De tijd dat we op pad gingen met een losse camera om casual foto’s en video’s te maken is wel een beetje verleden tijd sinds smartphones voorzien zijn van goede camera’s. Waarom immers een camera meenemen als je al een telefoon met camera in de broekzak hebt die je kunt gebruiken? Net zoals dat je met de juiste telefoon prachtige foto’s kunt maken, kun je je smartphone ook gebruiken om mooie video’s te maken. We geven een aantal tips voor hoe je de beste video’s kunt maken met je telefoon.
Beste camera telefoon
Veel valt en staat natuurlijk met de kwaliteit van de camera’s op de telefoon die je gebruikt. De ene smartphone is de andere niet op dat gebied. Wil je echt goede camera’s op je telefoon die je niet gaan teleurstellen, dan kom je al snel uit bij een high-end smartphone. Je moet er dus wel geld voor over hebben om je telefoon te kunnen gebruiken om mooie video’s te maken door het aanschaffen van de beste camera telefoon, maar het loont daarbij om je te realiseren wat voor mooi stukje techniek je daarvoor terugkrijgt, want het is natuurlijk meer dan alleen een camera of een telefoon.
Gimbal gebruiken
Veel vooral duurdere smartphones beschikken over optische stabilisatie. Dat wil zeggen dat het de telefoon lukt om binnen een bepaalde marge beelden stabiel te houden die je vanuit de hand neemt. Niemand kan zijn handen en armen immers helemaal stil houden, helemaal niet tijdens beweging. Vaak is die optische stabilisatie vooral wanneer je begint te bewegen met je camera voor dynamiek in je beelden onvoldoende om voor mooie stabiele beelden te zorgen. Investeren in een gimbal voor smartphones kan hierbij uitkomst bieden. Dit is een apparaat waar je je telefoon in klemt die met behulp van motortjes de telefoon stabiel houdt bij beweging. Daardoor kun je mooie, vloeiende bewegingen creëren in je video’s. Wil je niet gaan lopen met je telefooncamera, dan kun je in plaats van een gimbal ook een statief (met clip voor de smartphone) gebruiken.
Juiste resolutie instellen
Loop voordat je begint met filmen altijd de instellingen na. Hier kun je zaken als optische videostabilisatie en een eventuele windfilter (voor beter geluid) instellen. Ook kun je hier de resolutie waarin je gaat filmen instellen. Het loont om die te checken voordat je begint, want het zou zonde zijn als je uiteindelijk in een te lage resolutie gefilmd hebt. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder het resultaat immers wordt. De meeste telefooncamera’s kunnen tegenwoordig wel in 4K filmen en sommigen zelfs in 8K. Die laatste resolutie is nog echter voor weinig beeldschermen geschikt, waardoor je minder met de beelden kunt. Ga je je beelden monteren op de computer? Hoe hoger de resolutie is, hoe meer ruimte je hebt om beelden in de bewerking nog uit te snijden om alsnog op een goede eindresolutie (Full HD of 4K) uit te komen.
Verder is het belangrijk om na te denken voor welk medium je je video maakt. Wil je het op een computer of televisie kunnen afspelen, zorg dan dat je met je telefoon horizontaal filmt voor widescreen beeld. Film je voor Instagram of Tiktok, houd je telefoon dan juist verticaal, omdat deze video’s op de smartphone bekeken worden.