Cocktails en de cocktailparty zijn erg populair en een leuke vorm van entertainment. Dit is de perfecte tijd, nu we reikhalzend uitkijken naar een paar weekjes vakantie. Een zorgvuldige planning en een paar tips zouden je moeten helpen om de stress te verlichten, die je ongetwijfeld begint te voelen.
Gelukkig is deze maand ook de Rum Month weer van start gegaan vanaf 1 juli! Dat betekent dat BACARDÍ de maand juli weer omtovert tot een Caribisch feest en verrast een maand lang met vernieuwende cocktails die te drinken zijn in deelnemende cocktailbars door heel Nederland. Je kan ze natuurlijk ook gewoon zelf maken op je eigen cocktailparty. Vier een feestje en kijk op de website van BACARDÍ om alle deelnemende BACARDÍ Rum Month bars in Nederland te vinden wanneer je niet zo’n zin hebt om alles zelf te organiseren. Wil je toch helemaal je eigen cocktail party organiseren met de lekkerste BACARDÍ cocktails? Check de tips hieronder dan.
Glaswerk
Eén van de lastigste onderdelen van het plannen van een feestje is weten hoeveel glaswerk je bij de hand moet hebben. Overweeg eerst om je drankenkaart te vereenvoudigen. Als de enige wijn die je aanbiedt champagne is, zijn de enige wijnglazen die je nodig hebt champagneglazen. Een longdrinkglas kan ook voor bier of water dienen.
Als je denkt dat je met enige regelmaat feestjes zult houden, overweeg dan om online glaswerk in sets van 12 of 16 te bestellen. Een set van 12 champagneglazen kost je bijvoorbeeld ongeveer € 33 en een set V-vormige martiniglazen zal ongeveer hetzelfde kosten.
Misschien moet je ook bedels voor de steel van elk wijnglas kopen, zodat gasten hun glas kunnen herkennen en het voor de volgende ronde kunnen hergebruiken.
Verwacht ook dat er glazen zullen sneuvelen. We verliezen op elk feestje wel één of twee glazen. Houd gewoon een kleine bezem bij de hand en een glimlach op je gezicht.
Maak je geen zorgen als niet al je glazen bij elkaar passen. Ouder glaswerk met wat karakter is een leuk onderwerp voor een gesprek. Houd eBay en de kringloopwinkels in de gaten voor leuk vintage glaswerk.
Alcoholische drankjes
Een andere uitdaging voor het plannen van feestjes is het uitzoeken van hoeveel drank je bij de hand moet hebben. Het kiezen van een cocktailmenu kan je hierbij helpen. Je kunt van tevoren een menu met een paar kenmerkende drankjes afdrukken en je drank op basis van wat je voor elk drankje nodig hebt kopen. Ik zal in mijn volgende post meer details geven over het maken van cocktails.
Wat betreft het aantal flessen dat je moet kopen, is de algemene vuistregel dat elke gast één of twee drankjes per uur consumeert. Dus vermenigvuldig het aantal gasten met het aantal uren dat je feest zal duren en vermenigvuldig dat dan voor de zekerheid met twee. Als je twee uur lang twintig gasten hebt, heb je tachtig drankjes nodig. Houd er rekening mee dat dit aantal zowel cocktails als wijn, bier en niet-alcoholische dranken omvat.
Een standaard fles wijn of sterke drank bevat 750ml of iets meer dan 25 ounces. Als je een kruik (of een karaf of een fles) margarita’s van tevoren maakt, die 45ml tequila per glas bevatten, kun je bijna 3 karaffen margarita’s uit één fles tequila halen.
Essentiële drank en mixers
Zelfs als je één of twee cocktails serveert, die je van tevoren al hebt gemengd, moet je toch deze sterke dranken bij de hand te hebben:
- Whisky (met de feestdagen, bourbon of een goede blended Scotch)
- Gin
- Wodka
- Tequila
- Rum
- Brandy
Als je echter echt de best mogelijke cocktails wilt serveren, zul je wat meer geld en een deel van je tijd moeten investeren om ervoor te zorgen dat elk drankje met de juiste dosering wordt gemaakt. Voor goedkope alcohol gaan, is ook geen goed idee. Goedkope alcohol zorgt niet voor goede cocktails en dat zullen de meeste mensen wel merken. Kies daarom voor BACARDÍ Spiced. Dat wordt namelijk gemaakt met een gouden rum die is gerijpt in gebrande vaten van Amerikaans eikenhout voor een lichte rooksmaak. Vervolgens wordt de rum geblend met specerijen voor een uitgesproken, maar zachte smaak. BACARDÍ gebruikt voor Spiced geen kunstmatige zoetstoen om de rijke smaak van de specerijen te versterken. BACARDÍ® Spiced is een veelzijdige drank die het goed doet als zowel een klassieke mixdrank, denk aan de welbekende rum-cola, of puur on the rocks waarbij de iconische smaak bewaard blijft. Ideaal voor een cocktailparty dus.
Recepten
Spiced & Coda
150ml Cola (top met cola) + 50ml Bacardi Spiced
Skinny Colada
50ml Bacardi Spiced + 15ml limoensap + 40ml Ananassap + 40ml kokoswater
Dark n Stormy (Spiced & Stormy)
50ml Bacardi Spiced + 15ml limoensap + 100ml Gingerbeer (top met gingerbeer)
Zakken ijs
Zakken ijs zijn perfect om een heleboel flessen en blikjes drank in een koeler of een badkuip gekoeld te bewaren. Stuur iemand de ochtend van je feestje om ijs te kopen – een zak of twee per koelbox of badkuip. Als je voldoende ruimte in de vriezer hebt om extra zakken op te bergen, ga je gang en zorg dat je een paar extra zakken bij de hand hebt.
Breek het ijs een beetje en giet het in de koeler of het bad. Vul het met water aan en voeg je flessen toe. Dranken koelen sneller in ijswater dan alleen in ijs, maar je zult het ijs wel moeten blijven aanvullen als het smelt, zodat de drankjes niet te veel opwarmen.
IJsblokjes
Overweeg om te investeren in siliconen ijsblokjesvormen. Een groot ijsblokje smelt minder snel, wat betekent dat er minder water in je drankje komt. Als je voldoende vriesruimte hebt, kun je enkele dagen van tevoren beginnen met het invriezen van ijs en dit bewaren tot de dag van het feest.
Gevormd ijs
Geweldig voor het koelen van kommen punch en het geeft je ook motivatie voor een beetje creativiteit. Dit is wat je moet doen:
Vul een grote kom of meerdere kleine kommen met een mengsel van water en vruchtensap. Als je een punchrecept maakt waarin bijvoorbeeld ananas- of limoensap nodig is, kun je ananas- of limoensap aan het ijs toevoegen. Voeg ook schijfjes limoen of stukjes ananas toe aan de kom en vries ze minstens een nacht in.
Als het ijs gaat smelten, ‘water’ je de punch met een sappige smaak naar beneden in plaats van alleen water. Je kunt zelfs eetbare bloemen als ze in het seizoen zijn (of andere eetbare garnituren) aan het ijs toevoegen. Als je klaar bent om de punch te serveren, dompel je de ijskom gewoon in warm water totdat het ijs van de kom loskomt.