Koffie lijkt, zoals ik al vaker heb gezegd, meer dan welke andere drank dan ook op een goede wijn. Er is een duizelingwekkende hoeveelheid koffie verkrijgbaar en als je je koffiemachine net met goedkope bonen uit de supermarkt hebt gevuld, is het een beetje zoals in de koopjeskelder op zoek gaan naar wijn. In plaats daarvan zou je op zoek moeten gaan naar de allerbeste koffiebonen.
Door bonen van hoge kwaliteit te kopen, kun je het meeste uit je koffiemachine halen. Het kan een groter verschil maken dan het upgraden naar een van onze beste koffiemachines.
In deze handleiding laat ik je zien welke bonen er beschikbaar zijn, wat het verschil qua branding is en hoe ook versheid een grote rol speelt.
De beste koffiebonen
- Grano koffiebonen
- Douwe Egberts Mocca
- Christoffel Columbus
- Douwe Egberts DÊcafÊ
- Aroma Club Koffiebonen
- Koffie Van Fred
- Branderij Duursma
- Douwe Egberts Excellent
- Peru Arabica Washed City roast
- L’OR Espresso Onyx
1. Grano koffiebonen
De Grano koffiebonen zijn vers gebrand door een gerenommeerde branderij, de koffie heeft een pittig karakter maar ook weer een heerlijke volle smaak. Het is een melange van 90% arabica bonen en 10% robusta bonen voor net dat beetje extra pit.
2. Douwe Egberts Mocca
Met Mocca zet je koffie met een volle en rijke smaak. De melange is lekker donker gebrand. Een heerlijke verleiding waarin je zelfs subtiele accenten van specerijen en cacao kunt proeven.
3. Christoffel Columbus
Een koffie die veel positieve reacties naar boven brengt. Om te beginnen met de BraziliÃĢ en Java die met de mokka en aardse tinten een gedegen fundering leggen voor de toevoeging van de chocolade smaken uit Guatemala. Om ook nog een fruitige en vriendelijke citrus smaak aan te geven hebben we hier ook Honduras aan toegevoegd.
4. Douwe Egberts DÊcafÊ
Douwe Egberts DÊcafÊ is het bekende en vertrouwde Aroma Rood. Met dezelfde prettige ronde smaak en dat bekende aroma, maar dan cafeïnevrij.
5. Aroma Club Koffiebonen
6. Koffie Van Fred
7. Branderij Duursma
Deze espressomelange van Branderij Duursma is op de ambachtelijke manier geroosterd met 100% arabica-bonen (gewassen) uit BraziliÃĢ en Nicaragua. De medium/donkere branding heeft de smaken van chocolade en walnoot, en is romig en vol.
8. Douwe Egberts Excellent
Met Excellent zet je een milde koffie met een bijzondere smaak. De 100% Arabica melange is mild gebrand waardoor fruitige en bloemige accenten boven komen.
9. Peru Arabica Washed City roast
10. L’OR Espresso Onyx
De intense ONYX is een ode aan de ultieme essentie van pure espresso: superieure, donker gebrande Arabica- en Robusta bonen zijn fijn gebrand om een uitgesproken en krachtige melange te onthullen.
Tips om de beste koffiebonen te kopen
Wat zijn de beste koffiebonen – Arabica of Robusta?
De belangrijkste keuze, als het om koffie gaat, is het kiezen tussen de twee soorten namelijk Arabica en Robusta. Je kunt meer over de verschillen in mijn handleiding, Robusta vs Arabica, lezen maar ik zal het ook hier nog even kort samenvatten: Robusta bevat meer cafeïne en minder suiker dan Arabica, maar heeft doorgaans een bittere smaak en een minder hoge zuurgraad. Als zodanig wordt het vaak gebruikt in melanges om een rijkere, intensere smaak te geven of om goedkope koffie, zoals instant koffiemelange, mee te maken.
De beste koffiebonen – ÊÊn oorsprong of juist een mengsel?
Bij koffie moeten bonen met ÊÊn oorsprong van ÊÊn locatie worden gebruikt. Zie dit als het kiezen van een wijn, die is gemaakt met druiven van ÊÊn variÃĢteit en uit ÊÊn wijngaard. Koffie van hoge kwaliteit komt meestal van ÊÊn landgoed en heeft ÊÊn herkomst.
Elke koffiesoort met ÊÊn oorsprong heeft een andere smaak, elk met zijn eigen subtiliteiten. Jamaican Blue Mountain heeft bijvoorbeeld een zachte en milde afdronk, die hem van alle andere soorten onderscheidt. Als je voor een Keniaanse AA soort kiest, krijg je meer body met een nootachtige smaak.
Koffie, afkomstig van een eiland, die op lagere hoogten wordt geteeld, is de beste koffie, boordevol smaak met een zachtere afdronk en een heerlijke nasmaak. Slechtere opbrengsten hebben de neiging om de prijs flink op te drijven. De duurste koffie ter wereld komt van St. Helena, een afgelegen eiland voor de westkust van Afrika, waar Napoleon ooit werd vastgehouden.
Het belangrijkste is om de beschrijving aandachtig te lezen en koffie te kopen van koffiebranders, die het beste uit de bonen halen (later meer over het branden).
Niet alle koffie met ÊÊn oorsprong is op zich een bijzonder interessante drank en dan kunnen mengsels interessant worden. Mengsels worden ook wel melanges genoemd. Deze bestaan meestal uit twee soorten koffie, die vanwege hun complementaire of contrasterende smaken zijn gekozen.
Mengsels van hoge kwaliteit worden voor een betere smaak gemaakt, maar je zult merken dat de meeste koffie uit de supermarkt ook een mengsel is omdat het zo gemakkelijker is om het hele jaar door dezelfde smaak te behouden. Koffie met een oorsprong is er in een kleinere voorraad en heeft een meer gevarieerd aanbod.
Mengsels gebruiken vaak een combinatie van Arabica en Robusta, waarbij de kracht van Robusta hier goed past. Ik geef grotendeels de voorkeur aan koffie van ÊÊn oorsprong, maar er zijn ook goede mengsels te vinden.
De beste koffiebonen – andere soorten koffiebonen
De koffieplant produceert een bes, waarin een boon zit. Na het oogsten wordt dit gewassen en dan geroosterd. De meeste koffiebessen hebben aan de binnenkant twee bonen, die elkaar aan de vlakke kant raken: dit is vergelijkbaar met hoe pinda’s uit hun dop komen.
Maar peaberry koffie is gemaakt van een bes met slechts ÊÊn enkele boon. De bes ziet er meer uit als een ronde erwt, vandaar ook de naam. De bonen zijn doorgaans kleiner, maar door de ronde buitenkant krijgen ze bij het branden een gelijkmatigere warmteverdeling, wat voor een superieure smaak zorgt.
De marogogype boon (ook wel de olifantenboon genoemd) is een soort extra grote arabicaboon, die vooral in BraziliÃĢ te vinden is. Schrale gronden zorgen voor smakeloze koffie, maar er zijn enkele uitzonderingen en deze koffie wordt juist om zijn relatieve zeldzaamheid en neutrale smaak erg gewaardeerd.
De beste koffiebonen – het effect van het koffiebranden
Alle koffiebonen worden geroosterd, waardoor ze de bruine kleur krijgen die je wel kent. Tijdens het brandingsproces krijgen de bonen een andere kleur omdat de suikers binnenin gaan karamelliseren.
Men denkt dat donkere gebrande koffie sterker is en meer cafeïne bevat. Maar dit is niet zo. Donker gebrande koffie smaakt sterker, doordat de suikers zijn gekaramelliseerd en je daardoor een verbrande smaak krijgt. De intensiteit is echter een beter woord om hier te gebruiken.
Terwijl de koffie wordt gebrand, gaat het door twee processen en dat is het punt waarop de boon een hoorbaar krakend geluid maakt, een beetje zoals popcorn. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat de bonen uitzetten: hun vocht verdampt en door de hitte barsten de bonen.
Bij de eerste barst, ben je dicht bij een afgewerkt product, waarbij de bonen hun droge buitenste laag verliezen (de zilveren schil of het kaf). Na dit punt en tot de tweede barst, gaan de bonen van licht naar middelmatig gebrand en ontwikkelen ze hun oorspronkelijke smaken. Na de tweede barst worden de bonen erg donker en olieachtig, waarbij het gebrande karakter doorkomt en waardoor die donkerdere, meer verbrande en intense smaak ontstaat.
Hieronder zie je het kaf, nadat de bonen zijn geroosterd. Dit is de zilveren schil, die tijdens het brandingsproces van de bonen komt.
De manier van koffiebranden beïnvloedt de smaak en dient op de soort bonen afgestemd te zijn. Doorgaans kunnen bonen met ÊÊn enkele oorsprong het beste middelmatig worden gebrand (ergens voorbij de eerste barst en tot net vÃŗÃŗr de tweede barst) omdat hierdoor de smaken van de oorsprong blijven behouden. Gaat het brandingsproces te ver door, dan zullen alle koffiebonen hetzelfde beginnen te smaken. Goedkopere bonen worden meestal donkerder geroosterd, als een manier om een intensere smaak in het mengsel te injecteren.
Voor mengsels kan voor alle gebruikte soorten bonen ÊÊn enkele branding worden gebruikt. Het is echter gebruikelijker om een split-roast te gebruiken, waarbij elke koffiesoort afzonderlijk wordt gebrand om zo de beste smaak van iedere soort tot zijn recht te laten komen. De bonen worden vervolgens gecombineerd tot het uiteindelijke mengsel of de melange.
De beste koffiebonen – welke bonen passen bij mij?
Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag, aangezien zowel het soort bonen (of de melange) als de soort branding, die wordt gebruikt, een enorme variatie in smaak en intensiteit produceren. Het is belangrijk om door verschillende soorten bonen te proberen te experimenteren met smaak. Ik raad je aan om naar een speciale brander te gaan omdat je dan versere bonen krijgt, die speciaal zijn geroosterd voor het type dat je hebt gekozen.
De bonen uit de supermarkt zullen langer op een plank hebben gestaan en niet altijd op de juiste manier zijn gebrand. Waar je je bonen ook koopt, onthoud dat er een wereld aan keuze is.