Als je al eerder tien minuten op het internet hebt gezocht naar een nieuw kussen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je heel erg veel keuze hebt. Maar hoe kom je er nu achter welk kussen het beste bij je past? De tips in dit artikel kunnen je helpen om het kussen te kiezen, dat je houding gezond zal houden, maar ook aan al je unieke slaapbehoeften zal voldoen.
De beste hoofdkussens
- SOFTCENTRE®
- Sobbo Plus
- Cinderella Classic
- Bedsure
- Slaapcity
- M LINE Athletic Pillow
- The Pillow
- Cinderella Orthoflex
- Tempur
- TEMPUR® Symphony
1. SOFTCENTRE®
Een goede nachtrust is van onbetaalbare waarde. Dit kussen is zo ontwikkeld dat hij voor ieder type slaper geschikt is of je nu een rug, zij of buik slaper bent. Dit kussen past zich aan naar uw lichaam. Dit ergonomisch hoofdkussen is zal fijn en verzachtend aanvoelen in uw warme bed. Ook voor snurkers en mensen met apneu is dit kussen uiterst geschikt. Doordat je een betere houding aanneemt wordt de kans op snurken verminderd omdat je hoofd in een betere positie ligt. Door de ideale verdeling van het lichaamsgewicht draagt dit kussen bij aan een gezonde bloedsomloop en soepele spieren en gewrichten.
2. Sobbo Plus
sobbo Plus is een hoofdkussen, gebaseerd op het Japanse concept. Dit kussen vormt zich naar de behoeften van jouw lijf. Zo herstel je ‘s nachts optimaal en zijn nek- en rugklachten verleden tijd. Handgemaakt van de meest duurzame materialen, hypoallergeen en natuurlijk ventilerend.
3. Cinderella Classic
4. Bedsure
Het Bedsure Hoofdkussen Nekklachten biedt genoeg stevigheid tijdens het slapen en vermindert de pijn in uw nek en schouders. Aangeraden door fysiotherapeuten en sporters! Het maakt niet uit of je een rug-, buik- of zijslaper bent met dit Memory Foam kussen slaap je altijd goed. Door de ideale verdeling van het lichaamsgewicht draagt dit kussen bij aan een gezonde bloedsomloop en soepele spieren en gewrichten.
5. Slaapcity
Ben je moe van kussens die niet geschikt zijn voor een goede nachtrust? Trakteer jezelf op een slaapcity traagschuim kussen met nek ondersteuning voor een betere nachtrust! Als je wilt genieten van een goede nachtrust en wakker wilt worden zonder vervelende nek-, schouder- en rugpijn, zijn gewone kussens gewoon niet goed genoeg. Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat de juiste ondersteuning en uitlijning biedt.
6. M LINE Athletic Pillow
De M line Athletic Pillow heeft een vlindervorm die ervoor zorgt dat het hoofd in het midden van het kussen blijft liggen en de nek op een juiste manier wordt omsloten. De M line Athletic Pillow is een kussen aanbevolen door topsporters en fysiotherapeuten.
Door de nekuitsparing ligt de nek vrij, waardoor zenuwen en bloedbanen worden ontzien. Het Athletic Pillow heeft twee hoogtes, waardoor hij geschikt is voor mensen met brede en smalle schouders. De uitholling in het midden van het kussen voorkomt dat het hoofd, bij volledige ontspanning, gaat kantelen. Hierdoor wordt frictie op de halswervel vermeden en ondervinden mensen met nekklachten enorm veel baat bij dit kussen. Ten slotte heeft het kussen een gat in het midden welke de druk op het trommelvlies vermindert en dus schade aan het evenwichtsorgaan voorkomt. De tijk is voorzien van HCC-technologie. De tijk is afritsbaar en wasbaar. Er zijn passende kussenslopen verkrijgbaar van M Line voor een optimaal slaapcomfort.
7. The Pillow
Het orthopedische kussen The Pillow onderscheidt zich van anderen door zijn unieke 3-delige vorm. Het kussen is zo ontworpen dat de nekrol zorgt voor de benodigde tractie op de halswervels. Daarnaast zorgt het flexibele middenstuk dat de wervelkolom in de natuurlijke S-vorm ligt, bij rugligging. Bij zijligging zorgen de hoge zijdelen ervoor dat de wervelkolom zich in een onbelaste neutrale positie bevindt. De Extra Comfort standard uitvoering heeft een bovenlaag van talalay latex, een prettig en zeer comfortabel materiaal, met een lange levensduur. Voorzien van katoenen overtrek en badstof sloop. Deze uitvoering is geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht boven 65kg.
8. Cinderella Orthoflex
9. Tempur
Het TEMPUR® Original Queen hoofdkussen vormt zich perfect naar de contouren van uw nek en hoofd waardoor een uitstekende ondersteuning en verlichting aan de nek – en schouderspieren ontstaat. Het TEMPUR® materiaal, de kern van het hoofdkussen, mag niet worden gewassen of gestoomd. Om het kussen te reinigen, kan de hoes worden verwijderd en kan het materiaal worden gelucht. Ook kan het materiaal voorzichtig, met een goed uitgewrongen doek, schoongemaakt worden om vlekken en vuil te verwijderen. Er dient wel regelmatig te worden geventileerd om vochtvorming te voorkomen.
10. TEMPUR® Symphony
Dit ontwerp biedt twee kussens ineen. De ene zijde maakt het mogelijk uw schouder tegen het kussen te zetten, waardoor het slapen op de zij comfortabel is. De andere zijde heeft licht gebogen zijkanten, wat zorgt voor ondersteuning van je hoofd en nek wanneer je op je rug slaapt. Dit kussen is geschikt voor rug- en zijslapers.
Hoe koop je het beste hoofdkussen?
Oké, laten we bij het begin beginnen. Uiteindelijk is het de belangrijkste taak van je kussen om je de hele nacht door in je slaaphouding te ondersteunen. En als ik ‘ondersteunen’ zeg, bedoel ik niet alleen dat het zacht en comfortabel moet aanvoelen. Het juiste kussen moet je hoofd, je nek en je ruggengraat, allemaal in een neutrale uitlijning houden en de natuurlijke kromming van je ruggengraat ondersteunen. Als je wervelkolom in een neutrale houding ligt, verlicht dit niet alleen nekpijn maar het zorgt ervoor dat je hele lichaam kan rusten.
Bons tip: als je niet precies weet hoe je erachter kunt komen of je ruggengraat in de goede houding ligt, controleer dan of je oren in lijn zijn met je schouders en je kin in lijn is met je borstbeen.
Nu het lastige gedeelte: elke slaaphouding vereist een ander soort kussen om een gezonde houding te kunnen behouden. Maar voordat ik je alles vertel over welk kussen bij welke soort persoon past, moet je ook weten dat op zoek gaan naar een nieuw kussen leuk is! Als je eenmaal weet wat je lichaam nodig heeft en je een kussen hebt gevonden dat een neutrale houding voor je ruggengraat ondersteunt, kun je in alle kleine details duiken. Er zijn tenslotte honderden kussens te koop, dus je kunt net zo goed het kussen proberen vinden dat perfect bij je past.
Je slaaphouding is slechts een weerspiegeling van je slaapgewoonten en er is nog veel meer om te overwegen wanneer je op zoek bent naar je perfecte kussen. Mensen die het in bed warm hebben, milieuvriendelijke mensen en liefhebbers van latex willen bijvoorbeeld allemaal specifieke soorten kussens om zo aan hun persoonlijke voorkeuren tegemoet te kunnen komen. Onthoud: je kussen moet altijd een gezonde houding ondersteunen, maar het moet ook compatibel zijn met je lichaam en hoe je slaapt.
Nu wil ik de verschillende slaapstijlen met je gaan bespreken. Op deze manier kun je precies ontdekken hoe je in elke slaaphouding een neutrale houding van je ruggengraat kunt behouden en vervolgens kunt kiezen waaraan jouw perfecte kussen nog meer moet voldoen!
Het beste kussen voor rugslapers
Behoeften
Om een gezonde houding te kunnen behouden, hebben rugslapers een kussen nodig dat ik een ‘lekker middelmatig kussen’ noem. Dit betekent dat het een medium volume heeft en een gemiddelde stevigheid. Bovendien zullen rugslapers merken dat kussens, die zijn gevuld met materialen die voldoen aan de druk (zoals bijvoorbeeld traagschuim), bijzonder gunstig zijn.
Je vraagt je nu misschien af: ‘Maar waarom hebben rugslapers een kussen met een gemiddelde volume en stevigheid nodig?’ Nou, ik ben blij dat je dat vraagt. Laten we eens wat dieper op die vraag ingaan:
- Middelmatig volume — een middelmatig volume zal de druk in je nek en je schouders helpen verlichten omdat het de ruimte tussen jou en je matras zacht ondersteunt. Als je kussen te hoog is, wordt je hoofd naar boven gebogen (au, mijn nek!). Als het niet hoog genoeg is, lig je vrijwel plat op je matras (nou, dit is niet comfortabel.)
- Middelmatige stevigheid — een middelmatige stevigheid houdt je hoofd voldoende ondersteund om zo in lijn te kunnen liggen met de ruggengraat en zorgt ervoor dat het kussen in de loop van de nacht niet plat wordt. Als je kussen te zacht is, zal het waarschijnlijk door het gewicht van je hoofd zijn vorm verliezen.
- Verdeelt de druk — materialen, die de druk goed kunnen verdelen, kunnen het hoofd comfortabel op het kussen houden en er ook voor zorgen dat de positie van het hoofd ten opzichte van de nek goed is. Bovendien zullen kussens met een verdikte bovenkant (zoals we zien in het hybride kussen van Leesa) een extra kussen bieden waarop je je slapen kunt laten rusten (veel rugslapers slapen met hun hoofd schuin naar één kant).
Nu we meer weten over het ideale kussen voor rugslapers willen we enkele speciale functies van het kussen met je bespreken. Onthoud: deze functies zijn niet verplicht, maar hoe meer je weet over de wereld van accessoires voor kussens en dekens ben je beter in staat op de perfecte pasvorm te vinden.
Wensen
- Aanpasbare ondersteuning— merken van beddengoed ontwerpen ook steeds vaker kussens die slapers kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Zo heeft het Leesa Hybrid kussen een uitneembaar middenstuk waardoor je kunt experimenteren met de vorm en de stevigheid. Bovendien bieden veel kussens verstelbare vullingen, wat betekent dat je de bekleding kunt openritsen en de vulling binnenin kunt manipuleren totdat je het gevoel en de ondersteuning hebt gevonden, die het beste bij je lichaam past. Dit is vooral handig voor mensen die gecombineerd slapen of mensen die nog steeds moeten uitzoeken wat hun perfecte slaapstijl is.
- Verkoelende kwaliteiten — mensen die het warm in bed hebben, moeten op zoek gaan naar kussens met verkoelende eigenschappen. De Leesa Hybrid heeft bijvoorbeeld aan één kant van het kussen een verkoelende gelpad, waardoor die kant de hele nacht koel blijft. Ondertussen moeten slapers, die willen dat hun hele kussen ijskoud aanvoelt, streven naar kussens van een stof die is geweven. Met name materiaal dat zich aanpast aan de lichaamstemperatuur en is ontworpen om je kussen het gevoel te geven dat het is gekoeld – het voelt erg koud aan.
- Ondersteuning — een ander ding om over na te denken, is het soort ondersteuning dat je van je kussen wilt. Sommige mensen houden niet van een kuil in hun kussen en krijgen het daarvan ook benauwd. Dus, als je de voorkeur geeft aan een lichter gevoel en een veerkrachtige reactie op druk, ga dan op zoek naar kussens die zijn gevuld met Dunlop- of Talalay-latex. Deze materialen bieden een krachtige, verende ondersteuning.
Je zult nu vast denken: “Wauw, ik wist niet dat mijn kussen dat allemaal kon!” Blijf maar snel verder lezen, want we gaan nu verder met de zijslapers.
Het beste kussen voor zijslapers
Behoeften
Om een neutrale houding van de ruggengraat te kunnen behouden, hebben zijslapers een kussen met een hoge volume en een stevigere ondersteuning nodig. Zijslapers zullen merken dat pluisbare materialen zoals kapok of vormbare materialen zoals dons, bijzonder nuttig zijn voor de laterale positie. Dit komt door de volgende punten:
- Hoog volume — een kussen dat flink is gevuld, zal het hoofd hoog houden zodat het in neutrale lijn ligt met je ruggengraat. Bovendien verlicht een hoog kussen de druk op je schouder en zorg je ervoor dat er geen lichaamsgewicht op je nek rust. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je schouder diep in je matras wegzinkt, is je kussen misschien niet hoog genoeg.
- Stevige ondersteuning — kussens met een stevig ondersteuningsniveau kunnen je hoofd en je nek de hele nacht in lijn met je ruggengraat houden. Als je kussen te zacht is, zal je hoofd geleidelijk naar beneden zakken waardoor je ruggengraat in een rare positie komt te liggen (hallo, stijve nek).
- Luchtig en vormbaar — stevigere kussens kunnen even wennen zijn, dus ik raad je daarom aan om op zoek te gaan naar zachte materialen zoals kapok, dons of donsalternatieven. Deze materialen zijn op zichzelf vrij zacht, dus zorg ervoor dat je kussen ruim gevuld is en dat je hoofd hoog ligt. Dit soort kussens zijn geschikt voor zijslapers met bredere schouders. Met kussens, die gemakkelijk te vormen zijn, kun je ook een arm onder het kussen leggen wat lekker kan zijn voor zijslapers.
Als je nu een breed scala aan kussens wilt bekijken, bekijk dan mijn verzameling van de beste kussens voor zijslapers. Laten we ondertussen ingaan op een aantal specifiekere wensen voor slaapaccessoires.
Wensen
- Vochtafvoerend — als een kussen is ontworpen om het lichaam te verkoelen, wil dat nog niet zeggen dat het ook is ontworpen om lichaamsvocht af te kunnen voeren. Dus als je door de menopauze gaat of last hebt van nachtelijk zweten, kun je het beste kiezen voor stoffen die van nature absorberend zijn. Polyester, Tencel en bamboe zijn allemaal geweldige voorbeelden van materialen die niet zijn ontworpen om koel aan te voelen… maar die wel vocht afvoeren terwijl je slaapt.
- Natuurlijk en biologisch — als je een gevoelige huid hebt of vatbaar bent voor puistjes zijn kussens van volledig natuurlijke materialen wellicht de juiste keuze. Biologisch katoen, cellulosevezels en natuurlijke latex zijn allemaal goede opties voor slapers, die op zoek zijn naar organische, hypoallergene materialen. En onthoud: je hoeft niet te kiezen tussen de bekledingsstof en de interne vulling. Er zijn veel merken, die uitsluitend natuurlijke materialen gebruiken om hun slaapaccessoires mee te maken.
- Ademend schuim — er is een reden waarom traagschuim zo populair is – veel slapers kunnen maar geen genoeg krijgen van het comfort dat het biedt. Wat slapers echter niet altijd leuk vinden aan traagschuim, is dat het de neiging heeft om de warmte vast te houden. Hoe kunnen we dit verhelpen? Streef naar kussens, die zijn gevuld met versnipperd traagschuim in plaats van één stevig stuk schuim. De individuele stukjes kunnen dan vrij in de hoes van het kussen bewegen, waardoor ze veel beter ademen. Op deze manier verspreidt het kussen de warmte van je lichaam en geniet je nog steeds van dat klassieke gevoel van traagschuim.
We weten nu wat geschikt is voor rug- en zijslapers maar wat moet je doen als je wisselt tussen beide posities? Als je een gecombineerde rug-/zijslaper bent, bekijk dan zeker eens mijn verzameling van de beste kussens voor combi-slapers. Maar hier is alvast een tip: combi-slapers moeten streven naar kussens met verstelbare vullingen. Op deze manier kun je je kussen personaliseren voor de posities waarin jij het meeste slaapt.
Het beste kussen voor buikslapers
Behoeften
Als het gaat om slapen op de buik, kan het vinden van het perfecte kussen een beetje lastig zijn. Sommige experts stellen zelfs voor om de buikligging helemaal te vermijden, omdat het niet goed is voor de bovenste cervicale wervelkolom. Dit betekent in wezen dat je een groter risico loopt om je nek te belasten en druk uit te oefenen op je onderrug of op je buik.
Om het risico op gewrichtspijn in de schouder of pijn in de wervelkolom te verminderen, is het het beste om een kussen met voldoende ondersteuning te gebruiken. En wat is nu precies de goede ondersteuning voor buikslapers? Laten we dat eens bekijken:
- Laag volume — om een neutrale uitlijning van de wervelkolom te kunnen behouden, hebben buikslapers een kussen met weinig volume nodig. Als het kussen iets te hoog is, wordt je hoofd naar boven gebogen en wordt je hele houding uit het veld geslagen. Onthoud: je kussen moet de natuurlijke C-curve van je wervelkolom ondersteunen.
- Zachte ondersteuning — kussens met een zachte ondersteuning zorgen voor voldoende ruimte tussen jou en je matras, maar zorgen er ook voor dat het hoofd niet te veel wordt gesteund. Hoe steviger het kussen, hoe groter de kans is dat je nek niet uitgelijnd wordt met je ruggengraat (en dat is wanneer de pijn begint).
- Samendrukbare vulling — kussens die met veren of donsalternatieven zijn gevuld, zijn ideaal voor buikslapers. Waarom? Omdat die materialen gemakkelijk samen te persen zijn tot een superlage vulling. Ze zijn ook zeer vormbaar, wat zich uitstekend leent voor buikslapers die de onderkant van het kussen graag omarmen in plaats van met hun armen op hun zij te liggen. Het vinden van een kussen met een verstelbare vulling is misschien wel het beste omdat je zo kunt kijken wat het beste bij je past.
Als je een buikslaper bent en je niet zeker weet of je de juiste ondersteuning krijgt, bekijk dan mijn verzameling van de beste kussens voor buikslapers. Maar laten we, voordat je dat doet, nog enkele andere functies bekijken.
Wensen
- Kussensloop — om bepaalde posities of lichaamstypes te kunnen ondersteunen, kunnen kussens vaak stompe vormen of diepe contouren hebben. Helaas is dit niet ideaal voor mensen die hun kussens in kussenslopen willen stoppen. Als je graag zijdezachte, decoratieve slopen gebruikt, ga dan voor een kussen met een ‘traditionele’ vorm. Als je geen kussensloop wilt gebruiken, kies dan voor stoffen, die bekend staan om hun soepele, hypoallergene aard (zoals Tencel of biologisch katoen).
- Geen dierlijke producten — zoals ik al zei, is dons ideaal voor buikslapers omdat het vormbaar is en gemakkelijk kan worden samengedrukt. Niet iedereen wil echter op dierlijke producten slapen. Waar kun je dan voor kiezen? Donsalternatieven zoals polygelvezel of microdenier voelen vederachtig aan zoals dons, maar het is volkomen plantaardig. Dit is ook een bonus voor mensen, die het product graag gemakkelijk willen kunnen wassen aangezien kussens van namaak dons meestal in de machine kunnen worden gewassen .
- Sociaal bewust merk — wil je graag dat je kussen meer biedt dan alleen een goede nachtrust? Kijk naar merken, die betrokken zijn bij speciale programma’s. Leesa schenkt bijvoorbeeld matrassen en beddengoed aan opvanghuizen en plant één boom voor elke matras die het verkoopt. Maar ze zijn niet de enigen. Doe een beetje onderzoek en je zult merken dat veel merken betrokken zijn bij liefdadigheidsinitiatieven.
Tot slot
Wat kan ik nog meer zeggen, mensen? Ja, er zijn vele soorten kussens om uit te kiezen, maar dat kan ook een goede zaak zijn (als je weet waarop je moet letten). En hé, nu weet je waarop je moet letten, kun jij het perfecte kussen vinden! Onthoud gewoon dat het behouden van een gezonde slaaphouding het belangrijkste is en als je dat eenmaal hebt gedaan, je naar andere voordelen kunt gaan zoeken.