Steve Jobs is een van de beste presentatoren op de wereld. Hij wist volle zalen te boeien en zorgde ervoor dat mensen zich verbonden voelde aan zijn merk, Apple.
Apple is nog steeds een enorm populair merk dat niet weg te denken is in de tech-wereld. Komt dat allemaal door innovatieve ideeën of door een CEO die sterk en overtuigend kon presenteren? En wat deed Steve Jobs waardoor hij het publiek boeide en prikkelde? Zijn er dingen die we daarvan kunnen leren?
1. Begin krachtig
Kijk naar de presentaties van Steve Jobs en je merkt gelijk dat hij je direct bindt aan zijn verhaal. Hoe is dat mogelijk? Vanaf het eerste moment weet hij zijn verhaal spannend te maken, je weet van te voren dat er iets groots aankomt en hij rekt het verrassingsmoment zo lang mogelijk zodat jij aandachtig blijft luisteren.
Dit is iets wat jij ook kan! Door met een gedurfde statement, een quote of een oneliner te beginnen zijn mensen direct geïnteresseerd in de rest van het verhaal.
“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.” – Steve Jobs
Je quote of statement moet uiteraard passen bij je boodschap. Het moet uit te leggen zijn. Je wilt ook voorkomen dat je publiek er een ongemakkelijk gevoel bij krijgt. En je wilt absoluut niemand kwetsen of beledigen. Houd het simpel en effectief.
2. Combineer je drive en je lach
Mensen hebben een uiteenlopende mening over Steve Jobs, maar één ding is zeker. Steve Jobs vertelt verhalen met veel passie. Dat werkt enorm aanstekelijk voor luisteraars. Denk maar aan een leerkracht van vroeger, die niet gewoon voor las uit een boek maar echt vertelde vanuit het hart. Dat verhaal kun je je waarschijnlijk veel beter herinneren. Als jij in jouw verhaal gelooft, dan straal je dat uit en is het aanstekelijk voor je publiek.
Daarnaast wil je ook menselijk overkomen. Iemand met gevoel voor humor en waarmee je kunt lachen. Een sympathiek persoon. Af en toe een grap maken werkt goed. De ‘droge’ stof die je wilt overbrengen blijft een stuk beter hangen met af-en-toe een grapje. Als je een presentatie presenteert zonder publiek, zoals bij een webinar, dan kan het ongemakkelijk zijn om een grap te maken. Je hoort immers niet of het publiek de grap waardeert. Vaak werkt het om je grap met overtuiging te vertellen. Onthoud goed dat je het luchtig en simpel moet houden.
3. De kracht van stilte & de variatie van geluid
Een goed verhaal bestaat niet alleen uit sterke woorden en complete verhalen. Een groot gedeelte komt ook uit de rust en stiltes die worden gebruikt. Luister maar eens goed naar bekende de presentatoren, je ziet ze soms zelfs een seconde rust nemen. Hierdoor zorg je ervoor dat je publiek kan verwerken wat je hebt gezegd.
Daarnaast werk het goed om te werken met intonatie. Een monotone spreker wordt al gauw saai, vooral online haken mensen dan snel af. Bekijk eens een Youtube video of luister naar een podcast op Spotify. Je hoort dat men constant rust neemt en soms een stem verheft om bepaalde punten extra duidelijk te maken. Maak ook eens een opname van je eigen presentatie en luister het terug! En nog beter; vraag je kijkers of bijvoorbeeld vrienden/familie, mocht je het ongemakkelijk vinden, om je feedback te geven.
Zorg voor een goede balans, op die manier komt ieder woord binnen.
4. Non verbale communicatie
80% van communiceren doe je niet met woorden, maar met de rest van je lichaam. Vooral bij het presenteren is het belangrijk om hier bewust van te zijn. Hoe iemand met zijn armen zwaait, met zijn hoofd knikt of welke houding die persoon aanneemt zegt heel veel van hoe de persoon in het verhaal staat.
Bedenk jezelf wat voor een emotie je probeert over te brengen en zorg ervoor dat je bewuste keuzes maakt. Staand een verhaal vertellen komt een stuk actiever over, hierdoor gaan mensen er van uit dat het tempo er lekker in blijft. Wil je liever een ontspannende setting? Dan is zitten veel aangenamer.
Hierbij geldt de tip; kijk goed naar je eigen presentaties in dit geval zelfs zonder geluid. Wat merk je op en zijn er bepaalde dingen die je vaak (onbewust) doet.
5. Oefen, ontspan en optimaliseer
De beste manier om te leren presenteren als een eindbaas is om te oefenen, open te staan voor feedback en het ook gewoon maar te gaan doen. Het kan erg confronterend werken om naar jezelf te kijken en enigszins geforceerd aan te passen op sommige punten, maar dat is exact wat eindbazen doen. Die hebben wel meer 200x de zelfde presentatie voor de spiegel of voor een camera geoefend, voordat ze het complete verhaal op het podium doen.
Oh en het allerbelangrijkste, vergeet niet te genieten. Het is tijd om in de spotlights te gaan staan.