Bij jij op zoek naar de beste platenspelers, die je in 2021 kunt kopen? Wij hebben de beste platenspelers, die je vandaag de dag kunt kopen, voor je beoordeeld. Wij zijn blij om te kunnen melden dat de beste platenspelers niets meer te maken hebben met de stoffige oude geluidssystemen, die je misschien nog op je zolder of bij een familielid vindt weggestopt.
Tegenwoordig kun je platenspelers vinden, die zijn uitgerust met moderne snufjes zoals ingebouwde Bluetooth-connectiviteit en USB-uitgangen. Hiermee kun je je langspeelplaten rechtstreeks op je computer opnemen en dat betekent dat je overal naar je langspeelplaten kunt luisteren.
Met enkele van deze toevoegingen, waaronder de aangepaste ontwerpen en slimme functies, zijn de beste platenspelers ter wereld tegenwoordig echt hypermoderne apparaten. Dit betekent dat als je een muziekliefhebber bent en je geen genoeg kunt krijgen van het warme geluid van vinyl, één van de beste platenspelers echt een must-have is voor je audio-installatie, die je al thuis hebt staan.
Omdat sinds 2012 de rage van het draaien van platen weer helemaal terug is van weggeweest, groeit de verkoop van platenspelers wereldwijd ook weer gestaag. Dit betekent dat er nog nooit een beter moment is geweest om te investeren in een nieuwe platenspeler.
Het is tijd om de spinnenwebben van je oude platencollectie te blazen en je klaar te maken om je favoriete deuntjes op de beste platenspeler af te gaan draaien.
De beste platenspelers
- Sony PS-LX310BT
- Soundmaster PL 186 H
- Fenton RP115
- Lenco LS-50
- Denver VPL-120
- Classic Phono TT-10
- Denver MRD-51
- RICATECH RTT20
- Denver VPL-150BT
- Lenco L-30
1. Sony PS-LX310BT
Wil jij je oude LP-collectie weer eens afspelen of begin je juist net met vinyl? Met de Sony PS-LX310BT platenspeler met Bluetooth. kan je de mooiste muziek op vinyl afspelen, zonder tussenkomst van een losse versterker en bedrade speakers. Deze unieke platenspeler beschikt over een ingebouwde voorversterker en Bluetooth-uitgang, zodat je de muziek af kan spelen op je draadloze Bluetoothspeaker of –koptelefoon.
2. Soundmaster PL 186 H
Het weekend kan beginnen; Gezellig chillen en plaatjes draaien! Het is weer helemaal in, plaatjes draaien en dat kan niet makkelijker dan met deze platenspeler met ingebouwde speakers. De Soundmaster PL186H heeft een nostalgische uitstraling maar is voorzien van moderne functionaliteiten.
3. Fenton RP115
De RP115 platenspeler is een echte eyecatcher in huis. De vrolijk ogende koffer is afgewerkt met blauw leer en dat maakt de platenspeler erg opvallend. De platenspeler wordt compleet geleverd inclusief naald en element. Na ontvangst kun je hem direct gebruiken.
4. Lenco LS-50
De Lenco LS-50 is een moderne platenspeler met twee ingebouwde speakers. Geniet met é& druk op de knop van jouw favoriete vinyl. Vergeet ingewikkelde muziekinstallaties, want de Lenco LS-50 brengt moeiteloos jouw platen tot leven.
5. Denver VPL-120
Met de draagbare platenspeler van Denver is het mogelijk om niet alleen platen af te spelen, maar je kunt ze ook digitaliseren. Door de VPL-120 aan te sluiten met USB kabel aan je pc digitaliseer je met de meegeleverde software je LP’s naar een MP3 bestand. De platen worden met een riem, welke niet zichtbaar is, aangedreven.
6. Classic Phono TT-10
De Classic Phono TT-10 is een prachtige en stijlvolle platenspeler met een echte retro-look. De platenspeler zit verpakt in een handige bruine koffer van nog geen 2,5 kilo, zodat deze overal mee naartoe kan. Met de TT-10 heb je dus altijd en overal jouw favoriete muziek bij de hand.
7. Denver MRD-51
De Denver MRD-51 beschikt over vele functies. Het is mogelijk muziek af te spelen via de platenspeler, USB, CD en cassette. Geen eigen muziek voor handen? Geen probleem deze vernieuwde uitvoering beschikt ook over een DAB+ radio. Hiermee luistert u storings- en ruisvrij naar uw favoriete radiozender.
8. RICATECH RTT20
Vinyl is helemaal terug. Steeds meer artiesten brengen hun albums ook weer als echte elpee uit, soms zelfs eerst exclusief en alleen op vinyl. En velen van ons hebben nog een mooie collectie op zolder of in de kast staan. En natuurlijk wil je die collectie en nieuwe albums afspelen met het gevoel van vroeger, maar met de techniek van nu. De Ricatech RTT20 Revolution Black brengt deze werelden bij elkaar. De draagbare platenspeler geeft je de kans je elpees en singles af te spelen. Met zijn drie toeren kan iedere vinylplaat weer klinken zoals het hoort.
9. Denver VPL-150BT
Heb je nog de zogenaamd ouderwetse vinyl LP’s, singles, of zelfs de bijna antieke 78-toeren platen? Je speelt ze af in een hoge geluidskwaliteit op deze handige platenspeler die je in zijn handige draagkoffer overal mee kunt nemen. Je monteert hem op zijn vier stevige poten en hij staat stabiel, zodat je echt kunt genieten van je vinyl geluidsdragers.
10. Lenco L-30
De Lenco L-30 is een platenspeler die jouw favoriete platen prachtig laat klinken. Door het moderne design en de nieuwste technologieën is deze platenspeler perfect voor iedere liefhebber. De Lenco L-30 is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: zwart en hout.
1. Hoe werkt een platenspeler?
Een platenspeler is eigenlijk best een complex apparaat. Maar het idee erachter is zowel eenvoudig als ingenieus, wat resulteert in een belangrijke uitvinding in de muziekgeschiedenis.
Een vinylplaat bevat een kleine groef, die van de buitenrand naar het midden van de schijf loopt. De groef is bedrukt met een reeks ribbels, die je met het blote oog niet kunt zien.
Leg ze onder een microscoop en ze zien er zo uit:
Wanneer je de naald van de platenspeler op de plaat plaatst, begint de plaat te draaien en begint de naald door de groef te bewegen. Terwijl het beweegt, zorgen de richels ervoor dat de naald trilt en deze trillingen worden omgezet in geluidsgolven. De golven worden op hun beurt versterkt en worden dan muziek.
2. Hoe kun je een platenspeler gebruiken?
Het gebruik van een platenspeler is heel eenvoudig:
- Pak de vinylplaat bij de randen vast om zo vet en stof van het oppervlak te houden want deze kunnen de geluidskwaliteit namelijk beïnvloeden.
- Plaats vervolgens de plaat voorzichtig op de platenspeler door het gat in de schijf uit te lijnen met de as in het midden van de plaat.
- Kies dan de juiste snelheid voor je plaat. Meer daarover hieronder.
- Til voorzichtig de arm op – het hefboom vormige object aan de rechterkant, waarin de naald zit – en plaats deze op de buitenrand van de plaat. Kras niet met de naald over de plaat. In de meeste gevallen wordt de muziek automatisch afgespeeld.
- Als je klaar bent, til je de naald voorzichtig van de plaat. Verwijder de plaat en plaats deze dan terug in de hoes.
Handmatige versus automatische platenspelers
Het proces kan naar gelang je kiest voor een handmatige, automatische of halfautomatische platenspeler verschillen.
Dit verwijst naar de methode, die wordt gebruikt om de naald op de plaat te plaatsen en weer te verwijderen. Bij een automatisch systeem gebeurt dit met één druk op de knop. Bij handmatige systemen moet je de arm optillen en zelf op de plaat plaatsen. Op een halfautomatische platenspeler plaats je de naald handmatig, maar hij gaat wel vanzelf weer omhoog.
De meeste platenspelers zijn handmatig. Het is hoe dan ook niet echt een probleem: als je geen vaste hand hebt, zou je de plaat kunnen krassen, maar je zult de techniek waarschijnlijk snel oppikken. Het is niet zo moeilijk.
3. De verschillende formaten van de vinylplaten en de snelheden
Er zijn drie verschillende soorten vinylplaten. Ze draaien met verschillende snelheden, gemeten in omwentelingen per minuut (RPM) op de speler. Platenspelers hebben een snelheidsschakelaar die je handmatig volgens het type plaat dat je gebruikt moet wijzigen.
- Een plaat van 7” speelt op 45 toeren per minuut. Dit past normaal gesproken ongeveer vijf minuten muziek aan elke kant en wordt gebruikt voor singles.
- Een plaat van 12” wordt afgespeeld op 33 toeren per minuut. Deze plaat speelt doorgaans tot 22 minuten muziek aan elke kant op. Bijna elk album dat je in een winkel ziet, is een 12-inch plaat.
- De derde en zeldzamere plaat is de plaat van 10”. Dit zijn meestal oudere platen die worden afgespeeld op 78 RPM.
Elke platenspeler kan 33 en 45 toerenplaten afspelen. Alleen degenen, die geclassificeerd zijn als ‘drie snelheden’ ondersteunen 78 RPM. Deze oude platen hebben bredere groeven, dus het kan zijn dat je je stylus moet vervangen om ze af te kunnen spelen. Maar tenzij je van plan bent platen te verzamelen die vóór het midden van de jaren vijftig zijn gedrukt, hoef je je geen zorgen te maken over 78 toeren per minuut.
Omdat platenspelers analoge systemen zijn, heb je niet dezelfde precisie die je van een digitaal apparaat mag verwachten.
Alleen maar omdat een speler is ingesteld op 33 RPM, wil dat nog niet zeggen dat de plaat ook precies op 33 RPM draait. Veel factoren kunnen de snelheid beïnvloeden. Sommige spelers kunnen iets langzamer lopen en sommige zelfs langzamer wanneer de naald zich aan de buitenrand van de plaat bevindt en versnellen naarmate deze dichter bij het midden komt.
Je kunt apps downloaden om de prestaties van je platenspeler te testen. Probeer de RPM-calculator van Android of RPM. Beide apps zijn gratis.
4. De beste positie voor een platenspeler
Als je eenmaal je platenspeler hebt gekocht, is het belangrijk dat je hem ook op de juiste plek neerzet. Het klinkt voor de hand liggend, maar er komt meer bij kijken dan alleen een plek op een plank vrijmaken.
Platenspelers produceren geluid door middel van trillingen, waardoor ze ook externe trillingen omzetten in geluid. Dit is meestal in de vorm van een brom. Door overmatige trillingen kan de naald zelfs springen en overslaan.
Plaats de platenspeler op een stevig oppervlak, uit de buurt van mogelijke interferentie. Als je nog steeds problemen hebt, kun je een isolatiesysteem gebruiken of een speciaal ontworpen platenspeler die trillingen dempt kopen.
5. Zijn de onderdelen van een platenspeler makkelijk te vervangen?
Hoe gemakkelijk het systeem te upgraden is, hangt in het algemeen af van de prijsklasse. Systemen op instapniveau zijn direct klaar voor gebruik, terwijl je de duurdere modellen vaak nog moet uitbreiden met extra componenten.
Dat gezegd hebbende, zijn er altijd een paar onderdelen die je kunt vervangen, hoewel sommige gemakkelijker om te wisselen zijn dan andere.
- Het draaiplateau: dit is het draaiende stuk waar je de plaat oplegt. Een zwaarder plateau is beter omdat het trillingen vermindert. Extra demping is mogelijk door het gebruik van een mat.
- De arm: dit is het deel dat over de plaat zwaait, waardoor de naald contact kan maken met de plaat. De kwaliteit van de arm kan een grote invloed hebben op de nauwkeurigheid en consistentie waarmee de plaat roteert.
- De stylus: ook wel de naald genoemd, is het gemakkelijkste onderdeel om te upgraden en ook het meest de moeite waard. De stylus is verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid en details van de geluidsweergave en je moet deze ongeveer elke 1.000 uur vervangen.
Dat is nog niet alles. Je kunt bijna elk ander onderdeel van een platenspeler upgraden en met een nieuwer, beter model vervangen.
Een populaire (en zeer gemakkelijke) upgrade is het toevoegen van isolatie voetjes onder de basis van de platenspeler. Deze zullen dienen om trillingen te verminderen en kosten maar een paar euro.
6. Hoeveel moet je uitgeven aan een platenspeler?
De meeste goedkope platenspelers zijn de spelers in retrostijl in een plastic behuizing met hun eigen ingebouwde luidsprekers. Het is alles wat je nodig hebt om de oude platencollectie van je ouders te kunnen beluisteren.
Maar als je op zoek bent naar het warmere, rijkere geluid dat vinyl fans zo prijzen, dan zul je meer moeten uitgeven. Als je meer kunt uitgeven, krijg je ook merkbare verbeteringen. Maar dit is ook waar het ingewikkeld wordt.
Naarmate je in de middenklasse komt, stijgt de prijs exponentieel. De meeste platenspelers uit het middensegment hebben namelijk geen ingebouwde luidspreker, dus je moet dus ook nog je eigen luidspreker kopen. Mogelijk moet je ook je eigen phono-voorversterker toevoegen, aangezien de meeste spelers niet krachtig genoeg zijn om de luidsprekers zonder dit hulpmiddel te kunnen besturen.
Opeens moet je dus veel meer geld uitgeven dan alleen het bedrag voor de platenspeler. En als je bij de high-end modellen komt, moet je virtueel het hele apparaat zelf configureren om er het beste uit te kunnen halen.
Kortom, je krijgt waarvoor je betaalt. Het is een goed idee om meer te betalen dan het absolute minimum, maar het is zeker gemakkelijk om meer uit te geven dan je zou willen, dus wees voorzichtig.
De beste merken voor platenspelers
Voor de beginners raden we de Audio-Technica AT-LP120-USB aan. Het is een goed gespecificeerde, volledig automatische speler met drie snelheden, een ingebouwde versterker en een USB-poort. De LP120 krijgt ook goede recensies. Het is betaalbaar genoeg om mee te beginnen, maar je zult het naarmate je meer opgaat in je hobby snel ontgroeien.
Als je meer geld te besteden hebt, kijk dan eens naar merken als Rega, Pro-Ject en Clearaudio. (Deze zullen je meer naar het middensegment brengen en je wellicht een nog beter rendement op je investering leveren.) En vergeet niet om onze lijst met de beste platenspelers voor alle budgetten door te nemen. Onthoud alleen dat hoe hoger de prijs is, hoe meer je ook voor de extra’s moet uitgeven.
7. Je kunt je analoge platen digitaliseren
Kijk tenslotte of je een volledig analoge speler wilt met een aparte digitale muziekcollectie of dat je een platenspeler wilt met een ingebouwde USB-poort, die je kunt gebruiken om je vinylcollectie te digitaliseren. Met een USB-poort kun je het afspelen en in realtime naar MP3 opnemen.
De meeste nieuwe vinylplaten worden geleverd met een kaart met een code om een mp3-versie van het album te kunnen downloaden. De AutoRip-functie van Amazon geeft je automatisch een mp3-versie van de platen die je koopt. Je kunt je vinylalbums ook handmatig digitaliseren.