Eén van de grootste uitdagingen, die organisaties ervaren, is dat het veranderen van gedrag van de medewerkers geen makkelijke onderneming is. En dit is al zeker niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Het verkrijgen van medewerkers, die hieraan mee willen werken, vereist een top-down benadering, te beginnen bij de uitvoerende functionarissen. “Veiligheid Eerst” kan niet alleen met woorden van het hogere management worden beleden, het moet door een sterke veiligheidscultuur binnen jouw organisatie op te bouwen in de praktijk worden gebracht. Jouw inzet voor veiligheid moet één van de kernprincipes van de bedrijfscultuur zijn.
Hier zijn zes manieren waarop je de veiligheidscultuur van jouw bouwbedrijf kunt verbeteren en erop kunt voortbouwen.
Maak van veiligheid jouw hoogste prioriteit
Veiligheid op de werkplek komt boven alles: kosten, productiviteit, tijdlijnen, enz. Jouw werknemers zijn jouw belangrijkste troef en door hen te laten zien dat hun veiligheid bij elk project jouw grootste zorg is, schept dit vertrouwen.
Door veiligheid voorop te stellen, kunnen de kosten worden verlaagd en de productiviteit op de bouwplaats worden verbeterd. Ongevallen leiden tot kostenoverschrijdingen en projectvertragingen. Verbetering van de veiligheid door bijvoorbeeld te investeren in goede valstopblokken betekent ook minder verloren dagen door ongevallen en verwondingen. Een sterke staat van dienst op het gebied van veiligheid kan ook helpen om de verzekeringskosten te verlagen.
Training, training en nog meer training
Het goed opleiden van je werknemers is de gemakkelijkste manier om de veiligheidscultuur van jouw bedrijf te verbeteren. Het laat je werknemers zien dat jij je inzet om hen veilig en gezond te houden. Een training mag zeker geen eenmalige gebeurtenis zijn. Een veiligheidstraining moet een continue en voortdurende inspanning zijn om de beste praktijken te helpen versterken. Een doorlopende training helpt je werknemers ook om beter te onthouden wat ze hebben geleerd en houdt de veiligheid voorop.
Zorg dat de werknemers betrokken worden
Stel een veiligheidscommissie samen, met medewerkers uit alle geledingen van je bedrijf. Ze moeten worden betrokken bij het beoordelen en het bijwerken van het veiligheidsprogramma van je bedrijf, het opstellen van werklocatiespecifieke veiligheidsplannen tijdens de preconstructiefase van elk project en het helpen identificeren van mogelijke gevaren en veiligheidsproblemen.
Maak een correctief actieplan met input van de medewerkers. Zorg ervoor dat alle werknemers op de hoogte zijn van het plan om ervoor te zorgen dat het correct wordt uitgevoerd en ook wordt gehandhaafd.
Stel voor elke werkplek een team voor ongevallenbestrijding samen, dat bestaat uit enkele medewerkers die een basisopleiding EHBO hebben gevolgd. Ze moeten weten welke stappen ze moeten nemen in het geval dat zich een verwonding voordoet om de bestaande gevaren te beperken en hoe ze eerste hulp aan gewonde werknemers moeten verlenen.
Werknemers, die betrokken zijn bij het opbouwen en het verbeteren van je veiligheidscultuur, zullen zich gewaardeerd voelen en zullen de veiligheid eerder serieus nemen. Ze zullen ook eerder hun zorgen uiten als ze het gevoel hebben dat hun inbreng wordt gewaardeerd.
Houd iedereen verantwoordelijk
Iedereen, die een voet op de bouwplaats zet, is verantwoordelijk voor de veiligheid en dus niet alleen de veiligheidsmanagers en de verantwoordelijken. Werknemers moeten weten dat ze door onveilige praktijken niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook de mensen om hen heen. Zorg ervoor dat de veiligheidsregels duidelijk zijn gedefinieerd en aan iedereen op de werkplek zijn uitgelegd. Laat hen ook weten dat de gevolgen van het niet naleven van de regels strikt worden gehandhaafd.
Je moet werknemers ook in staat stellen om hun mening te geven en onveilige omstandigheden, bijna-ongevallen of collega’s, die de veiligheidsprotocollen niet volgen, te melden. Iedereen op de werkplek moet de bevoegdheid hebben om een werkonderbreking te bevelen om veiligheidsproblemen aan te kunnen pakken en te kunnen corrigeren.
Beloon het goede, corrigeer het slechte
Gebruik prikkels om werknemers te belonen voor het naleven van veilige werkmethoden, het bijwonen van veiligheidsvergaderingen, het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), het melden van bijna-ongevallen, het doen van suggesties om de veiligheid te verbeteren en het melden van onveilige omstandigheden of gevaren.
Wees voorzichtig met het vertrouwen op een stimuleringsprogramma, dat werknemers beloont voor zoveel dagen zonder ongeval of letsel, omdat dit kan leiden tot onderrapportage. Door werknemers aan te moedigen en te belonen voor hun proactieve benadering van veiligheid, leidt dit tot minder ongevallen en verwondingen.
Dagelijkse inspecties ter plaatse en veiligheidsvergaderingen uitvoeren
Werkplekken moeten vóór en na elke werkdag worden geïnspecteerd om eventuele veiligheidsproblemen, zoals rondslingerend gereedschap of beschadigde apparatuur, aan te pakken. Werkplekken moeten ook gedurende de dag worden geïnspecteerd om mogelijke gevaren te identificeren en werknemers te controleren om er zeker van te zijn dat ze veilig werken.
Houd elke dag, voordat het werk begint, een korte veiligheidsvergadering om te bespreken welke taken volgens de planning moeten worden uitgevoerd en welke veiligheidsprocedures moeten worden gevolgd. Zorg ervoor dat je eventuele zorgen of problemen aanpakt en benoem de goede praktijken, die de vorige dag zijn waargenomen.
Goed of slecht, jouw bedrijf heeft al een veiligheidscultuur, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het hebben van een ijzersterke veiligheidscultuur betekent dat jij je inzet om de veiligheid voorop te stellen. Het invoeren van programma’s en procedures, die de betrokkenheid van werknemers versterken, kost tijd, de toewijding van medewerkers en het maken van aanpassingen om te verbeteren.