En misschien wel meer dan vlees maar ook groente. Sterker nog, waarom zouden we totale plaatje het ook niet breder trekken dan slechts een pan?
Manieren om de heerlijkste gerechten te bereiden, daar zouden we bezig over kunnen blijven. Wanneer het gaat om een braadstuk, spies, worst, kippenborst of -bout, biefstuk of andere delicatesse die op vlees gebaseerd is, willen we alleen het beste van het beste kunnen voorschotelen. De kwaliteit van het vlees en de fantasie waarmee de marinade wordt bereid maar ook de methode om dat alles mee te bereiden zijn van het grootste belang. Die bepalen hoe succesvol jouw culinaire creatie wordt.
Maar de methodes die wij hier bespreken zijn minstens zo geschikt om ook groentes mee te bereiden en andere complete schotels waar niet eens vlees in hoeft te zitten! Dat is meteen een belangrijke les: laat je in je fantasie nooit beperken door wat jij zelf verwacht. Je kunt en weet meer dan je denkt. Blijf jezelf uitdagen en innoveren om tot de verrukkelijkste creaties te komen! Dat zullen jouw gasten je zeker weten in dank afnemen.
Grillpan
Deze zul je niet zo snel vinden in een standaard pannenset. Maar de traditionele pannen vorm ontbreekt dan ook totaal. Een grillpan is namelijk heel plat – veel meer nog dan een koekenpan – en bovendien vierkant. In het midden bevinden zich meerdere ribbels die het vlees die overbekende textuur meegeven. Het mooie aan een grillpan is dat je er geen vet voor nodig hebt. Laat boter en olie maar achterwege want die komen niet tegen het vlees aan en dienen dus geen enkel doel. Het enige wat je eraan hebt is dat je er een dikke walm bij krijgt die je kunt missen als kiespijn. Ziet er ook niet zo professioneel uit, laat staan charmant. Niet doen, dus.
Maar wacht, laat vet niet helemaal achterwege. Je kunt je vlees er namelijk wel mee insmeren, mocht dat echt nodig zijn voor de smaak. In de vorm van een marinade, bijvoorbeeld.
Ook groenten, pizza’s en tosti’s kun je opwarmen in een grillpan. Veelzijdig instrument, hè?
Braadslede
Nog zo’n multifunctioneel fenomeen is de braadslede. Vlees- en ovengerechten maak je hiermee, maar bijvoorbeeld ook lasagne of andere pastaschotels. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, maten en vormen, zodat je altijd het formaat vindt dat in jouw oven past en groot of klein genoeg is voor wat jij wilt maken. De warmte wordt er optimaal in verdeeld, zodat de inhoud altijd rondom gaar zal worden.
Braadpan (of Dutch oven)
Die twee termen betekenen precies hetzelfde. Het concept is al vele eeuwen oud, raakte hier in Nederland uit zwang maar ging wel de hele wereld over. Als eerste nam de Engelsman Abraham Darby waar hoe deze typische pannen uit mallen gemaakt werden en begon ze eenmaal thuis zelf te vervaardigen. De afkomst bepaalde de internationale naamgeving. Kolonisten die zich begonnen te vestigen in Noord Amerika konden deze braadpannen heel goed gebruiken wegens hun veelzijdigheid: werkelijk alle soorten gerechten kon je erin maken – en nu nog steeds. Vlees, vis, groenten, soepen, ovengerechten, taarten, quiches… je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk om het in een braadpan te bereiden!