Eten en nieuwe gerechten uit de internationale keuken proberen koken in luxe keukens is voor velen een van de leukste bezigheden. Want als je voor het eerst een land bezoekt, is een van de plannen die je wilt maken om de beroemdste gerechten uit te proberen die dit land kenmerken.
De internationale keuken varieert en smaken verschillen van land tot land met verschillende ingrediΓ«nten en kruiden, terwijl er ook keukens zijn die grote bekendheid hebben verworven dankzij de kwaliteit van het eten.
Zelfs voor culinaire professionals is het moeilijk om te zeggen welk land de beste keuken ter wereld heeft, omdat elke ranglijst een bepaald land op de eerste plaats zet.
De fastfoodketen McDonald’s is erg populair, maar maakt dit de Amerikaanse keuken tot de beste ter wereld?
Het is niet eenvoudig om de internationale keuken in te delen. Op het gebied van verfijning, luxe en distinctie staat de Franse keuken bovenaan, maar hoe zit het met de smaak? Maar als de populariteit van de keuken het criterium is voor de kwaliteit ervan, dan kunnen we zeggen dat de Chinese keuken de winnaar is, want die is wereldwijd het populairst.
Als het gaat om wereldwijde invloed of uitbreiding, staat de Portugese keuken op de lijst. Eeuwenlang heeft de Portugese keuken veel internationale gerechten geΓ―nspireerd, waaronder Indiase, Japanse en Braziliaanse gerechten.
De Cubaanse keuken is rijk en gevarieerd, maar heb je er ooit bij stilgestaan dat ingeblikt eten schadelijk kan zijn voor de gezondheid en dat het gebruikte vlees tot het goedkoopste behoort?
De leiding in de meeste ranglijsten komt echter niet uit traditionele landen zoals China, Frankrijk, ItaliΓ«, India en Turkije, en we hebben het hier over beoordelingen van sites zoals CNN Travel, Trip Advisor en andere beroemde beoordelingen.
Which one is your favorite?
Full top 95 list: https://t.co/194Xj0ZMZ4 pic.twitter.com/v4uYHnGzGD— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 22, 2022
Hier zijn de tien meest prominente keukens over de hele wereld in termen van voedselkwaliteit, vraagvolume en diversiteit:
1. Italiaanse keuken
Enkele decennia geleden bestond ItaliΓ« uit zevenentwintig afzonderlijke regio’s die elk hun eigen tradities en gerechten ontwikkelden.
Als we vandaag de dag over de Italiaanse keuken praten, hebben we het eigenlijk over zevenentwintig keukens, waarvan de Napolitaanse keuken de bekendste is.
In de Golf van Napels brachten de Italianen een aantal nieuwe ingrediΓ«nten van buiten het schiereiland binnen en ontwikkelden daar veel unieke gerechten, waaronder pizza en pasta.
Er wordt vaak gezegd dat Napels de geboorteplaats is van zowel pizza als pasta, maar dit wordt nog steeds betwist, en er zijn mensen die zelfs denken dat het niet in ItaliΓ« is ontwikkeld.
De Italiaanse keuken is de meest voorkomende over de hele wereld en het meest populair bij individuen in verschillende landen, vooral als het gaat om pizza op brandhout, pasta is een van de meest populaire gerechten, die de favoriet is van de meeste mensen, en pasta geserveerd op de traditionele Italiaanse manier.
2. Griekse keuken
De Griekse keuken is een van de oudste en oudste keukens ter wereld. De wortels ervan gaan duizenden jaren terug sinds het ontstaan van de oude Griekse beschaving. Het heeft ook veel gemeenschappelijke kenmerken met de keukens van sommige landen zoals de Balkan en het Midden-Oosten.
De keuken van Athene wordt gekenmerkt door speciale gerechten met kenmerkende smaken en is beroemd om het gebruik van specerijen, wilde tijm, rozemarijn, uien, knoflook, mastiek, munt, oregano, laurier, venkelzaad, basilicum, salie en citroensap.
De meeste Griekse gerechten bevatten olijfolie, aubergine, kaas, courgette en groenten in het algemeen met wit vlees en konijn, evenals brood en gerst, en het wordt geclassificeerd als een van de mediterrane gerechten.
De Griekse keuken is ook voor een groot deel van haar maaltijden afhankelijk van zeevruchten, zoals kreeft, octopus, garnalen en soorten vis en schelpdieren, die vaak gegrild of in verschillende sauzen of gebakken worden gegeten.
Wat deze keuken misschien onderscheidt zijn de verse ingrediΓ«nten die in het Middellandse Zeegebied worden gegeten, en het gerecht “spanakopita”, een taart met een mengsel van spinazie en kaas met zijn heerlijke smaak, en andere gerechten zoals moussaka en kofta, die kenmerkend zijn voor deze keuken.
3. Spaanse keuken
De traditionele Spaanse keuken is eenvoudig, ongecompliceerd eten op basis van lokaal beschikbare ingrediΓ«nten of regionaal verbouwde gewassen.
De Spaanse keuken wordt beschouwd als een van de oudste die beroemd is om zijn heerlijke gerechten en recepten. Het is een mix van verschillende keukens, met name de Turkse, Griekse en Arabische keuken langs de Middellandse Zee.
Veel mensen houden van de beroemde paella en gazpacho, wat gewoon een koude soep is gemaakt van een verscheidenheid aan groenten.
4. Japanse keuken
De Japanse keuken heeft een andere filosofie die verschilt van de rest van de internationale keukens, omdat het verschillende elementen en principes combineert om ze in één harmonieuze en homogene vorm te gieten, de ingrediënten zijn vers, of het nu vlees, vis of groenten zijn, en de smaken zijn uitgesproken, en de manier van koken is gezond en snel.
Japans eten is een van de populairste ter wereld en dat is niet voor niets. De traditionele Japanse keuken, of Washoku, is gebaseerd op de “Regels van de Vijf” en legt de nadruk op variatie en balans.
Dit wordt bereikt door het gebruik van vijf kleuren (zwart, wit, rood, geel en groen), vijf kooktechnieken (rauw, grillen, stomen, blancheren en frituren) en vijf smaken (zoet, pittig, zout, zuur en bitter).
Het is geen wonder dat de Japanse keuken extreem lekker is en hoog aangeschreven staat bij mensen over de hele wereld.
Het gerecht “Sushi en Sashimi” heeft zich verspreid om een wijdverspreide populariteit te krijgen en de liefde van de mensen voor deze heerlijke rol.
5. Indiase keuken
De Indiase keuken bestaat uit een verscheidenheid aan regionale en traditionele gerechten uit het Indiase subcontinent.
Door de diversiteit in bodem, klimaat, cultuur, etnische groepen en beroepen variΓ«ren deze gerechten sterk en maken ze gebruik van lokaal beschikbare specerijen, kruiden, groenten en fruit.
De Indiase keuken wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld en wordt gekenmerkt door de overvloed aan oosterse specerijen, of wat bekend staat als garam masala, en het gebruik van kerrie, wat de gerechten een pittige smaak geeft.
Encyclopedie van de Indiase keuken is een uitgebreide lijst van Indiase hoofdgerechten en gerechten, naast bijgerechten en een aantal beroemde Indiase kruidenrecepten en hoe je die thuis kunt bereiden.
Er zijn mensen die houden van de smaken die in Indiaas eten zitten, en misschien is de pittige smaak wel het geheim van deze liefde, naast de grote weldaad die sommige Indiase recepten bevatten, zeker dankzij de voordelen van kerrie.
Met de Grand Masala specerijen was de Indiase keuken in staat om op de lijst van de beste keukens ter wereld te staan, met prachtige gerechten zoals “dal”, waarmee Indiase chef-koks een gewoon gerecht konden omtoveren tot een unieke ervaring voor degenen die het eten door middel van heerlijke kruidenmengsels.
6. Mexicaanse keuken
De Mexicaanse keuken is het resultaat van meerdere beschavingen die op dat land kwamen, met name de Maya en Azteekse beschavingen… Daarna werd de Mexicaanse keuken beΓ―nvloed door Europese beschavingen, vooral tijdens de Spaanse bezetting, deze historische mix weerspiegelt zich in haar diversiteit.
In 2010 plaatste de Wereldorganisatie UNESCO de Mexicaanse keuken op de lijst van Cultureel Werelderfgoed.
De Mexicaanse keuken wordt gekenmerkt door zijn verschillende smaken, we zien het gebruik van kruiden en specerijen in overvloed, vooral hete pepers.
Een van de belangrijkste elementen van de Mexicaanse keuken is maΓ―s en bonen, evenals vele soorten groenten, fruit, peulvruchten en vlees.
MaΓ―s is beschikbaar in Mexico, maar Mexico is een van de landen die het meest maΓ―s produceren en consumeren. MaΓ―s wordt gebruikt bij de bereiding van tortilla’s, tamales, mezza…
Tortilla’s zijn maΓ―sbroodflapjes die bij bijna alle gerechten geserveerd worden. Ze worden meestal halfbereid verkocht en kunnen geroosterd of gebakken worden in olie.
Bonen zijn ook een essentieel ingrediΓ«nt in de Mexicaanse keuken. Allerlei soorten bonen worden in veel recepten gebruikt, waarvan de belangrijkste de Mexicaanse salade is…
De faam van de Mexicaanse keuken is verder gegaan dan Mexico en het Amerikaanse continent, dus we zien Mexicaanse restaurants verspreid over de hele wereld, en we merken dat de wereld niet alleen geniet van deze gerechten qua smaak, maar ook vanwege de diversiteit aan ingrediΓ«nten in Mexicaanse gerechten die het gerecht dit prachtige uitzicht en verschillende kleuren geven, en tot de beroemdste gerechten ter wereld behoren: Fajitas, Al nachos, taquitos….
Een prachtige Mexicaanse keuken met zijn diversiteit en kruiden, en we vergeten de heerlijke guacamole en de “tostadas” niet, die “burrito” of “taco” chips bevatten.
7. Amerikaanse keuken
De Amerikaanse keuken is het eten dat de Verenigde Staten van Amerika hebben overgenomen van het Europese kolonialisme. Immigratie vanuit de hele wereld heeft bijgedragen aan de diversiteit van de Amerikaanse keuken.
De “hamburger” die zich over de hele wereld verspreidde, hoewel de geschiedenis van de hamburger teruggaat tot AziΓ« en vandaar naar Europa, specifiek naar Duitsland, waarvan de immigranten naar Amerika werden overgebracht om een van de beroemdste internationale gerechten te worden.
8. Franse keuken
De Franse keuken wordt beschouwd als een van de meest populaire internationale keukens, omdat het wordt gekenmerkt door de diversiteit van zijn heerlijke en verrukkelijke gerechten.
Deze keuken heeft zich sinds de Middeleeuwen sterk ontwikkeld door het gebruik van veel specerijen in gerechten in aanvulling op de luxe tafels die de huizen van de rijke klassen sieren, maar na de Franse Revolutie veranderden al deze gewoonten en werden specerijen vervangen door kruiden en werden er veel methoden en technieken om te koken uitgevonden.
De Franse keuken is wereldwijd beroemd vanwege de diversiteit aan voedingsmiddelen en de veelheid aan smaken, en misschien is het meest verrassende element in de Franse keuken wel de precieze methode die wordt gebruikt bij het bereiden en serveren van voedsel, en dit is wat de Franse keuken tot een van de beste en beroemdste gerechten ter wereld heeft gemaakt.
We kunnen zeggen dat de Italiaanse keuken de oorsprong is waaruit de Franse is ontstaan, omdat de Franse koks de methoden en technieken van het koken leerden van Italiaanse koks.
Het is vermeldenswaard dat het begin van de Franse keuken verscheen tijdens het huwelijk van Catherine de Medici en koning Hendrik II van Frankrijk.
Daarom is de Franse keuken uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale keukens van dit moment, en de favoriet van veel mensen. Dit komt door de diversiteit van de gerechten en de eenvoud van de ingrediΓ«nten, naast de heerlijke smaak van de gerechten, die door velen wordt bewonderd.
Met zijn rijke ingrediΓ«nten en heerlijke bakproducten neemt de Franse keuken een prominente positie in en wordt het beschouwd als een van de beste ter wereld.
9. Chinese keuken
De Chinese keuken is een van de oudste en meest diverse ter wereld, en ook een van de meest invloedrijke op de Aziatische en andere wereldwijde keuken.
IngrediΓ«nten voor de Chinese keuken vind je overal ter wereld.
Elke regio van China heeft zijn eigen unieke smaken, zo is rijst het hoofdvoedsel in Zuid-China en tarwe het hoofdvoedsel in het zuiden.
Het lijdt geen twijfel dat Dim Sum het populairste gerecht is in het oosten en westen van de wereldbol.
10. Thaise keuken
Thaise keuken De Thaise keuken wordt beschouwd als een van de toonaangevende scholen van de internationale culinaire kunsten. De gerechten behoren tot de 5 beroemdste gerechten ter wereld.
De Thaise keuken is ontstaan door mensen die vele eeuwen geleden vanuit de zuidelijke Chinese provincies naar het moderne Thailand migreerden. Historisch gezien zijn er veel Szechuan invloeden in de Thaise keuken, hoewel vele andere invloeden door de eeuwen heen de Thaise keuken hebben beΓ―nvloed. In de oudheid brachten boeddhistische monniken een Indiaas tintje mee. Veel later werd de Thaise keuken beΓ―nvloed door de Europese keuken na contact met de Portugese en Nederlandse kooplieden.
In die tijd waren er ook invloeden van de Japanners. Vandaag de dag is Thais eten helemaal van zichzelf, met zijn eigen unieke mix van de vijf smaken: zoet, zuur, bitter, zout en pittig.
Wil je zelf een van deze lekkere keukens gaan koken en uitproberen? Dan zijn keukens met kookeiland ideaal. Een kookeiland biedt extra werkruimte en functionaliteit. Het grote oppervlak van het eiland kan worden gebruikt als een extra aanrechtblad, waardoor er voldoende ruimte is voor het voorbereiden van ingrediΓ«nten, het snijden van groenten of het uitstallen van kookgerei. Dit maakt het koken efficiΓ«nter en gemakkelijker, omdat alles binnen handbereik is.