‘Ah fijn, volgende week weer een dagje BHV herhaling. Geweldig’. De kans is groot dat je dit je collega’s nog nooit oprecht gemeend hebt horen zeggen. Als ze het al zeggen, dan is het meestal sarcastisch bedoeld. De BHV ‘opfrisdagen’ lijken bij niemand echt populair te zijn. Toch zijn zij erg noodzakelijk, en is het belangrijk dat wie eenmaal de BHV cursus heeft gevolgd, zijn of haar kennis jaarlijks weer even opfrist.
Wettelijk verplicht en niet voor niets
Op iedere plek waar mensen samenkomen, kan er iets met hen gebeuren waarbij snel ingrijpen noodzakelijk is. De werkplek is hier een goed voorbeeld van. Of het nu gaat om een kantoor waar iedereen de hele dag op zijn stoel zit of om een werkplaats waar met machine wordt gewerkt, overal kan een situatie ontstaan die potentieel gevaarlijk kan zijn. Een medewerker kan onwel worden, of een ongeluk krijgen. Er kan iets misgaan tijdens uitgevoerde werkzaamheden, of gewoon in de installatie van het pand, waardoor medewerkers in gevaar kunnen komen. Er kan brand ontstaan, of een andere reden waarom mensen snel hun werkplek moeten verlaten.
Op dit soort momenten is het belangrijk dat er mensen zijn die hierin de leiding nemen. Het gaat om een situatie die niemand regelmatig meemaakt, waardoor de kans op paniek aanwezig is. Een duidelijke leider kan ervoor zorgen dat er geen chaos ontstaat, en er planmatig wordt gehandeld. Mensen krijgen duidelijke instructies, er ontstaat geen of minder onderlinge discussie, en de situatie is doorgaans een stuk sneller onder controle als er iemand die weet wat er moet gebeuren aanwezig is en als zodanig herkenbaar. Om die reden is het verplicht dat er binnen ieder bedrijf altijd één of meerdere BHV’ers aanwezig zijn.
Waarom steeds opnieuw?
Het volgen van een BHV cursus kost wat tijd, maar doorgaans zijn er binnen ieder bedrijf wel mensen te vinden die zich ervoor opgeven. Iedereen ziet in dat het belangrijk is dat dit goed geregeld is. Daarnaast kunnen de vaardigheden die tijdens een cursus worden geleerd ook in het dagelijks leven buiten het bedrijf van pas komen. Steeds meer mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om kennis te hebben van EHBO, omdat zij hiermee de levens van naasten of anderen die hulp nodig hebben kunnen redden. EHBO vormt een belangrijk onderdeel van de cursus.
Waar de meeste mensen echter minder enthousiast over zijn, zijn de jaarlijkse opfrismomenten. Wéér al die procedures uitvoeren, weer een dag weg van het werk. Is dat nu echt nodig? Ja. Want de meeste vaardigheden die je leert, zal je weinig in de praktijk hoeven brengen. Je kennis zakt daardoor weg, en het op de automatische piloot kunnen reageren bij een noodsituatie ook. En daarmee breng je al je collega’s in gevaar, want zij rekenen op jou voor de juiste instructies. Die jaarlijkse opfriscursus is er dus zeker niet voor niets!