Met zoveel soorten om uit te kiezen en verschillende douchesets, kan het kiezen van de beste douche best wel lastig zijn. In onze handleiding vind je tips voor het kiezen van de juiste douche voor bij jouw thuis.
Ben jij op zoek naar de beste douche? We weten dat wanneer je op zoek bent naar nieuwe ideeΓ«n voor het verbouwen van je badkamer of het ontwerpen van een nieuwe badkamer, het kiezen van de beste douche een cruciaal onderdeel van de planning is. Uiteindelijk zal het namelijk het verschil betekenen tussen heerlijk kunnen douchen of onder een lauw straaltje staan.
Dus als je niet weet waar je moet beginnen of als je je afvraagt wat de beste douche voor bij een combiketel is enzovoort, lees dan snel onze handleiding om de belangrijkste soorten douches, die er zijn, te ontdekken en om te kijken welke soort het meest geschikt is voor het watersysteem van jouw huis.
Voordat je zelfs maar begint na te denken over de soort douche, die je wilt gaan kopen, moet je eerst de sanitair- en waterverwarmingssystemen van je badkamer leren kennen. Bekijk dit zowel voor de hoofdbadkamer als voor de en-suite badkamers in huis. Tenzij je bereid bent om te gaan verbouwen, word je mogelijk beperkt door wat er al is aangelegd in huis, waardoor enkele opties zullen worden geΓ«limineerd.
Elektrische douches
Elektrische douches zijn snel en eenvoudig te installeren en putten koud water uit de watervoorziening en verwarmen dan naar behoefte het water, zodat jij op elk moment van de dag een heerlijke douche kunt nemen. Ze zijn ook extreem zuinig – tot 99,7% energiezuinig – omdat het koude water door een element wordt verwarmd, waardoor er direct, zonder verspilling, warm water wordt geleverd. Hoe hoger het aantal kilowatts dat je kiest, hoe beter de stroom zal zijn.
Mengdouches
Mengdouches putten water uit zowel de warm- als de koudwatervoorziening in huis. De douche werkt door warm en koud water in de unit te mengen en het vervolgens via de douchekop, die kan worden bevestigd of verstelbaar is, te leveren. Ze zijn ideaal voor huizen waarin direct warm water beschikbaar is omdat er bijvoorbeeld een combiketel of een warmwaterboiler met grote capaciteit hangt. Indien dat nodig is, kan er ook een pomp worden toegevoegd om zo de waterdruk te verhogen.
Thermostatische douches
Als je eenmaal je ideale temperatuur hebt ingesteld, zorgen thermostatische elektrische en mengdouches er automatisch voor, dat deze temperatuur – ook als iemand ergens anders in huis een kraan opendraait – vrijwel constant blijft. Hoewel de temperatuur gestabiliseerde elektrische douches voor de meeste huizen een adequate temperatuurregeling bieden, groeit de vraag naar thermostatische douchen gestaag vooral als er rekening moet worden gehouden met kleine kinderen of ouderen.
Waterbesparende douchekoppen
Eco-douches beperken, ongeacht het druksysteem, de waterstroom tot een efficiΓ«nt, bruikbaar niveau terwijl de door jezelf geselecteerde temperatuur netjes wordt gehandhaafd. Ze zijn verkrijgbaar in zowel elektrische als mengkraan variaties en kunnen in vergelijking met conventionele mengdouches tot 50% minder waterverbruik opleveren.
Digitale douches
Verkrijgbaar in een mengkraan of een elektrische variant, worden de digitale of afstandsbediende douches een steeds populairdere keuze omdat ze een combinatie van de modernste badkamertechnologie, een stijlvol design en installatiegemak bieden. De douche wordt aangestuurd door een paneel, dat binnen een straal van 10 meter geplaatst kan worden, waardoor je qua inrichting van je badkamer meer vrijheid hebt.
Het paneel communiceert vervolgens met de krachtbron, die zich op zolder of in een kast bevindt, om zo de stroom en de temperatuur van het water aan te passen. Het water met de gewenste temperatuur wordt vervolgens via het plafond of de muur naar de douchekop gevoerd en er zijn geen lelijke leidingen zichtbaar.
Hogedruk watersystemen
Als je een warmwatertank hebt, die meestal in een geventileerde kast is geplaatst, maar geen koudwatertank op zolder hebt staan, dan heb je een ongeventileerd hogedruk systeem. Dit kan lijken op een lagedruk systeem, dus controleer dit altijd goed om zo verwarring te voorkomen. Heb je een combiketel die op aanvraag water verwarmt en is er geen warmwaterboiler of koudwatertank aanwezig, dan heb je een hogedruk systeem.
Lagedruk watersystemen
Als je een koudwatertank op je zolder hebt staan en er een warmwatertank in een kast is geplaatst, dan heb je een zwaartekrachtsysteem. Het is het meest gebruikelijke sanitairsysteem voor huishoudens en het betekent dat je een lagedruk watersysteem hebt.
Het hebben van een lage druk hoeft je keuze van het soort douche zeker niet te beperken – krachtige douches zijn ontworpen om bij een scenario met lage druk toch optimale prestaties te kunnen leveren. En als je warmwatercilinder groot genoeg is, kun je ervoor kiezen om met een pomp de systeemdruk te verhogen, waarmee je dan desgewenst een mengdouche kunt hebben.
Koudwaterleiding
Komt er koud water via een stijgende leiding de woning binnen, dan heb je een koudwaternet. De meeste elektrische douches kunnen dan eenvoudig worden aangesloten op een koudwaterleiding – je hoeft alleen maar voor een stijl te kiezen, die bij de inrichting van je badkamer past. Als het net niet de vereiste minimumdruk voor dergelijke douches heeft, is een elektrische douche met een tank met een pomp de beste keuze.