Bitcoin verandert de wereld en elke Bitcoin-gelovige zal een lange lijst met redenen kunnen bedenken waarom deze cryptocurrency de toekomst van het geld is. Ze hebben gelijk. Bitcoin is een wereldwijde valuta, die de hedendaagse privacykwesties aanpakt, de niet-bankiers naar een hoger niveau tilt en de economische macht van de grote banken en de regeringen teruggeeft aan de mensen.
Bovendien zijn hier nog een paar concrete redenen waarom Bitcoin het geld van de toekomst (en de toekomst van het geld) is en waarom het nu tijd is om het te kopen.
1. Het is een nieuwe activaklasse
Tot de activaklassen of de investeringsgebieden behoren traditioneel aandelen, obligaties en, meer recentelijk, entiteiten zoals onroerend goed. Nu is ook de cryptocurrency aan die lijst toegevoegd, waarbij Bitcoin als een volledig nieuwe activaklasse aan kracht en erkenning wint. Met bedrijven zoals Bakkt, die institutioneel in Bitcoin beleggen naar de massa brengt en de aanbevelingen van beleggingsadviseurs, zal het in de nabije toekomst waarschijnlijk ook in pensioenfondsen opduiken.
2. Het presteert onafhankelijk van andere markten
Wanneer de beurs daalt, blijft Bitcoin ongedeerd. Dat is misschien een algemene verklaring, maar het is geen onnauwkeurige. Dat mag natuurlijk geen grote verrassing zijn. De creatie van Bitcoin kwam tenslotte als een reactie op de beurscrash, het uiteenspatten van de vastgoedbubbel en een algemeen wantrouwen in de traditionele geldsystemen. Maar voor de beleggers van tegenwoordig correleert die scheiding met een beter risicobeheer en een diversere portefeuille.
3. Het is niet onderhevig aan dezelfde inflatie en devaluatie als FIAT
Wat kun je volgend jaar met je salaris kopen? Of zelfs volgende week? Als je in Venezuela, Soedan, ArgentiniΓ« of Zimbabwe woont, is het antwoord dankzij de hyperinflatie ‘niet veel’. Maar de devaluatie van fiat-valuta (dat wil zeggen door de overheid gesteunde valuta, zoals bijvoorbeeld de euro of de yen) is een wereldwijd probleem. Landen in Oost-Europa hebben een inflatiepercentage van meer dan 3% en zelfs de Verenigde Staten heeft een inflatiepercentage van meer dan het streefdoel van 2%, dat de US Federal Reserve heeft gesteld. Het eindige karakter van Bitcoin – slechts een bepaald aantal munten kan ooit worden uitgegeven – betekent dat de valuta dat probleem weet te vermijden. Tel daarbij op dat de Bitcoin-beloning voor het minen van een blok elke vier jaar wordt gehalveerd en dat het inflatiepercentage in de loop van de tijd daadwerkelijk afneemt. Wanneer de volgende Bitcoin halvering in mei 2020 plaatsvindt, zal de inflatie tot 1,8% dalen, wat betekent dat deze sterker zal zijn dan de Amerikaanse dollar nu is.
4. Het heeft een geweldige waarde
Is Bitcoin digitaal goud? Wij durven te zeggen dat het zelfs beter is. De cryptocurrency wordt niet voor niets vaak met goud vergeleken: het is een universele valuta, die door geen enkele regering of entiteit wordt gecontroleerd. Het is moeilijk te minen en het bestaat maar in een beperkt aanbod, wat de waarde verhoogt. En omdat, zoals we hierboven hebben besproken, het niet onderhevig is aan dezelfde inflatie als de fiat-valuta, wordt het ook niet afgeschreven, waardoor het een uitstekende waardeopslag is. Wat maakt het dan beter? In tegenstelling tot goud is Bitcoin digitaal. Terwijl goud in grote hoeveelheden omslachtig wordt, is Bitcoin in zowel kleine als grote hoeveelheden gemakkelijk te bewaren en te vervoeren. 0.25 BTC en 25 BTC kunnen worden opgeslagen in dezelfde cryptocurrency-wallet. Als je er niks mee doet kan je ook aan bitcoin lending doen, waarbij je een klein gedeelte van de opgespaarde bitcoins uitleent aan een Bitcoin kredietmarktplaats of handelsbeurs. Hiervoor worden er zeer aantrekkelijke rentevergoedingen aangeboden die automatisch maandelijks worden uitbetaald.
5. Er kan geen beslag op worden gelegd
In veel landen kan jouw fiat-valuta door de bank worden bevroren of kunnen jouw activa met weinig tot geen waarschuwing door de overheid in beslag worden genomen. Bij cryptocurrency ligt dat anders. Het wordt niet gecontroleerd door een centrale bank of een regering, wat betekent dat als jij jouw sleutels voor de Bitcoin-portefeuille bezit, jij alleen toegang hebt tot en controle hebt over jouw geld, zonder tussenkomst van de overheid.
6. De infrastructuur eromheen is in hoog tempo aan het groeien
Bitcoin is niet langer alleen de droom van een groep economische anarchisten. Terwijl de voordelen van blockchain-technologie zichzelf blijven bewijzen, vinden bedrijven zoals Visa, Fidelity en Square manieren om Bitcoin-oplossingen in hun producten te integreren en zelfs de grote banken.
7. Het wordt niet voor niets de Honey Badger genoemd
Bitcoin wordt door geen enkele entiteit beheerd, waardoor het onmogelijk is om het te beperken. Het is gemaakt en wordt beheerd door een peer-to-peer-netwerk, met niemand aan het roer. Omdat het universeel is, kunnen overheid verboden, voorschriften en beperkingen slechts beperkt hierop invloed hebben en uiteindelijk zal Bitcoin presteren zoals de kracht van de natuur. Het is wat Bitcoin tot een nieuw financieel systeem maakt, een systeem dat door de mensen en voor de mensen wordt gemaakt en de sleutel is tot economische vrijheid.
8. Je zult je afvragen wat je al weet. (En dat is een goede zaak.)
Wanneer heb je voor het laatst nagedacht over waar jouw geld vandaan komt of over wie de waarde ervan controleert? Als je zoals de meesten van ons bent, niet recentelijk. Het bestaan van geld in zijn huidige vorm is iets wat we, of we er nu veel van hebben of niet, als vanzelfsprekend beschouwen. Maar cryptocurrency verstoort onze veronderstellingen en laat ons zien dat overheden niet de controle over onze fondsen hoeven te hebben, dat geld niet in banken hoeft te worden opgeslagen en dat valuta voor hyperinflatie en corruptie immuun kan zijn.
9. Je zult er meer over willen weten
Fiat-valuta is oud nieuws. En zodra onze veronderstellingen over hoe geld werkt worden omgezet, kunnen we niet anders dan gedreven worden door een honger naar kennis. Bitcoin zal je doen afvragen waarom we tot nu toe genoegen hebben genomen met fiat. Je zult willen begrijpen hoe de blockchain werkt en waarom een financiΓ«le revolutie nodig is. En het is belangrijk om deze dingen te weten; tenslotte is Bitcoin het geld van de toekomst. Mocht je jezelf up to date willen houden met het laatste nieuws over Bitcoin, dan kan je Beste Bank checken.
10. Het zal zeer waarschijnlijk in waarde stijgen
Door de prijsschommelingen, die Bitcoin de afgelopen jaren heeft meegemaakt, zeggen veel mensen dat Bitcoin te volatiel is om op te rekenen. Maar hoewel prijsvolatiliteit zeker heeft geleid tot dramatische pieken en dalen, met name in 2017-2018, heeft de algehele lijn van Bitcoin een onmiskenbaar opwaarts traject gevolgd. Met andere woorden, als je het lang genoeg vasthoudt, is de kans op een waardestijging hoger dan in welke andere activaklasse dan ook in de afgelopen 11 jaar.