Nu de zomer in volle gang is, breng je waarschijnlijk het grootste deel van jouw tijd door met het genieten van het buitenleven. Dit omvat waarschijnlijk ook je heerlijk ontspannen in jouw achtertuin of het ontvangen van vrienden voor een etentje in de buitenlucht. Laat het plezier echter niet ophouden als de zon ondergaat omdat je geen buitenverlichting hebt of omdat deze inefficiënt is. Niet alle buitenverlichting wordt op dezelfde manier gecreëerd en voor een gezellige verlichting is er meer nodig dan alleen een wandlamp of een lichtslinger ophangen.
Als je in jouw achtertuin sfeer wilt creëren, draait het allemaal om het kiezen van de juiste soorten lampen van Directlampen.nl. Gelukkig zijn we hier om je te helpen en wij zullen de verschillende soorten buitenverlichting bespreken, waar armaturen moeten worden geplaatst, hoe je kunt berekenen hoeveel verlichting je nodig hebt en nog veel meer. Gebruik deze tips en je zult nog meer van die heerlijke zomeravonden kunnen genieten.
1. Neem deze drie soorten verlichting op
Zorg ervoor dat je de drie basissoorten verlichting gebruikt: sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Sfeerverlichting kan door middel van hanglampen, lantaarnpalen en wandlampen worden bereikt. Taakverlichting omvat de verlichting van de paden en het terras en de beveiligingslichten. Accentverlichting voor buiten is verkrijgbaar in landschapssets en schijnwerpers. Overweeg voor een kleine patio een bescheiden aantal lichtslingers of spotjes op zonne-energie.
2. Bereken wat je nodig hebt
Voordat je begint met winkelen, moet je weten hoeveel verlichting je precies nodig hebt. Probeer met deze snelle berekening te bepalen hoeveel licht een ruimte nodig heeft: vermenigvuldig het aantal vierkante meters van het gebied dat je wilt verlichten met 1,5 om een ruwe schatting te krijgen van het totale vereiste wattage. Voor 10m² zou je bijvoorbeeld 150 Watt nodig hebben.
3. Plan vooruit bij het kiezen van armaturen
Observeer jouw ruimte en meet alles op, zodat je geen armaturen kiest die te groot zijn. Controleer voordat je koopt de grootte en de positie van een armatuur met een eenvoudig stuk papier. Gebruik een papieren sjabloon om de exacte plaatsing te bepalen en om het formaat te bekijken. Voor de veranda aan de voorkant of voor de patio aan de achterkant moet de afmeting van een buitenwandlamp ongeveer een derde van de hoogte van de deur zijn. Zorg er ook voor dat je voor een robuuste verlichting kiest, een verlichting die van hoogwaardige en weerbestendige materialen is gemaakt.
4. Gebruik led’s
Led lampen verbruiken veel minder energie dan halogeen- of gloeilampen. Bovendien zijn ze vrijwel onderhoudsvrij, zodat je geen lampen hoeft te vervangen.
5. Neem een kijkje vanuit jouw huis
Dit kan je helpen beslissen welke verlichting je moet kiezen en hoe je deze in jouw tuin kunt plaatsen. Bedenk hoe de patio, de tuin en de paden er vanuit jouw huis uit zien. Het verlichten van het gedeelte van de tuin of de struiken, die vanuit jouw woon- of eetkamer te zien zijn, geeft ‘s avonds een prachtig uitzicht naar buiten. Denk aan de verlichting van de paden of gebruik buitenverlichting op zonne-energie voor een snelle en gemakkelijke stijlupdate.
6. Gebruik voor bijkomstigheden subtieler licht
Jouw gasten willen geen felle schijnwerpers op hen gericht als ze van hun maaltijd buiten genieten, dus blijf bij een verlichting die een zachte gloed geeft. Buitenkamers, met name eetgedeeltes, profiteren van een subtiele, indirecte verlichting, die helpt om een rustgevende sfeer te creëren. We zien steeds vaker het gebruik van lantaarns, hangers en plafondventilatoren voor buiten, die zijn uitgerust met verlichtingssets om het zit- en eetgedeelte te verlichten. Gebruik bij deze armaturen een dimmer; bij het koken of het bereiden van voedsel veel licht en bij het eten of het lounchen gedimd licht.
7. Denk aan beveiliging
Buitenverlichting zorgt niet alleen voor sfeer, maar kan ook jouw huis beveiligen. Zorg ervoor dat alle toegangspunten van het huis goed verlicht zijn. Monteer een wandlantaarn aan elke kant van de garagedeur of installeer een enkele armatuur erboven. Verlicht voor extra veiligheid elke kant van het huis met schijnwerpers op de dakrand of gebruik wandlantaarns bij de zijdeuren, ramen en de garage.