Een beukenhaag heeft specifieke zorg nodig en je moet goed weten waar je aan begint wanneer je er eentje wilt plaatsen. Wij helpen je in ieder geval een eindje op weg over hoe je een gezonde beukenhaag kan laten groeien.
Snoei meteen
Knip direct na het planten van jouw beukenhaag de bladknoppen af ββdie zich aan het uiteinde van elke stengel bevinden, over de hele plant, bovenkant en zijkanten.
Het kan je planten geen kwaad om ze meteen te snoeien – in feite zullen ze minder water verliezen – maar je kunt wachten tot de late herfst om ze te snoeien als je dat wilt.
Het belangrijkste is om de bladknoppen aan het einde van de stengels te verwijderen – je hoeft ze niet hard terug te knippen.
In beide gevallen, als je een kleine beukenhaag plant of Laurier, kan je dit doen met een schaar of snoeischaar, waarbij je goed oplet hoeveel je eraf haalt. Als je een lange rij te doen hebt, kan het geen kwaad om een ββelektrische schaar te gebruiken en te streven naar 5-10 cm van elke stengel.
Het eerste jaar
Terwijl je beukenhaag groeit, kan je deze het beste in de winter snoeien. Een lichte snee, gewoon de uiteinden van de nieuwe groei afsnijden, is alles wat het nodig heeft.
Het tweede jaar
Nu de heg er echt is, zou hij veel sneller moeten groeien: je kunt hem in de zomer een heel lichte snoei geven en dan nog een in de winter.
Tot het de gewenste hoogte heeft bereikt:
- Je beukenhaag moet nu echt bossig zijn.
- Een lichte clip in de winter is alles wat nodig is: je kunt de toppen rustig aan doen om je heg snel hoger te laten worden.
- Als je niet tevreden bent met hoe bossig het is, geef het dan ook een lichte trim in de zomer.
Wanneer jouw haag zijn volledige hoogte heeft bereikt, is het tijd om over te schakelen op zomersnoei.
Waarom moet ik mijn beuk snoeien?
Deze vraag horen we veel!
Hier is de gedetailleerde reden: een haag is een onnatuurlijke (maar helemaal niet ongezonde) manier om bomen te laten groeien.
Als je bomen dicht bij elkaar plant, zullen ze strijden om licht door rechtop te groeien.
Je kunt dit effect zien als je een beuk in een dicht bos vergelijkt met een die alleen in een park staat:
- De bosboom is breed en koepelvormig, met veel lage zijtakken.
- De bosboom is rechtopstaand, relatief slank en heeft weinig of geen zijtakken.
- Een haag is vergelijkbaar met een bos – de planten concurreren met hun naaste buren en ze willen recht en hoog groeien. Dit is niet wat je zoekt voor een mooie haag!
Door jouw nieuwe beukenhaag planten vroeg en vaak te snoeien, dwingt je ze tot vertakken. Hoe meer zijtakken, hoe meer blad je krijgt en hoe mooier je haag eruitziet.