Er zijn mensen die, al zullen ze dat misschien niet toegeven, steeds nieuwe oordopjes kopen omdat ze niet lekker zitten. Anderen mensen raken ronduit gefrustreerd door oordopjes die pijn doen in hun oren. Maar een paar goede oordopjes kunnen best prijzig zijn en je zult daarom graag in één keer een paar kopen dat goed bij de vorm van je oren en je gebruik past.
Het is om de juiste oordopjes te kunnen vinden echt cruciaal om het jargon te kennen en de specificaties, die je tegenkomt op de verpakkingen, te begrijpen. In dit artikel zullen we je helpen om de juiste oordopjes te kunnen kopen. We zullen ook hun specificaties bespreken en je tips geven waarop je moet letten.
De beste oordopjes
- Apple AirPods 2
- Samsung Galaxy Buds+
- Rolfstone Neo
- Sony WF-1000XM3
- Picolet®
- Jabra Elite 75t
- Sennheiser CX 6.00BT
- EarHackz® Goliath
- JBL T205BT
- Bose Soundsport Free
1. Apple AirPods 2
De nieuwe versie van de Apple Airpods beschikken over de nieuwe H1-Chip, hiermee is het mogelijk om onder andere Hé Siri te gebruiken, in plaats van op de airpod te tikken. Je kan met de Airpods tot wel 5 uur achter elkaar muziek luisteren en als de airpods leeg zijn staat één kwartier laden al gelijk aan 3 uur muziek luisteren. Let wel op, deze 2019 versie beschikt niet over de draadloos oplaadbare oplaadcase.
2. Samsung Galaxy Buds+
Waan jezelf bij het concert van je favoriete artiest met de Samsung Galaxy Buds+ door middel van 2-way dynamic sound. Dit houdt in een woofer met extra bass en een tweeter voor helder geluid gecombineerd. Audio komt tot leven met de Samsung Galaxy Buds+ en dat voor 11 uur lang achter elkaar zonder op te laden. Naast kraakhelder geluid en een lange accuduur, is het natuurlijk ook mogelijk om te bellen met de Samsung Galaxy Buds+ door middel van 3 ingebouwde microfoons. Deze microfoons focussen op je stem, zodat je altijd goed te verstaan bent, waar je ook bent. Wanneer je gebruik maakt van fast charging, zijn de Buds+ binnen 3 minuten op te laden.
3. Rolfstone Neo
De Neo is volledig ontworpen voor het dagelijkse leven. De stijlvolle kleine oordopjes samen met de kleine oplaadcase zijn perfect om elke dag onderweg te gebruiken! Luister naar je muziek, bekijk je favoriete video’s of bel volledig handsfree. De Rolfstone Neo is zo klein en minimalistisch dat de oordopjes bijna niet zullen opvallen. Lees hieronder alle features van het nieuwste model van Rolfstone, de specialist in volledig draadloze oordopjes.
4. Sony WF-1000XM3
De Sony WF-1000XM3 is een set met de ultieme volledig draadloze oordopjes met noise cancelling. De WF-1000XM3 beschikt, evenals zijn populaire grote broer de WH-1000XM3, over de beste Noise Cancelling functie in het segment. Deze true wireless oordoppen zijn premium afgewerkt en zorgen ook voor premium geluid, die naar je eigen smaak in kan stellen. Daarnaast is de stabiliteit tussen de oordopjes subliem te noemen, dankzij de nieuwe Bluetooth chip. Hierdoor heb je geen last van storende oordopjes en is het geluid links en rechts altijd gelijk. Tenslotte kunnen de oordoppen dankzij de Smart Listening-functie geluid en de nosie cancelling afstemmen op jouw situatie.
5. Picolet®
Zoek je volledig draadloze oordopjes met meer comfort en superieur geluid? Dan zijn de Beat Icons true wireless earbuds een must have! Geniet van je favoriete muziek met volledige vrijheid zonder draden die je niet meer langer in de weg staan! Bekijk ongestoord je beste films op elke gewenste plek. De oortjes zijn uitgerust met IPX5 (waterbestendig) en perfect voor tijdens het sporten.
6. Jabra Elite 75t
Met de Jabra Elite 75t geniet je van volledig draadloos muziek luisteren en bellen. Ze zijn gemaakt voor elk type oor dankzij het kleine comfortabele ontwerp. Ook worden ze geleverd met 3 verschillende maten eargels zodat je zelf kan proberen welke het beste bij jou past. Dankzij de verbeterde 4-microfoontechnologie worden alle storende geluiden om je heen geëlimineerd en kun je ongestoord bellen in elke omgeving. De Jabra Elite 75t gaat tot 7,5 uur mee met een enkele lading, en met de oplaadhouder zelfs tot 28 uur. Met één druk op de knop heb je toegang tot jouw digitale assistent Alexa, Siri of Google Assistant. Hierdoor heb je snel en gemakkelijk toegang tot de gewenste informatie. Gebruik de Jabra Sound+ app met ingebouwde equalizer om zelf jouw geluidniveaus in te stellen, zodat jouw muziek precies klinkt zoals jij dat wil.
7. Sennheiser CX 6.00BT
De draadloze Sennheiser CX 6.00BT in-ear oordopjes beschikken over kwalitatief Hi-Fi geluid. Verbind de oordopjes gemakkelijk met je telefoon, tablet, computer of ander bluetooth apparaat en geniet tot wel 8,5 uur van jouw muziek. Met een licht gewicht van maar 14 gram en het fijne comfort is het ideaal luisteren. Met de meegeleverde case kun je jouw Sennheiser CX 6.00BT overal mee naar toe nemen én gebruiken.
8. EarHackz® Goliath
De beste prijs / kwaliteit verhouding krijg je met deze Goliath draadloze bluetooth oordopjes. Deze in-ear sport oordopjes zijn ideaal voor tijdens het hardlopen, fitnessen of om gewoon lekker op de bank te chillen met je favoriete muziek! Door de ergonomische pasvorm en het lage gewicht ben je er zeker van dat de oortjes perfect blijven zitten tijdens het sporten. Doordat de oordopjes draadloos zijn heb je geen last van kabeltjes die aan je telefoon verbonden zijn en waardoor de oortjes tijdens het bewegen uit je oren worden getrokken.
9. JBL T205BT
Geen kabels. Een strak design. En het beste geluid van JBL. Met de JBL Tune 205BT geniet je van de beste muziek van JBL met comfort, gemak en een passie voor pure bass. Geniet tot 6 uur lang van geweldige muziek en ontdek het gebruiksgemak van de afstandsbediening, waarmee je makkelijk kan bellen en je muziek kan bedienen. De oortjes zorgen voor een comfortabele pasvorm, waarmee jij de ultieme ervaring beleeft van prachtige muziek en technologie.
10. Bose Soundsport Free
Eindelijk, de eerste volledig draadloze in-ear oordopjes van Bose. De Bose Soundsport free wireless beschikt over de kwaliteit die je van Bose gewend bent. Dankzij het waterbestendige ontwerp kun je de in-ear oordopjes overal gebruiken, dus ook buiten als het regent! Met een accuduur van 5 uur kun je lang genoeg luisteren, mochten de oortjes leeg zijn? Dan kun je in het etui gelijk weer opladen, het etui beschikt over een extra accurduur van 10 uur!
Hoe vind je de beste oordopjes?
Voordat we ingaan op de specificaties van de verschillende oordopjes, willen we eerst de verschillende soorten met je delen zodat je kunt bekijken wat het beste bij je past.
1. In-ear oordopjes
In-ear oordopjes (ook wel gewoon oordopjes genoemd) zijn er in twee soorten modellen: de oordopjes die in de rand van de oorholtes zitten en de oordopjes die in de gehoorgangen worden gestoken (ook wel earbuds genoemd).
Beiden modellen hebben zo hun eigen nadelen. De eerste soort kan pijn veroorzaken als deze te groot is voor de oorholte of te veel druk op de plooien in het oor en de randen uitoefent.
Het tweede model is minder pijnlijk (vanwege het siliconen omhulsel) maar kan, als de oordop niet goed in het oor past, wel ongemakkelijk zitten en als hij te groot of te klein is, glijdt het ook uit het oor. Dit model wordt ook wel een earbud genoemd. Voor sommigen mensen kan het gevoel van iets in de gehoorgang hebben zitten al onaangenaam zijn. Gelukkig zijn er online veel oordopjes beschikbaar (beide soorten) zodat je verschillende soorten kunt proberen om er zo achter te komen wat de juiste pasvorm voor je is. Soms kun je ook alleen een ander omhulsel kopen.
De meesten mensen geven, vanwege het geluiddempende ontwerp, de voorkeur aan het tweede model! Maar betekent dat dat je alleen voor dat model zou moeten kiezen? Nee, helemaal niet.
Als je tijdens het woon-werkverkeer regelmatig oordopjes gebruikt, koop dan geen oortjes die het geluid verminderen of geheel blokkeren. Je moet de omgeving goed kunnen horen. De eerste soort dopjes geeft je de juiste hoeveelheid geluid, zonder het geluid van buitenaf tot een gevaarlijk niveau te blokkeren.
Het nadeel is dat als je oordopjes te veel geluid van buiten toelaten, je misschien het volume moet verhogen om dat geluid te verminderen. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je oordopjes correct passen. Dan krijg je voldoende ruisonderdrukking zonder je van de buitenwereld af te sluiten.
2. On-ear oordopjes
Oordopjes voor over het oor worden vanwege de hoofdbanden ook wel hoofdtelefoons genoemd. Ze zijn er ook weer in twee modellen: degenen die tegen je oren worden gedrukt en degenen die de oren bedekken (ook wel een over-ear koptelefoon of on-ear oordopjes genoemd).
De eerste soort is meestal licht van gewicht en ideaal voor mensen met kleine oren en een klein hoofd. De tweede soort kan zowel licht als zwaarder zijn, maar in de lichtgewicht versies is het oorgedeelte mogelijk niet groot genoeg voor mensen met grote oren.
Als de lichtgewicht modellen goed passen, ga daar dan voor. Door het kussentje doet het geen pijn als de hoofdband perfect op je hoofd past. En hoe lichter, hoe beter – maakt het gemakkelijker mee te nemen.
Maar in de meeste gevallen is vooral voor mannen het tweede model beter. Zorg ervoor dat het oorgedeelte van de hoofdtelefoon ten minste 95% van de oren bedekt, zodat je het gedurende lange tijd comfortabel kunt dragen.
Beide soorten zijn ideaal om mee te werken of om video’s mee te bekijken; ze blokkeren het geluid van buitenaf. Ze beschadigen je oren niet en verknoeien ook je kapsel niet. Ga op zoek naar koptelefoons met verstelbare hoofdbanden zodat je voor de juiste pasvorm kunt zorgen.
3. Draadloze oordopjes
Alle soorten oordopjes worden geleverd met draadloze opties, maar daarvoor moet je wel wat extra betalen.
Maar is het wel de moeite waard om draadloze oordopjes te kopen? Als je de oordopjes meestal gebruikt in combinatie met een draagbaar apparaat, zoals bijvoorbeeld een laptop of een telefoon, dan is het prettig als er geen draden zijn! Als je oordopjes gebruikt tijdens het sporten is het antwoord op deze vraag ook ‘ja’.
Kortom, als het om mobiliteit gaat is het antwoord ‘ja’ ga voor draadloos. Maar als de de oordopjes alleen aan je bureau tijdens het werken draagt, dan is draadloos niet nodig.
Er is nog één ding dat je over draadloze oordopjes moet weten… De meeste geven een slechtere geluidskwaliteit. De draadloze dekking varieert ook per merk en model.
Kun je dan beter helemaal niet voor de draadloze modellen kiezen? Absoluut niet. Er zijn ook zeker modellen van merken, die wel goed presteren.
Handig om te weten voordat je de beste oordopjes koopt
Van magneten tot de gebruikte draadloze technologie, er zijn nogal wat specificaties als het gaat om de oordopjes. Wat heeft het te betekenen? Wat zou hun waarde moeten zijn? En op welke moet je letten? Laten we de kenmerken hieronder eens bekijken.
1. Akoestisch systeem
Bij de in-ear oordopjes is het ‘akoestisch’ ontwerp van de oordopjes erg belangrijk. Een gesloten akoestisch systeem voorkomt niet alleen dat er geluid door de oordopjes naar binnen komt, maar ook dat mensen in je omgeving kunnen horen waar jij naar luistert. Aan de andere kant doet een open akoestisch systeem dat niet; andere mensen om je heen kunnen dan niet horen waar jij naar luistert.
Houd er rekening mee dat een gesloten akoestiek niet hetzelfde is als ruisonderdrukking of 100% geluiddicht of dat buitenstaanders helemaal niet kunnen horen wat jij afspeelt. Als het volume hoog is, lekt er geluid. Alleen goed passende gesloten akoestische oordopjes kunnen ruis efficiënt verminderen!
Deze specificatie is vooral te vinden bij de tweede soort namelijk de on-ear hoofdtelefoon. Tegenwoordig zijn de meeste modellen gesloten en dat is ook waar de consumenten over het algemeen de voorkeur aan geven.
2. Frequentierespons
De frequentierespons verwijst naar het frequentiebereik, dat de oordopjes kunnen bestrijken. Hoe hoger de waarden hoe beter.
Zo heeft Sony de MD-RXB50AP oordopjes op de markt gebracht met een groter frequentiebereik van 4-24.000 Hz dan de Audio-Technica SPORT2BK met een bereik van 15-24.000 Hz. Een groter verschil tussen de minimum- en maximumwaarden duidt op een groter frequentiebereik.
3. Impedantie
Impedantie is de weerstand van het circuit tegen het elektrische signaal dat in de oordopjes zit. Hoe hoger de impedantie is, hoe minder elektrisch signaal er doorkomt en hoe minder geluid er wordt geproduceerd.
In de meeste gevallen heeft het de voorkeur om een lagere impedantie in oordopjes te hebben, idealiter minder dan 25 Ohm. Als je de oordopjes in combinatie met een klein draagbaar apparaat zoals een telefoon gebruikt, die niet wordt geleverd met krachtige ingebouwde versterkers, is een lage impedantie prima.
Als je je oordopjes echter gebruikt met apparaten met ingebouwde versterkers, zoals een geluidssysteem of DJ-apparatuur, gebruik dan oordopjes met een hoge impedantie, bij voorkeur meer dan 35 Ohm. Oordopjes met hoge impedantie werken het beste met apparaten, die zware versterkers hebben.
4. Soort magneet
Soms vind je in de specificaties het soort magneet, dat is aangeduid met ‘Neodymium’ of ‘Ferriet’. Je hoeft niet speciaal op deze specificaties te letten.
Hoewel Neodymium de magneet is die meestal in moderne elektronica wordt gebruikt en sterker is dan Ferriet, zullen fabrikanten van oordopjes het circuit zo ontwerpen, dat ze het meeste uit het gebruikte soort magneet kunnen halen. Het soort magneet kan de productiekosten van de oordopjes wel beïnvloeden.
5. Gevoeligheid
De gevoeligheid, meestal gemeten in dB/mW, betekent hoeveel geluid (in decibel/dB) de oordopjes kunnen produceren voor één milliwatt van het elektrische signaal. Hoe hoger de gevoeligheid is, hoe harder het geluid is dat je krijgt. De gevoeligheidswaarden voor oordopjes variëren doorgaans van 80 tot 110dB.
6. Diafragma
Het diafragma is het dunne membraan in de oordopjes dat trilt en het geluid produceert. Er zijn veel vormen waarin membranen zijn ontworpen: koepel, kegel en hoorn. De materialen van het membraam variëren ook.
Er is geen enkel materiaal of vorm dat persé beter is. Het is aan de fabrikanten om met het materiaal en het ontwerp dat ze hebben gekozen, het beste geluid te kunnen produceren.
7. Voice coil
Voice coil is de spiraaldraad in de oordopjes. Het is gemaakt van koper, aluminium of met koper bekleed aluminium. Aluminium produceert een zeer gevoelig geluid, maar omdat het niet bestand is tegen langdurig gebruik, is CCAW tegenwoordig de meest gebruikte spiraaldraad in oordopjes.
8. Draadloze technologie
Er zijn een handvol draadloze technologieën, die worden gebruikt in oordopjes. Laten we ze eens één voor één gaan bekijken.
Bluetooth®
Bluetooth® is de meest gebruikte draadloze technologie in oordopjes. Een Bluetooth-apparaat kan met elk ander Bluetooth-apparaat worden verbonden. Over het algemeen kun je het apparaat binnen een straal van 10 meter koppelen aan andere apparaten.
Bluetooth® is een zeer veilige draadloze technologie, maar de geluidskwaliteit is niet de beste vergeleken met wat sommige andere draadloze technologieën kunnen bieden. Koop als het even kan Bluetooth-oordopjes. Dit soort oordopjes zijn geweldig om te gebruiken tijdens het tv-kijken.
NFC (Near-Field Communication)
Naast Bluetooth® vind je mogelijk ook een specificatie, die zegt dat de oordopjes NFC ondersteunen.
Met NFC-compatibele oordopjes (bijvoorbeeld de Bose SoundSport®) kun je eenvoudig op de dopjes tikken om ze zo te verbinden met een ander NFC-apparaat (zoals een iPhone 6 en 7, de Samsung S- en Note-serie en meer). Beide apparaten worden onmiddellijk gekoppeld. Het is een voordeel om NFC-oordopjes te hebben als je NFC-apparaten hebt om ze mee te koppelen.
RF (radiofrequentie)
Dan zijn er ook nog de RF-oordopjes (bijvoorbeeld de Sennheiser RS120). Ze werken met een radiofrequentie, die een veel groter gebied kan bestrijken dan Bluetooth®. De oordopjes worden geleverd met een zender (een oplaadstation) waarop je het audioapparaat moet aansluiten, waarna de verzonden audio door de oordopjes wordt ontvangen.
Dit soort oordopjes zijn geweldig om te gebruiken tijdens het tv-kijken of om mee te werken op een desktop-systeem. De geluidskwaliteit zal veel beter zijn dan met Bluetooth®. De verzending kan echter enige interferentie van andere RF-apparaten krijgen, die met dezelfde frequentie verzenden. Dit is niet heel waarschijnlijk, maar het kan wel.
Infrarood
Soms wordt infrarood ook in oordopjes gebruikt (bijvoorbeeld de Sennheiser IS410), maar aangezien je dan binnen het gebied met een signaal moet blijven, is dit niet erg handig. Het is vooral geschikt voor oordopjes die alleen in combinatie met een home cinemaset worden gebruikt.
9. Ruisonderdrukking
Oordopjes met ruisonderdrukking (bijvoorbeeld de Audio-Technica ATH-ANC7B) werken niet simpelweg door het blokkeren van geluid van buitenaf. De oordopjes vangen het geluid van buiten op en blokkeren het tijdens het afspelen van het geluid. Oordopjes met ruisonderdrukking zijn geweldig voor audiofielen.
Conclusie
Ten slotte, in welke situatie moet je de verschillende oordopjes gebruiken? Als je een goede vuistregel wilt: bedrade oordopjes voor woon-werkverkeer, draadloze oordopjes om thuis mobiliteit te krijgen en om te sporten, een bedrade hoofdtelefoon voor urenlang werken op een desktop en een draadloze hoofdtelefoon voor urenlang werken op een laptop en om tv te kijken.