Zowel vakmensen als doe-het-zelvers kunnen eigenlijk niet zonder een goede boormachine. Een goede boormachine kan worden gebruikt om gaten mee te boren, schroeven los of vast mee te draaien of zelfs materialen mee weg te beitelen. Combineer dit met de mogelijkheid dat het voor verschillende oppervlakken en materialen kan worden gebruikt en je snapt wel waarom dit een onmisbaar stuk gereedschap is.
Er zijn wel een aantal dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe boormachine en onze handige handleiding bevat alle tips en informatie voor het vinden van een boormachine, die bij jouw gebruik past. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is wat oefenen om zo vakkundig met het gereedschap om te kunnen gaan. Voordat we beginnen, moet jij om je zoekopdracht te kunnen verfijnen, even bedenken waarvoor je je boormachine wilt gaan gebruiken.
De beste boormachines
- Makita DF457DWE
- Powerplus POWESET1
- Powerplus POWX0069LI
- Bosch PBH 2100 RE
- Bosch EasyImpact 550
- VONROC Accuboormachine
- BLACK+DECKER BDC718AS2F
- Makita DLX2131TJ 18V
- Makita DHP482Z
- DeWALT DCD791D2
1. Makita DF457DWE
Deze Makita accuboormachine wordt geleverd met twee 18V accu’s zodat je altijd kunt doorwerken. Met een aandraaimoment van 42 Nm heb je altijd genoeg kracht voor de meest gangbare werkzaamheden.
2. Powerplus POWESET1
Deze 18V accuboormachine uit het One Fits All assortiment wordt geleverd in een handige koffer. In de koffer zitten naast 2 accu’s en een oplader ook 9 boren, 43 bits, een bithouder en pluggen. Je kunt meteen aan de slag met deze accuboormachine omdat hij wordt geleverd met 2 accu’s (1,3Ah) en een oplader. Daarnaast kun je de accu’s uit deze set gebruiken op het gehele One Fits All assortiment. De meegeleverde oplader is alleen geschikt voor de accu’s uit deze set.
3. Powerplus POWX0069LI
Deze 18V accuboormachine wordt geleverd met twee accu’s zodat je extra lang aan de slag kan blijven. Voor regelmatig gebruik. Voor boor- en schroefwerkzaamheden in gips, pleisterwerk, hout, metaal, kunststof en zacht steen. Niet geschikt voor baksteen en beton.
4. Bosch PBH 2100 RE
De Bosch PBH 2100 RE boorhamer is een allround apparaat waarmee je bijna alle klussen in huis kan opknappen. Je kan hiermee boren in beton, hout, gips, zachte steensoorten, metselwerk en metaal.
5. Bosch EasyImpact 550
De Bosch EasyImpact 550 boormachine is een compacte krachtpatser voor eenvoudige boorwerkzaamheden. Het merk Bosch is wereldmarktleider op het gebied van elektrisch gereedschap en toebehoren voor elektrisch gereedschap. De belangrijke succesfactoren zijn innovatiekracht en innovatietempo.
6. VONROC Accuboormachine
De VONROC Accuboormachine 12V boormachine is een praktische allrounder, geschikt voor iedere doe-het-zelver in huis of tuin. Keukenkasten installeren of vlonderplanken vastschroeven? Met de 12V accuboormachine van VONROC heb je de klus in een handomdraai voltooid.
7. BLACK+DECKER BDC718AS2F
De BLACK+DECKER BDC718AS2F accuboormachine is een krachtige 18 Volt accuboormachine met klopfunctie voor het zwaardere schroefwerk voor in en rondom het huis. De accuboormachine komt met 2-accu’s en een 80-delige toolbox. Dankzij de klopfunctie is deze accuboormachine ideaal voor het boren in hout, metaal en steen.
8. Makita DLX2131TJ 18V
Deze boormachine is uiterst duurzaam voor zware boor-/schroefklussen en heeft 3 functies: boren, schroeven en klopboren. De instelbare slipkoppeling is hoger afgesteld, waardoor grotere schroeven beter verzinken in hout. De boormachine is voorzien van de best mogelijke ergonomische handgreep voor hoog werkcomfort en uitgerust met 2 LED’s voor het schroeven en boren zonder schaduw van de boorkop.
9. Makita DHP482Z
Een Accu Klopboormachine zoals de Makita DHP482Z kan gebruikt worden voor het boren van gaten in diverse materialen en dagelijks terugkerende klussen. Deze boormachine heeft een hoog werkcomfort door uitstekende machinebalans.
10. DeWALT DCD791D2
De DeWALT DCD791D2 schroef-/boormachine heeft een krachtige 18V brushless motor die door een speciale technologie verrassend efficiënt werkt. De machine werkt op een oplaadbare accu. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een stopcontact in de buurt, waardoor je de machine overal gebruikt.
Boormachine met of zonder snoer?
Boormachines met snoer zijn vaak lichter dan hun draadloze varianten omdat er geen zware accu in zit. Als je kiest voor een boormachine met een snoer, moet je ook een verlengsnoer kunnen gebruiken. Een accuboormachine geeft meer mobiliteit omdat je hem overal mee naartoe kunt nemen zonder dat je een verlengsnoer achter je aan hoeft te slepen. De krachtigste accuboormachines zijn echter meestal wel duurder dan de modellen met een snoer.
Accuboormachines worden tegenwoordig aangedreven door een efficiëntere, oplaadbare lithium-ion accu. Deze technologie zorgt ervoor dat de accu sneller volledig wordt opgeladen (vaak in minder dan 60 minuten) en het houdt ook meer vermogen langer vast. Bovendien kun je dezelfde accu ook voor ander elektrisch gereedschap van hetzelfde merk gebruiken, waardoor de kosten voor het kopen van verschillende accu’s kan worden verlaagd.
Boormachines met snoer hebben een nominaal vermogen in watt, meestal variërend van 450 watt voor basismodellen tot ongeveer 1500 watt voor krachtigere hamerboren. Een hoger wattage is beter voor het boren in metselwerk, terwijl bij het boren in gipsplaat een lager wattage prima volstaat. Voor de meeste eenvoudige doe-het-zelf klussen thuis is een boor van 550 watt meer dan voldoende.
Het vermogen van accuboormachines wordt gemeten in volt. Hoe hoger het volt, hoe krachtiger de boor. De getallen voor het volt variëren doorgaans van 12V tot 20V.
Waarin ga je boren?
Vroeg of laat zul je vrijwel zeker in het metselwerk moeten gaan boren. Om dit te kunnen doen, heb je een boor met een hamerfunctie, ook wel een boorhamer genoemd, nodig. Als je gaten met een grote diameter in metselwerk wilt gaan boren, kies dan voor een boormachine met snoer en met een langzame versnelling. Als je overweegt om in verschillende materialen zoals hout, plastic of metaal te gaan boren, moet je een boormachine met een functie met meerdere snelheden kiezen.
Wil je een schroevendraaierfunctie?
Zoek in dat geval naar een boormachine met variabele snelheid en een functie om in tegenovergestelde richting te kunnen draaien, zodat je zowel schroeven kunt vastdraaien als kunt verwijderen.
Verschillende soorten boren
Er zijn verschillende soorten boren waaruit je kunt kiezen, wat het moeilijk kan maken om de juiste beslissing te nemen.
Als je alleen kleine gaatjes in bijvoorbeeld hout en gipsplaat wilt gaan boren en af en toe misschien een gaatje in metselwerk, is het het beste om te kiezen voor een boor met een hamerfunctie. Kies er een met een 18V-accu of minimaal 550 watt als je voor een model met een snoer kiest. Een boorkop van 13mm zou voldoende moeten zijn.
Als je meer klussen met je boormachine wilt gaan uitvoeren, moet je weten wat de functies zijn. Om je te helpen, hebben we de belangrijkste kenmerken van elk type boormachine beschreven en het soort taken, waarvoor ze het meest geschikt zijn, voor je op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijk kunt bepalen welke optie het meest geschikt voor je is.
Boormachines op accu
Deze lichtgewicht schroevendraaiers, die op een accu werken, zijn ideaal voor het uitvoeren van allerlei klusjes in huis. Omdat ze draadloos zijn, zijn ze perfect voor het vastdraaien van losse schroeven in krappe ruimtes en voor het snel monteren van meubels, die je zelf in elkaar moet zetten. Deze handige kleine elektrische gereedschappen zijn handiger en lichter in gebruik dan echte boormachines. De kop draait zowel voor- als achteruit en daarom zijn deze gereedschappen gemakkelijk te gebruiken, maar ze kunnen dus geen gaten boren.
Elektrische boormachines
Als je op zoek bent naar een veelzijdige boormachine, die geschikt is voor die kleine klussen in huis, bekijk dan ons assortiment elektrische boormachines. Deze boren boren niet alleen gaten in hout en metaal, maar ze fungeren ook als schroevendraaiers – dit betekent dat ze schroeven kunnen los- en vastdraaien. Elektrische boormachines zijn ideaal voor het ophangen van planken, het ophangen van foto’s en het monteren van meubels, die je zelf in elkaar moet zetten.
Combiboormachines
Combiboormachines bieden dezelfde eigenschappen als een accuboormachine, maar heeft een extra hamerfunctie, waardoor deze ook geschikt is voor het boren in metselwerk en baksteen. Deze 3-in-1 boormachine is eigenlijk onmisbaar.
Slagschroevendraaier
Slagschroevendraaiers zijn eigenlijk schroevendraaiers voor zwaar gebruik, die je kunt gebruiken als je veel schroeven moet vastdraaien of voor grotere projecten. Het maakt gebruik van een impactmechanisme, dat de impact op je pols helpt te verminderen. Ze zijn vanwege het hoge vermogen effectief voor het vastdraaien van boutkoppen en moeren en het boren in metaal. Slagschroevendraaiers zijn, vergeleken met een boorschroevendraaier, iets compacter en lichter.
Klopboormachines
Klopboormachines, ook wel slagboormachines genoemd, zijn een krachtige optie die geschikt is voor het boren in harde oppervlakken zoals beton en metselwerk. Een klopboormachine is perfect voor die zwaardere klussen in huis, zoals het ophangen van planken of bijvoorbeeld het vastzetten van dakgoten. Meerdere koppelinstellingen stellen je in staat om het vermogen, terwijl het toerental laag blijft, toch aan te passen zodat het door harde materialen kunt boren terwijl de schade aan het oppervlak wordt beperkt. Hamerboormachines hebben niet altijd een omgekeerde schroeffunctie, maar klopboormachines wel.
Hamerboormachines met SDS-functie
Boormachines met een SDS-functie hebben dezelfde kenmerken als hamerboren, maar de hameractie is met een SDS-functie verbeterd (gewoonlijk aangeduid als het Slotted Drive System). Een hendel, die de boor naar voren schiet en die je dan naar achteren trekt, drijft de hamerwerking op deze boren aan. Dit vermindert wrijving en het verhoogt de kracht, waardoor boormachines met een SDS-functie gemakkelijk door de taaiste materialen kunnen stoten. Speciale SDS-boren worden gebruikt om het wegglijden van de bits te voorkomen en ook om de krachtige kracht van de hamerwerking te weerstaan. Deze boren zijn uitermate geschikt om mee te beitelen.
Sloopboormachines
Deze boormachines zijn ontworpen voor het breken van harde materialen zoals beton, asfalt, bakstenen en blokken. Sloopboren leveren krachtigere slagen op het oppervlak en kunnen ook worden gebruikt om kanalen in metselwerk te beitelen en tegels te verwijderen.
De functies van boormachines nader uitgelegd
Dieptestop: aan de zijkant van de boor gemonteerd, kan een dieptestop worden aangepast om ervoor te zorgen dat de boor op de gewenste diepte stopt. Deze functie kan je ook een consistente diepte geven bij het maken van meerdere gaten.
Door trigger geactiveerde LED: een handige functie om te hebben, vooral als je veel op donkere plekken werkt, is een door een trigger geactiveerd LED-lampje, dat automatisch oplicht wanneer de snelheidstrekker wordt ingedrukt. Enkele seconden nadat de trigger is losgelaten, gaat het lampje weer automatisch uit.
Extra handgreep: een extra handgreep verbetert zowel de veiligheid als de nauwkeurigheid bij het boren. De extra handgreep kan zowel links als rechts van de boor worden geplaatst en helpt de kracht en de controle van de gebruiker te vergroten.
Handige tip: overweeg comfort
Bij het selecteren van een boormachine moet de greep van de boor machine comfortabel in de hand liggen. Je moet daarom op zoek gaan naar een boormachine met een ergonomisch ontwerp. Houd ook rekening met het gewicht van de boor en de accu (als je voor draadloos gaat); de boormachine mag niet zo zwaar zijn dat vermoeidheid een factor zal zijn.
Voor- en achteruit functie: de meeste boormachines hebben een voor- en achteruit functie, waarmee je de bit van de boormachine of de schroevendraaier zowel naar voren als naar achteren kunt draaien. Druk gewoon op de vooruit/achteruit-schakelaar aan de zijkant van de boor. De omgekeerde modus is ook handig om na het boren van gaten de boor uit de muur te halen.
Snelspanboorkop: de boorkop zit aan de voorkant van de boor en houdt de boor of de schroef vast. Dankzij een snelspanboorkop houder kun je snel en gemakkelijk van schroef wisselen, zonder dat je extra gereedschap nodig hebt.
Koppelregeling/variabele koppelingsinstelling: de koppelinstelling biedt de mogelijkheid om de draaikracht, die nodig is om de weerstand te kunnen overwinnen, aan te passen zodat je tot de juiste diepte kunt schroeven of kunt boren. Als de koppelregeling te ver wordt ingesteld, kan de schroef te diep worden ingedraaid. Het te veel aan vermogen kan ook leiden tot verlies van controle en nauwkeurigheid, waardoor het werkoppervlak kan worden beschadigd.
Handige tip: het selecteren van de juiste koppelinstelling
Als de schroef niet volledig in het oppervlakte zit en de boorkop en de schroevendraaier bit zijn gestopt met draaien, dan is dat een teken dat er een hogere koppelinstelling nodig is.
Versnellingen: met boren met meer dan één versnelling kun je verschillende snelheidsbereiken selecteren. Als de boormachine maar één tandwiel heeft, kun je de snelheid met de snelheidsregelaar regelen. De versnellingsschakelaar bevindt zich meestal op de bovenkant van de boor.
Geïntegreerde riemclip: maak met een geïntegreerde riemclip, die is bevestigd aan de boor, je handen snel en gemakkelijk vrij.
Snelheid: dit wordt gemeten in omwentelingen per minuut (RPM). Dit wordt ook wel ‘onbelaste snelheid’ genoemd en geeft aan hoe snel je boor draait. Dit cijfer wordt weergegeven als de maximale snelheid wanneer de boor niet is geladen en boort. Bij sommige boren kun je de snelheid van het gereedschap wijzigen (ook wel bekend als de variabele snelheid) en, net als bij de koppelinstelling, moet je dit afhankelijk van het materiaal of de taak doen. Een lage snelheid is ideaal voor het indraaien van schroeven of het boren in zachtere materialen zoals bijvoorbeeld hout, terwijl een hogere snelheid beter is voor het boren in hardere materialen zoals bijvoorbeeld steen.
Technologie
Van lithium-ion accu’s tot borstelloze motoren, er zijn een paar opties waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je nieuwe boormachine.
Lithium-ion accu
In de meeste modellen vind je tegenwoordig lithium-ion accu’s omdat ze niet alleen veiliger voor het milieu zijn, ze zijn ook lichtgewicht en krachtiger dan de oudere accu’s.
Een lithium-ion accu kun je, hoe vol of hoe leeg deze ook is, opladen wanneer je maar wilt. Bovendien heb je nooit last van zelfontlading. Dit betekent dat als je een volledig opgeladen apparaat gedurende een lange tijd in je gereedschapskist opbergt, het nog steeds klaar voor gebruik is wanneer je het nodig hebt.
Als je een accuboormachine hebt, moet je misschien wel een reserve accu meenemen, zodat je tijdens grotere projecten een lege accu kunt vervangen.
Borstelloze motoren
Dit betekent dat de motor van de boormachine zo is geconstrueerd dat deze de wrijving en de warmteopbouw vermindert, wat resulteert in een betere koppelingregeling en hogere snelheden. Het kiezen van een boormachine met een borstelloze motor helpt de levensduur van de motor flink te verlengen.
‘Keep Cool Technology’
Het assortiment boormachines van Erbauer heeft een lithium-ion accu en de ‘Keep Cool Technology’. Het houdt de accu koel, zodat deze niet oververhit kan raken en het resultaat is een langere levensduur van de accu.
Met één accu meerdere gereedschappen bedienen
Het is mogelijk om met één accu meerdere gereedschappen van hetzelfde merk te laten werken. Zodra je de accu en de oplader hebt, koop je gewoon het gereedschap dat compatibel is om zo je eigen assortiment elektrisch gereedschap uit te breiden. Bekijk de productbeschrijving om te bekijken of het compatibel is. Het hebben van één accu voor verschillende soorten gereedschap helpt om geld te besparen. Als je je elektrische gereedschap vaak gebruikt, is het de moeite waard om te investeren in een reserve accu zodat je altijd door kunt werken.