Het geven van een goed cadeau, is echt een kunst. Het perfecte cadeau kan een stemming of een relatie enorm verbeteren. Het kan ook een misstand herstellen of een geliefde eraan herinneren dat jij om hen geeft.
Psychologen zijn al lang gefascineerd door het onderwerp βhet geven van geschenkenβ omdat het inzicht biedt op zoveel andere belangrijke menselijke eigenschappen: hoe wij anderen zien, hoe wij waarde aan dingen toekennen, onze besluitvormingsvaardigheden en ons vermogen om ons in te leven.
Mensen zijn enorme sociale wezens en één van de dingen die ons onderscheidt, is het aangaan en het onderhouden van relaties met anderen. Het geven van geschenken met feestdagen, verjaardagen, diploma-uitreikingen of bruiloften is een geweldige kans om die relaties te versterken.
Wat de gelegenheid ook is, het geven van een geschenk is een sociaal ritueel, dat zorgvuldig moet worden overwogen en waaraan je echt aandacht moet besteden. Zijn er dan nog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden? Wij hebben met een aantal experts gesproken om ons te helpen een eenvoudige handleiding voor het geven van geschenken te maken. Lees snel verder voor vijf essentiΓ«le tips.
1. Voeg geen klein geschenk aan een groot geschenk toe
Weleens in de verleiding gekomen om een das met een duur overhemd te geven? Bloemen bij een fles Grand Cru Champagne? Niet doen. Wanneer we meerdere geschenken ontvangen, hebben we onbewust de neiging om hun waarde te gaan berekenen, dus een klein geschenk dat op een groot geschenk wordt geplakt, zal de impact van het grote geschenk schaden.
Dit wordt de βPresenterβs Paradoxβ genoemd, dat voor het eerst in 2012 tijdens eenΒ onderzoekΒ met dezelfde naam aan het licht kwam, waarbij deelnemers ofwel een iPod ofwel een iPod met een gratis download voor één nummer voor zichzelf kregen aangeboden. Op de vraag hoeveel ze ervoor zouden betalen, waardeerden degenen die de iPod met de goedkope download aangeboden kregen, deze 20% minder dan degenen zonder. Omgekeerd vroegen deelnemers om te kiezen welke optie ze wilden schenken en daarvoor werd overwegend de optie, die de download bevatte, gekozen wat aantoont dat we bij het geven van geschenken niet beseffen dat (soms) minder meer is.
Stel je voor dat je iemand een dure fles wijn geeft, met wat plastic bekertjes om uit te drinken – dat devalueert meteen het geschenk. Dat komt omdat mensen de neiging hebben om niet economisch en rationeel over dit soort dingen na te denken.
2. Denk ook aan ervaringen
Een gloednieuwe iPhone is al snel verouderd. Maar een droomvakantie of het beleven van een concert van je favoriete artiest zal je herinneringen geven, die voor altijd blijven bestaan. Er is vaak meer over nagedacht en ze zorgen voor levendigere herinneringen. We herinneren ons misschien wel de tablet, die een vriend of een geliefde voor ons heeft gekocht, maar niet zo goed als een vakantie van twee weken naar CuraΓ§ao – de herinneringen en de emotionele gehechtheid zijn groter dan bij een fysiek object.
Dat is, in een notendop, de reden waarom je een ervaring boven een fysiek object zou moeten overwegen. Het is een idee dat door psycholoog Thomas Gilovich wordt ondersteund, wiensΒ onderzoekΒ aantoont dat geld dat wordt besteed aan dingen doen, meer blijvend geluk oplevert dan geld dat wordt besteed aan materiΓ«le dingen.
Ervaringen creΓ«ren ook anticipatie, waardoor de dagen of de weken, die naar het evenement leiden aangenamer worden.
3. Cadeaubonnen zijn echt niet verkeerd
Het geven van geschenken kan dus een verspilling zijn. We geven alleen β¬ 10 aan onszelf uit als we iets vinden waarvan we verwachten dat het voor ons meer waard is dan β¬ 10.
Maar bij het geven van geschenken ligt dat anders omdat we dan niet voor onszelf kopen. We kunnen dus β¬ 10 uitgeven aan iets dat voor de ontvanger minder dan β¬ 10 waard is. Het zou voor hen ook niets waard kunnen zijn.
EΓ©n ding dat voor iedereen dezelfde waarde heeft, is contant geld. Hoewel het schenken van contant geld in sommige culturen populair is, is het niet voor iedereen weggelegd en kan het als lui of zelfs aanstootgevend worden geΓ―nterpreteerd.
Wat is dan het op één na beste? Cadeaubonnen zijn in de loop van de tijd veel populairder geworden. En ze zijn ook bij de ontvangers erg populair.
Cadeaubonnen zijn niet perfect – er is nog steeds een waargenomen waardeverlies en miljarden euroβs worden elk jaar niet ingewisseld – maar ze zijn wel een betere optie dan een gehaast of een slecht gekozen cadeau.
4. Denk als de ontvanger



Laten we het heel eenvoudig zeggen: koop dingen, die jouw ontvanger ook voor zichzelf zou kopen. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurt veel minder dan we zouden willen. Mensen hebben de neiging om in plaats van de ontvanger nut (of geluk) te bieden geschenken te gebruiken als grappen, aanmoedigingen om van manier te veranderen of om iets over zichzelf te signaleren.
De beste manier om het goed te doen, is door simpelweg vooraf de vraag te stellen: βWat zou je willen?β Had diegenen het al een lange tijd over een armband heren met een naam erop zoals je hierboven ziet, dan is het duidelijk wat je kan geven.
5. Geef meer uit aan anderen dan aan jezelf
De laatste tip is een makkelijke: onthoud de kunst van het geven. Uit een onderzoekΒ blijkt dat geld uitgeven aan anderen geluk bevordert. De goede gevoelens, die je kunt ervaren door iemand een geschenk te geven waarvan ze houden, kunnen ookΒ langer aanhoudenΒ dan geld aan onszelf uit te geven
Dus hoewel het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, moet je onthouden dat het voordelen heeft om genereus te zijn voor de mensen om je heen.
Maar als al het andere faalt, bedenk dan dat er een reden is waarom we zeggen dat het vooral de gedachte is, die telt. Vergeet niet waarom je geschenken geeft… De meeste mensen willen niet dat er veel geld aan hen wordt besteed – ze willen gewoon dat je aan hen denkt en dat kan op veel eenvoudige manieren worden gedaan.