Het kiezen van de beste drone kan best wel lastig zijn. Als je dit leest, heb je waarschijnlijk besloten om een drone te gaan kopen. En waarom zou je dat ook niet? Met deze kleine vliegmachines kun je je omgeving van bovenaf bekijken en ze maken prachtige luchtfoto’s en video’s. Door de verbeterende technologie worden de drones alsmaar slimmer en een fatsoenlijke drone is tegenwoordig zeer betaalbaar. Dit allemaal bij elkaar opgeteld, is er eigenlijk nooit een beter moment geweest om de lucht in te gaan.
Of je de drone die je nu hebt wilt verbeteren of je je allereerste model koopt, je moet weten waar je moet beginnen. In dut artikel zullen we de verschillende soorten drones waaruit je kunt kiezen beschrijven, de functies waarmee je rekening moet houden bespreken en we geven je een indicatie van de kosten.
De beste drones
- DJI Mavic Air Fly More Combo
- DJI Mavic Air
- Ryze Tello
- DJI Mavic 2 Zoom
- DJI Mavic 2 Pro
- Parrot MiniDrones Hydrofoil
- Vizu ExtremeX DRONEX22
- DJI Phantom 4
- Syma X8HW
- Hubsan Micro X4 H107L
1. DJI Mavic Air Fly More Combo
Ontvouw het avontuur met de DJI Mavic Air! De DJI Mavic Air Fly More Combo bevat een uitgebreide set en biedt onder andere extra accu’s, propellers en een reistas. Je bent hierdoor veel voordeliger uit. Deze quadcopter met 3-assige gimbal en 4K Ultra HD camera is ideaal om mee te nemen op vakantie. Doordat de armen van deze drone volledig in te klappen zijn is de Mavic Air nog kleiner dan de DJI Spark. Eenmaal uitgeklapt is de Mavic Air strak en aerodynamisch vormgegeven. Deze drone kan op een volledig opgeladen accu een vlucht aan van 21 minuten en hierbij uiteindelijk een snelheid halen van liefst 68 kilometer per uur.
2. DJI Mavic Air
Ontvouw het avontuur met de DJI Mavic Air! Deze quadcopter met 3-assige gimbal en 4K Ultra HD camera is ideaal om mee te nemen op vakantie. Doordat de armen van deze drone volledig in te klappen zijn is de Mavic Air nog kleiner dan de DJI Spark. Eenmaal uitgeklapt is de Mavic Air strak en aerodynamisch vormgegeven. Deze drone kan op een volledig opgeladen accu een vlucht aan van 21 minuten en hierbij uiteindelijk een snelheid halen van liefst 68 kilometer per uur.
3. Ryze Tello
De Ryze Tello Drone powered by DJI is het perfect instapmodel als je nieuw bent in de wereld van drones. Hij is klein, compact en licht maar toch voorzien van zoveel technologie en mogelijkheden. Neem foto’s met 5 megapixels en neem video’s op in 720 pixels. Met de beschermende functies aan boord is de Tello drone ook nog eens veilig om mee te vliegen!
4. DJI Mavic 2 Zoom
De DJI Mavic 2 Zoom is op alle vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De drone is sneller, stiller en dynamischer. De Mavic 2 Zoom is de allereerste DJI drone met een zoomlens van 24-48mm. Je legt nu alles vast, van groothoek tot middellange opnames voor nog meer creatieve opties!
5. DJI Mavic 2 Pro
Maak kennis met de nieuwste drone van DJI, namelijk de DJI Mavic 2 Pro. Met weer een aantal unieke features en upgrades is dit een krachtpatser uit de stal van DJI. De Mavic 2 Pro beschikt over een 1-inch CMOS sensor Hasselblad camera. De camera heeft een 20 megapixel camera met een diafragma van f/2.8 tot f/11. Tevens beschikt de camera over een 10-bit Dlog-M colour profile en is het mogelijk om beelden in HDR te schieten. De beelden zijn scherper en kleurrijker. De camera maakt ook beelden in HDR met verschillende sluiter tijden. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de Hasselblad-camera 14 stops biedt.
6. Parrot MiniDrones Hydrofoil
Parrot introduceert de 2e generatie minidrones: de Parrot Hydrofoil drone. Unieke drone met propellors die kunnen bewegen over water. Maak hierbij bewegingen door het water met de Hydrofoil. Klik de drone op het meegeleverde bootje. De Hydrofoil Drone van Parrot is beschikbaar in 2 kleuren.
7. Vizu ExtremeX DRONEX22
Maak nu prachtige HD-videobeelden met de DRONEX22 van Vizu. Of je nu op vakantie bent, een tof feestje hebt of gewoon je voetbalwedstrijd wil opnemen vanuit een nieuw perspectief, het kan allemaal met deze DRONEX22. In combinatie met je Smartphone en de HFun app kan jij, net als professionele filmmakers, prachtige dronebeelden maken. Je klikt je smartphone eenvoudig in de controller van de DRONEX22, opent de app en je vliegt er mee weg!
8. DJI Phantom 4
Een slank design met magnesium body, een sensor die obstakels vermijd, verbeterd dynamisch bereik van video modes en een twee point-of-contact gimbal mount zijn slechts enkele van de kenmerken van de DJI Phantom 4 drone. Dankzij verbeteringen in de efficientie evenals zijn intelligent power management systeem, kan de drone tot 28 minuten vliegen. De camera schiet DCI 4K (4096×2160) video bij 24/25fps en UHD 4K (3840×2160) tot 30fps. Er is ook een 120fps modus in 1080p resolutie voor slow-motion effecten. De camera kan ook 12 Megapixel foto’s nemen in DNG RAW of JPEG, met single shot, HDR, burst en time lapse modus om uit te kiezen.
9. Syma X8HW
De camera is uitgerust met een SD kaart waarop hogere kwaliteit beelden opgeslagen kunnen. De video’s die op de Sd worden opgeslagen hebben een resolutie van 1280 x 720 pixels. Deze versie is uitgerust met een barometer die ervoor zorgt dat de hoogte behouden wordt. Zo kan je je volledig concentreren op het maken van foto’s en video’s en hoef je niet steeds de hoogte te corrigeren.
10. Hubsan Micro X4 H107L
Deze Hubsan Micro drone Quadrocopter is een kleine maar zeer wendbare en snelle quadrocopter. De micro drone wordt bestuurd met een 2,4 Ghz zender welke is uitgerust met een LCD scherm voor de afstelling. Op deze versie van de Hubsan X4 zitten nu dus de verbeteringen zoals de rubber landingsvoetjes en de LED verlichting zodat er in het donker ook gevlogen kan worden en het simpel te zien is wat de voor of de achterkant is.
Tips om de beste drones te vinden
Verschillende soorten drones
Bij het kopen van drones zijn er niet zoveel merken en modellen waaruit je kunt kiezen als bij het kopen van een nieuwe smartphone of fitnesstracker. In feite kun je de meeste drones in twee brede categorieën plaatsen: grote camera-dragende drones en kleinere, lichtere camera-vrije drones.
Voor sommige consumenten is een drone geen echte drone, tenzij hij adembenemende beelden vanuit de lucht kan vastleggen. Andere consumenten willen gewoon een cool apparaat, dat je in de lucht kunt besturen en vinden het niet erg om de digitale weergave in ruil voor een lager prijskaartje op te offeren. De compactere zogenaamde speelgoed drones zijn niet alleen goedkoper, maar kunnen ook binnenshuis rondvliegen, zodat je niet naar buiten hoeft om ermee te spelen.
Kleinere drones zoals de Holy Stone HS170 Predator hebben geen ingebouwde camera’s.
Hoewel sommige van deze kleine drones voor binnenshuis worden geleverd met eenvoudige camera’s, kunnen deze camera’s alleen beelden van lage kwaliteit vastleggen, dus ze zullen niet erg goede bijdragen leveren aan je volgende filmproject.
Naast de nadelen van de grootte en de kwaliteit van de camera, worden dit soort drones ook vaak met verschillende besturingssystemen geleverd. Als je voor een grotere drone kiest, die is uitgerust met een camera die video met 1080p HD of hoger kan opnemen, heeft deze meestal een afzonderlijke controller. Aan de andere kant kun je de zogenaamde speelgoed drones via je telefoon besturen.
Grotere drones, zoals de DJI Phantom 3 SE, zijn bestand tegen alle weersomstandigheden.
De meeste beginners zullen blij zijn met een standaard drone met camera of een flexibele speelgoed drone. Hoewel we ons in dit artikel niet te veel zullen richten op andere categorieën, zijn er nog twee andere soorten drones, die het vernoemen wel waard zijn. De racedrones die zijn gemaakt voor de snelheidsbewuste consumenten, worden vaak geleverd in een heel pakket met verschillende onderdelen en kopers moeten deze drones zelf monteren. Professionele drones, gebruikt door filmmakers, kosten enkele duizenden euro’s, maar leveren wel een fantastische videokwaliteit. Deze duurdere categorieën bieden betere specificaties en snelheden, maar kopers moeten wel goede kennis hebben over de technologie om de drone optimaal te kunnen gebruiken.
Voordat je begint met door de specificatie- en functielijsten te bladeren, moet je je bedenken wat je met de drone wilt gaan doen en hoeveel geld je wilt gaan uitgeven. Wil je wat plezier hebben in de woonkamer en in de tuin? Of ga je liever de natuur in om prachtige landschapsfoto’s te maken? Als je eenmaal weet wat je wilt, ben je er klaar voor om een drone te kiezen.
Functies die je moet bekijken
De prijs geeft je geen exacte indicatie van de kwaliteit van de drone, hoewel het wel een snelle en geschatte beoordeling geeft van welke drones het beste zijn. Over het algemeen vliegen duurdere drones langer en verder, maken ze betere filmpjes en foto’s en hebben ze ook meer mogelijkheden. Maar om een betere beslissing te kunnen nemen, moet de consument ook naar de specifieke specificaties kijken. Dit zijn de functies die je moet bekijken.
Batterijduur
Net als bij een smartphone zal een drone op een gegeven moment moeten worden opgeladen. Zelfs de beste modellen kunnen vaak niet langer dan 30 minuten aan een stuk vliegen. Natuurlijk kun je altijd een extra batterij meenemen, maar zorg er dan voor dat je de kosten van reservebatterijen in de totale prijs van de optie, die je overweegt om te gaan kopen, meeneemt.
Borstelloze motoren
Wanneer je de specificatie bekijkt, kun je deze term tegenkomen. Borstelloze motoren kosten meer dan geborstelde motoren, maar in ruil daarvoor bieden ze wel een stillere werking en hebben ze een langere levensduur, wat betekent dat je ze niet zo vaak hoeft te vervangen.
Camera
Als je de best mogelijke beeldkwaliteit wilt, moeten de specificaties van de camera goed worden bekeken. Zorg er dus voor dat je op zoek gaat naar de foto- en videoresolutie van de ingebouwde camera van de drone. De meeste modellen van behoorlijke omvang – exclusief de speelgoed drones – worden geleverd met een ingebouwde camera, maar bij sommige modellen heb je ook de mogelijkheid om je eigen camera te bevestigen. Raadpleeg voor meer informatie over de functies, waarmee je foto’s en video’s met hoge resolutie kunt maken, onze handleiding voor het kiezen van een digitale camera.
Headless modus
In het begin kan het vliegen met een drone best lastig zijn, dus beginners moeten eigenlijk op zoek gaan naar de modellen met een headless modus. Als de drone deze modus heeft, zal de drone als de gebruiker de joystick in één richting drukt, ook in die richting bewegen.
Geïntegreerde GPS
De duurdere modellen hebben geïntegreerde GPS, waardoor de apparaten weten waar ze zich in de wereld bevinden. Deze upgrade helpt je drone om zijn weg terug naar huis te vinden – een functie die ook wel heel toepasselijk terug naar huis of RTH wordt genoemd – en het verbetert zijn algemene stabiliteit en navigatievaardigheden. Deze drone kan ook gemakkelijker op één plek zweven.
Volg-mij-modus
Sommige drones, die zijn uitgerust met GPS, bieden ook deze optie. Met de volg-mij-modus kan je drone je over de grond of over de oceaan volgen, zodat jij je kunt concentreren op je mountainbike tochten of op het kitesurfen, terwijl het apparaat je voortgang bijhoudt. Bepaalde drones doen dit beter dan andere, dus lees de recensies van andere gebruikers om te bekijken hoe goed de modus in de praktijk werkt.
Gimbal
Naarmate drones in prijs stijgen, zul je merken dat ze een geïntegreerde gimbal bevatten. Dit hulpmiddel houdt de camera op grote hoogte gewoon stabiel. (Kleinere speelgoed drones hebben dit hulpmiddel niet, maar ze hebben dit ook niet echt nodig omdat ze vaak binnenshuis of op lagere hoogten vliegen.) Als je de beste videobeelden en foto’s wilt, zorg er dan voor dat de drone een gimbal bevat.
Obstakels vermijden
Een premium functie op sommige duurdere drones is een functie voor het vermijden van obstakels waardoor je dure drone niet tegen een boom vliegt. Net als bij de volg-mij-modus werkt het ene model beter dan een ander model. Om hier achter te komen moet je ook weer de online beoordelingen bekijken.
Bereik
Het bereik van een drone vertelt je hoe ver hij van je af kan bewegen voordat je de controle verliest. Duurdere professionele drones hebben een groter bereik. Het maakt niet uit hoe ver je drone kan afdwalen, maar houd er rekening mee dat je je drone toch altijd in het oog moet houden.