Wat voor fietser je ook bent, het spreekt voor zich dat je van je fiets houdt. Misschien ga je wel met die dikke fietsbanden over rotsachtige paden en scheur je over berghellingen. Of misschien heb je wel een racefiets en ga je strak en elegant als een windhond over de wegen. Misschien heb je wel een schattige forenzenfiets met veel persoonlijkheid en een verhaal dat daarbij hoort. Het maakt niet uit op welke fiets je rijdt, de kans is groot dat je enorm boos en verdrietig zult zijn als je fiets wordt gestolen. Vandaar dat je een fietsslot nodig hebt, zodat als je van plan bent om op je fiets weg te gaan dat je hem overal op slot kunt zetten.
Dat er dagelijks honderden fietsen worden gestolen, is een probleem dat niet snel zal verdwijnen en daarom is het verstandig om je fiets te allen tijde goed vast te zetten. Elk fietsslot kan worden doorgeknipt. Het gaat er alleen om wat voor gereedschap een dief heeft en hoeveel tijd hij of zij heeft om die klus te klaren. Sommige sloten zijn wel veel moeilijker open te breken dan anderen, waardoor dieven wel twee keer nadenken of ze het risico willen lopen om gepakt te worden.
Bij het kopen van een fietsslot moet je dus kijken hoe goed dit slot je fiets kan beschermen en moet je ook bekijken of het geschikt is voor de omgeving waarin je woont en fietst. Daarnaast moet je ook de gebruiksvriendelijkheid en de draagbaarheid van het slot goed overwegen. In dit artikel zullen we je op basis van onze ervaring advies geven en hebben we niet alleen de mening van een testpanel maar ook van enthousiaste fietsers en fietsliefhebbers meegenomen.
De beste fietssloten van 2021
- ABUS Vouwslot Bordo Granit X Plus Big 6500/110
- Abus Ivy Steel-O-Chain 9210 Kettingslot
- Pro-Tect Topaz+ ART4
- Vinz Makalu Motorslot ART4
- AXA RLC100 Insteekketting
- Abus Ionus 8800 Kettingslot
- AXA RLC 140 Insteekketting
- Axa Defender RL Ringslot
- ABUS 4960/100 6KS Pro Tectic
- Axa RLC Insteekketting
1. ABUS Vouwslot Bordo Granit X Plus Big 6500/110
Abus heeft met de Bordo een mooi vouwslot op de markt gebracht. De Bordo fietssloten zijn zeer flexibel, hebben een betrekkelijk laag gewicht en zijn compact van vorm. De Bordo GRANIT XPlus 6500 heeft een ART 2 keurmerk. Deze is goedgekeurd voor je fietsverzekering. ABUS heeft dit slot een level 15 security toegekend. Dat is de hoogste beveiliging voor de reeks vouwsloten. Dit betekent dat dit slot een zeer goede beveiliging biedt bij hoog diefstalrisico, aanbevolen voor de beveiliging van kwalitatief goede fietsen.
2. Abus Ivy Steel-O-Chain 9210 Kettingslot
Abus kettingslot Ivy Chain 9210/85 heeft 10 mm sterke vierkante ketting met functionele, zeer flexibele Meshwebbing. De kettinghoes met lange levensduur voorkomt lakschade aan het fietsframe. De ketting, het slothuis en de interne delen van het slotmechanisme zijn vervaardigd van gehard speciaalstaal. Ergonomisch gevormd slothuis met softcase technologie wat zorgt voor een zeer hoge slagbestendigheid.
3. Pro-Tect Topaz+ ART4
Dit solide Pro-Tect Topaz+ ART-4 slot van 300 centimeter en 10,5 millimeter gehard staal, heeft een hangslot met versterkte cilinder. Uitstekende bescherming voor scooter, motor of boot. Het slot is voorzien van een loop (lus), een schijfremslot. Ook door lange reikwijdte ideaal voor boot of caravan. Het slotplaatje houdt stof en vocht tegen en de sterke nylon hoes beschermt het lakwerk van je scooter of motor. Wordt geleverd met 3 sleutels
4. Vinz Makalu Motorslot ART4
Het Makalu motorslot van Vinz kan zeer goed gebruikt worden om een motor te beveiligen tegen diefstal. Ook scooters en bromfietsen kunnen goed met dit slot worden beveiligd tegen diefstal. De ketting maakt het mogelijk om de tweewieler aan een vast object vast te maken, zodat de kans op diefstal enorm wordt verkleind. Het Vinz kettingslot is gemaakt van gehard staal en beschikt over een afsluitbaar sleutelgat. Dit om roest te voorkomen voor een langere levensduur. Het Vinz slot kan ook worden gebruikt als bootslot.
5. AXA RLC100 Insteekketting
In combinatie met een AXA DefenderΒ ofΒ AXA Victory ringslot is deze AXA insteekketting een veilige oplossing voor de bescherming van je fiets: De ketting is 100 cm lang en gemaakt van gehard staal met een dikte van 5,5 mm. De ketting wordt beschermd door een stevige nylon sok in de kleur zwart. Deze sok werkt corrosiewerend en voorkomt tevens krassen op je fiets. Er is geen ART-keurmerk beschikbaar voor deze insteekketting. Wel geeft AXA deze insteekketting beveiligingsniveau 15 uit 15. Op het Defender en Victory ringslot zit wel een ART-2 keurmerk.
6. Abus Ionus 8800 Kettingslot
De Abus Ionus is een degelijk kettingslot met een dikte van 7mm. De lengte van het slot is 120cm en daarmee is het slot tevens geschikt om meerdere fietsen mee opslot te zetten. Het slot heeft een rode hoes die gelijk de fiets beschermt.
7. AXA RLC 140 Insteekketting
De AXA RLC 140 kan gebruikt worden in combinatie met een AXA Fusion, Defender, Solid Plus en Victory ringslot voor maximale beveiliging van uw fiets. De RLC 140 beschikt over een gehard stalen 10 mm dikke plug-in pin. Met de insteekketting zekert je fiets aan een vast object zoals een lantaarnpaal of hek. De insteekketting wordt geleverd in een zwarte hoes en is 140 cm lang.
8. Axa Defender RL Ringslot
De AXA Defender is een hoogwaardig frameslot met een innovatief design en heeft de mogelijkheid een plug-in kabel of ketting in de zijkant van het slot te steken en zo uw fiets aan een vast object te verbinden. Het ringslot heeft een ART 2 sterren goedkeur, hiermee voldoet het slot aan de eisen om een fietsverzekering af te sluiten. Het Defender ringslot biedt optimale beveiliging door de anti-boor cilinder en de gehard stalen beugel. De ergonomische bedieningsknop en de handige klapsleutel bieden u maximaal comfort. Mocht het gebeuren dat u uw fietssleutel kwijt bent, dan is dat geen probleem. Een extra sleutel kan via de AXA online sleutelservice besteld worden en wordt binnen enkele dagen geleverd.
9. ABUS 4960/100 6KS Pro Tectic
Deze insteekketting is een ideale tweede beveiliging op je fiets. Door de insteekketting staat je fiets veiliger doordat hij bevestigd kan worden aan de vaste wereld en gemakkelijk aan je ringslot te bevestigen is. Let goed op of deze insteekketting in jouw ringslot past.
10. Axa RLC Insteekketting
Een gehard stalen Plug-in ketting te gebruiken in combinatie met een AXA Defender Solid XL PLUS of Victory veiligheidsringslot. De Plug-in ketting zekert uw fiets aan een vast object zoals een lantaarnpaal of hek Gehard stalen ketting 55 mm met Plug-in pin diameter 10 mm waardoor dit slot diefstal vertragend werkt Voorzien van sterke beschermende polyester hoes en geleverd compleet met handige opbergfietstas.
Tips om het beste fietsslot te kopen
Alle verschillende fietssloten
Fietssloten zijn net zoals ijs in vele smaken verkrijgbaar en het is aan jou om te bepalen wat het beste bij je past. Tegenwoordig zijn er vier soorten fietssloten, die je vrijwel overal tegenkomt: de beugelsloten, de kettingsloten, de vouwsloten en de kabelsloten. Sommige fietssloten, die er op de markt verkrijgbaar zijn, combineren zelfs twee van deze soorten sloten. De sloten verschillen wat betreft het beveiligingsniveau, de veelzijdigheid, het gebruiksgemak en het gemak waarmee je ze kunt meenemen. Jouw keuze moet afhangen van de buurt waarin je woont of de buurt waarin je je fiets achterlaat. Maar je moet ook overwegen hoe gemakkelijk het slot te gebruiken is en of je het slot overal met je mee moet sjouwen.
Beugelsloten
Deze sloten bestaan uit gehard staal, hebben de vorm van een βUβ en zijn meestal bedekt met rubber of plastic om zo de lak op je fiets te beschermen en het geratel tijdens het fietsen te verminderen. De twee uiteinden van de βUβ zijn verbonden met het vergrendelingsmechanisme. Dit is een dwarsbalk, die de βUβ in een βDβ sluit (en wordt geopend en gesloten met een sleutel of een combinatieslot). De meest veilige beugelsloten hebben een dubbel sluitsysteem, waarbij als de βUβ wordt doorgeslepen met een draagbare slijptol (of een ander elektrisch gereedschap) de uiteinden nog steeds stevig zijn vergrendeld. Dit betekent dat er niet veel beweging in het slot zal komen als iemand deze probeert om door te slijpen of door te knippen. In dit geval moet de fietsendief twee keer knippen om hem van het frame of het fietsenrek te kunnen halen. Goedkopere modellen hoeven maar op één plek te worden doorgehaald en zullen dan al gemakkelijk kunnen worden geopend.
Over het algemeen zal voor dit soort slot een toegewijde of een professionele fietsendief elektrisch gereedschap nodig hebben om het open te kunnen breken – waardoor diefstal moeilijker, maar niet onmogelijk wordt. In het algemeen geldt dat beugelsloten doorgaans zwaarder zijn dan andere soorten sloten en vanwege hun stijve vorm ook moeilijker zijn om mee te nemen. Afhankelijk van de grootte van je frame en de banden, ben je mogelijk beperkt in hoe je je fiets op slot kunt zetten en waaraan je hem kunt vastmaken.
Kettingsloten
Deze bestaan uit een stalen ketting, die is omhuld met plastic of stof om zo de lak op je fiets te beschermen. De uiteinden zijn verbonden via een soort hangslot. De variatie in veiligheid heeft hier te maken met de dikte van de ketting en de kwaliteit van het hangslot. Een dikke ketting van gehard staal, met kleinere openingen tussen de schakels en een hoogwaardig hangslot of schijfslot is de moeilijkste ketting om te breken. Kettingen kunnen worden opengebroken door torsiekracht, dus als de opening tussen de schakels klein is maak je het de dief veel moeilijker. Als een dief het juiste gereedschap heeft, is er echter maar één knip in het hangslot voor nodig om een kettingslot open te kunnen maken. Kettingen zijn flexibel en hebben een grote diameter, waardoor je je fiets gemakkelijker aan objecten kunt vastzetten. Ze zijn echter wel vaak groot en wegen meer dan de andere soorten sloten.
Vouwsloten
Het meest unieke ontwerp hoort bij vouwsloten. Ze bestaan uit meerdere stalen staven, die met klinknagels zijn verbonden, waardoor ze onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Dit biedt veel meer flexibiliteit dan de stijve beugelsloten, wat vooral handig is als je je fiets aan een vreemd object wilt vastzetten. Dit soort slot kun je gemakkelijk meenemen omdat ze veel minder wegen dan de beugelsloten en de kettingsloten en je kunt ze opvouwen tot een compact formaat. Het grootste nadeel is het beveiligingsniveau dat ze bieden. Ze zijn door hun scharnierende gewrichten kwetsbaar.
Kabelsloten
Laten we eerlijk zijn – we raden bijna nooit een kabelslot aan om een fiets mee op slot te zetten. Ze bieden zeer weinig beveiliging en kunnen binnen enkele seconden met de meeste handgereedschappen worden doorgeknipt of worden opengebroken. De enige uitzondering hier is als je een apart kabelslot wilt gebruiken om je zadel of je voorwiel mee te beveiligen. Je moet het dan dus in combinatie met een slot dat je frame en je achterwiel beveiligt gebruiken.
Deze sloten zijn gemaakt van gedraaid of gevlochten staal en hebben een coating van rubber of plastic. De uiteinden komen samen in een slot. Het enige verschil in deze sloten kan zitten in de dikte van de kabel, de sterkte van het slot en type (combo of sleutel) en of de kabel opgerold of niet opgerold is. Over het algemeen zijn kabelsloten met een hoger aantal gevlochten draadstrengen het sterkst omdat ze moeilijker door te snijden zijn dan kabels met minder gevlochten strengen. De kabels zijn meestal licht van gewicht en de opgerolde versies zijn het gemakkelijkst in een tas of om het frame van je fiets mee te nemen. Hun grote diameter en flexibiliteit geven ze ook meer veelzijdigheid bij het vastzetten van de wielen van je fiets aan objecten, die niet kunnen bewegen.
Houd er echter rekening mee dat kabels snel en gemakkelijk met simpel gereedschap door te snijden zijn. Daarom raden we ze niet aan voor het op slot zetten van een fiets. Je kunt ze hooguit gebruiken om je fiets een paar minuten mee op slot te zetten, terwijl je in de buurt bent.
Wanneer moet je een fietsslot gebruiken?
De kans is groot dat als er ooit een fiets van je is gestolen, je het antwoord op deze vraag wel kent. Een fietsslot moet altijd worden gebruikt wanneer je je fiets in een openbare omgeving stalt. Je moet je fiets, zelfs als je op een terrasje gaat zitten en deze duidelijk kunt zien, altijd vastzetten. Fietsendieven wachten op hun kansen en ze slaan op ieder moment toe. Zelfs in een drukke openbare ruimte kan een dief niet aarzelen om een slecht slot door te knippen en snel met je fiets te vertrekken.
De diefstal van fietsen is een veel voorkomend probleem. Het gebruik van een fietsslot is een handige preventieve methode om te voorkomen dat je je fiets straks kwijt bent. Maar eerlijk gezegd, is het nooit een garantie. Toch is het kiezen van een slot net zo belangrijk als het kiezen van een zadel omdat het net zo vaak zal worden gebruikt. Dat gezegd hebbende, willen we je aanmoedigen om het perfecte slot te vinden. Ga op zoek naar een fietsslot dat past bij de beveiligingsbehoefte van de plek waar je fietst en zorg er ook voor dat je het slot gemakkelijk kunt gebruiken.
Je slot vervoeren
Bij het kopen van een slot kijken de mensen eerst naar het beveiligingsniveau en eigenlijk bijna nooit meteen naar hoe gemakkelijk het slot te vervoeren is. Wij raden je juist aan om hier eerst naar te kijken en vervolgens rekening te houden met het veiligheidsniveau omdat het waarschijnlijker is dat als je je nieuwe slot gemakkelijk kunt meenemen het ook eerder zult gebruiken. Je moet er ook over nadenken waar je je nieuwe slot om wilt gaan dragen.
Aan het frame
Als je nieuw bent in de wereld van het fietsen en je je fiets gebruikt om te pendelen, dan is het bevestigen van je fietsslot aan je frame een goede aanbeveling. Er zijn veel soorten sloten met een eenvoudig te installeren beugel, die op je zadelstang of een ander deel van je fietsframe kan worden bevestigd (en als je het in een winkel koopt, kunnen ze het misschien zelfs wel voor je installeren), waar je vervolgens je slot in vastklikt terwijl je fietst. Het frame absorbeert het extra gewicht van het slot en bij een correcte montage zou je er niet veel van moeten merken. Een zwaar slot op een fietsframe voelt lichter aan dan een zwaar slot in een rugzak.
Maar niet alle framebevestigingen zijn gelijk en als degene die bij je slot wordt geleverd niet goed presteert, zijn er ook losse opties voor je beschikbaar.
Iets anders waar forenzen aan moeten denken, is dat als het slot aan het frame wordt bevestigd er minder ruimte is voor waterflessen op het frame. Dit is als je je hydratatie serieus neemt zeker de moeite waard om naar te kijken. Als het buiten warm is en jij lang moet fietsen, is voldoende drinken zeker belangrijk.
Kabelsloten kunnen rond de stang van het zadel, de stang of om het stuur worden gewikkeld. Dit is één van de grootste voordelen van opgerolde (en tot op zekere hoogte ook niet-opgerolde) kabels β ze kunnen omdat ze licht van gewicht zijn gemakkelijk mee worden genomen. Het gebrek aan voldoende beveiliging maakt het soms niet de beste keuze. Als je een slot wilt dat tijdens het fietsen aan je fiets kan worden bevestigd, kies dan voor een beugelslot, een vouwslot of een kabelslot.
Op je lichaam of in een tas
Er zijn ook mensen die hun slot op hun lichaam of in een fietstas meenemen. Dit kan met alle soorten sloten, maar je hebt natuurlijk wel te maken met het gewicht. U-sloten variëren in gewicht, maar je zult zeker wel één kilo in je boodschappentas of fietstassen moeten meedragen.
Hoeveel moet je uitgeven aan een fietsslot?
Tijdens onze testen hebben we veel gehoord over de 10%-regel. Dat wil zeggen je moet ongeveer 10% van de waarde van je fiets moet uitgeven aan een geschikt fietsslot. Hoewel we denken dat dit redelijk is, moet je wel de bovenstaande richtlijnen voor een optimale beveiliging in acht nemen. De door de fabrikanten aangeboden beschermingsplannen voor je fiets omvatten echter veel meer dan dat.
Maar wat als je een fiets van β¬ 300 in Amsterdam moet stallen? Je hebt dan een goed beugelslot van ongeveer β¬ 50 nodig wat ongeveer 17% van de prijs van je fiets is. Zie deze aankoop als een verzekering en denk meer na over je beveiligingsbehoeften dan de willekeurige richtlijn van 10%. Denk bovendien aan de tijd, de moeite en het geld dat het je kost als je voorwiel (of jeez, het dure achterwiel) wordt gestolen. Erger nog: stel je voor dat de hele fiets weg is. Nogmaals, het zijn niet alleen de kosten van de fiets, maar ook de tijd en de moeite die het kost om hem te vervangen en (in de tussentijd) een manier te vinden om jezelf van huis naar werk of school te krijgen. Voor fietsforenzen betekent een gestolen zadel of voorwiel dat ze niet naar huis of naar hun werk kunnen komen. Het kopen van een degelijk slot is het geld, de tijd, de moeite en de frustratie meer dan waard.
Hoe kun je je slot het meest effectief gebruiken?
Nadat je hebt besloten welk product het beste bij je past, moet je ook nog controleren of je nieuwe slot wordt geleverd met een verzekeringspolis. Sommige fabrikanten bieden verzekeringen aan, die klanten in geval van diefstal een bedrag zullen vergoeden. Je hebt echter een beperkte hoeveelheid tijd (soms slechts een week!) om je aan te melden, dus zorg ervoor dat je het slot onmiddellijk registreert. Lees ook de verzekeringspolis goed door. De bepalingen zijn doorgaans vrij streng. Sommigen polissen sluiten bijvoorbeeld klanten, die in Amsterdam wonen, uit en sommigen vereisen dat je het kapotte slot opstuurt voor inspectie. Controleer bovendien hoeveel geld je zult ontvangen als je wielen worden gestolen – het is misschien niet eens zo veel. Zodra je deze stap hebt gezet, moet je de kwitantie en je registratiegegevens op een veilige plaats opbergen zodat je deze in het geval van een ongelukkige diefstal wel weer kunt terugvinden. De week dat je een slot koopt, is ook het moment om je sleutels te laten registreren, tenminste als de fabrikant een programma voor het vervangen van sleutels aanbiedt.
Zodra je klaar bent om te gaan fietsen en je nieuwe uitrusting te gaan gebruiken, moet je ook weten hoe je je slot optimaal kunt gebruiken! Veel fietsen worden gestolen omdat de gebruiker de fiets niet juist op slot heeft gezet. Het is belangrijk om te weten hoe je je slot moet gebruiken om zo de veiligheid te kunnen maximaliseren. Het veiligste slot beschermt je fiets niet als je een zwakke vergrendelingstechniek gebruikt. Bovendien kan een onjuiste vergrendelingstechniek je verzekering bij diefstal ook ongeldig maken. Hier zijn enkele basisaanwijzingen om je op weg te helpen bij je zoektocht.
Hoe kun je je fiets op een goede manier op slot zetten?
Zet je fiets als het even kan, altijd vast aan een vast object. Zet indien mogelijk beide wielen en het frame vast. Een optie is om het voorwiel te verwijderen en deze samen met het achterwiel en het frame vast te zetten aan een vast object. Zet altijd eerst het frame vast, dan het achterwiel en dan pas het voorwiel. Een wiel aan een rek vastmaken is geen optie omdat de dieven dan de fiets kunnen meenemen zonder het wiel. Je kunt ook in de Google zoekmachine opzoeken hoe je je fiets het beste op slot kunt zetten.
Zorg ervoor dat je het kettingslot, het kabelslot of het beugelslot zo dicht mogelijk tegen je fiets aanzet. Dit minimaliseert de hoeveelheid ruimte, die potentiΓ«le dieven nodig hebben om hun gereedschap te kunnen gebruiken, waardoor het moeilijker wordt om het slot open te breken. Als je slot een sleutelgat heeft, zorg er dan voor dat deze naar de grond gericht is. Het openbreken van het slot wordt daardoor moeilijker. Neem bovendien alle verwijderbare items, zoals de verlichting, zadeltassen, waterflessen en zelfs je zadel mee naar binnen.
Waar kun je je fiets aan vastzetten?
Zet je fiets altijd aan onbeweeglijke voorwerpen of constructies vast. Fietsenrekken, lantaarnpalen en bomen zijn goede voorbeelden, omdat ze in de grond of in beton zijn bevestigd. Vermijd het gebruik van constructies met borden daarop met “Niet parkeren” die met slechts een paar bouten op hun plaats worden gehouden. Met een paar snelle slagen van een ratelsleutel wordt het bord verwijderd, zodat de dief de fiets op en over de paal kan schuiven. We raden ook niet aan om je fiets vast te zetten aan houten hekken, kettingschakels of iets dat gemakkelijk kan worden doorgesneden.
Zoek gebieden uit die goed verlicht zijn. Laat je fiets staan in een straat waar veel voetgangers lopen. Een mooie fiets in een stille, donkere straat, kan de verkeerde aandacht trekken. Ook βfietsenβ de meeste fietscriminelen elke dag dezelfde route. Dus wissel af! Parkeer je fiets niet elke dag op dezelfde plek en ook niet altijd op hetzelfde tijdstip. Zoek andere fietsenrekken, bomen enz. waaraan je je fiets kunt vastzetten. Onthoud: bewegende doelen zijn veel moeilijker te raken en door je fiets te verplaatsen, kan een dief geen tijdgebonden aanvalsplan bedenken.
Het kun je je slot onderhouden?
Om de levensduur van het slot te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Hoe vaak je dit doet, hangt grotendeels af van het klimaat waarin je woont. Als je in een koud klimaat woont met veel regen en sneeuw of in een gebied in de buurt van zout water, kan er maandelijks onderhoud nodig zijn. In andere klimaten of regio’s zou een klein beetje smeren om de twee tot drie maanden voldoende moeten zijn.
Concentreer je op alle bewegende onderdelen en gebieden waar onderdelen aan zijn bevestigd, zoals de sleutelgaten, de uiteinden van de beugelsluitingen en de cilinders. Reinig deze onderdelen eerst met een doek en gebruik een sprayproduct zoals WD40 als er zichtbare corrosie of zwaar vuil is. Breng na het reinigen een smeermiddel aan. Voor sloten raden we over het algemeen een droog smeermiddel op basis van teflon aan. Smeer zoals dat is aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat je je sleutel erin steekt en meerdere keren draait om het smeermiddel zo goed te verspreiden.
Conclusie
Ons laatste advies is misschien contra-intuΓ―tief: maar als je een dure fiets bezit of een fiets die moeilijk te vervangen is, laat hem dan nooit voor lange tijd buiten staan. Alle fietssloten zijn uiteindelijk open te breken. De beste manier om je fiets veilig te houden, is door een fietsslot in combinatie met gezond verstand te gebruiken en goed te overwegen waar je je fiets parkeert. Als je die simpele regel volgt, zal je geliefde fiets waarschijnlijk lang van jou blijven.