Slowjuicers zijn sapcentrifuges, die met een lagere snelheid dan 100 RPM (rotaties per minuut) werken. Dit is in tegenstelling tot de snelle sapcentrifuges, die gewoonlijk een snellere technologie gebruiken en met meer dan 1.000 RPM en soms zelfs wel tot 16.000 RPM of meer roteren. Slowjuicers daarentegen roteren meestal met 80 of 60 RPM en versnipperen de producten langzaam voordat ze elke laatste druppel sap eruit persen. Dit verschil in techniek voor het maken van sap heeft zijn voor- en nadelen, maar uiteindelijk kiezen de meeste ervaren en goed geïnformeerde liefhebbers van sap toch meestal voor slowjuicers.
De beste slowjuicers
- Philips Avance HR1946/70
- Taylor Swoden Slow Joy 900060
- Princess 202042 Juice Center
- Philips Viva HR1889/70
- Philips Avance HR1922/20
- MOA Sapcentrifuge
- Kenwood PureJuice JMP600WH
- Bosch MESM731M VitaExctract
- Tefal Juice Express ZE550D
- Taylor swoden Jazz
1. Philips Avance HR1946/70
Maak sap van al je favoriete ingrediënten met de Philips Avance HR1946/70 slowjuicer. Met de Pre-clean-functie worden ook de laatste druppels sap uitgeperst. Ook heeft de slowjuicer een extra grote vulopening voor meer gebruiksgemak. Na gebruik is hij eenvoudig schoon te spoelen. De losse onderdelen zijn vaatwasbestendig.
2. Taylor Swoden Slow Joy 900060
Maak je graag verse groente- en fruitsapjes waarbij je alle vitaminen behoudt? Dan is Slow Joy slowjuicer van Taylor Swoden echt iets voor jou! Dankzij de trage persing van het fruit of groente, blijven alle vezels en voedingstoffen bewaard in het sap en bovendien krijg je 80% meer sap dan bij een traditionele sapcentrifuge. Haal nu de nieuwste musthave in huis en maak de gezondste sappen voor het hele gezin.
3. Princess 202042 Juice Center
Geniet van heerlijk gezond fruit- en groentesap dankzij de Princess 202042 Juice Center. Deze unieke slowjuicer kan niet alleen fruit en groenten tot heerlijk vitaminerijk sap persen, maar heeft ook een citruspers waarmee je alle soorten citrusvruchten kan uitpersen. Zo kan je alle typen fruit, groente en zelfs tarwegras tot een gezond sap persen met één apparaat.
4. Philips Viva HR1889/70
Met deze slowjuicer maak je snel en eenvoudig verse sappen van je favoriete fruit, groente en/of bladgroenten. Het unieke aan deze Philips Viva HR1889/70 Slowjuicer is de XL vultrechter, waardoor je fruit en groente zonder te snijden kunt toevoegen. Ook schoonmaken is zo gebeurd dankzij de eenvoudig te reinigen microzeef en vaatwasbestendige afneembare gedeelten.
5. Philips Avance HR1922/20
De Philips Avance HR1922/20 sapcentrifuge sapcentrifuge heeft een krachtige motor van 1200 W, maar is ondanks dat stiller, doordat de nieuwe motor minder geluid maakt en minder trillingen veroorzaakt. Binnen 1 minuut kun je restjes uit de slowjuicer makkelijk verwijderen met een sponsje, dankzij de gepolijste zeef.
6. MOA Sapcentrifuge
Met deze MOA sapcentrifuge maak je snel heerlijke sapjes. Aan de bovenkant stop je groente of fruit in de centrifuge en de centrifuge perst het sap er vervolgens uit. Zo heb je in een handomdraai een heerlijk sapje.
7. Kenwood PureJuice JMP600WH
Geniet elke ochtend van vruchten- en groentensap gemaakt met de nieuwste Slowjuicer PureJuice JMP600WH van Kenwood. Kies eenvoudig uw ingrediënten en voeg toe in de slowjuicer. Vervolgens scheidt het apparaat het sap volledig van de pulp. De gemaakte sapjes zijn 100% natuurlijk en behouden de mooie, rijke kleuren van de groenten en het fruit.
8. Bosch MESM731M VitaExctract
Deze Bosch MESM731M VitaExtract is een high end slow juicer, voor mensen die voor sapjes van échte kwaliteit willen gaan. Hij beschikt over MixControl, waarmee je de dikte van je gezonde sap aan je smaak kunt aanpassen. Hij wordt verder geleverd met een recepteboekje vol inspiratie, maar ook met drie filters voor fruit- of groentesappen en sorbets. Daarnaast kun je rekenen op de degelijke Duitse kwaliteit van Bosch, voor vele jaren aan heerlijke sapjes!
9. Tefal Juice Express ZE550D
Verwen jezelf en anderen met heerlijk zelfgemaakt sap dat je in slechts enkele seconden bereidt met de Tefal Juice Express ZE550D Sapcentrifuge. Het handige design zorgt voor snelle resultaten en tot wel 2 liter sap in één keer. De grote vulschacht zorgt ervoor dat de stukken fruit en groente niet van tevoren geschild of gesneden hoeven te worden.
10. Taylor swoden Jazz
Maak je graag verse groente- en fruitsapjes waarbij je alle vitaminen behoudt? Dan is de Jazz slowjuicer van Taylor Swoden Jecht iets voor jou! Dankzij de trage persing van het fruit of groente, blijven alle vezels en voedingstoffen bewaard in het sap en bovendien krijg je 40% meer sap dan bij een traditionele sapcentrifuge. Haal nu de nieuwste musthave in huis en maak de gezondste sappen voor het hele gezin.
Waarom zou je voor een slowjuicer kopen?
Er zijn veel redenen waarom de echte liefhebbers van een glaasje sap voor masticating juicers oftewel slowjuicers kiezen. Het enige grote nadeel van slowjuicers is dat ze veel meer tijd nodig hebben om een gelijke hoeveelheid sap te produceren als een centrifugale juicer en vandaar dan ook de naam ‘slowjuicer’. Maar er zijn ook veel voordelen aan het maken van sap met slowjuicers en deze voordelen wegen zwaarder dan de tijd, die je nodig hebt om je sapje te kunnen maken.
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een slowjuicer:
Oxidatie
De snelle/centrifugale sapcentrifuges werken met hoge snelheden en snijden het fruit en de groenten. Deze hoge snelheid zorgt ervoor dat er veel lucht in de sap komt, dat zich vermengt met het sap en wat voor schuim op het sap zal zorgen. Deze aanwezigheid van lucht in het sap heeft een effect op het sap, aangezien de zuurstof uit de lucht met het sap begint te interageren. Je krijgt zo geoxideerd sap. Aan de andere kant kan sap, dat is gemaakt met slowjuicers, tot 72 uur in de koelkast worden bewaard en blijft lang vers. Dit komt omdat het sap heel langzaam wordt geproduceerd en het sap niet zal gaan oxideren.
Meer voedingsstoffen en enzymen
Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van slowjuicers is dat door het langzaam uitpersen van het sap er meer voedingsstoffen en zelfs levende enzymen uit de producten kunnen worden gehaald, zonder ze te beschadigen. Centrifugale sapcentrifuges worden daarentegen vaak heet en dit doodt meestal de enzymen. Ze versnipperen het fruit of de groente ook niet goed genoeg om de voedingsstoffen en enzymen vrij te kunnen maken en in plaats daarvan snijden ze er praktisch stukjes van en zuigen ze vervolgens het sap uit deze plakjes.
Hogere opbrengst
Slowjuicers zijn simpelweg efficiënter omdat ze gemiddeld 30% meer sap produceren dan snelle juicers. Dit heeft als effect dat de hoeveelheid groenten en fruit, die je op de lange termijn moet kopen, veel minder is en dit bespaart je geld.
Lager stroomverbruik
Slowjuicers verbruiken gemiddeld 200 watt aan energie. Het gemiddelde voor snelle sapcentrifuges ligt rond de 800 watt. Dit verschil in stroomverbruik betekent op de lange termijn ook besparingen.
Maalmogelijkheden
Slowjuicers kunnen ook worden gebruikt voor het malen van koffie, het maken van fruitsorbets, babyvoeding, notenmelk, pindakaas, enz.
Betere smaak
Hoewel dit als een subjectief probleem zou kunnen worden beschouwd, is het nog steeds de moeite waard om te vermelden dat de meeste kenners aangeven dat sap uit slowjuicers beter smaakt dan sap dat is gemaakt met de snelle juicers.
Hoe kun je voor de beste slowjuicer kiezen?
Er zijn enkele punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een slowjuicer. Dit zijn de belangrijkste:
Verticaal versus horizontaal
Verticale slowjuicers besparen meer ruimte op het aanrecht terwijl de horizontale slowjuicers effectiever zijn in het persen van bladgroenten en dan met name tarwegras. De keuze tussen efficiëntie en compactheid is dus aan jou.
Hoger of lager toerental
Lagere toerentallen zullen normaal gesproken efficiënter zijn bij het persen, maar het verschil is over het algemeen maar heel klein. Een lager toerental heeft alleen een groot voordeel als je kiest voor een verticale slowjuicer want hierdoor worden de bladgroenten veel beter verwerkt.
Andere overwegingen
Sommige slowjuicers bieden ook andere extra’s die, afhankelijk van je behoeften, interessant kunnen zijn. Ze bieden mogelijk dubbele messen of maalfuncties enz., maar die keuze is aan jou.
Conclusie
De redenen om in plaats van voor een snelle/centrifugale sapcentrifuge voor een slowjuicer te kiezen zijn talrijk en veel kenners hebben dan ook al de overstap gemaakt. Als jij geïnteresseerd bent in het maximaliseren van de gezondheidsvoordelen van het maken van sap, dan zou je de aanschaf van een slowjuicer echt moeten overwegen. Ook hangt het exacte type, merk of model van de slowjuicer, die je kiest, af van jouw specifieke behoeften.