Zoek een camera met de hoogst mogelijke resolutie. De meeste bieden momenteel 720p (vaak ‘high definition’ of HD genoemd), maar sommige nieuwere camera’s komen uit met 1080p (vaak ‘full HD’ genoemd). Houd er wel rekening mee dat camera’s met een hogere resolutie meer internet- en wifi-bandbreedte en batterijduur gebruiken. Veel camera’s bieden tegenwoordig ook een softwarematige zoomfunctie (wat niet hetzelfde is als een fysieke zoomlens).
Planningsfuncties: met planningsfuncties kun je de camera vertellen dat deze op bepaalde tijden moet in- en uitschakelen, beweging moet detecteren en/of waarschuwingen moet verzenden. Dit is handig als je bijvoorbeeld alleen op de hoogte wilt worden gesteld wanneer de kinderen thuiskomen van school of als je je huis in de gaten wilt houden als je weg bent. Het vermindert ook het aantal valse waarschuwingen.
Veiligheid: er zijn veel krantenkoppen over hackers, die camera’s, babyfoons en andere wifi-apparaten compromitteren om mensen te bespioneren, dus zorg ervoor dat je goed controleert welke stappen de fabrikant heeft genomen om dit probleem op te lossen. Zoek naar een camera die up-to-date draadloze beveiligingsprotocollen, zoals bijvoorbeeld WPA2, ondersteunt en zorg ervoor dat deze de internettransmissie van je gebruikersnaam, je wachtwoord en de live feeds codeert. Installeer nooit een beveiligingscamera (of een router of een ander apparaat op je thuisnetwerk) zonder eerst de standaard gebruikers-ID en het wachtwoord te wijzigen.
Smart apparaatintegratie: als je een huis vol smart apparaten hebt, overweeg dan om een beveiligingscamera of een alles-in-één thuismonitor te zoeken met een Z-Wave, ZigBee of – uiteindelijk een Thread – radio, die ze kan verbinden. Ondersteuning voor een automatiseringsdienst zoals IFTTT of Stringify is ook handig. Hierdoor kan de camera of de monitor reageren op verschillende scenario’s, zoals het maken van een foto wanneer je Nest Protect rook detecteert of je Philips Hue smart lamp laten inschakelen wanneer onverwachte geluiden worden gedetecteerd.
Twee-weg audio: sommige camera’s geven ook de mogelijkheid om te horen wat er gebeurt, zodat je een completer beeld krijgt van wat er aan het thuisfront gebeurt als je weg bent. Het kan je ook waarschuwen voor iets dat buiten het gezichtsveld van de camera gebeurt. Met deze functie kun je ook via de camera spreken wat het een geweldig hulpmiddel maakt om op afstand een onhandelbaar huisdier te kalmeren of een indringer op heterdaad te laten schrikken, maar houd er rekening mee dat je mogelijk wel een luidspreker met stroomvoorziening moet aansluiten om deze functie te kunnen laten werken.
Kijkhoek: het gezichtsveld van de camera bepaalt hoeveel hij kan zien. Aangezien je waarschijnlijk een enkele kamer bewaakt, wil je een brede kijkhoek. De meeste huidige camera’s vallen in het bereik van 130 graden. Deze brede hoeken kunnen soms beeldvervorming aan de randen veroorzaken. Dit is vooral bij gebruik in kleinere kamers, maar het is niet zo dat je een beveiligingscamera gaat gebruiken om snapshots voor je fotoalbum te maken..
Webportal: veel camera’s zijn ook toegankelijk via een webportaal. Dit is handig als je geen toegang hebt tot je mobiele apparaat of een draadloze verbinding.
Draadloos bereik: één van de voordelen, die draadloze camera’s bieden, is de mogelijkheid om ze in huis te verplaatsen. Idealiter zou je beveiligingscamera een wifi-verbinding moeten kunnen behouden, ongeacht hoe ver je deze van de router verwijdert. Sommige camera’s worden ook geleverd met een ethernetpoort, dus dan heb je de mogelijkheid om deze aan te sluiten op je lokale netwerk. Een camera die power-over-ethernet (PoE) ondersteunt, maakt een AC-adapter overbodig en vertrouwt op slechts één kabel (maar je router of switch moet ook PoE ondersteunen. Een ander alternatief is het gebruik van een PoE-injector).