Met de feestdagen voor de deur, willen velen van ons graag naar familie reizen of die broodnodige wintervakantie nemen.
Maar is het wel slim om midden in een pandemie op reis te gaan? Gezien de torenhoge cijfers van COVID-19 in Nederland, zeggen volksgezondheidsdeskundigen dat dit het jaar is om familieleden een kushandje over Zoom te geven en excursies voor het einde van 2021 te plannen, in de hoop dat het dan beter zal zijn.
Ondanks waarschuwingen dat reizen de kans vergroot om COVID-19 te krijgen en te verspreiden, bereiden veel Nederlanders zich voor om het risico te nemen.
Als jij één van deze mensen bent, is het mogelijk om de kans op besmetting te verkleinen door de COVID-19 gevaren bij elke stap van je reis zorgvuldig in overweging te nemen en elk detail te plannen.
De volgende 10 stappen kunnen je helpen om geen ongewenste souvenirs mee te nemen.
1. Ken de COVID-19 cijfers waar je woont
Waar je ook heen gaat en hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, reizen terwijl het nieuwe coronavirus nog steeds wijd verspreid is, brengt risico’s met zich mee.
Er zijn een paar redenen om het lokale besmettingspercentage te kennen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om met het vliegtuig te gaan reizen vanuit een gebied met veel COVID-19 gevallen, is de kans groter dat een passagier bij je in de buurt die ziekte krijgt, waardoor jouw infectierisico toeneemt.
De kans is daarnaast groot dat je deze zomer ook voor je zomervakantie een coronatest moet doen om naar het buitenland te mogen reizen. Je hebt daarvoor dus een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat nodig. Hiermee kan je duidelijk aangeven dat je geen corona hebt en dus op een veilige manier het vliegtuig in kunt stappen, zonder dat je eventueel andere mensen Besmet.
Zo’n PCR test kan iedereen bij Spoedtest.nl laten afnemen. Je kan daar simpelweg jouw locatie aangeven (70 vestigingen) en vervolgens zullen gecertificeerde medewerkers de test bij jou uitvoeren. Uiteraard gebeurd dit ook volgens de regels van het RIVM.
Bonustip: je krijgt op Spoedtest.nl een korting op de verschillende corona testen met de volgende code: SPOEDTEST10IF.
2. Beoordeel de COVID-19 cijfers op jouw bestemming
Het bijhouden van het besmettingspercentage op jouw bestemming is ook belangrijk. Als je op weg bent naar een locatie, waar COVID-19 welig tiert, is je kans om daar ziek te worden groter. En aangezien de ziekenhuizen in sommige gebieden de capaciteit al overschrijden, bestaat de kans dat je geen adequate zorg kunt krijgen als je toch ziek wordt.
Je kunt het positiviteitspercentage van een gebied (een belangrijke maatstaf voor de viruscirculatie) vinden op de website van de plaatselijke volksgezondheidsafdeling.
Voor reizen buiten Nederland, kijk je op de website van het RIVM om te bepalen wat de viruscijfers zijn en zelfs of voor Nederlanders de toegang wordt geweigerd, zoals in veel buitenlandse locaties.
3. Overweeg jouw gezondheidssituatie
Een belangrijke vraag om over na te denken is hoe riskant reizen voor jou zou zijn. Alles met COVID-19 moet worden geΓ―ndividualiseerd. Je moet alles vanuit je persoonlijke perspectief bekijken.
Loop jij of iemand met wie je reist een hoog risico op ernstige COVID-19 gevolgen? Oudere volwassenen en mensen met onderliggende aandoeningen, waaronder diabetes Type 2, nieraandoeningen, hartaandoeningen, kanker en obesitas, lopen meer kans om ernstig ziek te worden en hebben een ziekenhuisopname nodig als ze het coronavirus oplopen, aldus de RIVM.
Als je in één van deze categorieën valt, kan het vliegen in een vliegtuig of met veel andere vakantiegangers naar een drukke plaats gaan, bijzonder riskant zijn. Maar rijden naar een afgelegen vakantieplek kan wel oké zijn.
4. Test voor, tijdens en zelfs na je reis
Of het je nu helpt om quarantaine te vermijden of niet, je wilt misschien een coronatest doen in de dagen voordat je vertrekt, als er een voor je beschikbaar is. Als je een negatief resultaat krijgt, wordt de kans kleiner dat je het virus onbewust naar jouw bestemming brengt.
Sommige plaatsen eisen dat je wordt getest. KroatiΓ« staat bijvoorbeeld op dit moment Nederlandse staatsburgers, die maximaal 48 uur voor aankomst negatief op COVID-19 hebben getest, toe om het land binnen te komen. (Reizigers kunnen er ook voor kiezen om in KroatiΓ« ten minste zeven dagen in quarantaine te gaan voordat ze een lokale PCR-test afleggen.) Bezoekers van New York moeten zich een paar dagen voor aankomst en een paar dagen erna laten testen; deze twee negatieve resultaten zijn de enige manier om de 14-daagse quarantaine van de staat te vermijden.
Onthoud dat het een paar dagen of langer kan duren om de resultaten van een PCR-test te krijgen, dus plan vooruit. Sommige testlocaties vereisen afspraken, die op het laatste moment vooral rond de feestdagen moeilijk te krijgen zijn.
Het is cruciaal om te onthouden dat je niet immuun voor COVID-19 bent alleen omdat je negatief bent getest. Je kunt na het afleggen van de test in contact komen met een geΓ―nfecteerde persoon en er bestaat een kans dat de test niet nauwkeurig is.
Als extra voorzorgsmaatregel is het ook een goed idee om jezelf één tot twee weken te isoleren voordat je aan je reis begint.
5. Bepaal jouw manier van reizen
Experts beschouwen autorijden nu als de veiligste vorm van transport, vooral als de bestemming binnen een dag kan worden bereikt omdat dit je interacties met anderen aanzienlijk beperkt.
Vliegen kan ook relatief veilig zijn, mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Jouw luchtvaartmaatschappij moet ervoor zorgen dat het vliegtuig grondig wordt schoongemaakt en er ook voor zorgen dat er voldoende afstand tussen passagiers tijdens het in- en uitstappen blijft. Zoek als passagier naar een luchtvaartmaatschappij die niet alle stoelen bezet, blijf tijdens de vlucht zoveel mogelijk op je stoel zitten en houd je masker bijna altijd op, vooral wanneer andere passagiers in de buurt die van hen afnemen om te eten of te drinken.
Reizen met de bus vereist waarschijnlijk extra waakzaamheid omdat de ventilatiesystemen (een belangrijke manier waarop microben uit de lucht worden verwijderd) mogelijk niet zo goed zijn als die in vliegtuigen.
6. Wees kieskeurig over waar je verblijft
Gelukkig besteden veel hotelketens speciale aandacht aan het ontsmetten van kamers en gemeenschappelijke ruimtes. Sommige zijn ook kamers aan het βbufferenβ, waardoor ze een dag of twee tussen gasten onbezet blijven om eventuele virussen in de lucht voldoende tijd te geven om te verminderen. Als je besluit om in een hotel te verblijven, raden experts aan om van tevoren te bellen om te vragen welke procedures ze volgen.
Veel reizigers kiezen ervoor om bij sites als Vrbo of Airbnb een heel huis te huren, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze mensen in de lobby passeren of in een volle lift stappen. Maar omdat woningen eigendom zijn van particulieren, zal het sanitair niveau voor jouw komst aanzienlijk kunnen variΓ«ren.
Waar je ook verblijft, zodra je bij je accommodatie bent, open je de operationele ramen een tijdje (als het koud is, is een kleine hoeveelheid prima). Dit verhoogt de ventilatie door frisse lucht aan te voeren. Zelfs als de plek er brandschoon uitziet, desinfecteer dan zelf alle oppervlakken die je vaak aanraakt, met name lichtschakelaars, gootsteenkranen, handgrepen, deurknoppen en afstandsbedieningen. Als er een keuken is, was dan alle borden, kopjes en bestek voor gebruik af.
Als je bij familie logeert, is het natuurlijk bijna onmogelijk om te voorkomen dat ziektekiemen zich vermengd hebben. Maar het is slim om maskers te dragen als ze binnenshuis bij elkaar in de buurt zijn.
7. Koken of afhalen
EΓ©n van de risico’s van het verlaten van het huis is wat je moet doen met alle maaltijden, die je gaat eten. Afhalen of zelf eten koken tijdens het reizen is het veiligst.
Eten in een openluchtrestaurant is relatief veilig (hoewel volgens de RIVM niet zo laag risico als een afhaalrestaurant), maar dat zal een uitdaging zijn om te doen in delen van het land met koud weer. (Toch is het niet onmogelijk: zoek een restaurant met terrasverwarming, neem een plaid mee en draag tijdens de maaltijd een hoed en een jas.)
Zelfs als je naar een warmer klimaat gaat, kun je er niet op rekenen dat je alle maaltijden buiten eet. Zaken als onweersbuien of zeer hete omstandigheden kunnen dat oncomfortabel of onmogelijk maken. Dit kan ertoe leiden dat je je binnenshuis verplaatst, wat een veel grotere bedreiging vormt.
Zorg ervoor dat elk restaurant het juiste protocol volgt, zoals ervoor zorgen dat het personeel en wandelende klanten maskers dragen en dat de tafels ver genoeg uit elkaar staan om sociale afstand mogelijk te maken. Een teken dat een instelling het virus serieus neemt, is wanneer het verder gaat, bijvoorbeeld door herbruikbare menu’s weg te laten voor digitale menu’s.
8. Laat je waakzaamheid niet verslappen
Als je op vakantie bent, is het gemakkelijk om het gevoel te hebben dat de beperkingen van jouw normale leven niet van toepassing zijn.
Het is belangrijk om te allen tijde de algemene RIVM-richtlijnen te volgen, inclusief regelmatig handen wassen, zoveel mogelijk vermijden om je gezicht aan te raken, 1,80 meter (of idealiter meer) afstand houden tussen jezelf en anderen en, cruciaal, het dragen van een mondkapje in alle openbare instellingen.
9. Wees slim bij elke activiteit
Er zijn misschien activiteiten die je tijdens je vakantie altijd graag doet, maar het is misschien niet verstandig om ze nu te doen. Bars, karaokecafΓ©s, themaparken met binnenritten en andere binnenactiviteiten geven je een verhoogd risico om ziek te worden.
Zoek in plaats daarvan activiteiten die je buiten en op afstand houden van anderen kunt doen. Sommige locaties bieden creatief en veilig amusement, zoals drive-in-films en concerten.
Als je bijvoorbeeld van plan bent het huis van een vriend te bezoeken, kun je eenvoudig alle vragen beantwoorden over het aantal mensen dat aanwezig zal zijn en welk percentage maskers zal dragen. Dit is moeilijker te bepalen bij bijvoorbeeld een restaurant of een winkelcentrum.
10. Evalueer alles elke keer opnieuw
Boek accommodatie en activiteiten die je, zelfs op het laatste moment, kunt annuleren. Mocht je of iemand met wie je van plan bent om te reizen symptomen krijgen of in contact komen met iemand met COVID-19, annuleer dan de reis en blijf thuis.
Als je weg bent, evalueer je constant alles opnieuw en verschuif je je plannen wanneer dat nodig is. Als je in een restaurant bent en je merkt dat het personeel maskers om hun nek draagt in plaats van over hun mond en neus, sta dan op en vertrek.
Je moet bereid zijn om te zeggen dat het niet werkt, zelfs niet voor iets waarvoor je al hebt betaald. Met een besmettelijk virus in de buurt, moet veiligheid een hogere prioriteit dan geld hebben.