Wasdrogers zijn niet zo flitsend als hun tegenhangers de wasmachines. Toch is de taak die ze uitvoeren net zo essentieel om comfortabel te kunnen leven. En drogers zijn allang niet meer de eenvoudige, omvangrijke apparaten, die ze vroeger waren. De modellen die je tegenwoordig ziet zijn ruimer, energiezuiniger en misschien zelfs wel een beetje aantrekkelijk. Sommige drogers zijn smart apparaten.
Dus als je er klaar voor bent om je oude droger te vervangen of misschien wel je allereerste nieuwe droger te kopen, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze handleiding bevat alle informatie die je nodig hebt om een droger te kunnen kopen, die bij jouw specifieke wasbehoeften past.
De beste drogers van 2021
- AEG T8DE84ES
- Zanussi ZDH8300NW
- AEG T8DE95EW
- Siemens WT47W5E7NL – iQ700
- Samsung DV80M5010KW
- Beko DS73311BXBD
- Indesit IDV75
- Samsung DV80M5210IW
- Bosch WTU87650NL
- Miele TWE 620 WP
1. AEG T8DE84ES
De AEG T8DE84ES heeft een vulgewicht van 8 kg en energielabel A++. Alle kleding die je wast kun je nu ook veilig drogen in deze AbsoluteCare droger, van wollen truien tot outdoor kleding. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat iedere stof de juiste trommelbeweging en droogtemperatuur krijgt. Door de SensiDry technologie droogt deze droger op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 154 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. De speciale kleding beschermende ProTex-trommel draait in beide richtingen waardoor je kleding minder kreukt.
2. Zanussi ZDH8300NW
Deze Zanussi ZDH8300NW Warmtepompdroger is zeer zuinig in het gebruik door de warmtepomptechnologie. Het energiegebruik wordt geoptimaliseerd terwijl het wasgoed behoedzaam wordt gedroogd. Door de AutoSense functie op de Zanussi ZDH8300NW detecteert hij wanneer de gewenste droogtegraad is bereikt en bepaalt automatisch de juiste droogtijd voor elke lading. Deze warmtedroger valt in energieklasse A+ en heeft een maximaal vulgewicht van 8 kg. Door de reverserende trommel gaat het wasgoed minder snel in elkaar draaien, wel zo gemakkelijk bij grotere stukken wasgoed.
3. AEG T8DE95EW
De AEG T8DE95EW heeft een vulgewicht van 9 kg en energielabel A++. Alle kleding die je wast kun je nu ook veilig drogen in deze AbsoluteCare droger, van wollen truien tot outdoor kleding. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat iedere stof de juiste trommelbeweging en droogtemperatuur krijgt. Door de SensiDry technologie droogt deze droger op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 185 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. De speciale kleding beschermende ProTex-trommel draait in beide richtingen waardoor je kleding minder kreukt.
4. Siemens WT47W5E7NL – iQ700
De Siemens WT47W5E7NL is een A+++ warmtepompdroger met zelfreinigende condensor, die een volle lading tot 35 minuten sneller droogt. Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 148 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal, zodat je precies weet wanneer je je was er uit kan halen.
5. Samsung DV80M5010KW
De Samsug DV80M5010KW is zacht voor kleding en energiezuinig door de optimal dry functie. De droger is voorzien van energieklasse A++, elektronische besturing en een belading van 8 kg. Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 169 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal, zodat je precies weet wanneer je je was er uit kan halen.
6. Beko DS73311BXBD
Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Bij het openen van de deur gaat de trommelverlichting automatisch aan.
7. Indesit IDV75
Op zoek naar een eenvoudige luchtafvoerdroger? Dan is de Indesit IDV 75 (EU) met 7 kg droog vulvermogen ideaal voor jou. Een luchtafvoerdroger droogt de was op een hoge temperatuur. Daardoor is deze relatief snel, maar een stuk minder zuinig. Deze luchtafvoerdroger wordt geleverd met een luchtafvoerslang van 1.5 meter. Deze wordt uit een raam naar buiten bevestigd.
8. Samsung DV80M5210IW
De Samsung DV80M5210IW warmtepompdroger is gemaakt om slimmer en zuiniger te drogen. Het OptimalDry-systeem meet de vochtigheid en daarop wordt de droogtijd aangepast. De warmtepompdroger werkt nog stiller en energiezuiniger door de digital inverter motor. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Heb je problemen met de droger? Check het dan snel met de SmartCheck op je telefoon.
9. Bosch WTU87650NL
De Bosch WTU87650NL is een stille en energiezuinige warmtepompdroger met zelfreinigende condensor. De trommelverlichting gaat automatisch aan bij het openen van de deur. Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 144 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal, zodat je precies weet wanneer je je was er uit kan halen.
10. Miele TWE 620 WP
De Miele TWE 620 WP heeft een trommel met honingraatstructuur en droogt nauwkeurig, hierdoor blijft jouw kleding mooi en verzorgt en krimpt niet. Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 177 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal, zodat je precies weet wanneer je je was er uit kan halen.
Hoe vind je de beste droger?
Je moet de volgende punten overwegen:
- Hoe vaak ga je de wasdroger gebruiken?
- Voor wat voor soort items ga je het gebruiken?
- Wat is de beschikbare ruimte en de ventilatie in die ruimte?
- Wat is de impact op je energiekosten?
- Wat is jouw ecologische voetafdruk?
Soorten wasdrogers
- Geventileerde wasdrogers
- Condensor wasdrogers
- Warmtepompdrogers
- Wasdrogers op gas
Welke maat droger moet ik kiezen?
Ga je elke keer 8kg wasgoed in de droger doen? Of maar gewoon een paar kledingstukken?
De meeste mensen halen de lading wasgoed uit de wasmachine en stoppen alles direct in de droger. Daarom is het een goed idee om de capaciteit van je droger af te stemmen op die van je wasmachine. We hebben wel gemerkt dat de meeste mensen slechts ongeveer gemiddeld 3,5kg wasgoed tegelijk wassen, dus misschien heb je niet al die capaciteit ook echt nodig. Wij raden je aan om je volle wasmand was te pakken en op de weegschaal te zetten om te bekijken hoeveel je elke keer daadwerkelijk wast, zodat je kunt bepalen welke capaciteit je echt nodig hebt. Als je een kleine droger wilt, ben je misschien beperkt tot een geventileerde droger want de efficiëntere warmtepomp condensdrogers hebben over het algemeen allemaal een capaciteit van 7kg of meer.
Heeft de capaciteit betrekking op het gewicht van natte of juist van droge kleding?
Het verwijst naar droge kleding.
Stel je voor dat je een wasmachine met een capaciteit van 8kg hebt en deze met 8kg droge kleding vult. Wanneer je na de wascyclus dan de natte kleding uit de wasmachine trekt, kan een droger met een capaciteit van 8kg die lading ook echt drogen – ook al is de lading nu zwaarder omdat de kleding nat is.
Op welke functies moet ik letten bij het kopen van een droger?
Ontluchten/afvoeren
Om druipende muren en plafonds met schimmel te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de vochtige, warme lucht uit de droger efficiënt uit het wasgoed wordt verwijderd.
Het kan zijn dat je je droger in de buurt van een open raam plaatst of misschien wel een afzuigventilator gebruikt, maar als dit niet mogelijk is, heb je waarschijnlijk echt een ontluchtingsset nodig. Sommige drogers worden geleverd met een dergelijke set; bij anderen modellen is het een optionele extra. Niet alle ontluchtingssets zijn echter geschikt voor alle omstandigheden. Bespreek met het verkooppersoneel waar je je droger zult gaan plaatsen, om er zo zeker van te zijn dat je de droger krijgt die je nodig hebt. Onthoud dat sommige drogers alleen een uitlaatopening aan de voorkant hebben en geen afvoer.
Aan de muur bevestigde of stapelbare drogers
Door je droger aan de muur te bevestigen of op een wasmachine te plaatsen bespaar je ruimte.
Echter:
- Sommige fabrikanten verkopen alleen stapelsets als een optionele extra en je kunt ze ook alleen gebruiken in combinatie met een wasmachine van hetzelfde merk.
- Alleen geventileerde drogers kunnen aan de muur worden gemonteerd – condensors en warmtepompdrogers zijn te zwaar en moeten op de vloer worden geplaatst of op een wasmachine worden gezet.
Filters
Het pluisfilter moet regelmatig worden schoongemaakt om zo je droger efficiënt te kunnen laten werken en het risico op brand te verminderen. Het is daarom handig als het filter aan de voorkant zit en gemakkelijk toegankelijk is.
Maak het filter van je wasdroger na elk gebruik schoon om zo het risico op het krijgen van brand te verminderen.
Omgekeerd tuimelen
Bij deze functie keert de trommel de tuimelrichting regelmatig om de kleding zo gelijkmatiger te laten drogen en te minimaliseren dat kleding in elkaar verstrengeld raakt.
Droogrek
Sommige modellen worden geleverd met een rek dat aan de binnenkant kan worden gemonteerd om zo items zoals gymschoenen of fijne was te kunnen laten drogen.
Automatisch programma
Met deze functie kan het apparaat automatisch detecteren wanneer de lading kleding is gedroogd.
Automatische programma’s kunnen de droger uitschakelen wanneer de kleding droog is, waardoor je energie kunt besparen en het risico dat je kleding beschadigd raakt door te lang te drogen kunt verminderen.
Wolprogramma
Dit is een programma met lage temperatuur dat speciaal is ontworpen voor het drogen van bepaalde kledingstukken van wol of een wolmix. Bedenk echter dat zelfs met een wolprogramma niet alle wollen kledingstukken veilig in de droger kunnen worden gedroogd. Lees het kledinglabel zorgvuldig en zorg ervoor dat er staat dat het veilig is om dit te doen.
Programma voor fijne was
Net als een wolprogramma is een programma voor fijne was een programma dat delicate kleding op een lage temperatuur zal drogen. Maar lees, net als bij wol, de instructies op het label in het kledingstuk en als er niet staat dat het veilig is om het item in de droger te doen, laat het dan gewoon drogen.
Extra droog programma
Volgens de Australische norm moeten wasdrogers als ze een vochtgehalte van 6% of meer bereiken en als je het automatische programma van de wasdroger gebruikt, zichzelf in dit geval uitschakelen. Als je weleens een wasdroger met een automatische functie hebt gebruikt, heb je vast wel gemerkt dat je kleding nog steeds een beetje vochtig aanvoelt. Waarom stopt de droger op dit punt? Om verschillende redenen. Het maakt je kleding gemakkelijker te strijken, het voorkomt overmatig drogen en het beschadigen van delicate stoffen en het verbetert de energie-efficiëntie. Zelfs als je je kleren een vochtgehalte van 0% zou geven (kurkdroog, in technische termen), zouden ze rehydrateren door vocht uit de lucht te absorberen. Maar als je je kleding bijvoorbeeld extra droog wilt hebben om ze op te bergen voor de winter kan een extra droge functie een beetje meer vocht uit de kleding verwijderen. Het geeft je meer flexibiliteit, maar is niet nodig voor dagelijks gebruik.
Functie voor uitgesteld drogen
Hoewel het geen goed idee is om het wasgoed langere tijd nat in de droger te laten liggen, zijn er een aantal redenen waarom je de droger misschien niet meteen wilt aanzetten. Met een functie voor uitgesteld drogen kun je je droger instellen om op een specifiek tijdstip te starten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer iedereen naar bed is gegaan om zo het moment dat jullie samen doorbrengen niet te onderbreken, om te profiteren van de daluren van de elektra maatschappij of zodat de droger op een geschikt moment klaar is, zodat kleding niet in een hoop verstrikt raakt wat kreuken kan veroorzaken (hoewel je natuurlijk nooit een droger mag gebruiken als je niet thuis bent) vanwege het risico op brand), wat ons brengt naar:
Anti-kreukfunctie
Wanneer deze functie is geactiveerd, blijft de kleding nadat het drogen is voltooid af en toe zachtjes tuimelen zodat er geen kreukels ontstaan.
Kinderslotbediening
Dit is een geweldige optie als je kleine, nieuwsgierige kinderen in huis hebt. Kinderslotbedieningen voorkomen dat de droger alleen start als er een bepaalde knopcombinatie wordt ingedrukt . Dit is van onschatbare waarde als je nieuwsgierige kleintjes in de buurt hebt.
Een opmerking over wasdrogers en de veiligheid voor kinderen
Terwijl het automatisch sluiten van de deur van de droger en het inschakelen ervan handig is, is de kans dat je kind in de droger klimt en de deur achter zich sluit een vreselijke maar zeer reële mogelijkheid.
Om deze reden raden we je aan om als je kinderen hebt of regelmatige jonge bezoekers krijgt een droger met deze functie te kopen. Hieronder vind je nog meer veiligheidstips.
De kosten in het gebruik
Een geventileerde wasdroger is, met een verbruik van 2,75 kWh tot 9,25 kWh per lading één van de meest energie-intensieve apparaten in huis.
Je energie kost bijvoorbeeld 30 cent per kWh. Stel dat een droger 5kWh per lading gebruikt en je hem gemiddeld drie keer per week gebruikt (ongeveer 150 keer per jaar) krijg je de volgende som 0,30 x 5 x 150 = je droger kost je dan 225 euro per jaar.
Als je van plan bent om de droger vaak te gaan gebruiken, overweeg dan om een warmtepompdroger te kopen, aangezien de kosten voor het gebruik veel lager zijn. Maar als je je droger slechts af en toe gebruikt, zullen de lagere kosten van de warmtepompdroger de hogere aankoopprijs nooit terugbetalen en is dus een goedkope geventileerde droger misschien een betere optie.
6 tips waarmee je bij het gebruik van de wasdroger geld kunt besparen
- Droog je kleding zoveel mogelijk aan de lijn – wasdrogers gebruiken veel energie terwijl zonlicht gratis is.
- Houd het pluisfilter schoon– een verstopt pluisfilter zorgt ervoor dat de lucht moeilijker door de kleding kan circuleren, waardoor je droger minder efficiënt wordt en er brandgevaar ontstaat. Je moet het filter van de droger na elke lading goed schoonmaken.
- Gebruik de hoogste centrifugeersnelheid op je wasmachine en als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, zoek dan een model met een hogere centrifugeersnelheid – dit onttrekt meer water zodat je was minder tijd en energie nodig heeft om te drogen.
- Kies voor een energiezuinige droger. Als je niet kunt voorkomen dat je je droger het hele jaar door gebruikt – omdat je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont waar je geen was buiten mag hangen – kies dan voor een model met een hoge energie-efficiëntiescore of overweeg een warmtepomp/condensdroger – ze zijn duurder in de aanschaf, maar zijn goedkoper in gebruik, zodat ze je op de lange termijn geld kunnen besparen. Hoe vaker je je droger gebruikt, hoe belangrijker deze optie wordt.
- Open een raam – als je het vocht terug in de wasruimte laat stromen, wordt het voor de droger moeilijker om je kleding te laten drogen waardoor de kosten ook hoger worden. Als je de ruimte niet kunt ventileren, overweeg dan om een warmtepomp- of een condensdroger aan te schaffen. Ze zijn wat duurder in de aanschaf maar zijn goedkoper in gebruik, zodat ze je op de lange termijn geld kunnen besparen.
- Wees sceptisch over droogballen en andere hulpmiddelen– sommige mensen zullen je vertellen dat het toevoegen van deze hulpmiddelen de tijd en energie, die nodig is om je kleding te drogen, zal verminderen. We hebben droogballen getest en het enige dat sneller opdroogde, waren de liquide middelen in je portemonnee.
Zijn wasdrogers veilig?
Alle drogers, die wij de afgelopen jaren hebben getest, hebben een functie voor het detecteren van oververhitting wat betekent dat ze worden uitgeschakeld wanneer de temperatuur te hoog wordt.
Maar om ervoor te zorgen dat je een droger extra veilig kunt gebruiken, kun je op de volgende punten letten:
- Volg de instructies in de handleiding.
- Steek de stekker van een droger rechtstreeks in het stopcontact en gebruik dus geen verlengsnoer.
- Zorg er bij wandmontage voor dat je droger stevig volgens de instructies van de fabrikant aan de muur is bevestigd. Overweeg om de installatie aan een vakman over te laten.
- Kinderen zijn dol op ontdekken en kunnen gemakkelijk in de droger klimmen – als je kleine kinderen hebt vermijd dan modellen die automatisch starten wanneer de deur wordt gesloten.
- Zorg voor een goede ventilatie rond de droger.
- Stop kleding, waarop brandbare materialen zoals bijvoorbeeld olie is gemorst nooit in de droger. Was deze voor het drogen in heet water met een extra wasmiddel.
- Doe alleen kleding, handdoeken en beddengoed in een droger.
- Doe geen kledingstukken waaraan rubber of schuim is bevestigd in een droger.
- Bewaar geen brandbare voorwerpen in de buurt van de droger.
- Reinig het pluisfilter na elke wasbeurt (het bespaart tijd, energie en vermindert mogelijke schade aan je kleding).
- Volg de aanbevelingen op het waslabel met betrekking tot het drogen in de droogtrommel altijd op.
- Gebruik geen wasverzachters.
- Laat je droger, terwijl je niet thuis bent, nooit aanstaan.