Traditioneel wordt CO2 gebruikt om bier te schenken. Dit gebeurt door het biervat, zoals een Philips perfect draft thuistap bijvoorbeeld, onder druk te zetten met CO2 uit een cilinder. De drukverhoging in het vat dwingt je bier door de vaatkoppeling in de biertap.
Omdat CO2 wordt gebruikt om het vat onder druk te zetten bederft het bier veel langzamer dan bij het gebruik van normale luchtdruk. Dit is het grootste voordeel bij het gebruik van CO2.
Maar er zijn ook nadelen bij het gebruik van CO2. Een van de nadelen is dat je een CO2 fles nodig hebt op de taplocatie. Vooral als je de automaat gebruikt als mobiele biertap of als je een verhuurbedrijf bent kan dit een gedoe zijn. De klokken van de CO2-drukregelaar zijn geneigd te breken als de cilinders omvallen.
Veiligheid is nog iets om rekening mee te houden bij het gebruik van CO2. CO2 kan in hoge concentraties erg gevaarlijk zijn. Dit risico bestaat vooral in slecht geventileerde ruimten, dus is ventilatie en/of detectieapparatuur belangrijk.
Iets anders om rekening mee te houden bij het verhuren van CO2-flessen is dat het de mogelijkheid opent dat mensen de instellingen van de drukregelaar veranderen of CO2 loslaten met het drukontlastingsventiel. Dit zal leiden tot problemen bij het inschenken van bier die jij als verhuurbedrijf geacht wordt op te lossen.
Last but not least zijn CO2 cilinders duur om neer te zetten en diefstalgevoelig op evenementen.
Is er een alternatief voor het gebruik van CO2?
De oplossing voor bovenstaande problemen is het gebruik van lucht om je bier te tappen. Daarvoor heb je een speciale biertap nodig met een ingebouwde luchtcompressor.
Bier tappen met een biertap en luchtcompressor heeft veel voordelen. Eerst en vooral maakt het de benodigde CO2 fles overbodig, waardoor alle hierboven genoemde nadelen van het gebruik van CO2 komen te vervallen.
Verder is een biertap met interne compressor compact en gemakkelijk te vervoeren, waardoor hij perfect is voor mobiel gebruik of verhuur.
Het gebruik van lucht heeft echter ook een nadeel. Omdat lucht uit zuurstof bestaat, daalt de kwaliteit van het bier in het vat veel sneller dan bij gebruik van CO2. De kwaliteitsdaling begint na ongeveer 24 uur. Je kunt dit proces vergelijken met het enige tijd laten staan van een tapbier.
Dit nadeel is echter niet altijd een probleem. Als je een feestje geeft en een vat binnen 24 uur opdrinkt, zul je geen kwaliteitsverlies merken. Er zijn ook vaatjes waarbij de vloeistof in een zakje zit. In dat geval komt het gas waarmee getapt wordt niet in contact met het bier, waardoor het probleem geheel verdwijnt.