Als je onlangs op zoek bent geweest naar de beste mobiele airco, dan weet je in ieder geval dat er VEEL keuzes op de markt zijn. Van kleine mobiele units voor een klein kantoor aan huis of een slaapkamer tot semi-permanente units, die bedoeld zijn om meerdere kamers te bedienen. Als het gaat om het kiezen van de beste mobiele airco voor jouw kamer en jouw unieke behoeften, zijn er behalve het merk en de prijs nog een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon de grootste airconditioner/BTU-classificatie te kopen, die jij je kunt veroorloven of misschien wel de kleinste omdat je denkt dat het je energie zal besparen, is géén van deze strategieën slim. De beste manier om een mobiele airco te kiezen, is door eerst een paar units te selecteren die de juiste BTU-classificatie hebben voor de grootte van de kamer(s) die je probeert te koelen en dan andere praktische zaken te overwegen.
Top 10 beste mobiele airco’s van 2021
- De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO
- Carrier 51QPD012N7S
- Tristar AC-5477 3-in-1
- Whirlpool PACW212CO
- SAUBER PAC-123542 9000
- Clatronic CL 3672
- AEG AXP26U338CW
- TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X
- Trotec split airconditioner PAC 4600
- Mobiele Airconditioner 9000 BTU
1. De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO
Geruisloos en verantwoord koelen doe je met de uiterst efficiΓ«nte mobiele airco Pinguino PAC N82, welke voorzien is van een energieklasse A label. De airco PAC N82 koelt, ontvochtigt en reinigt de lucht en heeft een innovatief design. Geschikt voor ruimtes tot 31 mΒ² / 78 mΒ³. Verwijdert tot 20 liter vocht per dag tijdens het koelen. De airco beschikt over een ontvochtigingsfunctie: verwijdert tot wel 32 liter vocht per dag. Tevens beschikt deze airco ook over een ventilatiefunctie met 3 ventilatiesnelheden, een digitale timer (12u) en een thermostaat. De PAC N82 ECO bedien je gemakkelijk met het soft touch controlepaneel. Met de infrarood afstandsbediening met LCD-display stel je tevens gemakkelijk alle functies in. Makkelijk verplaatsbaar dankzij de handvatten en wieltjes. De afvoerslang heeft een lengte van 120 cm en een diameter 13 cm. De PAC N82 maakt gebruik van het volledig natuurlijk en onschadelijk gas R290 propaangas.
2. Carrier 51QPD012N7S
De Carrier 012NS mobiele airco is een zéér energiezuinig mobiele airco, en is in het bezit van een energielabel A/A+. Deze mobiele airco van Carrier heeft een koelcapaciteit van 3,5kW. Hiermee kun je ruimtes tot maximaal 46m² koelen. Buiten het koelen van de lucht kan deze mobiele airco ook nog eens de lucht in je huis verwarmen. Met een verwarmingscapaciteit van 2,9kW kun je met de mobiele airco ruimtes tot maximaal 38m² verwarmen. Naast het koelen en verwarmen kan deze mobiele airco ook nog ontvochtigen en ventileren! De mobiele airco is makkelijke te bedienen via het bedieningspaneel en/of met de draadloze afstandsbediening. Daarnaast is de mobiele airco ook nog eens gemakkelijk te verplaatsen door middel van de wieltjes die onder de mobiele airco gemonteerd zijn. De Carrier 012NS wordt standaard geleverd met een draadloze afstandsbediening en een luchtafvoerslang van circa 150cm die de koude of warme lucht naar buiten transporteert.
3. Tristar AC-5477 3-in-1
De Tristar mobiele airconditioner kan overal ingezet worden waar verkoeling nodig is. Dankzij het mooie en compacte design neemt de airco zo min mogelijk ruimte in en verplaats je hem eenvoudig. Het verkoelende effect is direct merkbaar en biedt dan ook verkoeling op warme zomerdagen. Bovendien verbruikt de airconditioner weinig energie. Het koelvermogen van de AC-5477 Airconditioner is 7000 BTU en 2.05 kW, waarmee de airco geschikt is voor een ruimte tot 60 m3. De luchtstroom die de airco produceert is tot 320 m3 per uur. Je kunt natuurlijk zelf de temperatuur instellen van 16β°C tot 31β°C. Omdat de airconditioner drie mogelijkheden heeft, kun je de airco ook gebruiken voor het ontvochtigen van de lucht of als ventilator.
4. Whirlpool PACW212CO
De Whirlpool PACW212CO mobiele airconditioner kan overal ingezet worden waar verkoeling of verwarming nodig is. Dankzij het mooie en compacte design neemt de airco zo weinig mogelijk ruimte in en verplaats je hem eenvoudig. Doordat de nieuwe mobiele airconditioners van Whirlpool rustiger en krachtiger zijn dan ooit is het verkoelend effect direct merkbaar en biedt dan ook heerlijk verkoeling op warme zomerdagen. Bovendien verbruikt de airconditioner weinig energie en door het gebruik van duurzaam R290 koelgas minimaliseert de Whirlpool PACW212CO zijn impact op het milieu.
5. SAUBER PAC-123542 9000
Deze Sauber mobiele airconditioner creΓ«ert koele ruimtes op warme dagen. Met zijn energie-efficiΓ«ntieklasse A koelt deze Sauber airconditioner betrouwbaar en toch economisch.
Het werkt volgens het principe van zelfverdamping en heeft een waterreservoir voor het condensatiewater. Zelfs op warme dagen brengt de airconditioner met een koelvermogen van 9000 BTU en een luchtstroom van 320mΒ³ per uur ruimten tot 100mΒ³ op aangename temperaturen. Uitgerust met een digitaal display, timer en afstandsbediening, kan hij nauwkeurig en doelgericht worden gebruikt. De afzonderlijk instelbare ontvochtigingsfunctie zorgt voor een optimaal ruimteklimaat voor uw comfort. Tot 28,8L (1,2L/h) kan per dag worden ontvochtigd bij een relatieve luchtvochtigheid van 80% en 30Β°C kamertemperatuur.
De effectieve stoffilter verwijdert stofdeeltjes, dierlijk haar en pluizen uit de lucht, waardoor het ademen met name voor mensen met een allergie gemakkelijker wordt. Het filter kan worden uitgewassen in lauw water (40Β°C). Het gebruikte koelmiddel is natuurlijk propaan zonder toxines en verontreinigende stoffen (R290), dat het milieu beschermt en toch efficiΓ«nt werkt.
6. Clatronic CL 3672
Als u op zoek bent naar een flexibele airco oplossing voor uw familie, dan is deze airconditioner CL 3672 van Clatronic een goede keuze. Deze mobiele airconditioner is specifiek ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Dankzij het compacte ontwerp met zwenkwielen is de airco draagbaar en makkelijk te verplaatsen. De airconditioner heeft drie gebruiksmodi, namelijk: koelen, luchtontvochtigen en ventileren. U kunt kiezen tussen 2 ventilatiesnelheden en de ventilatielamellen kunnen ook worden aangepast. Geschikt voor ruimtes tot 27 mΒ² / 67 mΒ³. Een LED-scherm op het paneel toont de temperatuur en timer. Levering bevat ook een infrarood afstandsbediening (met batterijen), een 1,5 m lange uitlaatslang en een venster set.
7. AEG AXP26U338CW
Geniet thuis van ideale omstandigheden met deΒ AEG AXP26U338CW: een mobiele airconditioner die efficiΓ«ntie met elegantie combineert en precies de juiste temperatuur behoudt in huis – koel en fris wanneer het buiten heet is.
8. TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X
Het is fijn als je de Airconditioner PAX 2100 X al in huis hebt, voordat de volgende hittegolf eraan komt. Het comfortabele multitalent heeft naast de koelautomaat ook een ontvochtigings- en ventilatiefunctie en is met z’n krachtige 2 kW vermogen evenals de energie-efficiΓ«ntieklasse A ideaal voor woon- en kantoorruimten met een maximale grootte van 65 mΒ³. Bovendien is het apparaat uitgerust met een zeer slim stroombesparingssysteem: Bij het bereiken van de voorgeselecteerde doeltemperatuur β traploos instelbaar tussen 17-35 Β°C β schakelt de geΓ―ntegreerde thermostaat van de PAC 2100 X niet alleen de compressor, maar ook de ventilator en zo alle primaire stroomverbruikers in het apparaat volledig uit. Ten opzichte van gebruikelijke constructies, maakt de airconditioner zo een zeer economisch koelbedrijf mogelijk.
9. Trotec split airconditioner PAC 4600
Handmatige selecteerbare drie-traps of volautomatisch bedrijf, individueel programmeerbaar aan- en uitschakeltijden, ontvochtigingsfunctie, IR-afstandsbediening enz. Deze krachtige airconditioner laat niets te wensen over. Door de split-constructie, heeft de binneneenheid van de PAC 4600 ondanks een zeer hoge koelcapaciteit zeer compacte afmetingen en biedt veel mogelijkheden bij het opstellen. Naast de variabele instelmogelijkheden van de koelluchtstroom heeft de airconditioner PAC 4600 nog een swing-functie, waarbij de oscillerende ventilatielamellen voor een betere verdeling van de ruimtelucht zorgen, waardoor een nog hogere efficiΓ«ntie van het apparaat wordt bereikt.
10. Mobiele Airconditioner 9000 BTU
De zomer is aangebroken en het is weer zweten geblazen! Dat vinden we niet erg als we op het strand liggen, maar het is niet zo lekker om zwetend op de bank te zitten of in je bed te liggen. Daarom hebben wij nu een snelle oplossing voor deze warme nachten; deze fijne mobiele airconditioner maakt de temperatuur een stuk aangenamer in je huis.
Handige tips om de beste mobiele airco te vinden
BTU (koelcapaciteit)
Om een lijstje met mobiele aircoβs, die in aanmerking komen, te kunnen maken, is het eerste en het meest elementaire dat je moet weten hoeveel BTU’s koelcapaciteit je nodig hebt om de ruimte, waarin je deze plaatst, te koelen. BTU is een afkorting die staat voor βBritish Thermal Unit’, hoewel het Britse deel niet meer exclusief is. De BTU is de standaardmaateenheid om aan te geven hoe krachtig een mobiele airco is. Het aantal BTU’s komt rechtstreeks overeen met de grootte van de kamer of de ruimte die je moet koelen. 1 BTU is de hoeveelheidΒ energie dieΒ er nodig is om 1Β pound (453.59237g) zuiver waterΒ 1Β° Fahrenheit inΒ temperatuurΒ te doen stijgen of dalen.
Bij toepassing op een airco verwijst dit naar hoeveel BTU’s thermische energie (warmte) die de airco per uur uit de lucht eromheen kan verwijderen. Hoe hoger de BTU-classificatie, hoe groter de ruimte die je ermee kunt koelen. Maar hoger is, als het gaat om de BTU-classificatie, niet persΓ© ook beter. Om de juiste resultaten te krijgen, zonder al te veel energie te verbruiken, moet je voor een mobiele airco kiezen, die het juiste aantal BTU’s heeft voor de grootte van de kamer, die je probeert te koelen. Te hoog of te laag werkt niet. Als je een apparaat gebruikt met een BTU-classificatie die te hoog is voor een kleine kamer, krijg je matige resultaten en verkort je de levensduur van het apparaat. De unit koelt te snel en gaat dan vaker aan en uit dan waarvoor het bedoeld is. Te snel koelen zorgt er ook voor dat de unit niet voldoende vocht uit de lucht verwijdert. Dus uiteindelijk krijg je een overbelaste airco, een hogere energierekening en een kamer die klam aanvoelt door de te hoge luchtvochtigheid. Dit is op zijn zachtst gezegd geen optimaal resultaat.
Aan de andere kant, als je een mobiele airco koopt met een onvoldoende BTU-classificatie voor een grote kamer, zal deze non-stop moeten werken omdat hij moeite heeft om jouw beoogde kamertemperatuur te bereiken. Dit zal het apparaat overbelasten, jouw energierekening opdrijven en je een kamer geven, die nog steeds niet koel genoeg is.
Hoe kun je de juiste BTU-waarde voor een mobiele airco te bepalen?
Elke kamer is uniek en de energiebehoefte voor koeling verschilt bijvoorbeeld per klimaat. Om deze en andere praktische redenen kun je niet altijd nauwkeurig het exacte aantal BTUβs berekenen, die je voor een bepaalde kamer nodig hebt. Maar je kunt het wel benaderen om ervoor te zorgen dat je de juiste unit krijgt. Fabrikanten van mobiele aircoβs begrijpen dat kopers de BTU-vereisten niet nauwkeurig kunnen berekenen, dus ontwerpen ze hun systemen voor een breed scala aan vereisten en kamerafmetingen. Bij het kiezen van een mobiele airco voor een kamer, is de vuistregel dat deze ongeveer 20 BTU nodig heeft voor elke 0,9mΒ² vloeroppervlakte, die je wilt koelen. Om jouw vierkante meters te berekenen, vermenigvuldig je de langste lengte van de kamer met de langste breedte. Dan heb je een snelle schatting van een goede BTU om drie veel voorkomende ruimtes te koelen:
- 270mΒ² of minder: <10.000 BTU
- 270 tot 450 mΒ²: 10.000 tot 14.000 BTU
- meer dan 450mΒ²: >14.000 BTU
BTU-classificatie aanpassen voor speciale omstandighedenΒ
Er zijn nog een paar andere factoren waarmee je rekening moet houden. Elk heeft als volgt invloed op de BTU-waarde:
- Als in de ruimte een plafond hoger is dan 2,4m, verhoog dan de hoeveelheid BTU die je nodig hebt met 10%.
- Als jouw ruimte veel schaduw heeft, verlaag dan de BTU-classificatie met 10%.
- Als de ruimte zonnig is en veel licht door de ramen laat, verhoog je de BTU-capaciteit met 10%.
- Als er méér dan twee personen de ruimte zullen gebruiken, voeg dan voor elke persoon 600 BTU toe.
- Als de unit wordt gebruikt in een keuken met apparaten, verhoog je de capaciteit met 4.000 BTU.
Kortom, elke ruimte die iets heeft waardoor het warmer wordt dan in een standaard kamer of dat het luchtvolume dat moet worden gekoeld vergroot, heb je bovenop de standaard berekening meer BTU’s nodig.
Door deze richtlijnen te volgen, weet je zeker dat je de juiste mobiele airco voor jouw kamer kiest.
Ventilatie
Alle mobiele aircoβs moeten als onderdeel van het koelproces warme lucht uit de te koelen ruimte afvoeren. De warme lucht moet de kamer uit worden geleid, anders pomp je de warme lucht weer terug de kamer in.
Soorten ventilatiesystemen
Mobiele aircoβs hebben twee verschillende ventilatie-opties: een enkele slang of een dubbele slang.
Een mobiele airco met één slang trekt de warme lucht uit de kamer en koelt deze af voordat het grootste deel van de lucht, die nu is afgekoeld, terug de kamer in wordt geleid. Een deel van de inlaatlucht wordt overgeheveld en gebruikt om de warmte van de verdamper van de airconditioning af te voeren; die lucht wordt aanzienlijk opgewarmd terwijl het zijn werk doet, dus wordt het naar buiten afgevoerd met behulp van de enkele uitlaatslang van de airconditioning.
Een mobiele airco met een dubbele slang trekt de lucht uit de kamer aan, koelt deze vervolgens af en geeft alles weer terug aan jouw kamer. De unit gebruikt 100% buitenlucht om de warmte van de verdamper af te voeren. Eén slang trekt de lucht van buiten naar binnen om de unit af te koelen en de warme uitlaatlucht wordt via de tweede slang weer naar buiten afgevoerd. Een mobiele unit met een dubbele slang creëert niet de onderdruk in een kamer zoals de modellen met één slang en een unit met een dubbele slang is vaak efficiënter dan een mobiele unit met één slang. Het nadeel van een mobiele airco met een dubbele slang is dat sommige modellen twee interne ventilatoren gebruiken, wat kan leiden tot een iets hoger energieverbruik.
Ventilatie van de locatie
Het kiezen van een apparaat, dat kan werken met de gewenste ventilatieopening in jouw kamer, is bij het kopen van een mobiele airco een belangrijke overweging. De meeste units zijn ontworpen om de lucht via een raam, een deur of een muur naar buiten af te voeren. Soms moet je wat installatiewerk laten doen.
Ramen
De meeste mobiele aircoβs worden geleverd met een raamkit om jouw ventilatie naar buiten te leiden. De set bevat één of twee ontluchtingsslangen, een beugel en enkele slangadapters. De installatie is meestal heel eenvoudig en eigenlijk gaat het er alleen om het raam voldoende te openen om de beugel erin te laten passen en vervolgens het raam er weer dicht te doen om de kamer af te sluiten. De slang gaat van de unit naar de beugel en leidt de luchtstroom naar buiten. Dit maakt het verplaatsen van het apparaat naar een andere locatie eenvoudig, zolang je maar een raam binnen het bereik van de ontluchtingsslang hebt.
Deuren
Het is ook mogelijk als je de unit in een grotere kamer nodig hebt om een ventilatiebeugel met een glazen schuifdeur op te zetten. Het idee is hetzelfde als bij een raaminstallatie, maar je hebt mogelijk een speciale kit of een extra beugelstuk nodig om in de ruimte te laten passen.
Muren
Sommigen geven er de voorkeur aan om de warme lucht door een muur naar buiten te leiden of naar een andere kamer of een deel van het huis, zoals bijvoorbeeld de garage of de berging. Ventileren door een muur vergt iets meer vindingrijkheid en planning, maar kan vaak worden gedaan met een decoupeerzaag en enkele goed geplaatste metingen. Bekijk onze galerij hieronder voor het algemene idee. Welke ventilatiemethode je ook kiest, zorg er wel voor dat je de unit op de juiste manier kunt ventileren. Mobiele aircoβs kunnen hun werk niet zonder doen.
Opties
Veel van de beste mobiele aircoβs worden geleverd met een reeks aan populaire opties, die je meer controle en veelzijdigheid over de werking van het apparaat geven.
Programmeerbaarheid
De meeste mensen willen graag een apparaat, dat méér doet dan alleen in- en uitschakelen. Met units met programmeerbare functies kun je specifieke temperaturen, luchtsnelheden en de werkingsduur instellen. Dit kan met name handig zijn wanneer je probeert om het geluidsniveau van een apparaat te regelen of wanneer je de airconditioner laat werken en gedurende een bepaalde tijd een bepaalde temperatuur wilt handhaven.
Elektrische strips
Sommige units hebben een ingebouwde elektrische stopcontacten, waarmee je andere snoeren en apparaten kunt aansluiten. Dat kan best wel handig zijn.
Warmtepompen
Als je een kamer in de winter wilt verwarmen en in de zomer wilt koelen, zoek dan naar units met een warmtepomp, die de warmte in beide richtingen kan transporteren. Als je je in een tussenseizoen bevindt, zoals de lente of de herfst en afhankelijk van het tijdstip van verwarming naar koeling moet wisselen, kan een unit met een warmtepomp bijzonder handig zijn.
Ontvochtiger
Veel mobiele aircoβs kunnen ook dienst doen als ontvochtiger, waardoor je een twee-in-één apparaat krijgt waarmee je vooral wanneer je er een gebruikt in een ruimte zoals een kelder geld en onderhoud kunt besparen,.
Hoewel alle mobiele aircoβs tot op zekere hoogte als ontvochtiger fungeren, hebben sommige exclusieve instellingen waarmee ze uitsluitend als ontvochtiger kunnen werken.
Geluidsniveau
De overgrote meerderheid van mobiele aircoβs is niet helemaal stil. Afhankelijk van de hoofdlocatie van jouw apparaat, kan het geluidsniveau van decibel en zelfs de kwaliteit van het uitgezonden geluid erg belangrijk zijn bij het kiezen van de beste mobiele airco voor jouw kamer. Als je van plan bent het apparaat in een woonkamer of in een eetkamer te gebruiken, moet het geluidsniveau zo laag mogelijk zijn. In de slaapkamer is het decibelniveau mogelijk niet zo belangrijk als het soort geluid dat wordt uitgezonden.
Sommige mensen geven de voorkeur aan wat bekend staat als ‘witte ruis’ wanneer ze slapen en dat is precies wat veel mobiele aircoβs genereren.
Afvoer
Omdat ze vaak warme, vochtige lucht koelen, hebben mobiele aircoβs een manier nodig om vocht uit de lucht te verwijderen en buiten de unit te krijgen. Elke unit heeft binnenin een watercondensatie, die weer anders werkt. Er zijn vier hoofdmethoden om de condensatie aan te pakken; elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Volledig zelfverdampend
Zelfverdampende units voeren al het condensaat, dat is opgebouwd, af door het af te voeren met de warme uitlaatlucht. Dit betekent dat je nooit te maken krijgt met het weggooien of afvoeren van water. Als je je apparaat constant onbeheerd wilt achterlaten, dan is dit jouw beste optie. Maar sommige volledig verdampende units zijn niet geschikt voor omgevingen met een extreem hoge vochtigheid – zorg ervoor voordat je koopt dat je het relatieve vochtigheidsbereik met een apparaat controleert.
Gedeeltelijk zelfverdampend
Gedeeltelijk verdampende units kunnen het grootste deel van het vocht verdampen in hun eigen warmeluchtafvoer, waardoor er weinig tot geen vocht hoeft te worden afgevoerd. De benodigde hoeveelheid afvoer of het weggooien is afhankelijk van de gebruikstijd en de omgevingsomstandigheden van het te koelen gebied.
Afvoer op grond van de zwaartekracht/afvoerslang
De meeste mobiele aircoβs hebben de optie van een permanente aansluiting van een waterafvoerslang om ervoor te zorgen dat het condenswater naar buiten wordt afgevoerd. De meeste afvoerbuizen leiden het vocht naar een nabijgelegen vloerafvoer.
Condensaatpompen
Condensaatpompen zijn een apart accessoire. Ze helpen het opgevangen vocht door de afvoerslang te pompen. Dit betekent dat de slang naar boven en door een raam kan worden geleid, bijvoorbeeld als je een kelder moet koelen.
Opvangbak
De eenvoudigste mobiele airco modellen hebben een interne container, die het extra vocht opvangt. Deze opvangbakken moeten tijdens het gebruik regelmatig worden geleegd.