Het is winter, het wordt vroeg donker en het wordt steeds kouder en natter… Voor veel fietsers zijn kou, regen en modder een excuus om de fiets een paar maanden te laten staan. Gelukkig is de hometrainer ontworpen om ook tijdens dit winterseizoen thuis te kunnen blijven trainen.
Aanvankelijk gebruikt door professionals om ook tijdens de winter fit te blijven, is de hometrainer nu in veel huishoudens te vinden en wordt het ook in sportscholen gebruikt.
Een hometrainer is gemakkelijk te gebruiken en door de achterwielbevestiging kun je binnen fietsen zonder echt te hoeven rijden. Een hometrainer neemt relatief weinig plek in en is gemakkelijk op te bergen en te vervoeren.
Hometrainers zijn in verschillende modellen beschikbaar. Om je te helpen bij het maken van je keuze, bieden wij je een overzicht met de beste hometrainers.
De beste hometrainers
- Focus Fitness FitBike Ride 2
- Tunturi Star Fit X100 X-bike
- Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike
- VirtuFit HTR 1.0
- Hometrainer FitBike Ride 3
1. Focus Fitness FitBike Ride 2
De Fitbike ride 2 is een hometrainer met veel mogelijkheden tegen een scherpe prijs. Dankzij het elektronisch computersysteem is het mogelijk om de weerstanden via de trainingscomputer aan te passen tot 16 niveaus. De Fitbike Ride 2 is een hometrainer voorzien van 12 verschillende trainingsprogramma’s. Deze trainingsprogramma’s zijn onderverdeeld in een manueel programma, diverse dieetprogramma’s, een sportprogramma en gezondheidsprogramma’s.
2. Tunturi Star Fit X100 X-bike
Wil je thuis werken aan je conditie? Je cardio-oefeningen doe je gemakkelijk met jouw nieuwe Tunturi Star Fit X100 X-bike hometrainer fitness fiets. Met dit instapmodel hometrainer fiets je jezelf fit. De Tunturi Star Fit X100 X-bike hometrainer is een handige hometrainer voor thuis. Met acht weerstandsniveaus maak je je eigen training op maat. Van lichte warming-up tot stevige stukken fietsen om je beenspieren volop te trainen. Op de monitor zie je welke afstand je hebt afgelegd, wat je snelheid is, hoeveel minuten je workout duurt en hoeveel calorieën je hebt verbrand. De hometrainer fiets is daarnaast opvouwbaar.
3. Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike
Zoek je een hometrainer voor een training met lichte tot matige intensiteit? Die ook comfortabel zit en voldoende steun geeft in de rug? Dan is de Tunturi Cardio Fit B25 een geweldige trainer. Dit is het juiste fitness apparaat om in beweging te blijven en ergonomisch te trainen. Kortom, de ideale hometrainer voor thuis.
4. VirtuFit HTR 1.0
De VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer voelt net aan alsof je op je eigen fiets zit. De 8 kg roterende massa is een realistische benadering van een echte fiets. De vorm van het zadel, de omwenteling van de trappers en de zithouding zijn dan ook goed afgekeken. Het verstelbare stuur en horizontaal en verticaal verstelbare zadel helpen je de optimale zithouding in te stellen.
5. Hometrainer FitBike Ride 3
Het idee achter de Fitbike Ride 3 is niet veranderd. Maak een kwalitatieve fiets met een lage instap beschikbaar voor eveneens een lage instapprijs, voeg hier een zwaar vliegwiel aan toe en gebruik direct de beste materialen en als prachtig eindresultaat krijg je een Hometrainer die al jaren geen concurrentie kent.
Tips om de beste hometrainer te kopen
Verschillende soorten hometrainers
1. Weerstand hometrainer
Bij dit model is de fiets via het achterwiel direct aan een machine bevestigd. Deze modellen geven dezelfde sensaties als een klassiek uitje omdat je op je eigen fiets zit, die je door en door kent. Afhankelijk van de behoefte van de aandrijving kan het wiel min of meer via een hydraulische, magnetische of luchtweerstand worden afgeremd. Door de weerstand, die op het achterwiel wordt uitgeoefend, is het mogelijk om qua intensiteiten te variëren.
Met deze hometrainer kun je een vlakke koers simuleren en het kan je 5 tot 10 remposities bieden. Het zal wel wat lawaai maken en je achterband zal door wrijving op de plastic rol snel slijten. Een Een middelmatige tot hoogwaardige hometrainer simuleert hellingen en is, vooral als de aandrijfrol van gel is gemaakt, vrij stil.
2. Hometrainers met een directe aandrijving
Deze modellen maken het mogelijk om de fietsketting met behulp van een cassette rechtstreeks op de machine te bevestigen en dus niet op het complete achterwiel. Deze complete hometrainers slijten de achterband niet en stellen jou in staat om op een discrete manier hellingen tot 18% te kunnen simuleren. Aan de andere kant zijn deze modellen relatief omslachtig omdat ze niet buigen.
3. Hometrainer met rollers
Met deze modellen kun je werken aan je balans, je traptechniek en je snelheid. Bij dit model staat de fiets niet vast. Het staat je daarom ook niet toe om hellingen te simuleren of om aan je kracht te werken. Dit model met rollers is ook omslachtiger dan een conventionele hometrainer. De rollers zijn wel erg praktisch voor een warming-up voor een wedstrijd (voor baan- en veldrijden etc.).
4. De aangesloten hometrainer
Trainen op hometrainers is voor sommige mensen, vanwege de eentonigheid van de oefening, niet zo aantrekkelijk. Gelukkig bieden alle fabrikanten van hometrainers producten aan, die kunnen worden verbonden met de fiets en waarmee je een cursus op een scherm (tablet, dvd, computer, smartphone) kunt bekijken. Ook kun je op basis van je behoeften (helling, kracht, uithoudingsvermogen…) een precieze training volgen en verschillende gegevens met vrienden via het internet delen.
De perfecte training op een hometrainer
Als je eenmaal de hometrainer hebt gekozen, die het beste bij je past, is het belangrijk dat je regelmatig gaat trainen. Om ervoor te zorgen dat deze training leuk blijft en effectief is, moeten er bepaalde eenvoudige regels worden gerespecteerd:
- Train niet meer dan 2 uur op de hometrainer. Het beste is om 1 uur te rijden
- Drink voldoende en vul de minerale zouten, die je door het zweten verliest, weer aan.
- Bescherm de vloer en de fiets tegen transpiratie.
- Neem een handdoek mee om je gezicht af te vegen, zodat je zweet niet in je ogen prikt.
- Sluit een hartsensor aan om je training (het percentage van de hartslag) beter te beheren en sluit een cadanssensor aan (voor het bijhouden van het aantal pedaalomwentelingen per minuut).
- Plan een warming-up van 10 tot 15 minuten en eindig met 5 tot 10 minuten actief herstel (60% FC Max).
- Gebruik een hometrainer band die veel minder snel beschadigt dan een conventionele band en die minder lawaai maakt.
De verschillende soorten trainingen
Zoals we al hebben kunnen lezen, stelt de hometrainer je in staat om ook tijdens de winter te blijven trainen en op niveau te blijven. Ik moet erbij zeggen dat 30 minuten trainen op een hometrainer gelijk staat aan 1 uur fietsen op de weg. Afhankelijk van het type oefening, kun je met een hometrainer werken aan je snelheid, je kracht en je weerstand.
- Snelheid: het doel bij deze oefening is om de benen snel te bewegen (hoge cadans) door flink te trappen. Hoe hoger de cadans, hoe beter je bewegingen zullen worden gecoördineerd en hoe efficiënter je zult kunnen trappen. Met deze oefening kun je ook aan één of beide benen tegelijk werken. Voor deze oefening is het nodig om tussen de 60 en 70% van je maximale hartslag (FC Max) te bereiken en met je benen tussen de 90 en de 120 omwentelingen per minuut (tpm) te maken. Varieer, afhankelijk van de reeksen, de duur van elke reeks en het aantal herhalingen je oefening.
- Kracht: het doel bij deze oefening is om met een hoge weerstand op de hometrainer te rijden. Het pedaalritme mag niet hoger zijn dan 50 tot 60 tpm en de FC Max moet ongeveer 80% bedragen. Voor deze oefening is het noodzakelijk om eerst op te warmen, dan 3 tot 5 minuten kracht (50 tpm) training te doen en te eindigen met 2 minuten herstel. Herhaal de cyclus verschillende keren en eindig met 10 minuten actief herstel.
- Weerstand: bij deze oefening is het doel om korte, krachtoefeningen te doen om je lichaam te laten wennen aan pittige beklimmingen of sprints. Bij deze oefening is het ook nodig om in etappes te werken. 10 minuten opwarmen (60-65% FC Max) en herhaal vervolgens verschillende sprints van 10 tot 20 seconden op 95-100% FC Max met een rusttijd van 45 seconden tussen elke interval. Sluit af met 10 minuten kalm en actief herstel.
Hoe kies je een hometrainer die het beste bij je past?
1. Het maximale vermogen
Het maximale vermogen wordt aangegeven in Watt en geeft ook het maximale remvermogen aan. Je hebt, afhankelijk van je trainingsdoelen (simuleren van beklimmen, sprints, etc.), verschillende niveaus van kracht nodig. Om een zo breed mogelijk scala aan trainingen te kunnen doen, is het beter om een product te krijgen met een goed maximaal vermogen (méér dan 700 watt).
2. Soepel trappen
Hoe soepel het trappen hangt af van het remsysteem van de hometrainer en het gewicht van het vliegwiel. Hometrainers met soepele remmen zijn stiller dan elektromagnetische versies en geven je ook meer het gevoel dat je op een echte fiets zit. Ze bieden ook de hoogste trapweerstand en kunnen daardoor zeer steile hellingen simuleren. De weerstand wordt aangepast met een mechanisch wiel. Dit eenvoudige, duurzame model biedt ook veel waar voor je geld. De weerstand wordt elektronisch en draadloos via een computer op het stuur of een pc, tablet of smartphone-app gestuurd. Turbotrainers met elektromagnetische remmen zijn ideaal voor een interactieve ervaring. Het weerstandsniveau verandert afhankelijk van de snelheid van het wiel automatisch. Hierdoor hoef je zelf niets aan te passen.
3. Connectiviteit
Om je trainingssessie leuker te maken, is er tegenwoordig een enorm scala aan apps en software beschikbaar die interactieve ervaringen, zoals virtuele races of video’s uit de echte wereld, kunnen creëren. Sommige hometrainers hebben ook ingebouwde sensoren. Anderen kunnen worden uitgerust met optionele externe sensoren. Deze sensoren meten de training (snelheid, kracht, trapfrequentie, etc.). Afhankelijk van de gebruikte technologie (Bluetooth Smart en/of ANT+), kunnen turbotrainers ook worden aangesloten op je pc, tablet, smartphone, cyclometer of GPS en sommige modellen worden rechtstreeks op de fietsketting aangesloten.
Als je wilt investeren in een nieuwe hometrainer of je oude model wilt vervangen, zorg er dan voor dat deze compatibel is met je fiets (wielmaat, as). Bepaal vervolgens wat je behoeften zijn. Als je rustig voor de tv wilt trappen, kun je het beste een klassieke hometrainer gebruiken. Om specifieke oefeningen te kunnen doen, is het beter om te investeren in een moderne hometrainer die verschillende weerstandsniveaus en verschillende hellingsniveaus biedt.
Ten slotte, als je wilt breken met de eentonigheid van een klassieke hometrainer, kies dan voor een ‘virtuele trainer’ die races simuleert of waarmee je op afstand kunt rijden met een persoon, die is verbonden met internet.
Als je in een kleiner appartement woont, zorg er dan voor dat je voor een compact model kiest dat gemakkelijk op te bergen is en niet te veel lawaai maakt. Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens het sporten veel water drinkt en sluit een cadans- en hartslagsensor aan om je training zo goed mogelijk te kunnen managen.