Verlichting beïnvloedt ons zowel fysiologisch als psychologisch. Misschien vinden we het soms vanzelfsprekend, maar het is overal om ons heen. Winkels, werkplekken, restaurants en elke druk op de lichtschakelaar in ons eigen huis baden ons in een gloed die onze stemming kan veranderen.
Hoewel we beperkte controle hebben over het lichtontwerp dat we onderweg tegenkomen, kunnen we de verlichting in onze huizen afstemmen op het ritme van onze dagen, en zorgen voor rustgevende kalmte als het nacht is, of een energieboost als we die nodig hebben.
In een onderzoek uit 2015 in een Nederlands centrum voor ouderenzorg ontdekten onderzoekers dat accentverlichting kan helpen om patiënten op te vrolijken of angst te verminderen. Feller licht met koele blauwe accenten had een opbeurend effect, terwijl dimmer licht met oranje tinten in dezelfde kamer een gezellige, rustgevende sfeer creëerde.
Als je op zoek bent naar je volgende doe-het-zelf project, zoek dan niet langer – verbeter je ruimte met sfeerverlichting voor een esthetische upgrade die ook je stemming, slaap en productiviteit kan verbeteren.
Je hebt waarschijnlijk kleurrijke sfeerverlichting gezien op TV, in showroomkeukens en in musea. Het is vrij eenvoudig om deze zelfde emotie-veranderende effecten thuis na te bootsen met behulp van LED-verlichting, die toevallig ook door de professionals wordt gebruikt.
Light-emitting diodes (de woorden achter het LED acroniem) zijn niet alleen energiezuiniger en gaan langer mee dan gloeilampen, ze zijn ook veelzijdiger.
Gemakkelijk te gebruiken rollen LED stripverlichting openen een veelheid aan sfeerverlichting voor de doe-het-zelver thuis, waarbij RGB LED stripverlichting nog meer aanpassingsmogelijkheden toevoegt. LED’s produceren licht wanneer een elektrische stroom door een microchip loopt (in plaats van een metalen gloeidraad te verhitten), en de RGB versie mengt rode, blauwe en groene chips om licht te produceren in een breed scala van kleuren.
Dus wil je led-lichtstrips kopen? Lees dan hieronder verder over de 5 beste plekken om ze te gebruiken!
1. Onder het bed
Het plaatsen van lampjes onder een bed kan zorgen voor een troostend nachtlampje in een kinderkamer. In je eigen slaapkamer kan het een gezellige sfeer scheppen als je amberkleurige tinten of andere warme tinten gebruikt. Als de organisatie van je huis nog in volle gang is, kan accentverlichting onder het bed ook helpen om de kamer opgeruimder te laten lijken dan hij eigenlijk is.
Met behulp van kleurveranderende LED-lichtstrips kun je een loungegevoel creëren met paars, groen, of welke kleur je maar kunt bedenken.
Net als bij andere verlichtingslocaties geven RGB-accentlampen je opties om je verlichting ‘s avonds om te schakelen door helderheid en kleur aan te passen.
2. Onder wandplankjes
Verlichting van de onderkant van je planken kan beeldjesverzamelingen, boeken en andere snuisterijen die je huis de jouwe maken in de schijnwerpers zetten.
Planken kunnen ook een schaduw werpen op je alkoof werkruimte of standaard bureau, dus verlicht ze net zoals je wandkasten zou doen. Hetzelfde geldt voor keukens met open schappen in plaats van kasten.
Wasruimtes, die meestal in donkere kasten, garages of kelders liggen, zijn een geweldige plek voor op planken gemonteerde LED’s. Als je een plank hebt boven je wasmachine en droger, probeer dan de onderkant te verlichten om beter te kunnen sorteren en wasmiddel te gieten. Als het voorladers in een kast zijn, plaats je de stripverlichting gewoon aan het plafond zoals je onder een plank zou doen.
3. Achter computer- en tv-schermen
Biasverlichting aan de achterkant van je computer- of televisiescherm kan helpen de ogen te ontlasten en tegelijkertijd de beelden duidelijker te maken. Je kunt dit gloeiende effect gemakkelijk bereiken door een strook LED-lampjes te plaatsen aan de boven-, onder- en onderkant van het scherm.
Voor gamen of nachtwerk kun je RGB LED-strips proberen om de kleur te veranderen voor de gewenste sfeer. Kies echter voor zuiver wit als je creatief bent – andere tinten kunnen je vermogen om kleuren nauwkeurig waar te nemen aantasten.
Het is verleidelijk om meteen naar buiten te rennen voor wat LED-stripverlichting, maar er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je je winkelwagentje begint te vullen.
4. Onder cabine kastjes van de keuken
Zoals de naam al zegt, verlicht onder kastverlichting de ruimtes onder je kasten. Dit wordt meestal gebruikt onder de bovenkastjes van een keuken, en is er mede verantwoordelijk voor dat je zwijmelt over showroomkeukens.
Verlichting van de onderkant van een kast kan een beter verlichte werkruimte creëren, of dat nu een snijplank is op je aanrecht of een notitieblok op het bureau dat je gebruikt om thuis te werken.
Deze taakverlichting voorkomt dat je je ogen overbelast, en deze accentverlichting kan ook de ruimte verlichten zonder dat je fellere lampen aan hoeft te doen als het tijd is om te gaan slapen. Goed voor je nachtrust, en tegelijkertijd energiebesparend.
5. Onder schopruimte
We zouden allemaal voorovergebogen over vloerkasten zitten als er niet dat beetje schopruimte was dat ruimte biedt voor je tenen.
LED-strips onder je onderkasten verlichten dat voetvriendelijke gebied en geven je keuken een mooie gloed. Bovendien voorkom je zo dat je je tenen stoot tijdens een nachtelijke tocht naar de koelkast.
Probeer RGB LED’s te gebruiken voor tenenkicks die schitteren met levendige kleuren. Stel de lichten in op een rode tint en sla je weg door de badkamer over, ogen dicht, mummie-armen uitgestrekt, in een poging te voorkomen dat je volledig wakker wordt.
Beslissingen die je moet nemen voor je koopt
Zoek eerst uit of je gewone witte LED’s wilt, RGB-strips (voor kleur), of RGBW-lampen (voor zowel kleur als zuiver wit licht), en kies de gewenste helderheid. Pro tip: RGB lampen kunnen wit produceren, maar alleen door alle drie de kleuren op hun helderste stand te zetten. Hoewel dit een goede benadering is, is het niet hetzelfde.
Bedenk hoe je wilt dat je lampen eruit zien. Afhankelijk van de eigenschappen van de rol die je koopt, kunnen de kleuren per sectie veranderen, of moet de hele strip op dezelfde kleur worden ingesteld. Net als bij vakantielichten kun je bij sommige verlichting beweging programmeren, terwijl andere statisch blijven.
Naarmate de prijsklasse varieert, varieert ook de manier waarop je je verlichting kunt regelen. Aan het budgetvriendelijke uiteinde worden de meeste LED-strips geprogrammeerd via een afstandsbediening. Voor wat meer aanpassingsmogelijkheden, zoals de helderheid, wil je misschien app-gestuurde lichtjes. Voor de meeste heb je Bluetooth nodig, of je kunt wifi gebruiken en ze integreren met een smart home apparaat.
Naast je lampjes heb je ook wat benodigdheden nodig. Om je LED-strips te verbinden zonder te solderen, heb je soldeerloze klemmen nodig, of connectoren. Deze kunnen twee strips samenvoegen of één strip verbinden met bedrading. Deze bedrading, of laagspanningskabel, zal op zijn beurt de strips verbinden met je 120 volt wisselstroomvoeding, die wordt omgezet in 12 volt gelijkstroom. Om je licht te verspreiden kun je LED-lichtstripkanalen halen.
Zorg er ook voor dat je meet hoe lang je reeks lampen moet zijn, zodat de rollen stripverlichting die je koopt niet te kort komen of te veel overhouden. Sommige mensen vinden het nuttig om een schema te tekenen dat hun lampen, aansluitpunten, voeding en stopcontacten in kaart brengt.