Je besteedt waarschijnlijk het grootste deel van je tijd aan studeren, toch? Maar als student heb je eigenlijk nooit genoeg te besteden en ben je vast wel eens bij een studenten uitzendbureau geweest. Er is tenslotte een eindeloze hoeveelheid koffie in leuke koffietentjes te koop, er zijn uitjes waaraan je wilt deelnemen en er zijn genoeg dates om voor te betalen. Maar aangezien maar weinig studenten de tijd hebben om echt een fulltime baan te hebben, hebben wij in dit artikel 35 bijbaantjes op een rij gezet, die perfect voor drukke studenten zijn en in financiële nood zitten. Een student inhuren kan in ieder geval voor veel bedrijven aantrekkelijk zijn!
1. Stockfoto’s verkopen
Websites, ontwerpers van boekomslagen, makers van brochures en zo ongeveer iedereen, die content maakt, gebruiken ook vaak stockfoto’s om hun product met wat afbeeldingen op te fleuren. Studenten, die gevoel voor fotografie hebben, kunnen hun foto’s aan websites zoals Shutterstock verkopen, die ze dan weer doorverkopen en de student een commissie geven. Ga helemaal los en maak verschillende foto’s met vrienden als model of verkoop gewoon foto’s van willekeurige objecten, scènes en ervaringen.
2. Een parttime fotografiebedrijf beginnen
Als fotografie jouw ding is, ga dan verder dan alleen maar stockfoto’s maken. Start een parttime fotografiebedrijf bij jouw in de buurt! Stel een portfolio samen en maak vervolgens reclame voor je diensten bij familie, vrienden en je medestudenten. Je kunt niet alleen je eigen prijzen bepalen maar ook je eigen werktijden, wat natuurlijk ideaal voor een student is.
3. Babysitten
Of je nu in de bruisende grote stad studeert of ergens op het platteland, er is overal behoefte aan babysitters. Als je het leuk vindt om in de buurt van kinderen te zijn, bekijk dan of je doordeweeks of in het weekend beschikbaar bent om op één of twee kinderen te passen en zo wat extra geld te verdienen. Bepaal zelf je uurtarief en maak vervolgens een profiel aan op websites zoals Sitter City of Care om potentiële klanten te kunnen vinden. Ben je bezorgd dat je in een stad woont, die te klein is om wat bij te kunnen verdienen? Druk een professioneel ogende flyer af en deel ze uit aan je medestudenten en leraren. Zelfs leraren hebben tenslotte weleens een oppas voor hun kinderen nodig.
4. Rondleidingen geven
Als je het geluk hebt dat je in een ‘toeristische’ stad of plaats woont, kan het geven van rondleidingen een ideaal bijbaantje zijn. Bekijk eerst waar je iets van weet (lokale architectuur, de beste eetgelegenheden in de buurt, legendarische spookverhalen) en bedenk vervolgens wat een goede route voor een rondleiding is. Adverteer met je tour op websites, die in de regio veel worden bekeken of via sites zoals AirBnB. Als je denkt dat het online niet gaat lukken, ga dan naar de afdeling HR op de universiteit. Misschien zijn ze op zoek naar gidsen om toekomstige studenten rond te leiden.
5. Rijden voor Uber of Lyft
Als je het geluk hebt dat je al in het bezit van een eigen auto bent, kun je uitstekend geld verdienen door te rijden voor bedrijven zoals Uber of Lyft. Steeds meer mensen gebruiken deze diensten om ze bijvoorbeeld van en naar de supermarkt of de luchthaven te brengen, maar een lokale Uber-chauffeur zou het vooral goed kunnen doen op een universiteitscampus vol autoloze studenten.
6. Maaltijden bezorgen
Studenten zijn dol op maaltijden afhalen. Net zoals trouwens leraren en zo ongeveer iedereen, die je maar kunt bedenken. Als je een eigen auto hebt, profiteer dan van het feit dat je bezorger kunt worden bij een dienst zoals UberEats of Thuisbezorgd. Wacht gewoon totdat er een bestelling binnenkomt, haal de bestelling bij het restaurant op en bezorg het bij de klant.
7. Bezorg ook andere producten
Als je geen baan als bezorger bij een restaurant kunt vinden, kun je ook denken aan het bezorgen van andere dingen (denk aan dossiers en documenten, boodschappen en schoolbenodigdheden).
8. Spullen voor iemand vervoeren
Zowel mannen als vrouwen kunnen spullen sjouwen voor mensen, die er zelf moeite mee hebben. Je helpt ze bijvoorbeeld met verhuizen. Als werken voor een baas niet echt jouw ding is, gebruik dan je eigen pick-up of huur er een wanneer het nodig hebt, plaats dan een advertentie dat je spullen kunt vervoeren op Marktplaats of op andere websites.
9. Verander jouw auto in een rijdende advertentie
Van alles wat op onze lijst met deze 30 bijbaantjes voor studenten staat, is dit misschien wel de gemakkelijkste. Stap 1: Neem contact op met een bedrijf dat bereid is om je te betalen om hun naam op jouw auto te adverteren. Stap 2: Plak dan de magneet of het doek op je auto. Stap 3: Rijd rond. Stap 4: hengel je geld maar binnen.
10. Word klusjesman of klusjesvrouw
Waar je ook woont, er zijn altijd mensen die je hulp kunnen gebruiken bij het uitvoeren van reparaties of andere klusjes in huis. Als je een beetje handig bent, overweeg dan om je diensten als klusjesman of als klusjesvrouw aan te bieden. Bied je diensten aan op websites uit je regio of met flyers, die je bij verschillende bedrijven kunt neerleggen. Je kunt je eigen uren inplannen en je eigen tarief voor elke klus bepalen. Ga niet te laag zitten met je prijs. Mensen zijn vaak bereid goed geld te betalen om iemand met een hamer te laten zwaaien, een nieuwe lamp te laten installeren of een nieuw meubelstuk in elkaar te zetten.
11. Start je eigen bedrijf op Etsy
Studenten, die wat extra tijd en artistiek talent hebben, kunnen een aardig inkomen verdienen met een bedrijf op Etsy. Maak gewoon een profiel aan en verkoop vervolgens je zelfgemaakte wenskaarten, haarstrikken voor babymeisjes, gehaakte sjaals of zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. Ben je niet zo handig? Dat is ook geen probleem. Ga op zoek naar schatten bij kringloopzaken bij jou in de buurt en verkoop vervolgens je meest interessante vondsten op je Etsy-pagina.
12. Word freelancer
Steeds meer mensen verdienen hun brood als freelance schrijvers – dat wil zeggen als makers van content voor op websites. Als je goed kunt schrijven (of illustreren, coderen of grafisch ontwerpen), ga dan naar Upwork, een website die freelancers in contact brengt met mensen, die een opdracht hebben. Schrijvers kunnen voor elk project afzonderlijk een aanvraag indienen, hun eigen tarieven bepalen en het project volgens hun eigen schema voltooien.
13. Kijk de werkstukken van je klasgenoten na – wel tegen betaling natuurlijk
Als je van jezelf vindt dat je een beetje leuk kunt schrijven, dan kun je een leuk zakcentje verdienen met het proeflezen en het bewerken van de opdrachten van je klasgenoten. Bepaal wat je per pagina in rekening wilt brengen en adverteer vervolgens in je studentenhuis, tijdens de lessen of op je studentenwebportal. Als je tijd en zin hebt, overweeg dan om je diensten uit te breiden en studenten over de hele wereld te gaan helpen.
14. Schrijf sollicitatiebrieven en cv’s voor je klasgenoten
Elke student heeft vroeg of laat een cv en een sollicitatiebrief nodig. Waarom zou jij hiervan niet profiteren en van het schrijven van cv’s je werk maken? Maak een paar voorbeeld-cv’s (en houd er rekening mee dat een recordaantal werkgevers tegenwoordig klaagt dat ze sollicitatiebrieven en cv’s vol fouten ontvangen) en beslis vervolgens hoeveel je per document in rekening wilt brengen.
15. Proctoring – testen afnemen onder digitaal toezicht
Studenten kunnen aardig wat geld verdienen met het afnemen van toetsen. Neem contact op met middelbare scholen bij jou in de buurt en bekijk wat de mogelijkheden voor proctoring zijn of bied je diensten aan aan de afdelingshoofden van je universiteit. De kans is groot dat een professor de kans aangrijpt om iemand anders zijn eindexamen of de nieuwste gestandaardiseerde test te laten surveilleren. Hoe dan ook, voor deze eenvoudige klus moet je vaak potloden uitdelen, de tijd in de gaten houden en ervoor zorgen dat niemand vals speelt.
16. Bijlessen geven
Ben je vooral getalenteerd in wiskunde, scheikunde, Frans of een ander vak, dat anderen de stuipen op het lijf jaagt? Als dat zo is, overweeg dan om je eigen bijlessen aan te bieden! Ouders willen dat hun kinderen – of ze nu op de basisschool of op de universiteit zitten – slagen en betalen vaak veel geld voor bijlessen. Houd er rekening mee dat je naast de juiste kennis ook talent voor lesgeven moet hebben. Beschik je hier allebei over? Bepaal dan je uurtarief en ga aan de slag!
17. Pas op woningen
Het oppassen op woningen, wat ook wel housesitting wordt genoemd, is leuk om te doen en het kan ook behoorlijk lucratief zijn. Adverteer op websites zoals Craigslist, Housesitter.com of maak reclame bij leraren of andere gezinnen waarvan je weet dat ze in de buurt wonen. Bij het opletten op iemands woning kan ook het voeren en het uitlaten van de huisdieren van het gezin of een kooi verschonen horen. Misschien is het slapen in een vreemd bed ook iets dat tot de werkzaamheden behoort.
18. Oppassen op dieren
Dit gaat vaak samen met het oppassen op een huis, maar niet altijd. Als je het leuk vindt om met honden en katten om te gaan (of met huisdieren van de meer exotische soort), maak dan een profiel op Rover aan en begin met het binnenhalen van de oppasklanten. Opties voor je diensten kunnen zijn: elke dag een hond uitlaten terwijl de eigenaar aan het werk is, een nacht oppassen in het huis van de eigenaar of een nacht op het huisdier in je eigen woning passen. Naast dat je leuk in de weer bent met dieren, kun je ook je eigen tarieven en uren bepalen.
19. Honden uitlaten
Weet je niet zeker of je het leuk vindt om veel tijd met een hond of kat door te brengen? Bied dan alleen hondenuitlaatservice aan. Mensen, die lange dagen maken, zoeken vaak hulp om hun honden uit te laten. Adverteer met flyers of plaats je profiel op Rover, waar klanten jouw hondenuitlaatservice op basis van je ervaring, je beschikbare uren en je tarieven kunnen boeken.
20. Ga aan de slag als nachtwaker
Een goedbetaalde, maar niet bijzonder uitdagende bijbaan, is die van nachtwaker. Nachtwakers worden vaak ingehuurd door woongroepen, verpleeghuizen, actieve woongemeenschappen en hotels om een oogje in het zeil te houden. Indien dat nodig is, moeten ze het alarmnummer bellen als er iets aan de hand is of in het geval van hotels ‘s nachts de telefoon opnemen en gasten die laat arriveren inchecken. Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, betekent ’s nachts werken meestal dat je behoorlijk wat tijd over hebt om te studeren of op zijn minst om te Netflixen. Dit is nog eens makkelijk je geld verdienen.
21. Ga aan de slag als tuinman
Als je graag tijd buitenshuis doorbrengt, overweeg dan om wat extra geld met tuinieren, landschapsarchitectuur of het maaien van gazons te verdienen. Hoewel je misschien wel moet investeren in een onkruidverdelger en grasmaaier, is de kans dat je investeringen zich snel terugbetalen groot. Adverteer bij huiseigenaren in je buurt en je zult waarschijnlijk merken dat ze veel liever een student betalen, dan dat ze één van die grote bedrijven moeten inhuren.
22. Sneeuwscheppen in de winter
Als je in een gebied leeft waar een groot gedeelte van het jaar sneeuw valt, bied dan je diensten als sneeuwschuiver aan! We moeten toegegeven dat het hard werken kan zijn, maar het betaalt goed. Begin met adverteren als het weer nog redelijk is of wacht op de dag dat er wel wat sneeuw valt en loop dan door de buurt om mensen te vertellen dat je, tegen betaling, de opritten en voetpaden sneeuwvrij kunt maken.
23. Bied verhuisdiensten aan
Het is bekend dat in steden waar veel hogescholen en universiteiten zijn, de prijzen voor verhuizen de pan uit kunnen vliegen. Er moet altijd wel ergens verhuisd worden. Profiteer van deze drukte door als bijbaantje verhuisdiensten aan te bieden. Hoewel je natuurlijk voor een al reeds gevestigd bedrijf aan de slag kunt gaan, zul je misschien merken dat je beter een groep gelijkgestemde vrienden kunt verzamelen om de klus te delen. Afhankelijk van waar je woont, kan goed netwerken en hard werken ervoor zorgen dat er elk weekend wel geld binnenkomt.
24. Maak huizen en/of kantoren schoon
Als je stof en vuil goed kunt verdragen, kan het schoonmaken van huizen en kantoren een uitstekende bron van inkomsten zijn. In steden en dorpen kun je tientallen schoonmaakbedrijven vinden, die zich richten op bedrijven, gezinnen met werkende ouders of ouderen. Het kan echter de moeite waard zijn om voor jezelf te adverteren en ook voor jezelf te beginnen. Zo kun je je eigen tarief per uur of per kamer kiezen en je kunt aan de slag als het jou het beste uitkomt.
25. Muziek- of sportlessen geven
Studenten met talent voor muziek of sport kunnen met het geven van lessen een extra bron van inkomen genereren. Je kunt lesgeven aan jonge kinderen, je medestudenten of volwassenen. Het vereist meestal alleen de apparatuur. Als je die niet hebt, kun je die misschien van de muziek- of atletiek afdeling van je universiteit huren. Adverteer bij sportscholen en muziekwinkels in de buurt, op community websites of bij scholen en kies vervolgens je eigen uren en tarieven.
26. Word een [legale] straatartiest
Het geven van muzieklessen is misschien dan wel niets voor jou, maar hoe zit het met optreden? Afhankelijk van waar je woont, kan optreden in een drukke straat of in een druk park voor een flinke dosis verandering zorgen. Zorg ervoor dat je alle licenties aanschaft, die vereist zijn in jouw gemeente.
27. Meld je aan als invaldocent
Je hebt geen lesbevoegdheid of zelfs maar enige ervaring nodig om geld te kunnen verdienen als invaldocent. Je moet echter wel een middelbaar schooldiploma hebben en een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. Als je af en toe op een schooldag kunt werken, meld je dan aan bij scholengemeenschappen bij jou in de buurt en wacht op de [meestal vroege ochtend] oproep. Je kunt zo inkomen genereren en je houdt ook nog voldoende tijd over om te studeren.
28. Organiseer verjaardagsfeestjes
Voor dit baantje zul je wat moeten investeren, maar als je bereid bent om een paar kostuums te kopen, kan het vermaken van kinderen op verjaardagsfeestjes voor studenten een geweldig bijbaantje zijn. Kies eerst wat je wilt gaan doen. Verschijn jij als je favoriete Disney-figuur? Verkleed als clown en ballondieren maken? Ga je voor kinderen goochelen? Zodra je hebt besloten wat je wilt gaan doen, adverteer je op lokale communitypagina’s en maak je je klaar om je weekenden op kinderpartijtjes door te brengen.
29. Word badmeester
Als je goed kunt zwemmen, is het toezicht houden op het strand of in een zwembad misschien een uitstekende bijbaan. Als je in de buurt van een strand woont of als je universiteit een zwembad heeft, probeer dan wat geld te verdienen terwijl je een oogje in het zeil houdt (en een beetje van de zon geniet).
30. Ga schilderen
Sommige mensen vinden schilderen een leuke klus. Als jij zo iemand bent, kan het aanbieden van je diensten als schilder een geweldige bron van inkomsten zijn. De meeste mensen hebben een hekel aan het schilderen van hun eigen huis en zouden graag een student hiervoor inhuren. Doe een beetje onderzoek om de prijzen te achterhalen en investeer vervolgens in een paar goede kwasten en rollers. Je kunt een paar overhemden verpesten, maar die kun je weer vervangen met het geld dat je binnenhaalt.
31. Start een blog of een vlog
Gebruik je eigen persoonlijkheid om geld te verdienen. Start een blog, een podcast of een YouTube-kanaal en begin met het maken van content.
32. Nieuwe apps en websites testen
We veronderstellen dat je het leuk vindt om websites en apps te bekritiseren (misschien heb je al wel een paar opmerkingen over die Snapchat-update achtergelaten). Waarom zou je je dan niet laten betalen om sites op hun bruikbaarheid te testen? Het is gemakkelijk en je kunt het op tijden doen dat het jou uitkomt.
33. Enquêtes invullen
Dit is waar je eigen mening van pas komt. Geef je mening over een heleboel onderwerpen door enquêtes in te vullen en ervoor betaald te worden.
34. Ga aan de slag als virtuele assistent
Omdat robo-assistenten nog niet echt zijn, zullen mensen je betalen om hun virtuele assistent te zijn. Deze baan is flexibel en perfect voor de super stipte, servicegerichte en georganiseerde student, die iemand kan helpen zijn bedrijf te stroomlijnen.
35. Verkoop je kleding
Maak je nieuwe motto “verminderen, hergebruiken en verkopen”. Zelfs als je nog geen kleding hebt om te verkopen, kun je altijd beginnen met sparen en je aankopen dan doorverkopen.