In een goede wokpan kun je van alles bereiden en daarom is het één van de meest veelzijdige pannen in de keuken. Behalve dat het de beste keuze voor het roerbakken is, is het ook de ideale pan voor frituren, stomen en binnenshuis voedsel roken. Het is in mijn keuken de meest gebruikte pan.
Maar, zoals bij de meeste dingen, zijn niet alle wokpannen hetzelfde. Ze zijn in allerlei maten en vormen verkrijgbaar en kunnen van verschillende metalen gemaakt zijn. Ook zijn niet alle handgrepen hetzelfde. In dit artikel bespreken we alles wat je over deze pannen moet weten.
De beste wokpannen
- Tefal Expertise
- GreenPan Cambridge
- Tefal So Intensive
- Tefal Ideal
- Tefal Virtuoso
- Tefal Aroma
- Tefal Luminens
- Le Creuset Les ForgΓ©es
- Point-Virgule
- BK Easy Basic
1. Tefal Expertise
Deze luxeΒ Tefal Expertise WokpanΒ uit de nieuwe pannenserie Tefal Expertise is voorzien van de nieuwsteΒ Tefal anti-aanbaklaagΒ Titanium Excellence. De extra dikke anti-aanbaklaag is van een zeer hoge kwaliteit en 100% veilig (vrij van PFOA). Hierdoor is het de sterkste en meest duurzame anti-aanbaklaag van Tefal. Tijdens het wokken heb jeΒ geen boter of olieΒ meer nodig en zelfs het gebruik van metalen spatels is geen enkel probleem.
2. GreenPan Cambridge
De zwarte GreenPan Cambridge Keramische Wokpan – Γ 28 cm is heerlijk eenvoudig in gebruik en is geschikt voor alle warmtebronnen, ook voorΒ inductie. De panΒ warmt snel en gelijkmatigΒ op voor uitstekende bakresultaten. De Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag is bovendien versterkt met diamant en bestand tegen metalen spatels.
3.Β Tefal So Intensive
Deze mooieΒ Tefal So Intensive Wokpan uit de nieuwe pannenserie So Intensive is voorzien van de nieuwste Tefal anti-aanbaklaag Titanium Force. De dikke, sterke en duurzame anti-aanbaklaag is van een zeer hoge kwaliteit en 100% veilig (vrij van PFOA). Tijdens het wokken heb je geen boter of olie meer nodig.
4. Tefal Ideal
DeΒ Tefal Ideal wokpanΒ maakt deel uit van een pannenserie die ideaal is voor het bereiden van heerlijke gerechten. De vorm en het materiaal van deze wokpan is zorgvuldig gekozen om de beste smaken uit ieder recept te halen. Verwen je familie! Dankzij de hoge en grote vorm van deze Maxi Wok zet je gemakkelijk royale en smaakvolle porties op tafel.
5. Tefal Virtuoso
DeΒ Tefal Virtuoso wokpan laat je niet alleen heerlijke gerechten bereiden; hij gaat ook jarenlang mee dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen en een robuust ontwerp. Op deze eersteklas wokpan met anti-aanbaklaag kan je rekenen!
6. Tefal Aroma
Geef je creativiteit de vrije hand met Tefal Aroma pannenserie: een slimme elegante en robuuste serie van gegoten aluminium met inductietechnologie. De dikke bodem en dunne wand van de Aroma wokpan garanderen uitstekende warmteverspreiding en -behoud voor malse, smaakvolle kookresultaten. Door de hoge wand is deze pan ideaal om in te wokken.
7. Tefal Luminens
Met de Tefal Luminens Wokpan – Γ 28 cm kun je elke dag makkelijk bakken met de kwalitatieve, maar voordelige Luminens pannenserie voor inductie. Ontdek deΒ ijzersterke anti-aanbaklaag: makkelijk serveren en schoonmaken. Geschikt voorΒ alle warmtebronnenΒ (gas, elektrisch, keramisch), inclusief inductie.
8. Le Creuset Les ForgΓ©es
Vervaardigd uit hoogwaardig gesmeed aluminium, met een geanodiseerde afwerklaag aan de buitenzijde en een ultrasterke antiaanbaklaag (PFOA vrij) aan de binnenzijde.
De bodem is voorzien van een magnetische roestvrijstalen schijf, die de pan extra sterkte en stabiliteit biedt en mede hierdoor een optimale warmte geleiding garandeert.
9. Point-Virgule
Deze professionele wok van point-virgule asia behoort tot de meest kwalitatieve wokken op de markt. De wok met dubbele handgrepen is vervaardigd uit carbonstaal en beschikt over een superieure en ultraharde Whitford Excalibur antikleeflaag. Het carbonstaal biedt als voordeel dat er een zeer snelle en gelijkmatige opwarming is en zorgt ervoor dat de wok minder snel zal vermormen.
10. BK Easy Basic
De BK Easy Basic Wok – Γ 28 cm is ideaal om lekkere gerechten in klaar te maken. De pan combineert gebruiksgemak met duurzaamheid. Deze wok isΒ speciaal ontwikkeld voor het gebruik op gas, maar de pan is ook goed te gebruiken op elektrische en keramische kookplaten.
Wat is het beste materiaal voor een wokpan?
Roestvrijstalen wokpannen zijn geldverspilling. Ze zijn niet alleen extreem zwaar en moeilijk te bewegen of op te tillen, ze hebben ook een lange tijd nodig om op te warmenβ dat is wel vereist voor roerbakken – en weer af te koelen. Voedsel en dan vooral vis, vlees en kip hebben de neiging om aan het staal te gaan kleven.
Gietijzer is een betere keuze, hoewel het nog relatief lang duurt om op te warmen en af te koelen. Het biedt een beter anti-aanbak oppervlak. Het grootste probleem met gietijzer is, dat als het te dun is en extreem kwetsbaar – ik heb gietijzeren wokpannen zien barsten. Maar wanneer ze dik genoeg zijn om duurzaam te zijn, zijn ze buitengewoon gemakkelijk op te tillen, wat essentieel is voor het omschudden van het eten tijdens het roerbakken.
Koolstofstaal is de beste keuze. Het warmt snel en gelijkmatig op. Het reageert zeer goed op de pit van het fornuis, het is duurzaam en goedkoop en het heeft een praktisch anti-aanbak oppervlak. Ga op zoek naar wokpannen van koolstofstaal met een dikte van ten minste 14mm – ongeveer twee millimeter dik – die niet buigen als je op de zijkanten drukt.
Vermijd altijd anti-aanbak wokpannen. De meeste anti-aanbaklagen kunnen de hoge hitte, die nodig is voor een goede roerbak, niet aan. Ze beginnen te verdampen en geven al lang voordat ze de vereiste temperatuur bereiken schadelijke dampen af. Ze maken het bruin bakken van voedsel moeilijk.
Hoe worden wokpannen gemaakt?
Wokpannen worden op drie manieren gemaakt. Traditionele, met de hand gehamerde wokpannen, (zoals degene die ze in die jaren 80 verkochten) zijn een uitstekende keuze. Door de kleine inkepingen, die door het hamerpatroon zijn achtergelaten, kun je gegaard voedsel naar de zijkanten van de pan duwen, terwijl je de ingrediΓ«nten, die nog moeten worden bereid, in het midden van de pan toevoegt. Het enige probleem is dat het moeilijk (durf ik te zeggen onmogelijk?) is om een met de hand gehamerde wokpan met een platte bodem en een handgreep (daarover later meer) te vinden.
Gestempelde wokpannen worden gemaakt door een rond stuk dun koolstofstaal uit te snijden en het in een mal te persen. Ze zijn extreem goedkoop maar wel volledig glad, wat het moeilijk maakt om er goed in te roerbakken. Ze zijn zonder twijfel gemaakt van laagwaardig staal en hebben de neiging om warme en koude plekken te ontwikkelen. Ook voelen ze dun aan.
Gesponnen wokpannen worden op een draaibank geproduceerd, waardoor ze een duidelijk patroon van concentrische cirkels krijgen. Dit patroon biedt dezelfde voordelen als een met de hand gehamerde wokpan, waardoor je je eten gemakkelijk tegen de zijkant van de pan kunt duwen. Gesponnen wokpannen zijn te vinden met platte bodems en met makkelijk vast te houden handgrepen. Gelukkig zijn zowel gesponnen wokpannen als met de hand gehamerde wokpannen niet duur.
Vormen van de wokpan en de handgrepen
Traditionele wokpannen hebben een diepe vorm, die is ontworpen om direct op de grootste pit van het fornuis op boven open vuur te passen. Je kunt het beste wokpannen met een ronde bodem vermijden. Ze werken niet op een elektrisch fornuis en zijn moeilijk te gebruiken op een gasfornuis. Zelfs met een van die wokpanringen is het zeer lastig om goed te kunnen wokken. Aan de andere kant verslaan wokpannen met een te platte bodem het doel van een wokpan, waardoor het moeilijk wordt om op de juiste manier voedsel in en uit de zone met hoge temperaturen te verplaatsen.
Je kunt het beste een wokpan met een afgeplat gebied van 10 centimeter aan de onderkant, met zachtglooiende zijkanten die uitlopen tot tussen 20 en 25 centimeter gebruiken. Dit maakt een groot gebied van de pan heet wat het aanbraden van vlees en groenten gemakkelijk maakt.
Wat betreft de handgrepen heb je twee keuzes. Wokpannen in Kantonese stijl hebben aan beide kanten een kleine handgreep, terwijl de andere wokpannen een enkele lange handgreep hebben en meestal een kleinere handgreep aan de andere kant van de pan. Deze laatste is het type wokpan die je het beste kunt kopen. De grote handgreep vergemakkelijkt het omdraaien en het roerbakken, terwijl de kleine handgreep het gemakkelijk optilt.
Het gebruik van kruiden in de wokpan en het schoonmaken
Net als bij een goede gietijzeren pan, zullen de prestaties van een koolstofstalen wokpan naarmate je hem meer gebruikt verbeteren. De meeste pannen worden geleverd met een beschermende laag om te voorkomen dat ze in de winkel gaan roesten of dof worden, maar het is wel belangrijk om deze laag voordat je hem de eerste keer gebruikt te verwijderen. Schrob de wokpan uit met heet water en wat afwasmiddel en droog hem zorgvuldig af; plaats het dan op hoog vuur totdat het begint te roken. Draai de pan voorzichtig, zodat elk deel ervan wordt blootgesteld aan deze enorme hitte. Wrijf het in met olie en je kunt je pan gaan gebruiken.
Vermijd na gebruik het schrobben van de wokpan, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Meestal is de pan voorzichtig reinigen met een zachte spons alles wat er nodig is. Er zijn ook mensen die je afraden om afwasmiddel te gebruiken. Ik doe het wel en mijn wokpan is nog steeds volledig anti-aanbak. Droog de wokpan na het spoelen met een keukenhanddoek of keukenpapier af en wrijf wat plantaardige olie in de pan om roesten te voorkomen. Als je veel kruiden gebruikt, kun je de pan ook met wat papier reinigen.
Bij herhaald gebruik wordt de olie, die je in je wokpan verhit, afgebroken tot polymeren die de microscopische poriΓ«n in het metaaloppervlak vullen, waardoor het materiaal volledig anti-aanbak wordt. Als je de wokpan vaak gebruikt, verandert het materiaal geleidelijk van zilver naar bruin en uiteindelijk naar diep zwart. Dit is een goed teken.