Meestal heeft een flinterdunne tv alleen ruimte voor ook flinterdunne speakers. En misschien is een kleine speaker prima voor in een mobiele telefoon of een tablet, maar als je ‘Wonder Woman’ bekijkt op een van die verbazingwekkende 4K HDR-tv’s met die adembenemende beeldtechnologie van tegenwoordig, wil je natuurlijk ook geweldige audio horen… want Wonder Woman zou moeten klinken als Wonder Woman en liever niet als Minnie Mouse. En daar zorgt een goede soundbar voor. Je gebruikt je tv regelmatig en dan wil je ook optimaal geluid horen.
Er zijn momenteel talloze soundbars op de markt verkrijgbaar en hoewel sommige gewoon bijna perfect zijn, zijn andere het noppenfolie, waarin ze worden geleverd, nog niet waardig. En wat betreft de functies is elke soundbar weer anders. Zijn er wel genoeg HDMI-ingangen om al je apparaten aan te kunnen sluiten? Hoe zit het met Bluetooth voor het streamen van muziek? Ja, er zijn veel opties. En wij kunnen je met behulp van dit artikel helpen om je keuze gemakkelijker te maken. Wij hebben deze handleiding voor het kopen van soundbars geschreven om je te helpen bij het kiezen van het model wat het beste bij jou, je tv en je kamer past. Laten we snel verder lezen.
De beste soundbars van 2021
1. Sonos Beam
De compleet nieuwe compacte soundbar van Sonos, de Sonos Beam. Sluit hem aan op jouw televisie en geniet van dit geweldige geluid. Net zoals alle speakers van Sonos, kun je ook deze verbinden met al jouw Sonos apparaten. Geniet dus van een surround-opstelling of gebruik de multiroom functie! Ervaar dit superieure geluid door de vier elliptische full-range woofers, een tweeter en drie passieve radiatoren. Hiernaast beschikt de Sonos Beam over stembediening, met wel 5 ingeboude far field-microfoons.
2. Sonos PLAYBAR
De Sonos Playbar zorgt ervoor dat je niet langer naar het matige geluid van je tv hoeft te luisteren maar kan genieten van superieure geluidskwaliteit. Deze soundbar kan je eenvoudig onder je tv plaatsen en in een handomdraai draadloos verbinden op je thuisnetwerk. De Playbar beschikt over negen ingebouwde luidsprekers die samen zorgen voor de geweldige luisterervaring in jouw kamer.
3. Samsung HW-MS650
Je hoort het diepste basgeluid. Samsungs Distortion Cancelling technologie voorspelt en voorkomt vervorming en geeft een dieper basgeluid met meer details, zonder aparte subwoofer. Met de Wireless Surround Kit breid je je Soundbar heel gemakkelijk uit, zonder gedoe met luidsprekerkabels. In combinatie met je Soundbar krijg je zo een volwassen 4.1-kanaals surroundsysteem. Overal sweet spots. Door de hele kamer hetzelfde geweldige geluid dankzij state-of-the-art wide-range tweeters.
Voel het geluid en duik middenin de actie met het uiterst realistische geluid van HD Audio. De kwaliteit en rijkdom van het originele geluid blijven ongerept dankzij 96kHz/24-bits sampling.
4. Sonos PLAYBASE
Video is geen probleem voor je tv. Maar audio? Die laat nog al eens wat te wensen over. Zeker als je zin hebt in een film. Of games. Of muziek. Eigenlijk altijd dus.
De geheel nieuwe Sonos PLAYBASE geeft al je films, tv-programma’s, sport en games een geweldig geluid van bioscoopkwaliteit. Ook kan hij je favoriete muziek draadloos streamen. Het slanke, low profile ontwerp verdwijnt haast onder je tv, maar vult de hele kamer met spectaculair breedbeeld geluid dat je niet kan missen.
5. JBL Bar 5.1
Op zoek naar de meest innovatieve soundbar van dit moment? Zoek niet verder en laat je overtuigen door de JBL Bar 5.1. Deze soundbar heeft alles voor de ultieme gamenight, filmavond of bingesessie. Je beschikt over een weergaloze 510W aan vermogen, verdeeld over een soundbar, twee afneembare draadloze speakers en een draadloze subwoofer. Het gehele geluidsspectrum is optimaal vertegenwoordigd in de Bar 5.1. Van diepe bass naar kristalhelder stemgeluid, deze soundbar kan het allemaal, moeiteloos. Verder beschikt deze JBL Bar over alles wat je van een soundbar van deze stature mag verwachten. Bluetooth, 4K ondersteuning, Dolby Digital Pro Logic II en DTS. Ga voor het allerbeste op home cinema gebied en laat die bioscoop maar voor wat het is, want deze soundbar zorgt dat je niet meer de deur uit komt!
Zo vind je de beste soundbar
Als je niet alles wilt lezen, lees dit gedeelte dan wel.
Heb je geen tijd? Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten (of doen) voordat je een soundbar koopt:
- Kies minimaal een soundbar met drie of meer kanalen. Er zijn nog steeds soundbars met maar twee kanalen en dat zijn eigenlijk niet meer dan verheerlijkte mini-stereo’s. Met drie of meer kanalen kun je surround-geluid bereiken, wat voor een meeslepende ervaring zal zorgen.
- Ga voor een actieve soundbar. Actieve soundbars worden geleverd met ingebouwde versterkers (passieve soundbars hebben dit niet). Wij beloven je dat het waard is, vooral als je ruimte probeert te besparen of een 2-in-1 oplossing wilt.
- Bedenk waar je je soundbar wilt plaatsen. Hang je hem aan een muur of zet je hem op een tafel? Esthetisch gezien mag je nieuwe soundbar niet breder dan je tv zijn. En in een perfecte wereld is, of je hem nu aan de muur hangt of op een plank zet, de perfecte plek voor je soundbar gecentreerd onder of boven je tv. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt!
- Let op de connectiviteit. De meeste soundbars zijn voorzien van wifi en/of Bluetooth, waardoor je eenvoudig vanaf elke computer, telefoon of tablet muziek kunt streamen. Hierdoor wordt je soundbar ook een stereo. En controleer op de mogelijkheid voor HDMI-switching, waardoor je zonder dat je HDMI-kabels hoeft te verleggen eenvoudig van audiobron kunt wisselen.
- Koop je nieuwe soundbar bij een erkende dealer. Als je dit doet, ben je zeker van garantie, service en ondersteuning van de fabrikant.
Zijn soundbars eigenlijk wel de moeite waard?
De meeste mensen kopen soundbars omdat ze gewoon niet de ruimte hebben, die nodig is voor een echte home cinema-set die voor surround sound zorgt. Soundbars zijn slanke, onopvallende ruimtebespaarders. Echte home cinema-sets zijn er in vele variaties, maar voor het krijgen van deze bioscoopgeluiden heb je doorgaans een aparte versterker en minimaal vijf speakers (één midden, één links, één rechts, twee achter) en een subwoofer nodig. (Dit alles kost doorgaans meer dan alleen een soundbar.)
Waar het hier om gaat? Als je de ruimte en het budget hebt, kun je een home cinema-set overwegen, omdat het op zoveel manieren geweldig is. Anders gezegd: als een goede soundbar je tv-audio 100 keer verbetert, dan verbetert een echte home cinema-set je tv-audio – en de algehele ervaring – 10.000 keer. Maar als je alleen op zoek bent naar een eenvoudige oplossing, is een soundbar een duidelijke upgrade van de audio van je tv.
De twee typen: soundbars en soundbases
Ja, dit is een handleiding voor het kopen van een soundbar, maar er zijn technisch gezien twee soorten, die er verkrijgbaar zijn: soundbars en soundbases. Beide hebben de speakers ingebouwd en hebben hetzelfde doel: de audio van je tv duidelijk beter maken (vooral als deze een functie voor spraakverbetering heeft). Ook zorgen ze voor een rijker geluid, scherpere details, een meeslepender gevoel en een bioscoopervaring. Het uiteindelijke effect: krekels klinken als krekels en niet alsof iemand de kraan heeft laten lopen. En op bepaalde momenten, als The Hulk bijvoorbeeld een grote driftbui heeft, kun je maar beter dekking zoeken.
Maar er zijn toch enkele verschillen..
Wat is een soundbar?
Een soundbar is een lange, dunne rechthoekige behuizing gevuld met speakers en veel technische tovenarij. Een goede soundbar doet voor audio wat een goede bril doet om dingen glashelder te maken. Het resultaat: stemmen komen helder en duidelijk over en in die mate is zelfs een gefluisterde dialoog duidelijk te horen. En aangezien soundbars breder zijn dan soundbases, verspreiden ze het geluid beter (naar links en rechts) en komen ze tot op zekere hoogte (zij het in zeer kleine mate) dichterbij bij het geluid van een home cinema-set.
Soundbars worden ofwel A) aan de muur onder je tv gemonteerd, B) staan voor de tv als je tv op een meubel staat of C) staan op een plank onder of boven je tv als je tv in een tv meubel zet. Veel soundbars worden tegenwoordig geleverd met een aparte draadloze subwoofer.
Wat is een soundbase?
Het doel van een soundbase is precies hetzelfde als het doel van een soundbar (laat je tv geweldig klinken), maar ze verschillen in grootte en kracht. Soundbases zijn dieper (van voor naar achter) dan soundbars, maar over het algemeen korter in de breedte (van links naar rechts)… en ze zijn voornamelijk ontworpen om onder de tv te staan. Soundbases hebben doorgaans meer ruimte binnenin dan soundbars en als gevolg daarvan hebben ze een betere ingebouwde versterking en grotere basdrivers, waardoor de behoefte aan een subwoofer afneemt. In het geval van audio is groter echt beter.
Tips van experts
- Soundbases geven minder mooi geluid dan soundbars. (Soundbars doen het beter op het gebied van stereokanaalscheiding omdat de speakers verder uit elkaar staan.)
- Soundbars worden net als tv’s steeds platter en platter. En hoewel plat zorgt voor een geweldige look, is plat als het gaat om de audiokwaliteit niet goed. Je zou echt moeten overwegen om een subwoofer erbij te nemen om zo het beste geluid uit je soundbar te kunnen halen.
- Afhankelijk van je opstelling en hoe je dingen aansluit, kan een soundbar het signaal van je afstandsbediening naar je tv blokkeren. Let goed op hoe je dingen neerzet zodat je nieuwe soundbar de IR-receptor van de tv niet blokkeert (het oogje waar je je afstandsbediening op richt).
Waarop moet je letten bij het kopen van de beste soundbar?
De zes belangrijkste details om rekening mee te houden.
Moet je een passieve soundbar of juist een actieve soundbar kopen? Een soundbar met drie kanalen of een soundbar met vijf kanalen? En zijn ze moeilijk aan te sluiten? Dit zijn de vragen die we het meest horen:
1. Waar komt de soundbar te staan?
Waar je je tv plaatst en hoeveel ruimte je rond je tv over hebt, kan bepalen welk type (soundbar of soundbase) het beste bij je gebruik past en het type heeft ook invloed op waar je het plaatst. Soundbars zijn veelzijdiger als het gaat om de installatie: ze zijn gemaakt om aan de muur te hangen of onder (en voor) je tv te zetten. De installatie is heel eenvoudig. Als je tv op een tafel of tafel staat, plaats je de soundbar op dezelfde tafel, direct onder het scherm. (Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de onderkant van de tv en de tafel overlaat – controleer de specificaties van de soundbar en meet het gebied op voordat je hem koopt.) Als je tv aan de muur is bevestigd, monteer je soundbar dan ook direct onder de tv aan de muur. Sommige soundbars worden zelfs met montagekits geleverd om het zelf installeren tot een fluitje van een cent te maken.
Soundbases daarentegen zijn gebouwd om onder je tv te zetten (daarom zijn ze zo zwaar).
Tips van de experts
- We horen klanten vaak vragen of je ook een soundbar boven de tv mag plaatsen. Onze mening? Ja, dat kan als dat de enige plaats is, die je beschikbaar hebt… maar het zal niet zo goed klinken. (Tenzij je voor een meer veelzijdige optie kiest, zoals de HEOS Bar, die is ontworpen om geweldig te klinken, waar je hem ook monteert.) Het zal nog steeds beter zijn dan de ingebouwde speakers van je tv.
- Als je een soundbase onder je tv plaatst (waar hij thuishoort), wordt je tv een paar centimeter hoger. Houd daar rekening mee, zodat je de beschikbare ruimte goed kunt opmeten.
- Sommige soundbars zien er behoorlijk strak uit, sommige zijn erg sober om minder op te vallen en sommige zijn speciaal gemaakt voor specifieke tv’s, zodat ze prachtig bij elkaar passen. Als jij dit belangrijk vindt, controleer dan of de fabrikant van je tv ook soundbars bouwt die zijn ontworpen voor het model dat je hebt. Sommige Sony 4K-tv’s zien er bijvoorbeeld prachtig uit met de onopvallende HT-NT5-soundbar van Sony.
2. Welke maat soundbar moet je nemen?
Esthetisch gezien mag je nieuwe soundbar niet breder zijn dan je tv en in een perfecte wereld hebben beide exact dezelfde breedte zodat het geheel er gelijkmatige uitziet. Je kunt een soundbar technisch gezien met elke tv verbinden. Gebruik dus je discretie als het om de grootte gaat. Zorg ervoor dat je tv de juiste connectiviteit heeft om je nieuwe soundbar aan te kunnen sluiten, vooral als je tv 8 jaar of ouder is.
3. Wat zijn actieve of passieve soundbars en waarom is dat belangrijk?
Passief betekent dat de soundbar geen ingebouwde eindversterker heeft en dus een ontvanger of versterker nodig heeft om te kunnen werken. Ze hebben echter wel betere speakers – en betere speakers betekenen een beter geluid. Als gevolg hiervan kost een passieve soundbar je ook iets meer en moet je meer componenten met elkaar verbinden. Je hebt ook een traditionele subwoofer-aansluiting nodig als je extra bas wilt.
Actief betekent dat de soundbar wordt geleverd met ingebouwde versterkers die alles aansturen, evenals kanaalprocessors die de linker-, rechter- en middenluidsprekers in de soundbar van elkaar scheiden. Dus je hoeft geen extra ontvanger aan te sluiten (of te kopen) en je hebt minder kabels nodig.
Onze aanbeveling: als je gewoon de audio van je tv wilt upgraden, kies dan voor een actieve soundbar. Passieve soundbars zijn beter geschikt voor aangepaste installaties (als je bijvoorbeeld een volledig Dolby Atmos-systeem wilt).
4. Wat zijn soundbar ‘kanalen’ en hoeveel heb ik er nodig?
Beschouw de kanalen van een soundbar als geluidsbronnen of individuele speakers. De meeste shows en films bieden tegenwoordig vijf verschillende audiokanalen (en in sommige gevallen zelfs meer voor surround sound): midden, links, rechts, plus twee achter (links achter en rechts achter). Wat maakt een soundbar anders dan een typische home cinema set: alle kanalen/speakers zitten in één apparaat. Dus de logica volgt:
soundbar met twee kanalen: twee speakers: links en rechts.
soundbar met drie kanalen: drie speakers: het midden, links en rechts.
soundbar met vijf kanalen: alle vijf bovengenoemde speakers: midden, rechts, links en twee achterspeakers. (5-kanaals systemen zijn al bijna twintig jaar de standaard voor een thuisbioscoop.)
soundbar met zeven kanalen: zeven speakers. In wezen is 7-kanalen hetzelfde als 5-kanalen met een bonus: door surround- en achterkanaalinformatie in vier kanalen te splitsen, krijg je er zeven in totaal. (De nieuwste en beste standaard.)
Dolby Atmos soundbar: dit is het neusje van de zalm onder de soundbars met vijf of zeven kanalen. Wat maakt het anders: ze hebben een naar boven gerichte luidsprekers in de soundbar, die het geluid boven je weerkaatst voor een verhoogd, driedimensionaal geluidsbeeld. Dus als je kanaalnummers zoals 5.1.2 of 7.1.2 ziet, vertegenwoordigt de derde Dolby Atmos naar boven gerichte luidsprekers (de eerste is voor het aantal traditionele kanalen en de tweede is voor een subwoofer). Deze soundbar werkt het beste in kamers met vlakke plafonds die zijn gemaakt van hard, reflecterend materiaal.
Conclusie: Dus op de vraag “Hoeveel kanalen heb je nodig?” Hoe meer, hoe beter… en hoe beter hoe meeslepender de ervaring zal zijn.
5. Welke verbindingen heb ik nodig?
De nieuwste soundbars worden met een verscheidenheid aan connectiviteitsopties geleverd. Enkele belangrijke verbindingen om op te letten:
HDMI ARC
Zo makkelijk. Je sluit je soundbar gewoon met een HDMI-kabel aan op de audio return channel (ARC) ingang van je tv en je bent klaar. HDMI is vooral goed voor meerkanaals soundbars.
Draadloze connectie
Wil je de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf je soundbar of via je telefoon of tablet audio te streamen? Dan moet je hierop letten:
- Bluetooth: veel soundbars zijn tegenwoordig uitgerust met ingebouwde Bluetooth, waardoor het gemakkelijk is om vanaf je computer, je smartphone en je tablet muziek te streamen.
- Wifi: er zijn draadloze soundbars, die worden geleverd met wifi, zodat ze op het internetnetwerk van je huis kunnen werken en vrijwel alles van overal kunnen streamen (Spotify, TIDAL, Pandora, noem maar op).
Optische poort
Een optische patchkabel geeft je een solide en de beste verbinding tussen je tv en de soundbar. Het is ook één van de gemakkelijkste, eenvoudigste en meest betrouwbare verbindingen, die er beschikbaar zijn. Het heeft echter niet de bandbreedte om een 5.1-signaal over te kunnen dragen.
USB-poorten
Normaal gesproken zijn USB-poorten alleen opgenomen voor firmware-updates. Maar de meeste soundbar-updates van tegenwoordig worden gedaan via software-updates. Wij denken dat je dit niet nodig hebt, tenzij je een thumb drive met je nummers erop wilt aansluiten .
- Een goede draadloze soundbar kan dubbel dienst doen als stereo (zoals de Sonos Playbar). Je kunt muziek ook rechtstreeks vanaf je computer, je telefoon of je tablet streamen.
6. Hoe bedien ik de soundbar?
Betekent een nieuw apparaat dat je nog een andere afstandsbediening moet gebruiken? Ja en nee. We bedoelen ja, je nieuwe apparaat wordt geleverd met een eigen afstandsbediening, maar je kunt meestal je bestaande tv-afstandsbediening programmeren zodat je ook je soundbar kunt bedienen. (Een salontafel vol afstandsbedieningen? Dat haten we allemaal. We kunnen je laten zien hoe je met slechts één afstandsbediening allen kunt bedienen)
P.S. sommige soundbars worden ook geleverd met een gratis mobiele app, zodat je je apparaat via je telefoon of via je tablet kunt bedienen.
Veelgestelde vragen over de soundbar
Kun je speakers toevoegen aan een soundbar?
Bij sommige modellen wel en bij anderen niet. Sommige van de nieuwere soundbars worden zelfs als onderdeel van het systeem geleverd met extra luidsprekers, waardoor je veel dichter bij die bioscoop ervaring komt. De enige andere manier waarop je draadloze achterluidsprekers kunt toevoegen: als de soundbar geschikt is voor meerdere kamers (zoals Sonos, HEOS, Bose, enz.). En dat is een geweldige optie als je in je hele huis een audiosysteem wilt aanleggen.
Kun je een subwoofer toevoegen aan een soundbar?
Veel draadloze soundbars worden met een draadloze subwoofer geleverd en als dat niet zo is kun je een andere aansluiting maken.
Heb je een receiver nodig als je een soundbar hebt?
Nee, als je een actieve soundbar koopt niet maar als je een passieve soundbar koopt wel. Scrol omhoog naar ‘wat je moet overwegen’ om daar meer informatie over te kunnen lezen.
Wat zijn Dolby Atmos-soundbars?
Sommige nieuwere soundbars worden geleverd met Dolby Atmos-technologie, die audio tegen plafonds weerkaatst om zo een surround sound-effect te kunnen simuleren. Het is best goed, maar het is nog steeds niet het echte werk.
Wat is ‘Cinema Sound’?
De meeste soundbars hebben een functie genaamd ‘Cinema Sound’ of ‘movieplex-geluid’ (of gewoon ‘virtueel surround-geluid’), waarvan ze zeggen dat het een echte bioscoop ervaring kan nabootsen. Realiteit: het enige dat het echt doet, is een beetje digitale vertraging toevoegen, een beetje als een fractionele echo (denk aan nagalm). Dit is niet hetzelfde als het authentieke geluid van een home cinema set, maar het klinkt wel alsof je in een grotere kamer bent. Eerlijk toegegeven, sommige zijn geweldig, maar je moet hier wel extra voor betalen.
Kan een soundbar worden gebruikt als middenspeaker?
Sommige modellen wel, andere niet, maar wij raden het niet aan. Technisch gesproken, is hij daar niet voor ontworpen hoewel een passieve soundbar mogelijk kan worden gebruikt als een luidspreker in het middenkanaal. Het is alsof je iets gebruikt wat er eigenlijk niet speciaal voor gemaakt is.
Welk merk moet je kopen?
We dachten dat je het nooit zou vragen. Er zijn tal van merken die soundbars van hoge kwaliteit bouwen zijn grootheden zoals Bose, Sony, Sonos en Yamaha.
Hoe zit het met de garantie?
Wanneer je bij een erkende dealer koopt, wordt je nieuwe soundbar geleverd met de volledige fabrieksgarantie. Sterker nog: bij een geautoriseerde dealer krijg je naast support van de fabrikant ook nog eens support van de dealer.