Veel mensen lijken tegenwoordig hun vaste lijnen op te zeggen en hun mobiele telefoons voor al hun gesprekken te gebruiken. Maar het hebben van een huistelefoon heeft ook voordelen. Huistelefoons kunnen meer beveiliging bieden omdat ze staan geregistreerd op je adres, inclusief het huisnummer, zodat een telefoniste precies weet waar ze hulp naartoe moet sturen als je in nood bent en zelf niet kunt praten. En ze bieden ook betere prestaties. In onze testen waren de kwaliteit en het geluid van de draadloze huistelefoon beter dan die van zelfs de beste mobiele telefoons. Dit kan een belangrijk voordeel zijn als je lijdt aan gehoorverlies, het thuis luidruchtig is of veel tijd aan de telefoon doorbrengt omdat je bijvoorbeeld aan huis werkt.
De beste huistelefoons
- Gigaset E290E
- Gigaset A415A
- Philips D1602B/01
- Philips D2551B/01
- Fysic FX-5500
- Motorola CD201
- Panasonic KX-TGD312NLG
- Gigaset AS405A
- AVM FRITZ!Fon C5
- Profoon PDX-7315 DECT
1. Gigaset E290E
De Gigaset E290e heeft een groot display, grote knoppen, volumeregeling én is geschikt voor gebruik met een gehoorapparaat. Dat maakt deze huistelefoon zeer gebruiksvriendelijk en een goede match voor slechthorende of slechtziende mensen. Dankzij het verlichte toetsenbord en de schermverlichting telefoneer je ook ’s avonds eenvoudig, en door de snelkiesfunctie bel je je favoriete gesprekspartners met een paar drukken op de knop.
2. Gigaset A415A
Bij onze dagelijkse telefoongesprekken staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Ontdek de Gigaset A415A Trio: een moderne, supercomfortabele draadloze telefoon. Het royale display is duidelijk af te lezen en maakt navigatie door de menu’s heel eenvoudig. Met de handige functie “contacten” sla je tot 100 namen en nummers op. Geniet vervolgens van lange gesprekken in perfecte geluidskwaliteit.
3. Philips D1602B/01
De Philips D160 draadloze telefoon beschikt over slimme, essentiële functies in een fris en aantrekkelijk ontwerp, met uitstekende geluidsweergave en intuïtieve functies. Plug-and-play om gesprekken te voeren met helder geluid en gebruiksgemak.
4. Philips D2551B/01
De Philips D2551 draadloze telefoon biedt hoogwaardig geluid en een groot, helder display in een slank, ergonomisch ontwerp. Gebruik slimme privacy modi en profiteer van veel comfort en het gemak van een ingebouwd antwoordapparaat, allemaal handsfree. Met deze luidspreker telefoon met handset heb je tot wel 16 uur spreektijd na één keer opladen.
5. Fysic FX-5500
Als comfortabel bellen voorop staat, ook als uw gehoor- of zichtvermogen wat afneemt, dan is de FX-5515 telefoon voor senioren een uitstekende keus. Het toestel heeft alle belangrijke opties aan boord die u heden ten dage van een telefoontoestel mag verwachten. Overbodige functionaliteiten die u toch nooit gebruikt, hebben we achterwege gelaten. En het ontwerp is helemaal gericht op bediengemak voor ouderen.
6. Motorola CD201
MOTOROLA brengt met de CD201 stijlvolle design en geavanceerde digitaal techniek samen in een telefoon. De grote toetsen en het riante verlichte alfanumerieke multi line display met een formaat van 1.8 inch, in combinatie met de hoge kwaliteit die u van Motorola mag verwachten dragen bij tot een gemakkelijk, functioneel en comfortabel gebruik.
7. Panasonic KX-TGD312NLG
Het apparaat heeft een batterij met grote capaciteit voor een gesprekstijd van maximaal 16 uur. De handset kan 8 dagen standby blijven zonder te bellen.
8. Gigaset AS405A
Eenvoud en gemak is waar de Gigaset AS405A naar streeft. Door het hoog-contrast zwart/wit scherm is tekst duidelijk te onderscheiden, en makkelijker te lezen.
9. AVM FRITZ!Fon C5
De FRITZ!Fon C5 overtuigt met zijn elegante design en fantastische veelvoud aan functies: telefonie in HD, volledige integratie in het thuisnetwerk en muziek- en Smart Home-features zorgen voor optimaal entertainment – in de waarste zin van het woord. Verder heeft het een optimale aanvulling voor alle FRITZ!Box-modellen met DECT-basis. Ook is het direct uit de doos veilig door versleutelde spraakoverdracht.
10. Profoon PDX-7315 DECT
De Profoon PDX-7315 is een overzichtelijke telefoon met een verlicht display voor naam- en nummerweergave. De PDX7315 bevat een telefoonboek waar 50 nummers in kunnen worden opgeslagen, nummerherhaling en is GAP compatible. Ook zeker het vermelden waard is het lage batterij verbruik van de Profoon PDX-7315.
Tips voor het kopen van een huistelefoon
In dit artikel bespreken we enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij het uitzoeken van een nieuwe draadloze telefoon.
Bekijk het aantal extensies
Telefoons met één handset zijn het beste voor kleinere huizen, waarin je nooit ver van de telefoon verwijderd bent. Maar als je een groot huis hebt, ben je misschien gelukkiger met een telefoon met meerdere handsets, die verspreid door het huis staan. Elke extra handset zit in zijn eigen oplaadstation, zonder dat er een telefoonaansluiting nodig is, waardoor het gemakkelijker is om een telefoon te plaatsen op een plek die handig voor je is. Bij sommige modellen kun je ook een vervangende handset en een oplader kopen.
Bekijk de gewenste functies
De meeste telefoons worden geleverd met nummerherkenning, een headset aansluiting, een speaker functie en een belsignaal in zowel het basisstation als in de handset. Controleer de verpakking van de telefoon of download de instructiehandleiding van de website van de fabrikant om te bevestigen dat je wel echt de gewenste functies krijgt. Hoe meer functies een telefoon heeft, hoe duurder deze zal zijn.
Weeg de prestatiefactoren af
De meeste draadloze telefoons hebben een zeer goede algehele spraakkwaliteit. Sommige zijn uitstekend en benaderen zelfs de spraakkwaliteit van de best beoordeelde telefoons met een vast snoer. De meeste volledig opgeladen batterijen leverden 8 uur aan bel tijd voordat ze moesten worden opgeladen. Opmerking: wanneer de batterij niet langer kan worden opgeladen, kost een vervangende batterij ongeveer €10 tot €25. Sommige telefoons gebruiken goedkopere oplaadbare AA- of AAA-batterijen, die ook kunnen worden gerecycleerd.
Houd de telefoon vast & probeer het uit
Bezoek een winkel en houd de handset vast om te zien of deze bij de contouren van je gezicht past. Het oorstukje moet afgeronde randen hebben en een verzonken midden dat mooi over het midden van je oor past. Controleer de knoppen en de bedieningselementen om er zeker van te zijn dat ze redelijk groot en leesbaar zijn.
Overweeg de bruikbaarheid
Steeds meer nieuwe telefoons hebben betere ontwerpen om zo de bruikbaarheid te verbeteren. Dat omvat gemakkelijker te lezen knoppen en displays, visuele ‘belsignalen’ die een inkomend gesprek signaleren, een sprekende beller-ID en volumeversterking, om maar eens een paar van die opties te noemen.
Backup batterij
De meeste draadloze telefoons werken niet zonder elektriciteit, tenzij ze een soort back-upsysteem hebben. Sommige hebben een compartiment in het oplaadstation voor een reservebatterij voor een handset of voor alkalinebatterijen voor back-up met basisvoeding. Anderen gebruiken de opgeslagen stroom van de batterij van de handset om zo toch te blijven werken.
Gooi je vaste telefoons niet weg
Houd tenminste één vaste telefoon bij je thuis al was het alleen maar voor in noodgevallen. Voor de meeste van de dergelijke modellen, die wij hebben getest, heeft de telefoon met een snoer geen wisselstroom nodig om te kunnen bellen en gebeld te kunnen worden, hoewel de elektronische functies zoals het verlichte display en de ingebouwde telefoonlijst dan mogelijk niet werken. Houd er rekening mee dat elke telefoon, die is verbonden met VoIP-services of glasvezelnetwerken, niet werkt als de stroom uitvalt en er geen back-upbatterij is.
Ken het retourbeleid
Controleer, voordat je een aankoop doet, het retourbeleid voor het geval dat je thuis onverwachte problemen tegenkomt, die je niet kunt oplossen.
Soorten draadloze telefoons
Er zijn twee basistypen draadloze telefoons: telefoons met een ingebouwd antwoordapparaat en telefoons zonder. Beide typen maken gebruik van de DECT-technologie (digital enhanced cordless telecommunication) en de 1,9 GHz-frequentieband, die de interferentie met apparaten zoals bijvoorbeeld magnetrons minimaliseert. De huidige DECT-aangedreven draadloze telefoons hebben in vergelijking met de analoge telefoons over het algemeen relatief lange gesprekstijden en een groter bereik vanaf hun basis.
Een ander onderscheid is of een telefoon al dan niet een bedrade basis heeft. Draadloze handsets hebben stroom nodig om te kunnen werken (ofwel via wisselstroom of via back-upbatterijen), maar een handset met een snoer kan ook zonder stroom werken zolang deze maar is aangesloten op een conventionele vaste lijn of als je een back-upbatterij hebt. Functies zoals het antwoordapparaat werken dan niet, maar je zou wel gewoon telefoongesprekken moeten kunnen voeren en kunnen ontvangen. Het kopen van een model met een bedrade basis is, als je in een gebied woont waar vaak stroomuitval is, zeker slim.
Draadloze telefoons met ingebouwde antwoordapparaten
Deze telefoons zijn slechts iets groter en duurder dan de modellen zonder deze functie. Naast dat ze berichten kunnen opnemen, laten ze je ook de nummers horen wat een handige manier om oproepen te kunnen screenen.
Voordelen: meerdere functie-opties zijn onder meer een selecteerbaar aantal belsignalen en het blokkeren van betaalde nummers, aan-/uit-bediening voor het antwoordapparaat, oproepscreening, externe toegang, volumeregeling voor de speaker en een verscheidenheid aan manieren om door de berichten te kunnen navigeren. De meeste telefoons hebben één mailbox, een dag-/tijdaanduiding, een berichtenteller die het aantal ontvangen berichten aangeeft en een visuele indicator, die je laat weten wanneer je nieuwe berichten hebt. Sommige modellen kunnen ook coördineren met de voicemail van het telefoonbedrijf: op veel modellen geeft een lampje aan wanneer er een bericht op de voicemail staat. Tijdens een tijdelijke stroomuitval zullen de meeste berichten gewoon worden bewaard.
Nadelen: een dergelijk model kost vaak iets meer dan de vergelijkbare modellen zonder en nemen iets meer ruimte in beslag.
Draadloze telefoons zonder ingebouwde antwoordapparaten
Deze telefoons zijn eenvoudig te gebruiken, waardoor ze een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor diegenen die niet geïnteresseerd zijn in alle toeters en bellen van de nieuwe modellen. In de meeste gevallen werkt het basisstation gewoon zonder netsnoer, zijn de knoppen groot en gemakkelijk te zien en lichten delen van de handset rood op om je, als je het belsignaal niet kunt horen, te waarschuwen voor inkomende oproepen.
Voordelen: intuïtief en gebruiksvriendelijk. Sommige modellen hebben ook een knop voor klantondersteuning. Eenvoudige programmering voor een beperkt aantal namen en telefoonnummers, datum-/tijdaanduiding en een aan te passen apparaat volume. De handset heeft vaak een draaiknopje aan de zijkant van de handset om het gespreksvolume mee aan te kunnen passen.
Nadelen: beperkte functies. Ondersteunt vaak minder handsets en het kan een uitdaging zijn om de eerste keer in te stellen.