Computer aided design (CAD) begon rond het midden van de jaren 1970 toen systemen meer mogelijkheden begonnen te bieden dan het reproduceren van handmatig tekenen.
Nu wordt CAD in vele industrieën gebruikt voor het ontwerpen van een onderdeel, een deelassemblage, of een heel product. Ontwerpen kan technische tekeningen omvatten met op symbolen gebaseerde voorstellingen, visualisatie, 3D rendering en simulatie. Dit wordt meestal uitgevoerd op een workstation pc, die het ontwerpen goed kan dragen.
De software kan gebruikt worden voor het maken van widgets, iPhone’s, gebouwen, auto’s en zowat alles wat ons vandaag omringt. Met de voortschrijdende technologie zijn ontwerpers nu in staat hun product van concept, via het fabricageproces naar het eindproduct te brengen, nauwkeurig en sneller dan vroeger.
Of je nu net met CAD begint of al vele jaren een frequente gebruiker bent, we hebben 3 CAD ontwerptips voor het maken van foutloze tekeningen op een rijtje gezet, om fouten die je onderweg kunt tegenkomen te helpen verminderen;
Dingen om op te letten bij ontwerpen in CAD
- Kan ik dit maken?
- Begrijp ik de vorm?
- Is er voldoende informatie voor fabrikanten, b.v. afmetingen, afwerking, materiaal, enz.
Op assemblagetekeningen – kan ik in de onderdelenlijst elk onderdeel vinden dat deze assemblage maakt?
Heb ik ook onderdelen over die niet op de assemblagetekening staan?
Dingen om op te letten bij het maken van CAD designs:
- Gebruik bij doorsnedes van aanzichten een duidelijk arceer type en schaal – vaak kunnen arceringen kenmerken, zoals gaten, verwarren als ze slecht gekozen zijn.
- Vermijd dubbele dimensionering, d.w.z. dat je hetzelfde element op twee manieren op dezelfde tekening dimensioneert
- Gebruik ook kruishaar tekens op gaten om te dimensioneren
- Dimensioneer niet op het werkstuk – plaats afmetingen weg van het werkstuk
- Alle tekeningen moeten gemaakt worden volgens British Standard 8888
- Laat gestapelde afmetingen netjes verspringen
- Wees consequent – vooral met tekst lettertype en grootte op toleranties en afmetingen
- Toleranties – onnodig strak en de fabricagekosten nemen toe – te slap en het onderdeel past niet / vervult zijn beoogde functie niet.
- Peilpunten – zorgvuldig kiezen en consequent zijn.
- Vermijd opeenvolgende maatvoering, want dat leidt tot tolerantie opbouw
Laat kenmerken duidelijk zien met afbeeldingen
Hoe ingewikkelder een tekening is, hoe moeilijker hij voor anderen te begrijpen kan zijn. Gebruik afbeeldingen, symbolen en cijfers om de kenmerken van je product onderdeel uit te leggen die voor anderen misschien niet duidelijk zijn. Je kunt verschillende hoeken en aanzichten gebruiken om die eigenschap te laten zien.
Maak een CAD checklist
Maak een grondige checklist van wat je op elk type tekening nodig hebt. Het maken van een checklist vermindert de hoeveelheid fouten die in het ontwerpproces gemaakt zouden kunnen worden. Print een verzameling van je tekeningen uit om te helpen een lijst te maken van stappen en dingen die je voor dat type tekening nodig hebt.
Het kan geen kwaad om algemene informatie op te nemen, zoals hoe je je titelblok invult, basisaantekeningen voor elk blad, aantekeningen, details, enz. Je zou dit kunnen uitvoeren op een industrial pc.
Het is belangrijk dat je dit bij elk project toepast en je aan de lijst houdt.
Kwaliteitscontroles
Kwaliteitscontroles moeten door minstens 2 mensen worden uitgevoerd. Print je tekeningen uit en neem je checklist grondig door, waarbij je erop let dat je alles wat fout is markeert. Als je informatie mist, schrijf, schets of teken die dan in. Zolang de zaken die je vond ontbreken op je tekening komen, moet alles in orde zijn. Als je je eerste controle voltooid hebt en je fouten verbeterd hebt, herhaal je het proces tot je tevreden bent dat het door een ander nagekeken wordt.