Voor een pasgeboren baby is een kinderstoel nog niet zo belangrijk, maar zodra je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is en jij begint met het geven van kleine hapjes, heb je echt een kinderstoel voor je baby nodig. Terwijl wat en hoe je je kleintje te eten geeft vast je grootste zorgen zijn, kan het hebben van de juiste kinderstoel, die aan jouw specifieke behoeften voldoet, de overgang om je kindje laten wennen aan vast voedsel beter laten verlopen.
De beste kinderstoelen
1. Safety 1st Timba
De praktische kinderstoel Timba van Safety 1st is een moderne en lichtgewicht meegroeistoel die gemaakt is van hout. Deze stijlvolle kinderstoel is geschikt voor kinderen vanaf zes maanden tot 10 jaar. De zitting en de voetensteun van de meegroeistoel kan je in verschillende hoogtes verstellen, waardoor je kindje altijd op de juiste hoogte aan tafel kan zitten.
2. Hauck Alpha+
Hauck levert een bijdrage aan het beschermen van de natuur met deze houten meegroeistoel Alpha+. De houten meegroeistoel Alpha+ wordt geleverd inclusief voorbeugel, 5-puntsgordel en kruisbandje.
De zit- en voetenplank kunnen worden versteld in hoogte en diepte en daardoor aangepast worden op de lengte van je kindje.
3. Minichair
Minichair – maakt van iedere stoel een kinderstoel De minimonkey minichair is een soort ‘tuigje’ waarmee je iedere stoel, dus ook een kinderstoel (bijv. de Tripp Trapp), kan omtoveren in een stabiel babyzitje. Daarnaast is het super makkelijk in gebruik; je legt het tuigje over een stoel, zet de baby erin, klikt de 3-punts gesp vast, trekt de banden aan en klaar!
4. Safety 1st Kiwi 3 in 1
De Kiwi 3-in-1 van Safety 1st is een compacte en zeer lichtgewicht eetkinderstoel voor de allerkleinsten. Deze vrolijke inklapbare kinderstoel met comfortabele en wasbare zitting is geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot maximaal 15 kg – ongeveer drie jaar. De Kiwi 3-in-1 Safety 1st kinderstoel heeft een leuke speelboog en een zitgedeelte met een volledig platte positie.
5. Safety 1st Looky
De Looky kinderstoel evolueert en past zich aan naarmate het kind groeit, van 6 maanden tot 3 jaar oud. De zithoogte, de ligstand en de diepte van de schaal kunnen worden aangepast voor maximaal kindercomfort. In elke fase zal het kind perfect veilig zijn dankzij het verstelbare 5-punts tuigje en het kruiskussen. Wanneer de Looky niet wordt gebruikt, is hij gemakkelijk op te bergen dankzij de compactheid in ingeklapte toestand.
Tips om de beste kinderstoel te kopen
Je gebruikt een kinderstoel vanaf 6 maanden tot 3 jaar, wanneer je kindje kan overstappen naar een stoelverkleiner. Houd bij het kopen van een kinderstoel met de volgende punten rekening:
- De hoeveelheid ruimte die je hebt. Je moet gemakkelijk om de stoel heen kunnen bewegen zodat je je kind, terwijl hij in de kinderstoel zit, kunt voeden. Mensen met kleinere keukens of eetkamers willen misschien een compacter model, een draagbare kinderstoel die direct aan de tafel kan worden bevestigd of een stoelverkleiner, die aan de eetkamerstoelen kan worden bevestigd.
- Hoe lang je de kinderstoel kunt gebruiken. Afhankelijk van de stoel kan je kindje deze vanaf 3 maanden tot en met de peuterjaren gebruiken. Tegenwoordig groeien veel kinderstoelen gemakkelijk met een baby mee en veranderen ze van een kinderzitje in een stoelverkleiner voor een peuter en vervolgens in een gewone stoel.
- Hoe gemakkelijk de kinderstoel schoon te maken is. Op een gegeven moment zal de baby, wanneer hij een peuter wordt, leren om zelf te eten. Je hebt dan een kinderstoel nodig die gemakkelijk schoon te maken is, want geloof ons maar, er zullen heel wat spetters eten en kruimels op de stoel terechtkomen. Overweeg een kinderstoel met verwijderbare onderdelen of materialen die gemakkelijk kunnen worden afgeveegd om het schoonmaken van de stoel tot een fluitje van een cent te maken.
- Het soort blad. Verstelbaar? Afneembaar? Vaatwasser bestendig? Ga op zoek naar een brede, stevige en verwijderbare optie, die gemakkelijk kan worden schoongemaakt.
- De draagbaarheid van de kinderstoel. Dit is waarschijnlijk vooral belangrijk voor gezinnen met kleinere keukens. Sommige traditionele modellen zijn niet zo gemakkelijk op te bergen, wat betekent dat ze behoorlijk wat ruimte in je keuken en in je eetkamer in beslag nemen. Als de inklapbaarheid belangrijk voor je is, voeg dit punt dan toe aan je checklist.
- Je persoonlijke stijl. Hoewel dit niet de belangrijkste focus mag zijn, staat veiligheid wel altijd voorop – kinderstoelen zijn in wezen ook meubels. Afhankelijk van je stijl, word je mogelijk aangetrokken door verschillende materialen, kleuren of ontwerpen.
- Comfort. Een baby of peuter, die ongemakkelijk zit, zal waarschijnlijk helemaal niet geïnteresseerd zijn in eten. Een zachte vulling, die kan worden gewassen of een goed gevormde stoel, helpen de baby comfortabel te zitten zodat hij op een fijne manier kan leren eten.
Verschillende soorten kinderstoelen
De juiste kinderstoel is een stoel die het voeden van je baby gemakkelijk, veilig en leuk maakt. Dus je moet op zoek gaan naar een kinderstoel, die niet alleen voldoet aan de veiligheidseisen en gemakkelijk schoon te maken is, maar de stoel moet ook bij je budget, je stijl en het gebruik passen. Hier is een overzicht van de soorten kinderstoelen, die er beschikbaar zijn:
- Houten kinderstoelen: deze klassieker is weer trendy en de ingetogen afwerkingen en strakke lijnen passen in de meeste interieurs. Sommige versies zijn heel simpel, terwijl anderen moderne pluspunten zoals een verstelbare hoogte en verstelbare zitgedeeltes bieden en ook nog eens gemakkelijk op te klappen zijn voor de opslag.
- Kinderstoel met kunststof of een metalen frame: een lichtgewicht, moderne kinderstoel met een frame biedt doorgaans, draagbaarheid en is gemakkelijk op te klappen voor de opslag. Sommige modellen hebben ook wieltjes. Deze stoelen behoren ook tot de meest budgetvriendelijke opties.
- Complete kinderstoel: sommige multifunctionele stoelen kunnen worden gebruikt als kinderstoelen, wiegjes en soms zelfs als schommels. Ze hebben meestal alle toeters en bellen zoals een verstelbare rugleuning en zitgedeelte, een afneembaar blad en zwenkwielen voor de mobiliteit.
- Draagbare kinderstoel, die aan tafel kan worden vastgeklikt: deze pootloze kinderstoelen kunnen stevig aan de meeste tafels worden vastgemaakt en zijn ook handig voor onderweg.
- Stoelverkleiner: een stoel nodig die geen extra ruimte inneemt? Bevestig een stoelverkleiner aan één van je bestaande eetkamerstoelen. Deze stoelen worden meestal geleverd met verwijderbare bladen zodat wanneer je kind er klaar voor is, het gewoon aan tafel kan mee-eten.
Veiligheidstips om te onthouden
De kinderstoel van je baby is een veilige plek om het eten in al zijn gestructureerde, smakelijke glorie te kunnen ontdekken. Een veilige kinderstoel maakt het toezicht voor mama en papa ook veel overzichtelijker want de lunch is een stuk moeilijker als je met een lepel appelmoes achter je peuter door de kamer moet rennen. Hieronder zetten we de veiligheidsvoorzieningen, die het belangrijkst zijn om naar te zoeken in een kinderstoel, nog even voor je op een rijtje. Zorg ervoor dat de kinderstoel gecertificeerd is en de veiligheidstesten heeft doorstaan. Producten, die zijn gecontroleerd en zijn goedgekeurd door de Juvenile Products Manufacturers Association voldoen aan strenge veiligheidsnormen.
- Zoek naar een brede, evenwichtige basis. Je wilt ervoor zorgen dat, zelfs als de baby groter en luidruchtiger wordt, ze de stoel niet kunnen omkantelen.
- Poten moeten stevig zijn en niet te wijd uit elkaar staan. Stoelpoten die wijd uitlopen, vormen een struikelgevaar voor afgeleide ouders in de keuken.
- Volg altijd de richtlijnen voor de lengte en het gewicht. Ze zijn niet voor niets ingesteld en als je ze volgt, zorg je ervoor dat je baby veilig zit!
- Zorg er altijd voor dat de baby is vastgemaakt. Je kinderstoel moet minimaal een riem in T-stijl hebben, die over de schoot van de baby en tussen de beentjes door gaat en in het midden aansluit. Dit zorgt voor een goede, stevige pasvorm. Het is bekend dat nieuwsgierige kleintjes op verkenning gaan en dat kan gevaarlijk zijn. En het bevestigen van het blad is niet genoeg om ervoor te zorgen dat de baby veilig is.
- Als de kinderstoel zwenkwielen of wielen heeft, zorg er dan voor dat ze te vergrendelen zijn. Je wilt zeker weten dat de baby niet zonder jou aan de wandel gaat!
- Laat je baby nooit zonder toezicht in de stoel achter. Dit zou eigenlijk wel duidelijk moeten zijn! Maar de baby kan, als hij eet zonder toezicht, de stoel omverwerpen of stikken.
- Zorg ervoor dat de stoel zich op veilige afstand van de tafel of andere randen bevindt. Een baby houdt ervan om haar benen te strekken en te spartelen en dat kan een onverwachte val veroorzaken.
- Wees super voorzichtig bij het in- en uitklappen van de stoel. En zorg ervoor dat de baby op veilige afstand is. Je wilt niet dat die kleine vingers of tenen vast komen te zitten in scharnieren of de sloten.
- Een draagbare stoel gebruiken? Zorg ervoor dat de tafel het gewicht van de stoel – en de baby – kan dragen. En zorg er ook voor dat je de baby goed vastmaakt!
- Een tweedehandsje? Zorg ervoor dat je alle benodigde onderdelen hebt en controleer de stoel grondig op ruwe randen, ontbrekende stukjes of lastige ijzerwaren en scharnieren. Hoe mooi ze ook zijn, vintage kinderstoelen voldoen meestal niet aan de moderne veiligheidsnormen omdat veel passieve kruisbeugels of driepuntsgordels missen.
Nu je je spoedcursus kinderstoelen hebt gekregen, is het echt tijd om een keuze te gaan maken.
Dit zijn de beste kinderstoelen, die er in 2020 te verkrijgen zijn.