In de Arbowet staat dat er bij ieder bedrijf verplicht bhv’ers moeten zijn, mensen die de handen uit de mouwen steken en het voortouw nemen bij een calamiteit. Werkgevers hebben het echter lang niet altijd makkelijk om mensen bereid te vinden om bhv’er te worden. Is het iets voor jou, zo’n bhv cursus volgen en bedrijfshulpverlener worden?
Zekerheid in handelen
Ben jij iemand met een groot gevoel van verantwoordelijkheid en ben je snel geneigd anderen te helpen? Dan kunnen de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens een bhv cursus je de zekerheid in handelen bieden die je nodig hebt om echt hulp te kunnen bieden bij calamiteiten. Zonder aarzelen kun je eerste hulp verlenen of het gebouw evacueren. De aanwezigheid van zo’n persoon wil je immers ook graag wanneer jij zelf het slachtoffer bent.
Geen superman
Als bhv’er hoef je ook weer niet bang te zijn dat er wonderen van je verwacht worden en gedacht wordt dat je als een soort superman optreedt. Voor de grotere calamiteiten zijn er nog altijd de professionele hulpdiensten die ingeschakeld dienen te worden. De bhv’er is er vooral om in de tussentijd de rust te bewaren en orde te scheppen in de chaos. Je schept overzicht op de situatie en creëert daarmee een veiligere situatie voor anderen en natuurlijk ook jezelf.
Maak je baas blij
In veel gevallen zal het zo zijn dat de baas je met open armen ontvangt als je aangeeft interesse te hebben om bhv’er te worden. Vaak los je daarmee een probleem op voor de werkgever. Die is bij een gebrek aan vrijwilligers namelijk genoodzaakt om werknemers aan te wijzen die de bhv cursus moeten gaan volgen, en dat is natuurlijk geen ideale situatie, omdat de intrinsieke motivatie om in geval van calamiteiten hulpvaardig te zijn dan kan ontbreken.
Handig voor je loopbaan?
De basisvaardigheden die je opdoet tijdens de bhv cursus kun je natuurlijk in een toekomstige andere baan gebruiken. Die blijven immers hetzelfde. In overleg met de nieuwe werkgever kun je beoordelen of het noodzakelijk is om ter aanvulling andere specifieke vaardigheden op te doen die aansluiten de mogelijke risico’s binnen het bedrijf. Of het bhv certificaat je ook een voorsprong op andere kandidaten biedt bij het solliciteren durven we niet te zeggen, maar het zou natuurlijk wel heel goed zo kunnen zijn. Zo makkelijk is het zoals gezegd immers niet voor een werkgever om bhv’ers te vinden en in het algemeen mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om anderen te helpen.
Niet alleen voor op het werk
Door velen wordt bhv gezien als een cursus die je volgt op kosten van de baas en waardoor je een dag werk mag missen. Dat is jammer, want je doet er heel nuttige vaardigheden bij op die echt niet alleen bij calamiteiten op het werk van pas kunnen komen. Als je de bhv cursus gevolgd hebt, kun je in iedere noodsituatie op een of andere manier hulp bieden, of dat nu op het werk is, of straat of in de huiselijke sfeer. En dat op kosten van de baas!
De bhv cursus moet regelmatig herhaald worden om ervoor te zorgen dat je up to date blijft en je geheugen ook weer even opgefrist wordt. Dat levert je elke weer een dag weg van het werk op. Ook dat is een pluspunt van bhv’er worden.