Tegenwoordig hebben consumenten, die een nieuw bed of een matras willen kopen, volop keuze. De keuze wordt nog complexer gemaakt nu er ook boxsprings te koop zijn. Moet je nu wel of juist geen boxspring kopen? Dat is de grote vraag. Het antwoord is in de meeste gevallen nog niet zo simpel.
Omdat de matrassen en hoofdkussens in de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden, hebben nieuwe matrassen niet meer persé een boxspring nodig om comfortabel te kunnen worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat een matras onder de fabrieksgarantie valt, kan het gebruik van een boxspring een vereiste zijn. En als je nog steeds een ouder, dubbelzijdig matras gebruikt of als je van plan bent om een dergelijke matras aan te gaan schaffen, zal het gebruik van een boxspring voor optimale ondersteuning en comfort zorgen.
Om je te helpen om een goede keuze te kunnen maken, hebben we deze handige handleiding over boxsprings voor je samengesteld. De informatie kan je op basis van je matras en de garantie, je bedframe of op je onderbed helpen bepalen of en wanneer je nu een boxspring nodig hebt. Wij bieden ook meerdere alternatieven voor een boxspring.
Beste boxsprings van 2021
- Boxspring Bravo
- Beddenleeuw Boxspring Bed Nora
- Drôme Comforta Boxspringset
- Boxspring Basic
- Boxspring Basic Antraciet
- Boxspring XXL Romantic
- Boxspring met SG25 Comfort Foam Matras
- Beddenleeuw Boxspring Bed Nora
- Boxspring SENTO
- Boxspring Hotel
1. Boxspring Bravo
Voordelige Boxspring Bravo tegen de scherpste prijs. Dit inclusief topmatras en gratis bezorging. Kwalitatief goed pocketvering matras met 9 comfortzones met een maximaal belastbaar gewicht van 100 kg. De Boxspring Bravo is leverbaar in 4 verschillende stof/kleuren, in de breedtematen 80, 90, 120, 140, 160, 180 en 200 cm en de lengtematen 200, 210 en 220 cm. Deze betaalbare boxspring maakt het voor iedereen mogelijk om een complete boxspring te kopen tegen een zéér scherpe prijs én van goede kwaliteit.
2. Beddenleeuw Boxspring Bed Nora
Met het Instap model ‘Nora’ geef je je slaapkamer een frisse en luxe uitstraling tegen een aantrekkelijk lage prijs. Deze kwalitatief hoogwaardige complete boxspring van 140x200cm bestaat uit een decoratief vlak hoofdbord, twee harde boxen en een matras van koudschuim dat bijdraagt aan een fijne nachtrust. Om een luxe uitstraling te realiseren zijn de boxen en het hoofdbord in dezelfde kleur door onze eigen fabriek in Nederland gestoffeerd met een luxe meubelstof. Hoogwaardige kwaliteit, in combinatie met een aantrekkelijk lage prijs, maakt dit bed de perfecte keuze voor starters, studenten, of mensen die opzoek zijn naar een frisse nieuwe look in de slaapkamer.
3. Drôme Comforta Boxspringset
De Drome Comforta boxspringset is dé basis voor een perfecte nachtrust. Deze boxspring set beschikt over een vlak hoofdbord, dit geeft je slaapkamer een mooie uitstraling. De Boxspring Comforta is een mooie kwaliteits-boxspring.
Het hoofdbord is 100 cm hoog en is ongeveer even breed als de boxspring 180×200 zelf. De Comforta boxspringset is door zijn mooie strakke aanzicht makkelijk te combineren met jouw slaapkamerstijl. Wil je een kwalitatief goede boxspring zonder teveel poespas dan is de Comforta boxspring perfect voor u!
Door de topkwaliteit pocketvering matras van liefst 20 cm zal je heerlijk op deze boxspring slapen. Het ideale product voor iedereen die graag slaapt. De kleur van deze complete boxspringset is zwart.
4. Boxspring Basic
Boxspring Basic staat garant voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De Complete boxspring Basic is verkrijgbaar in 5 stof/kleuren en in vele afmetingen. De pocketvering matrassen bevatten 300 veren per m2 en hebben 7 comfortzones.
Dit zorgt voor een goede gewichtsondersteuning en goede ventilatie.
Een pocketveer zelf zit verpakt in schimmelwerende hoesjes wat zorgt voor een betere hygiëne
Door de comfortzones wordt een jusite ondersteuning geboden aan de schouders, heupen en bekken en vormt zich als het ware als een drukverdeler naar het lichaam, de juiste drukverdeling op de juiste plaatsen. Per zijde kan dit matras tot ca. 120 kg ondersteunen bij normaal dagelijks gebruik. In de breedtemaat 90 en 140 wordt de boxspring geleverd met één groot matras
5. Boxspring Basic Antraciet
Dit geweldige en goedkope Boxspring uit de collectie van Bed4less, heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit ruimtebesparende boxspring, inclusief een pocketvering matras ca. 20cm dik, beschikt over een harde box, kan goed ventileren en biedt een stevig comfort. De box van dit Boxspring is voorzien van een antraciet kleur meubelstof en staat op 6 stevige kunststof poten per onderstel. Hierdoor is deze Boxspring ook geschikt voor zwaardere personen.
6. Boxspring XXL Romantic
Het strakke design van de boxspring XXL is erg aantrekkelijk en toepasbaar op veel verschillende stijlen en designs. Deze betaalbare boxspring aanbieding biedt jou het uiterlijk en het comfort van een hotelbed tegen een betaalbare prijs. Het dikke matras van 21cm wordt geleverd met een geïntegreerd topdekmatras van koudschuim. Het maakt gebruik van een luxe-binnenvering systeem waardoor de ondersteuning optimaal is. Je hebt de mogelijkheid om het slaapcomfort geheel naar eigen wens samen te stellen. Voor perfect slaapcomfort van hoge kwaliteit kies je voor een betaalbare goedkope boxspring XXL.
7. Boxspring met SG25 Comfort Foam Matras
De Basic boxspring is leverbaar in de kleur zwart stof. De Boxspring Basic is heeft een goed kwaliteit massief plaatwerk afgewerkt met comfort foam voor de perfecte ligging. De hoogte van de boxspring is circa 30cm en de harde boxspring is gestoffeerd met een luxe stof zwart. Door de luxe PU-leder is deze boxspring Hygiënisch en anti-allergisch. Deze luxe harde boxspring is gestoffeerde met een luxe Pu-leder. De boxspring Basic wordt geleverd inclusief 6 pootjes.
8. Beddenleeuw Boxspring Bed Nora
Met het Instap model ‘Nora’ geef je je slaapkamer een frisse en luxe uitstraling tegen een aantrekkelijk lage prijs. Deze kwalitatief hoogwaardige twijfelaar boxspring van 120x200cm bestaat uit een decoratief vlak hoofdbord, twee harde boxen en een matras van koudschuim dat bijdraagt aan een fijne nachtrust.
Om een luxe uitstraling te realiseren zijn de boxen en het hoofdbord in dezelfde kleur door onze eigen fabriek in Nederland gestoffeerd met een luxe meubelstof. Hoogwaardige kwaliteit, in combinatie met een aantrekkelijk lage prijs, maakt dit bed de perfecte keuze voor starters, studenten, of mensen die opzoek zijn naar een frisse nieuwe look in de slaapkamer.
Het matras is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit HR40 koudschuim. Door de evenredige tegendruk over het gehele oppervlak draagt het matras bij aan een goede ondersteuning voor het lichaam. Het matras voelt zacht tot middelhard aan, bevordert een goede houding en geeft een prettig ligcomfort. Boxspring Nora is geproduceerd en gecontroleerd door onze fabriek in Nederland. Alle onderdelen van deze set vallen onder een garantie van twee jaar.
9. Boxspring SENTO
Deze boxspring met opbergruimte is geweldig voor jou als je wil genieten van een opgeruimde kamer en een heerlijk slaapcomfort. Met de pocketvering matras bovenop de opbergbox zijn slapeloze nachten vanaf nu verleden tijd. Met de royale opbergvakken over de gehele oppervlakte van de boxspring, heb je genoeg ruimte om speelgoed, beddengoed en bijvoorbeeld kleding op te bergen.
De opbergvakken van van de Boxspring SENTO open je simpelweg d.m.v. een lus welke bevestigd is aan de openslaande beddelen. Door het moderne, stijlvolle design past deze Boxspring geweldig in iedere slaapkamer. De luxe boxspring is voorzien van solide scharnieren en een unieke veertechniek, waardoor je al jouw spullen eenvoudig opbergt.
10. Boxspring Hotel
Uit de collectie van Eenuitdrie hebben we dit complete Boxspringset Hotel, een luxe 2 persoons complete boxcombinatie, inclusief twee luxe harde hotel boxsprings. Een gestoffeerd hoofdbord en nu met een comfort POCKET matras met afritsbare tijk. Maar je hebt ook de keuze uit een ander type matras voor een meerprijs.
Tips om de beste boxspring te vinden
Wat doet een boxspring?
Je kunt een boxspring eigenlijk een beetje als een verend onderbed zien. Het is ontworpen om bepaalde functies uit te kunnen voeren:
- geeft steun en stabiliteit aan een matras
- zorgt voor een stevig, vlak oppervlak waarop het matras kan rusten
- kan de hoogte van het matras verhogen en deze van de vloer houden
De term boxspring is echter enigszins misleidend omdat de meeste nieuwere ontwerpen geen echte veren in hun constructie meer hebben.
Rond 1800 en van het begin tot het midden van de twintigste eeuw werden er onderbedden voor matrassen gemaakt door metalen veren op dunne ijzeren riemen te plaatsen en dit alles werd met een dikke draad met elkaar verbonden om ervoor te zorgen dat het niet zou verschuiven. Dit constructieontwerp stond in plaats van boxsprings bekend als beddenveren. Het ontwerp diende als schokdemper voor het matras maar was verre van comfortabel.
Omdat er zo veel verbindingspunten waren tussen de metalen veren en het draad, maakte het ook behoorlijk veel geluid. En omdat de veren meestal ver uit elkaar lagen, zakte het ook snel door. Later, toen de veren dichter bij elkaar werden geplaatst, werden vastgemaakt in houten frames en vervolgens werden bedekt met stof om zo een betere functionaliteit te kunnen bieden, werd de term beddenveren vervangen door boxsprings.
Tegenwoordig zijn boxsprings of onderbedden verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen. Moderne fabrikanten hebben veel efficiëntere manieren gevonden om lichtgewicht ondersteuning voor een matras te kunnen creëren. Je zien modellen met en zonder veren. De modellen, die nog steeds spiraalveren bevatten, hebben een veel groter aantal veren die individueel zijn verpakt en uitgebreid zijn opgevuld, zodat je geen geluid zult horen.
Andere boxsprings, die zijn ontworpen voor onder de nieuwere traagschuim- en latexmatrassen, hebben de veren vervangen door houten latten van beuken- of berkenhout. De latten zijn met flexibele rubberen bouten met het buitenframe verbonden of worden bij elkaar gehouden door geweven banden, zodat ze ook gemakkelijk kunnen worden opgerold voor transport. Beide ontwerpen zorgen voor voldoende ventilatie.
Boxsprings zijn, net als matrassen, verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De standaard opties zijn 9” hoog, terwijl de “lage opties” 5” tot 6” hoog zijn. Het onopvallende onderbed is zeer geschikt voor iedereen die niet graag te hoog van de vloer slaapt of die liever een lager bed heeft, dat je eigenlijk niet ziet. Deze hoogteverschillen hebben geen invloed op de prestatie of de ondersteuning van het matras.
Heeft mijn bed een boxspring nodig?
De meeste matrassen – en vooral dan de nieuwere soorten- hebben geen boxspring nodig om comfortabel te kunnen worden gebruikt. Dat gezegd hebbende, dienen boxsprings voor de volgende punten:
- Ze bieden een stabiele basis voor het matras. Het minimaliseert het doorzakken, vermindert slijtage en het zal de levensduur van het matras verlengen.
- Ze houden het matras van de vloer. Lage bedden zijn aantrekkelijk, maar een matras direct op de vloer leggen, is geen goed idee.
- Ze voldoen aan de vereisten van veel soorten garantie op matrassen, die komen te vervallen als je het matras niet op één van de aanbevolen onderstellen gebruikt.
Wel een boxspring nodig
Dit soort matras heeft WEL een boxspring nodig:
- Matrassen die wat ouder zijn en dubbelzijdige ontwerpen hebben. Als je een dubbelzijdig matras gebruikt, dat kan worden omgedraaid, heb je een hoogwaardige boxspring nodig omdat het matras alleen niet comfortabel zal liggen.
- Elke matras waarvan de garantie specifiek vereist dat er een boxspring wordt gebruikt. In de meeste garanties van fabrikanten van matrassen staat dat het matras alleen onder de garantie valt als het matras goed wordt ondersteund.
Voor dit soort bedframes is WEL een boxspring nodig:
- Inklapbare metalen frames. Deze frames bieden geen ondersteuning voor het matras behalve dan aan de buitenranden. Zonder boxsprings wordt het matras niet goed ondersteund, zal het gaan doorzakken en kan het op de grond vallen. In de meeste gevallen vervalt de garantie op het matras als er geen fundamentele ondersteuning wordt geboden.
Geen boxspring nodig
Dit soort matras heeft GEEN boxspring nodig:
- Enkelzijdige matrassen. De meeste moderne enkelzijdige matrassen bevatten voldoende ondersteuning in de matras zelf. Het enige dat nodig is, is een hard, plat oppervlak waarop het matras komt te liggen. Je kunt ervoor kiezen om een boxspring te gebruiken, maar dat is niet persé nodig.
- Matrassen die compatibel zijn met verstelbare onderstellen. Omdat de verstelbare onderstellen zelf al alle benodigde ondersteuning bieden, is een boxspring niet nodig.
Voor dit soort bedframes is GEEN boxspring nodig:
- Solide houten bodem frame. Een bodem van massief hout geeft hetzelfde effect als een als een boxspring door als een stabiele basis voor het matras te fungeren en het doorzakken onmogelijk te maken.
- Lattenbodem frame. Sommige bedden hebben latten in plaats van massief hout om zo de basis te vormen waarop het matras zal rusten. Zolang de latten dicht genoeg bij elkaar zijn gemonteerd, om voldoende steun te kunnen geven, is een boxspring niet nodig. De latten kunnen recht of gebogen zijn en kunnen gemaakt zijn van hout, metaal, plastic of composietmaterialen. Houd er rekening mee dat in de meeste garanties voor matrassen de maximaal toegestane ruimte tussen latten doorgaans als 4” wordt gespecificeerd.
- Versterkt metalen frame. In tegenstelling tot de inklapbare metalen frames, hebben versterkte modellen extra metalen steunen, die over de volledige lengte van de ene zijkant naar de andere zijkant van het frame lopen. Deze steunen zorgen ervoor dat het gewicht van het matras gelijkmatig wordt verdeeld en dat het doorzakken onmogelijk wordt gemaakt.
- Verstelbaar frame. Bedframes, die verstelbaar zijn, hebben ook geen boxspring nodig. Omdat je hiermee namelijk de hoek en de hoogte van het matras kunt wijzigen, zou een boxspring de werking alleen maar verstoren. Verstelbare frames werken meestal niet met binnenveringmatrassen.
Houd er rekening mee dat lagere bedden zonder boxspring soms een betere keuze kunnen zijn, maar degenen die last hebben van gewrichts-, heup- of rugpijn of voor ouderen, kan een laag bed moeilijkheden opleveren bij het in bed stappen of het opstaan.
Wat kan ik in plaats van een boxspring gebruiken?
Als je geen fan bent van de manier waarop een traditionele boxspring eruit ziet, zijn er zeker alternatieven verkrijgbaar. Deze omvatten bijvoorbeeld verstelbare onderbedden platforms en zelfs een matras op de vloer.
Lage boxspring. Boxsprings zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in een onopvallend ontwerp dat functioneert als een traditionele boxspring, maar ongeveer de helft van de hoogte is, waardoor je een veel slanker uiterlijk krijgt. Dit is een goede midden oplossing tussen een zeer laag platform bed en de traditionele boxsprings.
Platform bed. Als je je matras niet op de vloer wilt leggen, is een platform bed een goede optie. Platform bedden zijn in vergelijking met een gemiddelde bedhoogte van 25” doorgaans slechts ongeveer 18” hoog of de antieke bedden, die wel 36” hoog kunnen zijn.
Bunkie board. Dit oppervlaktebord met een beetje rare naam is een dun stuk hout dat tussen je bedframe en je matras ligt. Het vormt de basis, die het matras nodig heeft en elimineert de noodzaak van een boxspring.
Matras op de vloer. Je kunt er ook voor kiezen om je matras direct op de vloer te leggen, maar er zijn verschillende zaken waarmee je dan rekening moet houden.
- Het ziet er een beetje raar uit. Het bed is het middelpunt van de slaapkamer. Als het matras direct op de vloer ligt, gaat alle esthetiek verloren.
- Het maakt je matras steviger omdat er geen flexibiliteit is in de ondersteuning eronder.
- Het maakt het in- en uitstappen moeilijker.
- Het vermindert de luchtstroom en het ademend vermogen onder en rond het matras, wat vochtophoping kan veroorzaken.
- Het is niet hygiënisch omdat alles wat op de vloer ligt, inclusief stof, allergenen en vuil op het matras komt.
- Het kan de garantie laten vervallen omdat de meeste fabrikanten eisen dat hun matrassen worden ondersteund door een boxspring of een ander alternatief.
- Schimmel kan, vooral als je in een vochtig klimaat leeft, ook een ernstig probleem worden wanneer het matras direct op de vloer wordt gelegd. Om het risico op schimmel te verminderen, moet je op zijn minst in een matrashoes investeren.
Waar kan ik een boxspring kopen?
Je kunt boxsprings in verschillende winkels kopen. Je vindt ze in beddenzaken, showrooms en grote discountwinkels, maar misschien kun je je boxspring het beste kopen in de winkel waar je ook het matras hebt gekocht. Als je je matras bij een fysieke winkel hebt gekocht, kan het personeel daar je begeleiden bij het kiezen van een boxspring, die goed past bij het matras dat je al hebt.
Als je je matras online hebt gekocht, moet je onderzoeken welke soorten boxsprings kunnen worden gebruikt in combinatie met het door jou geselecteerde model. Veel merken produceren en bieden hun eigen boxsprings en onderbedden, die speciaal zijn gemaakt voor elk model matras dat ze verkopen. Zo niet, dan zullen ze details en informatie geven over wat voor soort boxspring of onderbed het meest geschikt zal zijn.
Veelgestelde vragen over een boxspring
Wat doet een boxspring?
Boxsprings verhogen de hoogte van het matras, waardoor je gemakkelijker in en uit bed kunt stappen. Ze werken ook als een soort schokdemper om zo slijtage aan het matras zelf te verminderen.
Heb ik een boxspring nodig?
Boxsprings zijn tegenwoordig een beetje overbodig geworden omdat matrassen door de nieuwe ontwerptechnologie steeds beter worden. Bijna alle matrassen hebben echter wel een soort ondersteuningssysteem nodig. Dit kan in de vorm van een boxspring, een frame met binnensteunen, een houten platform of een verstelbaar onderstel zijn.
Welke soorten boxsprings zijn er?
De termen boxspring en onderbed worden vaak door elkaar gebruikt. De verschillende typen zijn onder meer traditionele boxsprings, lage boxsprings, platformbedden, stapelbedden en verstelbare bodems.
Is er een verschil tussen een boxspring en een onderbed?
Traditionele boxsprings hebben mogelijk spiralen als onderdeel van hun constructie, terwijl een onderbed soms niet meer dan een hard, plat oppervlak is. De verschillen tussen de twee worden steeds kleiner omdat boxsprings nu in de meeste gevallen zonder veren worden gemaakt.
Hoe groot moet een boxspring zijn?
Een boxspring moet dezelfde lengte en breedte hebben als het matras, terwijl de hoogte kan worden bepaald op basis van je eigen voorkeur. Platform bedden kunnen langer en breder zijn dan het matras.
Welke soorten matrassen hebben een boxspring nodig?
Oudere matrassen met dubbelzijdige ontwerpen die kunnen worden omgedraaid, hebben een boxspring nodig. Dit geldt ook voor elk matras waarvan de garantie specifiek vereist dat er een boxspring wordt gebruikt.
Welke soorten bedframes hebben een boxspring nodig?
De enige bedframes waarvoor een boxspring nodig is, zijn de opvouwbare metalen types die geen andere steun hebben dan de buitenranden van het frame zelf.
Hoeveel kost een boxspring?
De kosten variëren afhankelijk van de maat die je nodig hebt en van de fabrikant en het merk. Normaal gesproken moet je tussen de € 50 en € 250 rekenen.
Hoe lang kunnen boxsprings meegaan?
De levensduur van een traditionele boxspring is 8 tot 10 jaar.
Kan ik mijn matras direct op de vloer leggen?
Dat kan, maar het is niet aan te raden.
Als ik een nieuw matras koop, moet ik dan ook een nieuwe boxspring kopen?
Als je boxspring niet dezelfde maat heeft als het nieuwe matras of als deze tekenen van slijtage, scheuren en doorzakken vertoont, moet je zeker in een nieuwe investeren. Mogelijk moet je ook een nieuwe boxspring kopen als de garantie va je nieuwe matras dit vereist.
Als ik een houten bedbodem als basis gebruik, welk hout is dan het beste?
Het hout van de bedbodem mag geen knoesten hebben, moet zo glad mogelijk zijn en moet bestand zijn tegen rot. Wit dennenhout is een goed keuze. Vermijd elk soort pallethout, omdat het vaak zowel brandbaar als giftig kan zijn.
Zal het gebruik van een traditionele boxspring met mijn nieuwe schuimmatras veranderen hoe het matras aanvoelt?
Dit is niet noodzakelijk. Vaak zal de boxspring die je al hebt kunnen worden gebruikt met het nieuwe schuimmatras, maar je kunt dit het beste bij de fabrikant navragen. Omdat schuimmatrassen vaak zwaar zijn, is het belangrijk dat de basis die je gebruikt stevig is en dat het een gelijkmatige verdeling van het matras gewicht mogelijk maakt.