Het zijn de kleine dingen, die tellen bij het uitkiezen van een stoomstrijkijzer. Als je denkt dat je om goed te kunnen strijken een stuk metaal met stoomgaten en een handvat nodig hebt, nou dan heb je het mis. Bijna alle modellen werken op dezelfde manier, dus juist de kleine details kunnen je strijkervaring vaak goed of slecht maken. Dat is de les, die we hebben geleerd toen de traditionele strijkijzers op de markt kwamen. Met βtraditioneelβ bedoelen we strijkijzers waarvan de stekker in het stopcontact wordt gestoken. Sommige strijkijzers werken ook op batterijen, maar deze modellen zijn vaak zwaar, hebben weinig stroom en missen de functies die de strijkijzers met een stekker wel hebben en daarom hebben we deze modellen niet in onze beoordeling opgenomen.
In dit artikel bespreken we details, die belangrijk zijn en vertellen we je wat je kunt negeren, zodat jij de beste strijkijzer kunt vinden!
De beste strijkijzers van 2021
- Philips GC4909/60
- Philips Azur GC4556/20
- Braun Texstyle 3 SI3030PU
- Tefal Easygliss FV3970
- Philips EasySpeed Advanced GC2673/80
- Aigostar 31HGB
- Tefal Maestro 2 FV1845
- Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788
- Philips GC4541/20
- Philips GC5037/80
1. Philips GC4909/60
Met deΒ Philips Azur GC4909/60Β verwijder je moeiteloos de meest hardnekkige kreuken. Daarnaast heeft dit stoomstrijkijzer van Philips een snel kalkverwijderingssysteem zodat je strijkijzer eenvoudig wordt gereinigd. Hoe werkt dit? De kalkdeeltjes worden afgebroken en automatisch verzameld in het uitneembare kalkreservoir. De kalk kan gemakkelijk in minder dan 15 seconden worden weggespoeld. Dit zorgt voor geweldige resultaten op lange termijn.
2. Philips Azur GC4556/20
Met deΒ Philips Azur GC4556/20Β verwijder je moeiteloos de meest hardnekkige kreuken. Daarnaast heeft dit stoomstrijkijzer een snel kalverwijderingssysteem zodat je strijkijzer eenvoudig wordt gereinigd. Hoe werkt dit? De kalkdeeltjes worden afgebroken en automatisch verzameld in het uitneembare kalkreservoir. De kalk kan gemakkelijk in minder dan 15 seconden worden weggespoeld. Dit zorgt voor geweldige resultaten op lange termijn.
3. Braun Texstyle 3 SI3030PU
Het Braun TexStyle 3 SI3030PU stoomstrijkijzer heeft een 3D-strijkzool, de eerste afgeronde strijkzool ter wereld geΓ―nspireerd door snowboards.
Een strijkijzer waarmee je achterwaarts over knopen, ritsen en zakken kunt strijken. Dit maakt je strijkklus een stuk gemakkelijker. De Braun TexStyle 3 SI3030PU is uitgeroepen tot Beste Koop van de Consumentenbond maart 2019 en Beste uit de test van de Consumentenbond maart 2019!
4. Tefal Easygliss FV3970
De Tefal Easygliss FV3970 Stoomstrijkijzer is in agustus 2018 beoordeeld als “Best Reviewed” op Kieskeurig.nl. De Tefal Easygliss FV3970 stoomstrijkijzerΒ is voorzien van onze beste strijkzool met Durilium AirGlide technologie. De Durilium AirGlide strijkzool heeft het beste glijvermogen van Tefal met een optimale stoomverspreiding voor snel en makkelijk strijken. Door de continue stoomafgifte van 35 g/min. is het strijkgoed zo klaar. Met een stoomstoot van 150 g/min. strijk je ook de meest hardnekkige kreukels glad. De perfecte balans tussen comfort en efficiΓ«ntie.
5. Philips EasySpeed Advanced GC2673/80
Dit stoomstrijkijzer heeft een vermogen van 2400 watt waardoor het strijkijzer van Philips al warm is in 30 seconden. Het XL waterreservoir van 300 ml, de krachtige stoom en de keramische zoolplaat zorgen ervoor dat je zo door strijkwerk heen bent.Β De voorkant van dit Philips stoomstrijkijzer is nauwkeurig in 3 opzichten: het heeft een spitse voorkant, een speciale uitsparing voor knopen en een slank ontwerp van de neus. De Triple Precision-voorkant maakt het mogelijk om zelfs de lastigste plekken te strijken, bijvoorbeeld rond knopen en tussen plooien. Dankzij het met zorg vervaardigde zoolplaatontwerp wordt stoom gelijkmatig over de zoolplaat verdeeld. Op deze manier hoef je minder bewegingen te maken om kledingstukken gelijkmatig te bevochtigen en daardoor ben je sneller klaar met strijken.
6. Aigostar 31HGB
De Aigostar Steel Blue stoomstrijkijzer is speciaal ontworpen voor al jouw dagelijkse strijkwerkzaamheden. Dankzij het hoge vermogen van 2200W warmt hij snel op. In combinatie met de RVS zoolplaat worden kreuken in je kleding eenvoudig strakgestreken zonder water- of roestvlekken. Dankzij het waterreservoir met een inhoud van 320 ml hoeft de Steel maar één keer gevuld te worden voor een dagelijkse strijkbeurt.
7. Tefal Maestro 2 FV1845
HetΒ Tefal Maestro 2 FV1845 StoomstrijkijzerΒ gaat voor snelle, efficiΓ«nte resultaten. Het Maestro stoomstrijkijzer biedt het beste van beide werelden, met uitzonderlijk gebruiksgemak en topprestaties die voor een moeiteloze strijkervaring zorgen. Een constante stoomafgifte van 35 g/minuut zorgt voor zeer efficiΓ«nte strijksessies, met een stoomstoot van 115 g om hardnekkige kreukels en vouwen glad te strijken.
8. Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788
Het ultieme anti-kalk stoomstrijkijzer helpt je in een handomdraai grote hoeveelheden strijkgoed weg te werken met perfecte resultaten. Het combineert krachtige stoomprestaties voor het moeiteloos gladstrijken van kreuken. Tefal’s exclusieve kalkverzamelaar zorgt voor eenvoudige ontkalking en blijvend krachtige stoomafgifte.
9. Philips GC4541/20
Dankzij het innovatieve design worden de kalkdeeltjes eenvoudig afgebroken en worden ze automatisch verzameld in het uitneembare kalkreservoir. De kalk kan gemakkelijk in minder dan 15 seconden worden weggespoeld en dit zorgt voor geweldige resultaten op de lange termijn.
10. Philips GC5037/80
Een krachtig, intelligent strijkijzer voor snellere resultaten. Dankzij de OptimalTEMP-technologie kunt u alles van jeans tot zijde strijken zonder risico te lopen op brandplekken. De geavanceerde DynamiQ-stoommodus geeft de perfecte hoeveelheid stoom vrij wanneer dat nodig is.
Tips om het beste strijkijzer te kopen
Stap 1: er bestaat niet zoiets als te veel kracht
Een extra hoeveelheid stoom, kan het strijken veel aangenamer maken – je kunt zo bijvoorbeeld hardnekkige kreukels gemakkelijk uit de stof strijken. Modellen, die veel stoom produceren, hoeven niet altijd duur te zijn, dus er is geen reden om genoegen te nemen met een model dat minder dan 20g/min stoom uitstoot.
Stap 2: overweeg het gebruiksgemak
Rowenta, Shark en Oliso zijn merken die intuΓ―tieve interfaces en doordachte, gebruiksvriendelijke functies bieden.
Stap 3: zorg ervoor dat het de belangrijkste functies heeft
Er zijn een aantal functies, die je strijkijzer zeker moet hebben. Alle modellen, die je in onze selectie tegenkomt, hebben deze kenmerken. Als je echter voor een strijkijzer kiest dat wij niet hebben getest, zorg er dan wel voor dat het de volgende functies heeft:
- Een automatische uitschakelfunctie.
- Een stoomstootfunctie om hardnekkige kreukels te verwijderen en die kan ook dienen als een zelfreinigend systeem om ophoping van kalk te voorkomen.
- Meerdere temperatuurinstellingen (het liefst per soort stof gemarkeerd).
De verschillende soorten strijkijzer
Er zijn een aantal verschillende apparaten, die stoom produceren en die kleding kunnen strijken. De meeste mensen geven de voorkeur aan de traditionele modellen, die in deze beoordeling worden behandeld. Er zijn voor specifieke behoeften ook gespecialiseerde apparaten verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de verschillende soorten stoomapparaten.
Het traditionele stoomstrijkijzer
Traditionele stoomstrijkijzers zijn de gewone strijkijzers, die je in de meeste huishoudens tegenkomt en die staan ook centraal in deze beoordeling. Ze hebben een geperforeerde onderkant, die opwarmt en direct op kledingstukken kan worden geplaatst om zo kreukels uit de stof te verwijderen. Ze hebben een kleine watertank waarin stoom wordt geproduceerd en die stoom wordt dan door de gaten uitgestoten.
Stoomgenererende strijkijzers
Deze strijkijzers worden ook wel stoomstrijksystemen genoemd en zijn zwaarder dan de normale modellen. Ze hebben meestal een aparte watertank, die met een slang aan het strijkijzer kan worden bevestigd. Het grote verschil is dat de gegenereerde stoom onder druk staat, wat veel kracht toevoegt. Dit kan de strijktijd aanzienlijk verkorten en levert professionele resultaten op. Je moet hier natuurlijk wel voor betalen en de meeste modellen kosten tussen de β¬ 200 en β¬ 600.
Kledingstomers
Met kledingstomers kun je hangende kleding kreukelvrij maken. Dit is veel minder effectief dan een traditioneel strijkijzer, maar als je kleding maar een beetje gekreukt is, werkt het prima. Er zijn ook kledingstomers met een reisformaat beschikbaar, wat geweldig is als je onderweg even snel je jasje of broek netjes wilt maken.
Materiaal aan de onderkant
Met een onderkant van roestvrij staal kan het niet fout gaan, maar er zijn ook andere materialen waar sommige mensen de voorkeur aan geven en ook die zullen we bespreken.
Roestvrij staal
Roestvrij staal domineert de markt en onze testen hebben uitgewezen dat daar een goede reden voor is. Het biedt meestal een superieure glijdende werking en heeft ook meer stoomgaten, wat zich vertaalt in meer kracht. De meeste modellen, die we hebben getest, waren van roestvrij staal omdat je deze nu eenmaal het meeste tegenkomt. Roestvrij staal warmt ook snel op, is gemakkelijk schoon te maken en is duurzaam. De enige mogelijke nadelen zijn dat het sommige opdrukken kan laten smelten en het niet immuun is voor de opbouw van statische elektriciteit. Sommige fabrikanten adverteren met een onderkant van chroom, wat meestal een roestvrijstalen basis met een soort chroombehandeling betekent.
Keramiek
Sommige mensen zijn van mening dat keramiek het beste materiaal voor de onderkant van een strijkijzer is omdat het een zeer gelijkmatige warmte biedt en bestand is tegen statische elektriciteit. Keramische coatings zijn echter vaak minder duurzaam en kunnen na verloop van tijd slijten. Keramische platen zie je in Nederland maar nauwelijks. Geen van de modellen, die ons selectieproces hebben doorstaan, had een keramische onderkant.
Nonstick
Nonstick is een verzamelnaam voor onderkanten van strijkijzers die zijn gemaakt van een conglomeraat van materialen. Die materialen zijn per fabrikant anders. Sommige materialen, zoals de Durathon van Hamilton Beach, worden ook wel beschreven als niet-klevende keramische mengsels. Wij vonden dat dit soort materiaal behoorlijk goed presteerde, maar roestvrij staal was over het algemeen nog altijd steeds iets beter.
Een correcte techniek maakt het verschil
Een goed strijkijzer kopen is belangrijk, maar hoe je strijkt, zal uiteindelijk meer invloed hebben op het eindproduct dan het soort ijzer dat je gebruikt.
Lees de handleiding
De meeste mensen hebben een hekel aan het lezen van handleidingen, maar in dit geval kan het echt nuttig zijn. Elk strijkijzer is iets anders van ontwerp en heeft dus ook zijn eigen kleine eigenaardigheden en trucs voor het optimaliseren van de prestaties. De kans is groot dat de ingenieurs, die jouw strijkijzer hebben ontworpen, al die eigenaardigheden in de handleiding hebben opgenomen. Lees het snel door want misschien leer je toch nog iets heel nuttigs.
Ken de stof
Behalve dat je je strijkijzer goed moet kennen, is het ook belangrijk om te weten welke stoffen je strijkt. De meeste strijkijzers hebben temperatuurinstellingen, die per stofsoort zijn gelabeld, dus het is vrij eenvoudig om de juiste temperatuur te kunnen selecteren. Elke soort stof reageert het beste op een bepaalde strijktechniek. Zijde en satijn geven bijvoorbeeld betere strijkresultaten wanneer het kledingstuk binnenstebuiten wordt gekeerd en stoffen die elastine bevatten, hebben de neiging om juist uit te rekken en daarom moet je dan met korte, snelle halen strijken. Dure kledingstukken kunnen hun eigen zeer specifieke onderhoudsinstructies hebben. Zorg ervoor dat je weet waar je kleding van gemaakt is en hoe je die specifieke stoffen het beste kunt strijken.
Hoe kun je lekkage voorkomen?
Een veelgehoorde klacht over strijkijzers is, dat er water uit de stoomgaten lekt. Dit zie je vooral bij de oudere strijkijzers en bij de nieuwe moderne modellen zie je dit eigenlijk niet. De enige keer dat we problemen met lekkage hadden, was toen we gehaast waren en een minder optimale strijktechniek gebruikten. Als je bijvoorbeeld het strijkijzer snel van een verticale naar een horizontale positie draait, kunnen er kleine hoeveelheden water uit de stoomgaten lekken.
We hebben ook opgemerkt dat bij het gebruik van de ‘stoomstootβ functies of bij het gebruik van het ijzer op een lage temperatuur het lekken sneller kon optreden. Nogmaals, dit was het gevolg van pogingen om te snel te gaan strijken. Kledingstukken, die lagere strijktemperaturen vereisen, moeten eigenlijk niet met extra stoom worden gestreken. Het gebruik van je strijkijzer voordat het op temperatuur is, zal onvermijdelijk slechte resultaten opleveren en zal ook minder goed de kreukels uit de stof verwijderen. Geen van de ijzers, die we hebben getest, lekten bij correct gebruik.
Een goede strijkplank is ook belangrijk
Het gebruik van een strijkplank lijkt logisch, maar toch zijn er nog steeds mensen die een handdoek op hun tafel leggen en zo gaan strijken. Dit werkt niet lekker, is minder effectief en kan gevaarlijker zijn dan strijken op een speciale strijkplank. Strijkplanken zijn brandvertragend, wat de veiligheidsfactor verhoogt en ervoor zorgt dat de stroom door het kledingstuk kan stromen en niet kan condenseren en aan de onderkant kan ophopen, zoals wel het geval zou zijn bij het gebruik van een handdoek. Als je vaak genoeg strijkt om een stoomstrijkijzer te kopen, is een strijkplank ook een waardevolle en noodzakelijke extra investering.